لیست کامل مواد غذایی مختلف دارای طبیعت سرد
اهمیت به تغذیه و دانستن مزاج انواع غذاها به سلامت جسم و روح کمک فراوانی می کند. تمام غذاهای موجود در دنیا دارای طبعیت های مختلفی مانند سرد، گرم و... هستند. افراد دارای طبع سرد باید مراقب تغذیه خود باشند و غذاهایی را که طبع سردی دارند، مصرف نکنند زیرا مصرف غذاهای دارای طبع سرد منجر به ایجاد مشکلات گوارشی و... خواهد شد.
مصرف غذاهای دارای طبع سرد برای گرم مزاجان به خصوص در فصل تابستان برای تعدیل مزاج آنها مناسب است. اگر شما نیز دارای مزاج گرم هستید، با مواد غذایی دارای طبیعت سرد آشنا شوید و از این مواد غذایی بیشتر استفاده نمایید.
اگر کنجکاو به دانستن نکات بیشتری از سردی ها هستید حتما سری به مطلب " با خوردن سردی ها چه بلایی سرمون میاد ؟ " بزنید تا علاوه بر شناخت عوارض این دسته مواد غذایی، با جزئیات بیشتری در این مورد آشنا شوید.
میوه های دارای طبع سرد
میوه ها سرشار از ویتامین و مواد معدنی فراوانی هستند که همه افراد باید در رژیم غذایی خود بگنجانند. میوه ها دارای طبع مختلفی هستند، بنابراین توصیه می شود، همه افراد میوه هایی متناسب با طبع بدن خود را مصرف کنند. برخی از میوه های دارای طبع سرد عبارتند از:
- آلو
- انار
- بالنگ
- زردآلو
- گلابی
- هلو
- ازگیل
- انار ترش
- تمبر هندی
- ذرت
- ریواس
- سنجد
- شاه بلوط
- گیلاس
- لیمو ترش
- لیمو شیرین
- نارنج
- مرکبات
- توت فرنگی
- کیوی
صیفی جات دارای طبع سرد
- هندوانه
- گرمک
- خیار
- گوجه فرنگی
- کدو خورشتی
گوشت، غذاهای دریایی و لبنیات با طبع سرد:
گوشت و لبنیات از منابع مهم دارای پروتئین هستند که برای سلامتی بدن مفیدند اما هنگام مصرف گوشت و لبنیات بهتر است به طبع آن توجه کنید و این مواد غذایی را متناسب با مزاج خود مصرف کنید. گوشت، غذاهای دریایی و لبنیات با طبع سرد عبارتند از:
- گوشت بز
- سیرابی
- گوشت گاو
- گوشت گوساله
- قلوه
- مرغ محلی
- ماهی
- سفیده تخم مرغ
- صدف
- پنیر
- خامه
- ماست
سبزیجات با طبع سرد
سبزیجات از مفیدترین مواد غذایی دارای ویتامین و فیبر هستند که برای سلامت بدن لازم و ضروری اند. برخی سبزیجات دارای طبیعت سرد هستند که عبارتند از:
- اسفناج
- کاهو
- سبزیجات با برگ سبز
- کرفس
- قارچ
- گشنیز
- ریواس
- لوبیاسبز
- خرفه
حبوبات و غلات دارای طبع سرد
حبوبات و غلات نیز مانند سایر مواد غذایی دارای طبیعت متفاوتی هستند. حبوبات وغلات دارای طبع سرد عبارتند از:
- ماش
- برنج
- نخود فرنگی
- ارزن
- باقلا تازه
- باقلا خشک
- جو
- ذرت
- عدس
- نخود سبز
عرقیجات دارای طبیعت سرد
بسیاری از افراد گرم مزاج در فصل تابستان که هوا گرم است، دچار التهاب و قرمزی پوست و حرارت بالای بدن و... می شوند. در این فصل این افراد بهتر است عرقیات دارای طبع سرد را بشناسند و برای متعادل نمودن طبع خود از آنها استفاده کنند. عرقیات دارای طبع سرد عبارتند از:
- عرق برگ چنار
- عرق برگ زیتون
- عرق برگ مورد
- عرق بید
- چهار عرق سرد
- عرق خارشتر
- عرق ختمی
- عرق خیار
- عرق ریواس
- عرق شاتره
- عرق کاسنی
- عرق کیالک
- عرق گشنیز
- عرق نیلوفر
- عرق همیشه بهار
ادویه و چاشنی های دارای طبیعت سرد
