وی فور یو
2 سال پیش / خواندن دقیقه

لوله کشی گاز، توکار یا روکار؟

لوله کشی گاز، توکار یا روکار؟

لوله کشی توکار و روکار، دو روش لوله کشی مهم محسوب می‌شوند که هر یک ویژگی‌های خاص خود را دارد. اما آیا می‌دانید لوله کشی توکار بهتر است یا روکار؟ از هر کدام این روش‌ها در چه نوع پروژه‌هایی باید استفاده کرد؟ مزایا و معایب آن‌ها چیست؟

مقایسه لوله کشی گاز توکار و روکار

در لوله کشی یک ساختمان، تعمیر و بازسازی، ابتدا باید این دو روش را بشناسید و با مزایا و معایب هرکدام آشنا شوید. این طور نیست که متناسب با سلیقه خود یکی از این روش‌ها را انتخاب کنید و به مزایا، معایب و خطرات آن‌ها بی‌توجه باشید. 
از طرفی، روش اجرا، مسیر لوله کشی و نوع لوله برای انتقال گاز و آب متفاوت است. در لوله کشی آب، لوله گالوانیزه کاربرد بیشتری دارد در حالی که لوله‌های فولاد کربنی با اعمال پوشش‌های مقاومت به خوردگی و رنگ، در لوله کشی گاز استفاده می‌شوند. از این رو، قیمت روز لوله گالوانیزه در سیستم انتقال آب، بسیار مهم به شمار می‌رود. این مقاله در پاسخ به سوال لوله کشی گاز توکار بهتر است یا روکار تهیه شده است. 

کاربرد لوله کشی روکار

لوله کشی روکار، از مرسوم‌ترین روش‌هایی است که برای گازرسانی به ساختمان‌های قدیمی که از قبل لوله‌کشی نشده‌اند انجام می‌شود. در این ساختمان‌ها تخریب مکان‌های مختلف سازه برای عبور لوله درزدار یا مانیسمان به سختی صورت می‌گیرد. بنابراین، بهترین روش که کمترین خطر را نیز به دنبال داشته باشد، لوله کشی گاز روکار است. همچنین، این روش هزینه‌های کمتری در پی دارد به همین دلیل در پروژه‌های ساخت و ساز بزرگ بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد تا بودجه و هزینه‌ها با هم همخوانی داشته باشد. 

مزایای لوله کشی روکار

از جمله مزایای لوله کشی روکار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نگرانی برای خطر نشتی در لوله گاز کمتر است. علت این امر این است که لوله‌ها در معرض دید قرار دارند و برخی عیوب‌ آن‌ها قابل مشاهده و تشخیصند.
  • لوله کشی روکار با سرعت بالاتری نسبت به روش توکار انجام می‌شود. این روش نوارپیچی و حساسیت‌های اجرای نوع توکار را ندارد.
  • متریال و لوله گاز ارزان قیمت‌تری در این روش مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • در صورتی که به تغییر انشعابات لوله کشی، تغییر مسیر لوله‌ها، تغییر جایگاه مصرف‌کننده‌ها و یا تغییرات دیگری نیاز باشد، لوله کشی روکار بهتر است. چرا که انجام تغییرات در این روش با سهولت بیشتری انجام می‌شود. 

کنتور گاز

معایب لوله کشی روکار

  • در این نوع لوله کشی، شما مجبورید با به خطر افتادن زیبایی ساختمان خود کنار بیایید. در بخش‌های مختلف خانه شما، لوله‌های گازی که رنگ روشن دارند، قرار گرفته‌اند. 
  • بست‌های مورد استفاده در مسیر لوله کشی، به بد بودن ظاهر آن می‌افزایند. 
  • از آن‌جایی که این لوله‌ها در معرض و عموما در پایین دیوار قرار گرفته‌اند، امکان صدمه دیدن و آسیب خوردن آن‌ها نیز بالا است. 

کاربرد لوله کشی توکار

در نوسازی ساختمان‌ها و پروژه‌ها و ساختمان‌های جدید، لوله کشی توکار طرفداران بیشتری دارد. اگرچه قیمت لوله کشی گاز توکار نسبت به نوع روکار بالاتر است اما به دلیل ایجاد زیبایی بصری در سازه، بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور معمول خرید لوله مانیسمان و یا خرید لوله api برای این نوع لوله کشی انجام می‌شود.

مزایای لوله کشی گاز توکار

  • در این نوع سیستم انتقال گاز، نوارکشی لوله‌ها لازم است. با این حال با قرارگیری این لوله‌ها در داخل کار، زیبایی ظاهری ساختمان به خطر نمی‌افتد.
  • طول عمر این نوع لوله کشی نسبت به لوله کشی روکار بیشتر است. البته، این طول عمر وابسته به نحوه اجرا و رعایت کردن ضوابط نظام مهندسی است. 
  • یکی دیگر از مزایای لوله کشی گاز توکار، انعطاف در ایجاد مسیرهای مختلف برای لوله کشی است. 
  • با استفاده از لوله های مانیسمان در این روش، مقاومت به فشار و ایمنی لوله کشی بیشتر خواهد بود. 

معایب لوله کشی گاز توکار

  • در مقایسه با روش لوله کشی گاز روکار، ضوابط اجرای روش توکار با سختگیری بیشتری اعمال شده‌اند. متریال و لوله‌ها نیز باید باکیفیت‌تر باشند. 
  • نیروی انسانی نیز باید مهارت بالایی داشته باشند. نوع جوشکاری لوله‌ها و اجرای لوله کشی با حساسیت همراه است و در صورت بی‌دقتی می‌تواند منجر به وقایع بسیار خطرناکی شود. 
  • در صورتی که نیاز به تغییرات یا تعمیر لوله‌ها باشد، دسترسی به سیستم لوله کشی وجود ندارد. 
  • از آن‌جایی که لوله کشی توکار است، به سختی می‌توان متوجه نشتی لوله گاز توکار شد. اگر حتی ساده‌ترین نکات رعایت نشود، خطر همیشه در کمین جان و مال ساکنین است. از این رو خرید لوله گاز مناسب در کنار رعایت تمام نکات لوله کشی، الزامی است. سازندگان، حتما باید خطرات لوله کشی گاز توکار را جدی بگیرند. 

لوله کشی گاز

سخن نهایی

با توجه به آن‌چه درباره لوله کشی‌های روکار و توکار ذکر شد، نمی‌توان گفت که لوله کشی توکار بهتر است یا روکار. هر یک از این روش‌ها ویژگی‌های خود را دارد و در حقیقت باید با توجه به نظر کارشناس، شرایط ساختمان، مقررات و استانداردهای لوله کشی یکی از این دو نوع را انتخاب کرد. در هر دوی این روش‌ها باید نهایت دقت را به کار گرفت و از بهترین متریال استفاده کرد. خرید انواع لوله مانیسمان و لوله درزدار مورد نیاز، باید از بهترین مراکز فروش مقاطع فولادی انجام گیرد. مجموعه بازرگانی فولاد آیرومارت در زمینه فروش انواع مقاطع فولادی فعالیت دارد. این مجموعه علاوه بر ارائه بهترین مقاطع از برندهای معتبر، خدمات ارسال، برشکاری، خمکاری، جوشکاری و ... را نیز عرضه می‌کند. پیش از خرید انواع لوله حتما قیمت لوله مانیسمان، درزدار و قیمت لوله گازی را استعلام بگیرید و سپس اقدام به خرید کنید. 


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع