TD-LTE نوعی استاندارد برای اتصال شبکه و انتقال پرسرعت دادههای بیسیم برای گوشیها و ترمینالهای داده است که از دو بخش LTE و TD تشکیل شده است؛ بخش اول (LTE) از عبارت Long Term Evolution گرفته شده است و بخش دوم (TD) یا TDD هم به یکی از دو نوع اتصال، یعنی Time Division Duplexing، اشاره میکند که بهجای تقسیم پهنای فرکانسی، دریافت و ارسال را روی کل پهنای باند فرکانسی و در بازههای زمانی متفاوت انجام میدهد. این نوع اتصال برای سیستمهای ارتباطی ایدئال است.
نوع دیگر اتصال LTE، تقسیم پهنای فرکانس یا دوره (FD یا FDD) و مخفف عبارت Frequency Division Duplexing است که بیشتر در کابلهای شبکه بهکار میرود. این نوع اتصال ارتباط همزمان دوطرفه ارائه میدهد و به دو باند یا دو کانال فرکانسی مجزا نیاز دارد.
مزایای TD-LTE درمقایسهبا FD-LTE
در شبکهی TD-LTE ترافیک نامتقارن است و به باند محافظ بین بازههای فرکانسی دانلود و آپلود نیازی نیست؛ پس میتوان از تمام گنجایش پهنای باند برای ارسال یا دریافت اطلاعات استفاده کرد. این نوع اتصال ارزانتر است و بسته به نیاز کاربر، میتوان ظرفیت آپلود و دانلود را هم تغییر داد. درمقابل، FD-LTE از هر دو لینک Uplink و Downlink همزمان استفاده میکند و ترافیک متقارن دارد.
FD و TD هرکدام مزایا و معایبی دارند. برای مثال، FD مناطق محدودی را پوشش میدهد؛ درحالیکه TD پوششدهی گستردهتری دارد یا برای بهرهمندشدن از امکانات اتصال FD به تکنیکهای خاص و پردردسر نیاز دارد؛ درحالیکه استفاده از اتصال TD درمجموع راحتتر است. شاید یکی از مزایای مهم FD درمقایسهبا TD را بتوان امکان استفاده از آن هنگام حرکت و سرعت بیشتر آن دانست.
TD-LTE چیست؟
امروزه، دسترسی سریع به سرویسها و اپلیکیشنهایی که از اینترنت استفاده میکنند، اهمیت بسیار فراوانی دارد و بسیاری ترجیح میدهند یا عادتکردهاند کارهای روزمرهی خود مثل خرید و پرداخت قسط را از راه دور و اینترنتی انجام دهند. در چنین شرایطی، فناوریهای بیسیم میتوانند راهحلی کارآمد دراختیار افراد بگذارند و به آنان کمک کند تا در کوتاهترین زمان ممکن، به تمام کارهایشان رسیدگی کنند.
فناوری TD-LTE (دراصل TDD-LTE) درواقع استانداردی برای روش پیادهسازی فناوری نسل چهارم اینترنتِ ثابت به صورت بیسیم است که مراحل نصب و راهاندازی بسیار سریع و راحتی دارد. مهمترین عواملی که این نوع اتصال را از سرویسهای ADSL و وایمکس و نسلهای قبلی متمایز میکند، سرعت بسیار بیشتر و قطعی کمتر و امکان جابهجایی مودم است.
اینترنتی که سرویس TD-LTE ارائه میدهد، از اینترنتِ خط ثابت گرانتر، اما بسیار سریعتر است. این سرویس برخلاف سرویس ADSL به خط تلفن نیازی ندارد و پینگش کمتر است؛ بههمیندلیل، برای گیمینگ و استریم فیلم یا موسیقی مناسبتر است.
سرعت دانلود و آپلود فایلها با مودمهای TD-LTE به عواملی مانند سیگنال و ازدحام شبکه و محدودیتهای موجود برای برنامههای مختلف بستگی دارد. درمجموع، میتوان گفت که این سرویس سرعتی تقریباً مشابه سرعت LTE دارد؛ اما از آن پایدارتر است و امکان استفادهی همزمان ۳۲ نفر و قابلیت اتصال به موبایل، تبلت، لپتاپ و... را ازطریق وایفای فراهم میکند.
اگر بخواهیم سرویس TD-LTE را با 5G مقایسه کنیم، باید گفت که دامنهی تأخیر در 5G بسیار کمتر از TD-LTE و سرعت دانلود و آپلود برنامهها هم از TD-LTE بیشتر و تعداد آنتنهای دریافتکنندهی اطلاعات برای سرویس 5G از TD-LTE بیشتر است.
