نگاهی به تاریخچه و ابداع شکلات در جهان
از آمریکای لاتین گرفته تا جهان مدرن امروزی؛ شکلات در بین مردم محبوبیت داشته است. شکلات ماده ای است که بسیاری از افراد از خوردن آن لذت می برند. این ماده با طعم بی نظیر خود ما را وارد دنیای فانتزی دیگری می کند. به بهانه روز جهانی شکلات قصد داریم در این بخش از گوناگون پلاس وی نگاهی داشته باشیم به تاریخچه شکلات و ابداع کننده آن.
تاریخچه شکلات 4000 ساله است که از آمریکای باستانی آغاز می شود و تا مکزیک هم ادامه پیدا می کند. اولین گیاهان کاکائو در این نواحی پیدا شده اند، شکلات از درخت تئوبروما تهیه می شود.
اولین شکلات دنیا رو اولمک ها درست کردند
"اولمک" اولین تمدن در آمریکای لاتین بود که گیاه کاکائو را تبدیل به شکلات کرد و آنها همچنین در مراسم های خود از نوشیدنی های شکلاتی استفاده می کردند بنابر این " اولمک ها " اولین مردمانی بودند که شکلات درست کردند.
مایان ها
تا چند قرن بعد "مایان ها" به شکلات به عنوان نوشیدنی مقدس رو آوردند. قبایل مایا مردمی با اصل و نصب بودند که در سال 500 میلادی در جنوب کشور مکزیک زندگی می کردند و امروزه نوادگانشان در آمریکای جنوبی زندگی می کنند. آنها اولین نفراتی بودند که لذت طعم کاکائو را کشف کردند. شکلات مایان از انواع خام دانه های کاکائو درست می شود که به آن کمی ذرت و فلفل اضافه می کردند و می جوشاندند که یک ترکیب کف مانند غلیظ از آن به دست می آوردند که آب تلخ می گفتند.
مایاها دانه های کاکائو را درو کرده و به عنوان اولین کشت درختی در سرزمین های پست مورد نظرشان، پرورش می دادند و در داد و ستد از آنها استفاده می کردند و در عوض لباس و اسب می گرفتند.
آزتک ها
آزتک ها ساکنان اولیه مکزیک و دومین گروه مشتاق به مصرف کاکائو بودند که درخت کاکائو را ستایش می کردند. به دلیل خشک بودن محل زندگی آزتک ها آنها نمی توانستند درخت کاکائو را پرورش دهد و به همین خاطر از طریق داد و ستد و یا از طریق جنگ ها به صورت غنائم جنگی دانه های کاکائو را به دست می آوردند و حتی از آن برای دادو ستد استفاده می کردند.
در قرن 15 نیز از دانه های کاکائو استفاده می کردند و آن را به مواد غذایی مختلف افزوده که طعم خوبی به آنها می داد و به عنوان یک نوشیدنی انرژی بخش استفاده می کردند. جالب است بدانید که قبل از جنگ بیشتر از آن می نوشیدند.
شکلات در اسپانیا
هنوز هیچ کس نمی داند که شکلات دقیقا از اسپانیا آمده است یا خیر اما کاشفانی مثل هرنان کورتس شکلات را در سال هزار و 528 وارد کشورش کرد. او این شکلات ها را از آمریکا آورده بود. در آن زمان به دنبال ثروت و طلا بود که به جای آن با یک فنجان دانه کاکائو برگشته بود.
وقتی که به کشور خود برگشت، دانه کاکائو را به اسپانیایی ها معرفی کرد. اسپانیایی ها از شکلات مایع به عنوان یک نوشیدنی اشرافی استفاده می کردند. آن را به عنوان یک نوشیدنی اسپانیایی همراه با شکر و عسل سرو می کردند تا کمی طعم تلخش را شیرین کند. همین باعث شد که شکلات به سرعت محبوبیت زیادی در بین افراد ثروتمند پیدا کند؛ حتی کاتولیک ها هم عاشق شکلات بودند و آن را در مراسم شادی سرو می کردند.
انحصار شکلات در اسپانیا
اسپانیایی ها توانستند حدود صد سال کاکائو را در انحصار خود قرار دهند و از گسترش آن جلوگیری کنند و شیوه تولید آن را پنهان نگه دارند. بالاخره یک ایتالیایی با سفر به مناطق زندگی بومیان آمریکا به نحوه کاشت کاکائو و تهیه نوشیدنی شکلات پی برد و در بازگشت آن را به کشور ایتالیا آورد و اینگونه بود که انحصار مالکیت اسپانیایی را در قاره آمریکا شکست.
شکلات در اروپا
شکلات در اسپانیا مدت زمان طولانی باقی ماند. تقریباً یک قرن طول کشید تا بخواهد به کشورهای دیگر برسد. نحوه رسیدن شکلات به فرانسه اینگونه بود که پادشاه لویس هشتم در فرانسه در سال 1315 با دختر پادشاه دیگر به نام فیلیپ سوم ازدواج کرد و برای جشن ازدواجشان نمونه هایی از شکلات های شاهانه را سرو کردند و همین باعث شد که وجود شکلات در خانه ها به عنوان یک ماده غذای خاص شناخته شود که کم کم در سراسر اروپا هم محبوبیت پیدا کرد.
افتتاح نخستین کافه شکلات
بعد از راه یافتن شکلات به آلمان در سال 1646، سرانجام یک دکتر انگلیسی با سفر به آمریکای مرکزی توانست شکلات را در سال 1650 میلادی به انگلیس ببرد. دکتر"سر هنس سوان" با پی بردن به ارزش غذایی بالای کاکائو برای اولین بار دستور تهیه نوشیدنی شکلاتی را که به آن شیر افزوده شده بود، نوشت اما استقبال چندانی از آن نشد.
در سال 1657 میلادی در لندن نخستین خانه شکلات یا همان کافه شکلات توسط یک فرد فرانسوی افتتاح شد. نوشیدنی شکلات در این خانه شکلات ارائه می شد و علاوه بر آن مردم می توانستند، برای تهیه نوشیدنی مواد لازم را تهیه کنند.
گسترش این خانه شکلات سبب تبدیل شدن این خانه ها به مکان های بسیار لوکسی شد که مردم در آن می نشستند و با خوردن یک نوشیدنی شکلاتی با یکدیگر به گفتگو می پرداختند.
مشهورترن خانه شکلات "Whites chocolatehouse" در سال 1693 میلادی افتتاح شد و خانه های شکلات در اواخر قرن هجدهم جای خود را به کلوپ های بسیار لوکسی داد که بیشتر نجیب زادگان به آنجا می رفتند.
انقلاب شکلات
تاریخچه شکلات در سراسر اروپا به شکل گسترده ادامه پیدا کرد و افراد ثروتمند و خانواده های شاهانه که در طبقه بالای جامعه بودند، از شکلات به دلیل خواص سلامتی استفاده می کردند. در آن زمان شکلات را با دست تولید می کردند که فرایند بسیار کند و آرامی داشت اما انقلاب صنعتی در آن زمان همه چیز را تحت تاثیر قرار داد.
تولید شکلات و یا اختراع آن در همین دوره انقلاب صنعتی در سال 1828 اتفاق افتاد و یک دستگاهی را تولید کردند که در آن کره کاکائو را از دانه خام کاکائو بیرون می کشیدند، پودر کاکائو را درست می کردند که این پودر را با مایعات ترکیب می کردند و شبیه به قهوه می نوشیدند.