وی فور یو
7 ماه پیش / خواندن دقیقه

سال 1403 سال اژدها یا نهنگ؟

سال 1403 سال اژدها یا نهنگ؟

طبق یک سنت قدیمی سال‌های ایرانی به دوره‌های 12 ساله تقسیم و هر سال به نام یکی از حیوانات نامگذاری می‌شوند. در حالی که امسال را برخی سال اژدها می نامند اما واقعیت چیز دیگریست.

امسال سال اژدها نیست

"بهرام بهرامی رشید، فعال فرهنگی از البرز در یادداشتی اعلام کرد که سومین نوروز قرن پانزدهم شمسی در حال نزدیک شدن است. این بهانه‌ای شده تا بررسی کنیم که آیا امسال سال نهنگ است یا اژدها که بزرگترین نماد فرهنگ چین است؟

به طبق یک سنت قدیمی که به گاه‌شماری حیوانی معروف است، سال‌های ایرانی به دوره‌های 12 ساله تقسیم شده و هر سال به نام یک حیوان نامگذاری می‌شود. این گاه‌شماری از ترکیب اصول گاه‌شماری جلالی، گاه‌شماری هجری قمری و گاه‌شماری دوازده حیوانی چینی-اویغوری شکل گرفته است.

در کشورهای شرق آسیا نیز این تقویم حیوانی رواج دارد و بر اساس تاریخ و فرهنگ بومی همان مناطق شکل گرفته است. ترتیب و نام این سال‌ها در فرهنگ و تاریخ ایران از صدها سال پیش به شرح زیر است:موش، گاو، پلنگ، خرگوش، نهنگ، مار، اسب، گوسفند، میمون، مرغ، سگ، خوک.

این ترتیب و اسامی حیوانات توسط ابونصر فراهی نزدیک به 800 سال پیش به نظم کشیده شده است. بنابراین، با استناد به این شعر، سال 1403 سال نهنگ است. اما سال اژدها از کجا آمده؟ آیا فرقی دارد که سال نهنگ یا اژدها باشد؟

در چین، ترتیب و نام سال‌ها کمی متفاوت از نام‌های ایرانی است، که ناشی از تاثیر فرهنگ چینی است. به عنوان مثال، سال نهنگ در ایران معادل سال اژدها در چین است. این تفاوت در ترتیب گاهشماری حیوانی بین دو کشور وجود دارد.

بنابراین، اهمیت این موضوع در حفظ هویت و فرهنگ ایرانی است، بدون توجه به اینکه سال به نام نهنگ باشد یا اژدها، مهم این است که ما باید به هویت و فرهنگ خود وفادار بمانیم."


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع