بررسی تمام علل مربوط به سردرد سمت راست سر
سر درد ها انواع مختلفی دارند که به دلایل متعددی ایجاد می شوند که از انواع آن ها می توان به میگرن، سر درد تنشی، سر درد خوشه ای، سر درد سینوسی، سر درد پشت گوش، سر درد یک طرفه مانند سر درد سمت چپ سر و سر درد سمت راست سر اشاره کرد. در این قسمت از پلاس وی بیشتر با دلایل و راه های درمان سر درد سمت راست سر آشنا می شویم.
بسیاری از افراد سر درد در قسمت راست سر را تجربه می کنند که ممکن است همراه با علائمی مثل خستگی، حالت تهوع و یا مشکلات بینایی همراه باشد. تقریبا 50 درصد شکایت بیماران از مشکلات مختلف، سر درد ها را شامل می شود. سردرد در قسمت راست سر ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
مشکلات نورولوژیکی
مشکلات مختلف در مغز که باعث می شود یک طرف سر درد بگیرد. وضعیت های نورولوژیکی که مسئول ایجاد سر درد در یک طرف سر هستند شامل موارد زیر است:
نورالژی اکسیپیتال ( Occipital neuralgia )
این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که عصب ها از قسمت بالای نخاع تا پوست سر آسیب دیده اند یا ملتهب می شوند. علائم آن درد شدید در قسمت پشت سر، گردن درد، درد پشت چشم و حساسیت به نور است.
آرتریت گیجگاهی (Temporal arteritis)
این سر درد زمانی اتفاق می افتد که رگ های سر و گردن ملتهب می شوند و درد عضلانی اتفاق می افتد و سر درد شدید را در یک طرف سر ایجاد می کند. علائم دیگر آن شامل خستگی، درد در ناحیه فک و سوزش شقیقه است.
نورالژی عصب سه قلو (Trigeminal neuralgia)
این نوع سر درد باعث ایجاد درد شدید در صورت و سر می شود که معمولاً فقط یک طرف را درگیر می کند و به دلیل مشکلات عصبی در پایه مغز اتفاق می افتد.
استفاده از دارویی خاص
سر درد ممکن است به دلیل عوارض جانبی یک داروی بدون نسخه یا داروی تجویزی پزشک باشد. استفاده بیش از حد از یک دارو حتی مسکن هم می تواند این سر درد ها را ایجاد کند، مثل استامینوفن، آسپرین یا ایبوپروفن.
این نوع سر درد را سر درد rebound می گویند که رایج ترین نوع اختلال سر درد ثانویه است. سر درد ثانویه به سر دردی گفته می شود که به خاطر یک وضعیت دیگر ایجاد شده است که در اینجا هم استفاده بیش از حد از دارو حالت بدی را ایجاد می کند.
چه نوع سر دردی باعث سر درد سمت راست می شود؟
بیش از 300 نوع سر درد وجود دارد که تقریباً 90 درصد آن هیچ علت مشخصی ندارد. اگرچه میگرن یا سر درد کلاستر معمولا بیشترین علت سر درد در قسمت راست سر است اما سر دردهای تنشی هم ممکن است باعث ایجاد سر درد در یک قسمت سر شود.
میگرن
میگرن معمولاً به خاطر حساسیت به نور و صدا اتفاق می افتد. ژنتیک نقش مهمی در سر دردهای میگرنی دارد که یک احساس درد شدید را در سر به وجود می آورد و معمولاً با علائم زیر همراه است:
- تاری دید
- حالت تهوع
- حساسیت به نور
- حساسیت به صدا
- استفراغ
بیش از یک سوم افرادی که به میگرن مبتلا می شوند، با مشکلات بینایی قبل از شروع درد هم مواجه هستند. این علائم ممکن است در صورت درمان نشدن، بیش از 72 ساعت طول بکشد و فقط یک طرف سر را درگیر کند. عوامل زیر معمولاً میگرن را تحریک می کند:
- لامپ روشن
- تغییرات آب و هوایی مثل رطوبت، گرما یا فشار ناگهانی
- استرس یا اضطراب عاطفی
- غذا و نوشیدنی مانند الکل، شکلات و پنیر
- تغییرات هورمونی در خانم ها
- صدای بلند
- نخوردن یک وعده غذایی
- بوی خیلی تند
- خستگی
- خواب خیلی کم و خواب خیلی زیاد
درمان زود هنگام
راه حل کلیدی، کاهش مدت زمان و شدت علائم است و درمانش می تواند شامل داروی بدون نسخه یا داروهای تجویزی پزشک باشد. برای جلوگیری هم باید از محرک ها و دارو های تحریک کننده دوری کنید.