همه ما برای خوش طعم کردن غذاها از ادویه و چاشنی ها کمک می گیریم. ادویه جات و چاشنی ها دارای طبعت متفاوتی هستند اما بیشتر ادویه های پرکاربرد ایرانی ها طبع گرم دارند. برخی از ادویه و چاشنی های دارای طبیعت سرد عبارتند از:
- سماق
- ترشی
- سس سویا
- روغن کنجد
- آبغوره
- نشاسته
- قهوه
- سرکه
غذاهای دارای طبع سرد
بسیاری از ما از طبیعت غذاهایی که برای خود و افراد خانواده مان تهیه می کنیم، بی خبر هستیم اما گاهی با خوردن این غذاها دچار عوارض و مشکلات معده و... می شویم و آن وقت است که به فکر دانستن طبع غذای خود می افتیم. دانستن طبع غذا قبل از طبخ آن به سلامتی شما و اعضای خانواده شما کمک می کند. برخی از غذاهای دارای طبع سرد عبارتند از:
- خورش کدو
- آلو اسفناج
- بامیه
- ریواس
- مرغ ترش
- باقلا پلو
- زرشک پلو
- آلبالو پلو
- لوبیا پلو
- کلم پلو
- رشته پلو
- عدس پلو
- ماش پلو
- استانبولی
- کوفته برنجی
- کوکو سیب زمینی
- کتلت
- آش ساده
- آش دوغ
- سوپ جو
- سوپ رشته فرنگی
- شیر برنج
- سوپ شیر
- عدسی
- آش اوماج
- کباب ترکی
- ژامبون گوشت
- ژامبون مرغ
- سوسیس
- کالباس
- جوجه کباب
- همبرگر
- فلافل ذرت
- چیپس
- کشک بادنجان(کشک زیاد)
- حلیم بادنجان
- میرزا قاسمی
- الویه
- ماکارونی
- لازانیا
- املت با گوجه
- دلمه ی فلفل و گوجه
- خوراک لوبیا سبز
- املت با فلفل سبزو قارچ
- بورانی
- باقلا قاتق
- بستنی میوه ای
- فالوده
- ماءالشعیر ساده
- ماءشعیر میوه ای
- نوشابه های گازدار
- سالاد کاهو خیار گوجه
غذاهای دارای طبع سرد برای چه کسانی مفید است؟
افراد با مزاج گرم تحمل گرما را ندارند، خواب کمی دارند، دچار عطش زیاد هستند، زود عصبانی می شوند و زود هم آرام می گیرند و پرجنب وجوش و پرانرژی هستند. مصرف بیش از حد غذاهای گرم توسط این افراد سبب بروز جوش، تب، یبوست، بوی تند ادرار، بالا رفتن فشارخون، عطش زیاد، افسردگی، سردرد، بی قراری و آشفتگی و سرگیجه می شود. غذاهای سرد باعث تعدیل این علائم می شوند، بنابراین بهتر است افراد گرم مزاج کمتر گرمیجات مصرف نموده و غذاهای با طبع سرد را با مشورت متخصص کاربلد مصرف کنند تا مزاجشان متعادل شود.
لیست مصلح غذاها
بهتر است برخی خوراکی ها را با مصلح آنها مصرف کنید تا دچار مشکلات سلامتی نشوید. لیست مصلح برخی غذاها عبارتند از:
- کاهو با سکنجبین
- خیار با نعناع و گل سرخ
- برنج با زیره سیاه
- دوغ با کاکوتی و آویشن
- چای با آبلیمو
- تخم مرغ با دارچین
- ارده با شیره انگور
- عدسی با گلپر
- آش جو با فلفل سیاه
- آبگوشت با پیاز، دمبه و آویشن
- کباب با سماق
- ماهی با گردو، فلفل سیاه و سیر
- روغن حیوانی با عسل، سرکه و آبلیمو
- ماست با شیره و عسل و سیاهدانه
- گوشت گوسفند با عسل و سماق
- آش جو با زیره و آبغوره
- شیر با گلاب و هل
- نان گندم با رازیانه و سیاهدانه
- باقلا با گلپر
- انار با گلاب
- انواع آش با فلفل سیاه
- پنیر تازه با گردو، آویشن یا نعناع خشک
- خامه، سرشیر با عسل
- کشک با سیر، نعناع خشک و پونه کوهی
- قره قروت با انواع فلفل، سیاه دانه یا زیره
به طور کلی، سرکه، آبلیمو و آبغوره مصلح تمام غذاهای گرم؛ و سیاهدانه و عسل مصلح تمام غذاهای سرد محسوب می شوند.
عسل بهترین مصلح برای میوه های سرد است.
نکته مهم :
مصرف زیاد غذاهای سرد باعث آرتریت، دل درد، نفخ شکم، اسهال، اضطراب و... می شود.