فواید کمک کردن کودک در کارهای خانه
بسیاری از والدین ترجیح می دهند که خودشان خیلی سریع تمام کارهای خانه را انجام دهند اما محول کردن کارهای خانه به کودک با توجه به سن و علاقمندی آنها یک فرصت ارزشمند برای بالا بردن توانایی و رشد و تربیت کودکان است.
شاید با کمک گرفتن از کودک، کارهایتان به کُندی پیش برود اما در عوض یک عادت خوب را در کودک نهادینه کرده و رفتارهای مثبت زیادی را به او یاد خواهید داد که در این بخش از خانواده پلاس پلاس وی به بیان فواید کمک کردن کودک در کارهای خانه پرداخته ایم.
تقویت و آموزش غیرمستقیم مهارت های حرکتی
هنگام رسیدگی به کارهای خانه از قبیل جارو کردن زمین، تا کردن لباس یا پاک کردن سطوح، کودکان مهارت های هماهنگی را همزمان با حرکات دست و پا یاد می گیرند. کودکی که در انجام کارهای منزل به والدین خود کمک می کند، بدون آنکه بداند مهارت های مختلف مرتبط با هماهنگی اعضای بدن را در خود تقویت می کند.
درک ارزش زحمات والدین
وقتی تمام مسئولیت ها و کارها را برای فرزندانمان انجام می دهیم، ممکن است بسیاری از چیزها را بدیهی بدانند زیرا آنها ارزش تلاش و زمانی را که باید برای نظم دادن به همه چیز انجام دهد، نمی دانند پس همیشه تصور می کنند وقت و انرژی که والدین در انجم کارهای منزل صرف میکنند، مسئله ای عادی است اما زمانی که خود در جریان انجام این کارها قرار گرفته و متوجه اهمیت آن شوند، بیش از پیش متوجه و قدردان زحمات پدر و مادرشان خود میشوند.
حس مهم بودن
اگر به کودکتان کارهای ساده ای را بسپارید، او حس مهم بودن می کند و با خود فکر می کند او نیز عضو مهمی از خانواده است و می تواند باری از دوش خانواده بردارد و شما به او نیاز دارید. جس برتری جویی و مهم بودن سبب می شود کودک در آینده بیشتر به کمک کردن در خانه تمایل داشته باشد.
نظم و انضباط
اگر به کودکان از همان ابتدا وظایفی مانند جمع کردن لباس و وسایل خود را محول نمایید، کودکان شما یاد می گیرد که چیزهای اطراف خود را مرتب نگه دارد و به این ترتیب نظم و انضباط را می آموزد و فردی نظم پذیر در بزرگسالی خواهد شد.
آموزش مهارت های زندگی
کارهایی مانند شستن لباس، تا کردن لباس، نظافت، آشپزی، جمع کردن وسایل و غیره، مهارت های اولیه زندگی را به کودکان آموزش می دهد. آنها را در معرض کارهایی قرار دهید که با سن شان مطابقت داشته باشد تا بتوانند کارهای اولیه را شروع کرده و با بزرگ شدن به کارهای بزرگتری برسند.
مراقبت از خود
اگر برخی کارها را به کودک خود محول کنید، او یاد می گیرد که چطور خودش کارهایش را انجام دهد و بتواند روی پای خودش بایستد و چگونه خودکفا باشد و در شرایط خاص به شما متکی نباشد.
ایجاد حس اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری
هر کودکی این توانایی را دارد که کارهایی را برای خود انجام دهد، پس با سپردن مسئولیت در انجام امور منزل، به آنها اجازه دهید تا توانایی های خود را افزایش داده و به خود متکی باشند.
علاوه بر این، مشارکت در کار در خانه ممکن است باعث شود که آنها نیز احساس خوبی نسبت به خود داشته باشند پس با سپردن کارهای مناسب به آنها، در ایجاد حس مسئولیت پذیری از سنین پایین کمک کنید.
افزایش مشارکت و موفقیت
اگرکارهایی را به کودک خود محول کنید که به خوبی می تواند از پس انجام آنها برآید، نگرش "من می توانم" را در او ایجاد خواهید کرد. اینگونه کودکان در بزرگسالی به دلیل داشتن این دیدگاه در کارها بیشتر مشارکت کرده و در روابط فردی موفق تر هستند.
ایجاد پیوند و یکپارچگی
زمانی که همه ی اعضای خانواده در انجام امور منزل بهم کمک می کنند و جوری کنار هم قرار میگیرند که به شکلی یکپارچه مسئولیت ها را پیش می برند، کودک با حضور در این جمع به خوبی اهمیت اتحاد را درک کرده و نقش خود را در این مسیر درمی یابند.
اینگونه آنها از جامعه ی کوچک خانواده چگونگی یکپارچگی را دریافته و به خود وارد جوامع بزرگتر می کند تا به وظایفی که در جوامع بزرگتر به او محول میشود بهتر عمل کند.
نکات مهم
- والدین در سپردن کارهای خانه به کودک باید به سن ، توانایی جسمی، روحیات و علایق او توجه کنند.
- والدین نباید کودکان را مجبور به انجام کاری کنند.
- والدین باید با تشویق انگیزه انجام کارهای خانه را در کودک ایجاد نمایند.
- والدین برای اینکه کودک سردرگم و بی علاقه نشود، نباید همزمان چند کار را به کودک محول کنند.
- والدین باید دقیقا کاری که می خواهند کودک انجام دهد را به او توضیح دهند.
- والدین نباید در محول نمودن کارهای خانه به کودک تفکیک جنسیتی قائل شوند. گاهی سپردن کارهای بیرون به دختر سبب ایجاد استقلال در او شده و گاهی سپردن کارهای خانه به پسر باعث می شود تا او از مسئولیت های خانه داری آگاه شود.
- والدین نباید از کارِ کودک ایراد بگیرند.
- والدین نباید به کودک استرس وارد کنند که سریع تر کارها را انجام دهد.
- والدین نباید توقع تمیز کار کردن را از کودک داشته باشند.
- والدین باید کودک را در کارهایی مانند آشپزی شرکت دهند و در حین انجام کارها تفریح و شادی داشته باشند.
- والدین باید از کودک به خاطر کمک در کارهای خانه قدردانی کنند تا در او انگیزه ایجاد کنند.