سر درد های کلاستر
سر دردهای کلاستر نادر هستند و سر دردهای شدیدی بوده که با الگوی خاصی اتفاق می افتد. معمولا اطراف یکی از چشم ها را درگیر می کند و به قسمت دیگر سر و صورت می رود و شاید به گردن و شانه هم برسد. این افراد معمولا به طور مکرر حمله های سر درد را به مدت چند سال و چند ماه تجربه می کنند. علائم دیگر این سر دردها شامل موارد زیر است:
- عرق صورت
- گلگون شدن پوست اطراف
- رنگ پریدگی
- آبریزش چشم
- قرمز شدن چشم
- بی قراری
- گرفتگی بینی یا آبریزش بینی
- ورم اطراف یکی از چشم ها
مردان معمولاً بیش از خانم ها به سر درد کلاستر مبتلا می شوند که علت دقیق آن ناشناخته است اما سیگار، الکل و سابقه خانوادگی خطر ابتلا به سر درد ها را افزایش می دهد. هیچ درمانی برای این وضعیت وجود ندارد؛ فقط می توان تعداد دفعات و شدت این سر درد ها را با پیشگیری کم کرد.
سردرد های تنشی در دو قسمت چپ و راست سر
این سر درد ها رایج ترین نوع سر درد هستند و در 75 درصد افراد اتفاق می افتد و معمولا دو طرف سر را درگیر می کنند اما گاهی اوقات علایم فقط در یک طرف سر ظاهر می شود که شامل موارد زیر است:
- درد شدید
- سوزش پوست سر
- سوزش یا سفت شدن عضلات شانه و گردن
- فشار به پیشانی و دو طرف سر یا پشت سر
این علائم ممکن است چند دقیقه یا چند ساعت طول بکشد و معمولا شدتش خفیف و معمولی است. این سر دردهای تنشی موقعیتی را می توان با داروی مسکن یا راهکار های خانگی بهبود بخشید و افرادی که این سر دردها را به طور مکرر احساس می کنند، باید سبک زندگی خود را تغییر دهند و از محرک ها دوری کنند یا دارو های تجویزی پزشک را به طور منظم مصرف کنند.
علل دیگر سردردهای رایج
علت های دیگر سر درد که باعث درد در کل سر و یا یک طرف آن می شود، شامل موارد زیر است:
- آلرژی
- ضعیف بودن دیواره رگ
- خستگی
- آسیب به سر
- عفونت مثل عفونت های سینوسی
- نوسانات قند خون به خاطر نخوردن یک وعده غذا
- تومور
- مشکلات ماهیچه یا مشکلات موجود در گردن
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
موارد مختلف سر درد ممکن است خود به خود بدون هیچ کار خاصی خوب شود. افرادی که سر درد را به طور منظم تجربه می کنند، حتماً باید به پزشک مراجعه کنند تا علت بیماری زمینه ای تشخیص داده شود.
اگر همراه با سر درد مشکلات زیر را هم تجربه کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید:
- تغییرات در بینایی
- گیجی و سردرگمی
- تب
- آسیب به سر
- افزایش درد هنگام حرکت
- سفت شدن گردن
- بی حسی
- تغییرات ذهنی یا شخصیتی
- حساسیت
- مشکلات خواب
- ضعف
- مشکل تکلم
افرادی که سر دردهای خیلی شدید یا مداوم دارند هم حتماً باید به پزشک مراجعه کنند.
راهکارهایی برای بهبود سریع تر
بسیاری از سر درد ها را می توانید سریعاً با در پیش گرفتن راهکارهای زیر درمان کنید:
- کمپرس سرد یا گرم روی پشت گردن قرار دهید.
- از خوراکی هایی که سر درد را تحریک می کنند از جمله الکل، و کافئین خودداری کنید.
- آب بنوشید تا کم آبی بدن جبران شود.
- چرت بزنید.
- موهای خود را سفت نبندید و از دم اسبی خودداری کنید.
- ماهیچه های سفت شده را در قسمت گردن و شانه به آرامی ماساژ دهید.
- از نور مصنوعی، صدای بلند و یا بوی تند دوری کنید.
- دوش آب گرم بگیرید.
- حین استفاده از صفحات الکترونیکی مانند موبایل تلویزیون و کامپیوتر، به خودتان استراحت دهید.
- از دارو های بدون نسخه استفاده کنید اما مراقب باشید که مصرف بیش از حد آن ها سر درد را بدتر می کند، پس زیاده روی نکنید.
- تمرین های تنفسی برای تسکین استرس، اضطراب و کاهش درد انجام بدهید
- رایحه درمانی را انجام دهید و از بو کشیدن اکالیپتوس، لاوندر، و نعنا برای از بین بردن درد استفاده کنید.