معایب و محاسن ظروف تفلون
امروزه تنوع زیادی در ظروف آشپزخانه دیده می شود . در قدیم برای پخت و پز بیشتر از ظروف مسی ، رویی ، گلی و سرامیکی استفاده می کردند اما امروزه ظروف تفلون ، چدن و استیل کاربرد بیشتری در آشپزی دارند . ظروف تفلون از محبوبترین و پُر فروش ترین ظروف پخت و پز هستند و در انواع مدلها و رنگهای وجود دارند.
در خرید ظروف تفلون باید نکاتی را رعایت کنیم زیرا اگر این ظروف غیر استاندارد باشد ، مشکلاتی را برای سلامتی ایجاد کرده و مناسب آشپزی نیست . در این بخش از پلاس وی شما را معایب و مزایای استفاده از ظروف تفلون آشنا می کنیم.
مزایای ظروف تفلون
نچسب بودن
تفلون از انواع مواد پلیمری است که رویه فلز را پوشانده و موجب می شود مواد غذایی به ظرف در حین پخت نچسبد . تفلون در مقایسه با پوشش های نچسب دیگر از بالاترین ضریب نچسبی برخوردار است.مقاومت حرارتی بالا و مقاومت زیاد در برابر اسیدها و قلیاها
مقاومت حرارتی بالا و مقاومت زیاد در برابر اسیدها و قلیاها دو ویژگی است که سبب برتری تفلون می شود.ضریب اصطکاک کم و عایق الکتریسیته از دیگر ویژگی های مطلوب ظروف تفلون است.
مادّه ای غیرسمّی
سازندگان تفلون، تفلون را مادّه ای غیرسمّی و از نظر شیمیایی بی اثر می دانند و ادعا می کنند که در شرایط عادی، مصرف مواد غذایی در آنها موجب آلودگی و مسمومیت غذایی نمی شود.
معایبی که استفاده از ظروف تفلون برای سلامتی دارد؟
ابتلا به بیماری های تنفسی و سرطان
اگر دمای ظروف تفلون از حد معینی بالاتر رود، بر اثر تجزیه لایه پوشاننده آن، 15 نوع ذره و بخار سمی آزاد می شود که دو ماده از آن به نام های پلی تترافلوئورواتیلن ( PTFE ) و پرفلورواکتانوئیک اسید ( PFOA ) سمی و سرطان زا هستند و مشکلات تنفسی فراوانی برای انسان به وجود می آورند . ظروف تفلون استاندارد تا دمای 260 درجه را تحمل می کنند معمولا حرارت غذا به هنگام طبخ و سرخ کردن های معمولی از 250 درجه بیشتر نمی شود.
استنشاق این گاز در انسان سبب حالتی به نام "سرماخوردگی تفلونی Teflon flu " می شود که علائم آن احساس تنگی نفس، خستگی، سردرد، سرفه، تب و لرز و گلودرد ظاهر می گردد و با سرماخوردگی معمولی اشتباه گرفته می شود.
ابتلا به انواع سرطان
اگر ذرات تفلون از کف ظرف جدا شوند و وارد بدن شوند برای سلامتی ضرر دارند و موجب ابتلا به انواع سرطان مانند سرطان سینه، سرطان پروستات و سرطان کبد خواهند شد و در مواردی باعث جهش ژنتیکی نیز می گردند.
آسیب به محیط زیست
همچنین وجود این ماده بسیار مقاوم در ظروف تفلون به طبیعت آسیب می رساند زیرا حذف این ماده از زندگی تقریباً غیرممکن است.
ابتلا به مسمومیت بارداری و مشکلاتی در نوزادان
استفاده از ظروف تفلون به علت مواد موجود در آن با کم خونی و اختلالات مغزی نوزادان ارتباط دارد و موجب ابتلا به پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری) تولد نوزادان دارای کمبود وزن در بارداری می شود.
ابتلا به کم خونی
از کادمیم در تهیه ظروف تفلون استفاده می کنند ، این ماده به مرور وارد غذا می شود و باعث کوتاهی قد و ضایعات پوستی می شود . کادمیم در سنتز هموگلوبین دخالت می کند و منجر به کم خونی نیز می گردد.
اگر می خواهید ظروف تفلون خطری برای سلامتی تان نداشته باشد ، باید ...
- ظروف تفلون استاندارد و مرغوب را که مراحل مختلف آزمایش های کنترل کیفیت و استاندارد را گذرانده اند را بخرید.
- زمان استفاده از ظروف تفلون دقت کنید تا این ظروف خراش بر ندارند و آنها را با مواد شوینده قوی و اسکاج های زبر نشویید زیرا این خراش ها و آسیب ها سبب می شود مواد شیمیایی وارد غذا شوند.
- هنگام آشپزی با ظروف تفلون، حرارت باید ملایم باشد.
- قبل از استفاده از ظروف تفلون ، آن را با آب داغ و مایع ظرفشویی بشویید و با روغن مایع آغشته کنید.
- برای تهیه غذاهای مایع که نیازی به خاصیت نچسب بودن این ظروف ندارید مانند سوپ و جوشاندن شیر از ظروف تفلون استفاده نکنید.
- غذای بچه ها را در تفلون تهیه نکنید .
- برای شست و شوی این ظروف از ابر و مایع ظرفشویی استفاده کنید.
- از ظروف تفلونی که دچارخراش و آسیب شده اند به هیچ وجه استفاده نکنید.
- هنگام تهیه غذا در این ظروف تهویه خوبی برقرار کنید وهود را از ابتدای آشپزی روشن کنید.
- از حرارت دادن ظرف خالی پرهیز کنید.
- برای اینکه ماده پوشاننده سطح ظرف ناپایدار نشود ، ظروف تفلون داغ را بلافاصله بعد از استفاده در آب سرد فرو نبرید.
- موقع پخت وپز از قاشق های چوبی و استفاده کرده و هرگز اجسام تیز و برنده را به کار نبرید.
بازسازی ظروف تفلون
برای صرفه جویی و کمتر شدن هزینه خانواده ظروف تفلون را بازسازی نکنید زیرا مواد استفاده شده در بازسازی ظروف مورد تائید سازمان بهداشت نیست و سلامتی شما و اعضای خانواده را به خطر می اندازد.