تنبل کیست و دلیل تنبلی چیست؟
هیچ کس تنبلی را دوست ندارند اما متاسفانه بسیاری از افراد به تنبلی دچار هستند. تنبلی به هر شکلی که باشد، رفتاری نامطلوب و نکوهیده است که بتدریج در وجود انسان به صورت عادت درمی آید و مانع از پیشرفت فرد می شود.
اما در مورد اینکه تنبل کیست باید بگوییم که وقتی شخصی در عین توانایی، کاری انجام نمی دهد و از تلاش برای انجام وظایف خود شانه خالی می کند یعنی تنبل است. حالا اگر شما هم می خواهید بدانید که تنبلی چیست و چه عللی دارد با ما همراه باشید. در این قسمت از پلاس وی قصد داریم ریشه روانشناختی تنبلی را پیدا کنیم و دلایل آن را به شما معرفی کنیم.
ریشه روانشناختی و علل مختلف تنبلی
همانطور که گفتیم تنبلی علت های مختلفی دارد و شما باید علت را شناسایی کنید تا بتوانید این عادت غلط را کنار بگذارید و به مشکلات جدی خود غلبه کنید.
1. کمبود انگیزه
اولین و مهم ترین دلیل برای تنبلی، کمبود انگیزه است. شما بدون انگیزه نمی توانید به هیچ پروژه بزرگی در زندگی دست بزنید و مدام خودتان را از بقیه جدا می کنید و هیچ کاری را به انجام نمی رسانید، زیرا همیشه خودتان را بازنده می دانید.
2. نداشتن هدف در زندگی
این هم دومین علت مهم تنبلی می باشد. زمانی که شما هدف نداشته باشید، برای زندگی انگیزه هم ندارید. در نتیجه دلیلی برای انجام کار نمی بینید و به تنبلی رو می آورید. اهداف زندگی همیشه باید به شما انگیزه کار بدهند تا بتوانید یک آینده بهتر را بسازید و اهداف مشخصی داشته باشید که منجر به تنبلی نشود.
3. ترس از مسئولیت
بیشتر ما از مسئولیت داشتن می ترسیم زیرا خودمان را به حساب نمی آوریم و به ارزش ها و توانایی های خود ایمان نداریم. در نتیجه هیچ مسئولیتی را نمی پذیریم و همین باعث می شود که هیچ کاری برای انجام دادن نداشته باشیم و دچار تنبلی شویم.
4. سبک زندگی ضعیف
بیشتر ما زندگی بدون برنامه ای داریم و به سبک زندگی خود توجه نمی کنیم. کار هایی را به انجام می رسانیم که خیلی اهمیت ندارند و بیشتر وقت خود را صرف چت کردن در شبکه های اجتماعی، تماشای فیلم و پیام دادن می کنیم.
اکثر افراد فعال در شبکه اجتماعی، ساعت های زیادی بدون حرکت روی تخت هستند و با موبایل کار می کنند. شبکه های اجتماعی هم به دنبال این هستند تا زمان زیادی از شما را اشغال کنند و درنتیجه شما را مشغول نگه می دارند و باعث می شوند از انجام کار های مهم جا بمانید.
اگر شما هم قربانی شبکه های اجتماعی هستید و این سبک زندگی غلط را انتخاب کرده اید، بهتر است هر چه سریع تر روش خود را تغییر دهید. ذهن شما به استراحت کافی نیاز دارد، اگر آن را دریافت نکند، توانایی انجام کار به شکل موثر کاهش پیدا خواهد کرد.
5. ترس از شکست
ما انسان ها از انجام هر کاری می ترسیم. علت آن هم ترس از شکست است. ترس از شکست می تواند دلیل اصلی تنبلی باشد. این افراد معمولاً برای ریسک کردن آمادگی لازم را ندارند زیرا از شکست خوردن در زندگی می ترسند. بدون ریسک کردن نمی توانید کار جدیدی انجام دهید. پس باید ریسک پذیری را در خودمان افزایش دهیم و بدون ترس عمل کنیم.
6. تردید
زندگی شامل تصمیم هایی است که در طول عمرتان آن ها را اتخاذ می کنید. ذهن بعضی از افراد نمی تواند این تصمیم گیری ها را انجام دهد زیرا آن ها نمی دانند باید چه کاری انجام دهند و همیشه در تردید هستند. در نتیجه ترجیح می دهند تنبلی را انتخاب کنند.
هر روز بدون هیچ تصمیم گیری خاصی سپری می شود و شما زمان خود را هدر می دهید و علت آن هم این است که نمی توانید تصمیم مشخصی برای انجام کار بگیرید. پس همین موضوع بزرگترین دلیل تنبلی شماست.
7. افسردگی
افسردگی می تواند علت تنبلی باشد. در افسردگی وضعیت ذهن به گونه ای است که این افراد نمی خواهند هیچ کاری انجام دهند و فقط می خواهند در یک اتاق تاریک تنها باشند زیرا انرژی ای برای انجام کار ندارند و همیشه یک جا ساکن هستند. احساس افسردگی، بی قراری و ناامیدی، آن ها را به فردی تنبل تبدیل می کند.
