سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) و صداوسیما مدتی است که فیلیمو را متهم به تخطی از قانون کردهاند و درخواست برخورد قانونی با این پلتفرم نمایش خانگی را دارند. چند روز قبل سخنگوی قوه قضائیه شکایت سازمان صداوسیما از پلتفرم فیلیمو را تأیید کرد.
روز گذشته، سیام بهمن ماه، خبر صدور قرار منع تعقیب فیلیمو منتشر شد تا تکلیف این موضوع مشخص و پرونده آن مختومه شود. حالا اما سعید مقیسه، رئیس ساترا، اعلام کرده است که ماجرای این پرونده هنوز چراکه هنوز امکان اعتراض به این قرار منع تعقیب وجود دارد. مقیسه در این خصوص گفت: «فرصت اعتراض وجود دارد تا وقتی دادرسی به نتیجه برسد. یک تخلف بخشهای مختلف و داورهای مختلف دارد. نهایتا یک نهاد تنظیمگر اعمال قانون نمیکند؛ وظیفه آن یافتن تخلف، اعلام و پیگیری است.»
او اقدام ساترا در شکایت از فیلیمو را قانونی خواند و این که عدم رعایت قوانین از سوی پلتفرمها توسط این سازمان اعلام شود را وظیفه ساترا دانست: «برخی رسانهها ممکن است فرایندهای قانونی را طی نکنند. اقدامات ساترا در قانون تعیین شده است. راهکار قانونی این است که به مراجع ذیربط اعلام کنیم. بخشی از تخلفها مربوط به رعایت نکردن فرایندها است مانند رعایت نکردن فضای رقابت، پخش محتوای نامناسب و رعایت نکردن حقوق مصرفکننده. هر بخشی مسئول خود را دارد. منع تعقیب برای یک فرآیند صادر میشود.»
با توجه به این که علت شکایت ساترا و صداوسیما از فیلیمو به دلیل پخش سریال سقوط از این بستر نمایش خانگی بوده است، بهطور خاص درباره این سریال توضیح داده و علت این شکایت را محتوای سریال سقوط عنوان کرده است. رئیس ساترا مشکل این سریال را این طور توضیح داد: «یک تخلف ابعاد محتوایی و فرآیندی دارد. بخشی از تخلف به عوامل تولید مرتبط است. اینکه بگویید سریال «سقوط» صلابت امنیتی جمهوری اسلامی را نشان میدهد و مسئله مخالفت با پخش آن علت دیگری به جز محتوا دارد، درست نیست. ما نکاتی در خصوص محتوای این سریال داریم. آنچه که باعث عدم انتشار یک محتوا یا بازبینی آن میشود لزوماً متن و زیرمتن نیست، فرامتن نیز مهم است.»
او با اشاره به این که مشکل این سریال فرامتن آن بوده است، به مسئله زمان انتشار این سریال اشاره کرده و گفت: «فرامتن به مخاطبان، شرایط انتشار، بستر انتشار و مباحث جانبی زمان پخش مربوط میشود. بنابراین ممکن است محتوایی الان قابلپخش باشد اما یک ماه دیگر قابلپخش نباشد و بالعکس؛ یا این که محتوایی در یک جمع قابل پخش نباشد اما در جمع دیگری پخش آن ممکن باشد.»
او در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به تفاوت فرایند ممیزی در صداوسیما و نمایش خانگی درباره روند ممیزی پسینی در سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی گفت: «همه محتوایی که در رسانههای صوت و تصویر فراگیر منتشر میشود، ممیزی پیشینی ندارد. مانند صداوسیما نیست که همه محتوای آن ممیزی پیشینی شود. برخی ممیزیها پسینی است. به واسطه رصد ما، نهادهای تخصصی و گزارشهای مردم. انشاءالله به زودی به مرحلهای میرسیم که زمان بارگذاری تا بازبینی به حداقل برسد.»
او همچنین در بخش پایانی صحبتهایش با اشاره به این که درست نیست تمام لایههای یک تخلف بهطور کامل باز شود، درباره لزوم قانونمند شدن انتشار محتوا نیز اعلام کرد: «سریال سقوط تنها سریالی نیست که در فضای مجازی خارج از قاعده پخش میشود. فضای مجازی پر است از این محتوا و انشاءالله به سمتی پیش میرویم که انتشار این محتوا قانونمند میشود.»