5 دلیل پزشکی برای احساس سرگیجه
سرگیجه یکی از شایع ترین علل مراجعه افراد بزرگسال به پزشک است. اگرچه سرگیجه مکرر یا مداوم می تواند شما را از کار کردن باز دارد اما سرگیجه به ندرت نشان دهنده یک بیماری جدی و تهدید کننده حیات است. به نقل از harvardhealth متخصصان توصیه می کنند که هنگام سرگیجه به اندازه کافی مایعات بنوشید و سعی کنید 15 دقیقه در حالت خوابیده بمانید. در صورت عدم رفع حالت سرگیجه شما نیاز به مراقبت ها و فوریت های پزشکی دارید. حتی اگر نشانه های سرگیجه مختصر باشد و علت جدی برای آن وجود نداشته باشد، شما باید علائم تان را فورا به پزشک گزارش دهید.
علت سرگیجه داشتن:
کم آبی بدن:زمانی که مایعات بدن کم می شوند، حجم خون کاهش یافته و در نتیجه فشار خون پایین می آید. در صورت کم آبی های شدید احتمال اینکه تعادل تان به هم بخورد و دچار منگی شوید، افزایش می یابد. به گفته متخصصان، نوشیدن آب کافی بخصوص در روزهای گرم برای جلوگیری از سرگیجه ناشی از کم آبی، بهترین راه است؛ هر چند در برخی موارد نیاز به تزریق داخل وریدی مایعات وجود دارد. این پزشک است که تشخیص می دهد شما نیاز به الکترولیت هایی مانند پتاسیم یا نمک دارید یا نه.
به چه دلیل احساس سرگیجه داریم؟
عوارض جانبی داروها: داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای و مهارکننده های مونوآمینواکسیداز بیشتر از سایر انواع داروهای ضدافسردگی، باعث سرگیجه می شوند. این داروها باعث، کاهش فشار خون و در نتیجه سرگیجه می گردند. این عوارض در افراد مسن شایع ترند. اگر بعد از مصرف این داروها دچار سرگیجه شدید می شوید، به آرامی از حالت نشسته و یا ایستاده، تغییر موقعیت دهید. از دستگیره های نرده ای، میله و یا دیگر اقلام محکم برای حفاظت از خود استفاده کنید. از رانندگی و کار با ماشین آلات خطرناک دوری کنید. از کافئین، تنباکو و الکل دوری کنید. مقدار زیادی مایعات بنوشید.
افت ناگهانی فشار خون: افت فشار خون ناشی از استراحت طولانی مدت در بستر، کم آبی بدن، استرس و اضطراب، عفونت، بارداری و حتی عوارض جانبی برخی داروها است و شامل فشار خون کمتر از 60/90 میلی متر جیوه می شود. سبکی سر و سرگیجه، غش، عدم تمرکز، تهوع، خستگی، تنبلی، تپش قلب و ... از عوارض آن هستند. در حالی که در برخی موارد مداخلات پزشکی برای افت فشار خون ضروری است، اما برخی از روش های خانگی برای افزایش فشار خون، قابل انجام هستند از جمله:مصرف مقادیر کافی نمک، خوردن وعده های غذایی کوچک و منظم، تغییر آرام وضعیت فیزیکی، نوشیدن مایعات بیشتر، و اجتناب از موقعیت های خاص.
قند خون پایین:اگر با افت قند خون خفیف مواجه باشید، احتمال تجربه سرگیجه چندان عجیب نیست، به ویژه اگر به بیماری دیابت مبتلا باشید. بیماران مبتلا به دیابت ممکن است سرگیجه ناگهانی را تجربه کنند که می تواند با افزایش ناگهانی دمای بدن همراه و در شرایطی هشدار دهنده باشد. در زمان وقوع چنین حالتی، فرد باید به دیگران اطلاع دهد که به بیماری دیابت مبتلا است تا کمک دریافت کرده و در بهترین حالت یک خوراکی به شما داده شود تا سطوح گلوکز خون افزایش یابد.
به چه دلیل احساس سرگیجه داریم؟
حمله قلبی و سکته مغزی: سرگیجه همراه با سایر علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، حالت تهوع، درد بازو، درد پشت یا درد فک، می تواند نشانه ای از حمله قلبی باشد. نشانه های سکته مغزی هم عبارتند از سردرد ناگهانی، بی حسی، ضعف، تغییرات بصری، مشکل در راه رفتن و یا گفتار به همراه سرگیجه شدید. تمام این علائم بخصوص در افراد مسن نیاز به فوریت های پزشکی دارد. اگر شما و یا کسی که پیش شماست، دچار هر یک از این علایم شد، باید سریعا خودتان را به پزشک برسانید (به اورژانس زنگ بزنید و یا کسی شما را به بیمارستان ببرد)، زیرا درمان فوری باعث زنده ماندن فرد و بهبود سریع تر او می شود.