8. حواس پرتی
هنگامی که چیز های نامربوط به ذهن شما می آیند و حواستان موقع کار پرت می شود، احتمالاً دیگر تمایلی به انجام کار ندارید و نمی توانید کار های خود را کامل کنید. معمولاً شبکه های اجتماعی، افراد پر حرف، خوشگذرانی بیش از حد و فکر کردن راجع به اتفاقات تخیلی و هیجان انگیز، ذهن را مشغول می کند و باعث تنبلی می شود.
9. تخلیه انرژی یا خستگی مفرط
هر کار یا فعالیتی حتی انجام فعالیت ذهنی به انرژی، علاقه و یک ذهن پاک سازی شده نیاز دارد. هنگامی که ما خسته می شویم، ذهنمان هم به گونه ای متفاوت واکنش نشان می دهد و نمی توانیم به شکل موثر کارمان را به انجام برسانیم.
گاهی اوقات هم به دلیل کار بیش از حد سنگین، احساس خستگی مفرط داریم و در مدت زمانی تنبل می شویم. معمولا افراد تنبل خودشان را با انجام کار های غیر مهم مثل چت کردن در کل روز، مهمانی رفتن، انجام بازی های ویدئویی خودشان را خسته می کنند و دیگر برای انجام کار مهم وقت ندارند.
10. تغذیه ضعیف
مواد غذایی که می خورید، به تعیین سطح انرژی و فعالیت مغز کمک می کند. رژیم غذایی که به صورت روزانه انتخاب می کنید، روی فعالیت های روزانه شما به شدت موثر هستند. اگر رژیم غذایی متعادلی مصرف نکنید، بدن شما نمی تواند عملکرد صحیحی داشته باشد و در نتیجه کار نمی کنید و تنبل می شوید.
11. پشت گوش انداختن
به تعویق انداختن کار ها زمانی اتفاق می افتد که افراد کاری را پشت گوش می اندازند. زمانی که شما کار خود را سر موقع انجام ندهید، احتمال رخ دادن تنبلی وجود خواهد داشت. به نظر شما علت به تاخیر انداختن کارها چیست؟ مطمئن باشید که به تعویق انداختن کار ها باعث سخت تر شدن کار، افزایش استرس و همچنین تنبلی می شود.
12. ارزش ندادن به خود
اگر وظایف خود را در زندگی انجام دهید، یعنی به خودتان ارزش می دهید اما انسان های تنبل هرگز خود ارزشی را نمی فهمند و همین باعث تنبل شدن و بی انگیزه شدن آن ها می شود. از طرف دیگر، افرادی که به خودشان ارزش نمی دهند، هرگز به تلاش ذهنی و جسمی توجه نمی کنند.
آن ها معمولاً خانه های تمیزی ندارند، و لباس های تمیز نمی پوشند زیرا برای تمیز کردن خودشان و محیط اطراف وقت نمی گذارند و احساس می کنند به چیزی بهتر از این ها لایق نیستند.
13. زندگی وابسته
بعضی از انسان ها در طول زندگی به فرد دیگری وابسته هستند. هنگامی که یک فرد نتواند به تنهایی زندگی کند و همیشه وابسته به دیگری باشد، در نتیجه نمی تواند کارهایش را خودش انجام دهد و همین باعث تنبلی می شود.
اگر متوجه شدید که در زندگی به دنبال یک سیستم حمایتی هستید و خودتان به تنهایی قادر به انجام کار نمی باشید، پس دلیل تنبلی شما هم همین خواهد بود.
14. کار خیلی زیاد
زمانی که کار زیادی برای انجام دادن داشته باشید و عجله هم داشته باشید، ذهن شما سر در گم می شود و سرعت آن کاهش پیدا می کند زیرا می خواهد خودش را متقاعد کند که ساده ترین راهکار را انتخاب کند و هیچ کدام از این کارها را به انجام نرساند و در نتیجه می تواند عاملی برای تنبلی باشد.
15. کمبود انرژی
رایج ترین علت تنبلی، کمبود انرژی است و کمبود انرژی می تواند به دلیل موارد مختلفی مثل کمبود خواب، رژیم غذایی ضعیف، کمبود استراحت و ورزش اتفاق بیفتد. اگر غذای مناسبی نخورید یا به اندازه کافی نخوابید، بدن شما دچار کمبود انرژی می شود و هم می تواند عاملی برای تنبلی باشد.
اثرات تنبلی
تنبلی بزرگترین دشمن انسان است، زیرا زندگی را به طور کامل تحت تاثیر قرار می دهد. اثرات منفی تنبلی که شاید شما را ترغیب می کند از آن جلوگیری کنید، شامل موارد زیر است:
- نمی توانید به هیچ چیز بزرگی در زندگی دست پیدا کنید.
- همیشه سردرگم و آشفته هستید.
- توانایی و بهره وری شما کاهش پیدا می کند و تنبلی روی سلامت شما اثر گذار است.
- نمی توانید کارهای تان را به بهترین شکل ممکن به انجام برسانید.
- قدرت تفکر یا حافظه شما کاهش پیدا می کند.