مجموعه ای از خطاهای دید گیج کننده
مغز ما با دریافت انبوهی از تصاویر در اطرافمان تلاش دارد مفهوم واقعیت را برای ما نمایان کند و این تجزیه و تحلیل در کسری از ثانیه انجام می گیرد. در این میان گاهی مغز نمی تواند آن چه را که دریافت می کند به درستی نمایان کند و واقعیتی که خودش دریافت می کند را به خوبی نشان نمی دهد. این اتفاق را توهم بصری می نامیم.
در ادامه به چند تصویر می پردازیم که با مشاهده ی آن ها مغز شما به نوعی فریب می خورد و شما دچار توهم بصری یا همان خطای دید می شوید.
اتاق ایمز
خطای دید دیوار کافه
پروفسور ریچارد گرگوری این خطای دید جذاب را در سال 1973، زمانی که یکی از اعضای آزمایشگاهش از کافه ای در بریستول دیدن کرده بود کشف کرد،. او متوجه شد که طرح کاشی های بیرون کافه خطای دیدی ایجاد می کنند که خطوط راست و موازی بین ردیف کاشی های سفید و سیاه، متحرک و مورب به نظر می رسند. اگر خط ملات بین این کاشی ها نازک بود یا وجود نداشت این توهم کار نمی کرد. مغز ما این خطوط مورب را به دلیل واکنش نورون ها درک می کند، چون انواع مختلف نورون نسبت به تیرگی و روشنی واکنش متفاوتی نشان می دهند.
به پایین نگاه نکن (خطای دید)
پاپوش های راحتی آبی رنگ خود را به پا کنید تا توهم عمیق بودن کف این اتاق حفظ شود. فقط ممکن است وقتی در این اتاق راه می روید حس کنید در حال از هوش رفتنید.
این عکس ها چشمانتان را به درد می آورد!
گاهی یک عکس ساده می تواند باعث شود ذهنمان به خطا بیفتد. توهمات بصری می توانند ذهن را به بازی بگیرند و گول بزنند. کافی است به اولین عکسی که در ادامه برایتان گذاشتیم نگاه کنید تا دقیقا منظور را متوجه شوید. چطور ممکن است این تصویر ثابت باشد؟ اما هست باور کنید که ثابت است.
خطای دید سایه روی صفحه شطرنجی
ادوارد آدلسون، پروفسور علوم بینایی، این خطای دید را در سال 1955 منتشر کرد. در خطای دید سایه روی صفحه شطرنجی مربع های A و B دقیقا هم رنگ هستند، اما مربع A تیره تر از مربع B درک می شود. علت این خطا درک اشیای سه بعدی مغز است. بیننده انتظار دارد که استوانه سبز روی صفحه شطرنجی سایه بیندازد، بنابراین مغز ما اگر فکر کند بهتر است، رنگ ها را تغییر می دهد. در واقعیت تصویر آدلسون ایجاد شده تا توهم سایه را بدون اینکه واقعا وجود داشته باشد ایجاد کند.
خطای دید شبکه جرقه زننده
این خطای دید شبیه به خطای دید مشهور شبکه هرمان است که در آن نقاط خاکستری در تقاطع ها ظاهر می شود. خطای دید شبکه جرقه زننده کمی پیچیده تر از جدول هرمان است و در تقاطع شبکه خاکستری روی پس زمینه مشکی نقاط سفید رنگی قرار دارد. وقتی بیننده به این شبکه نگاه می کند، نقاط سیاهی در تقاطع ها ظاهر شده و جرقه می زنند. این توهم تنها زمانی ایجاد می شود که چشم بیننده به یک نقطه ثابت خیره نباشد و اگر بیننده خیلی نزدیک یا دور از تصویر باشد نقاط سیاه ناپدید می شوند.
خطای دید خط های راست
با نگاه اول به این تصویر خط هایی آبی می بینید. خط هایی که آبی پررنگ هستند به صورت کج و ناموازی دیده می شوند اما در واقع این چنین نیست. خطای دید باعث می شود که شما این خط های افقی را به صورت کج ببینید. با دقت و ریزبینی متوجه می شوید که این خط ها کاملا صاف هستند. بر اساس یک آزمایش در دانشگاه پنسیلوانیا از هر 20 نفر فقط سه نفر این خط ها را به صورت راست می دیده است.
این کف مواج در واقع کاملا مسطح است
طراحی این کف توسط شرکت سرامیکی انگلیسی کاسا سرامیکا انجام شده است، که عکس آن به سرعت در اینترنت پخش شد. ورودی سالن شرکتی در منچستر به گونه ای طراحی شده که مردم را از راه رفتن در راهروها متوقف می کند. این خطای دید تنها هنگامی رخ می دهد که به ورودی سالن نگاه می کنید.
فرورفتگی در کف زمانی که شما به زاویه دید مخالف نگاه کنید ناپدید می شود. شما بیشتر می توانید در مورد چگونگی ایجاد همچین خطای دیدی در اینجا بدانید.