تجهیزات لازم برای راهاندازی سرویس TD-LTE
در ایران، شرکتهای مختلفی سرویس TD-LTE را برای اتصال به اینترنت بیسیم و پرسرعت ارائه میدهند؛ اما برای استفاده از این سرویس، تنها تجهیزات موردنیاز مودم و سیمکارت است.
- مودم: برای دریافت سرویس TD-LTE باید مودمی مخصوصِ این سرویس را بخرید. سیاست شرکتهای ارائهدهندهی سرویس TD-LTE دربارهی مودم متفاوت است. برخی تنها درصورتی این سرویس را به شما ارائه میدهند که مودمِ مخصوصِ خودشان را بخرید. در این صورت، مودم فقط با اینترنتِ همان شرکت فعال میشود. برخی هم انتخاب مودم را به اختیار شما میگذارند و ممکن است تنها چند مدل مودم را برای خرید به شما معرفی کنند.
- سیمکارت: برای راهاندازی مودمهای TD-LTE باید از نوعی سیمکارت استفاده کنید که قابلیت فعالسازی روی تلفنهمراه را ندارد. این سیمکارتهای TD-LTE باید مختص همان شرکت باشند و دیگر گزینهای برای انتخاب نخواهید داشت.
شرکتهای ارائهدهندهی TD-LTE در ایران
تا خرداد ۱۳۹۹، ایرانسل و مبیننت (همراه اول) اپراتورهای بزرگ ارائهدهندهی سرویس TD-LTE در ایران بودند؛ اما امروزه تعداد این شرکتها بیشتر شده است و علاوهبر افزایش سرعت این سرویس، امکان ارائه اینترنت با حجم زیاد هم وجود دارد.
درحالحاضر، شرکتهای ارائهدهندهی بسیاری برای دریافت سرویس TD-LTE در ایران وجود دارند که این سرویس را در بستههای یکماهه، سهماهه، ششماهه و دوازدهماهه میفروشند.
مبناتلکام
مبناتلکام یکی از شرکتهای قدیمی ارائهدهندهی سرویس TD-LTE است که با بهرهمندی از زیرساختهای مناسب سرویسهای اینترنت خانگی نیز عرضه میکند. این شرکت با نام کامل «گسترش ارتباطات مبنا» فعالیت خود را از سال ۱۳۸۴ در حوزهی اطلاعرسانی و اینترنت و تجارت الکترونیک آغاز کرد و چهار سال بعد، مراکز دادهی اختصاصی خود را با بهرهمندی از استاندارد کیفیت خدمات و پایداری و امنیت راهاندازی کرد.
مبناتلکام سرویس TD-LTE خود را با زیرساخت LTE، با سرعت ۴۰ مگابیتبرثانیه، پایداری چشمگیر و پشتیبانی ۲۴ ساعته ارائه میدهد و امکان استفادهی همزمان ۳۲ کاربر را فراهم میکند. درصورت استفاده از مودمهای Outdoor، امکان دستیابی به سرعتهای بیشتر تا ۸۰ مگابیتبرثانیه نیز وجود دارد.
مبناتلکام با هدف رضایت کاربران امکان استفاده از هر دو روشِ با مودم و بیمودم را برای کاربر فراهم میکند و شما تنها باید سیمکارت اختصاصی این شرکت را تهیه کنید. شایان ذکر است که مبناتلکام علاوهبر سیمکارتهای TD، از سیمکارتهای FD نیز پشتیبانی میکند.
سرویس TD-LTE مبنا تلکام با مودمِ اختصاصی یا بدون مودمِ اختصاصی در بستههای یکماهه، سهماهه، ششماهه، یکساله و دوساله و با دو نوع ترافیک حجمی و سبکبال ارائه میشود.
سرویس حجمی مبناتلکام
مبنا تلکام در سرویس حجمی خود کاربرانی مانند تریدرها و معلمها و دانشجوها را هدف قرار داده که سرعت زیاد دسترسی به اینترنت برای فعالیتشان اهمیت فراوانی دارد. این شرکت سرویس TD-LTE حجمی خود با سرعتی تا ۴۰ مگابیتبرثانیه و حتی بیشتر را برای کسبوکارهای کوچک و افرادی ارائه میدهد که به سرعت زیاد اینترنت نیاز دارند.
سرویس سبکبال مبناتلکام
سبکبال نام سرویسی است که مبنا تلکام آن را با ترافیک حجمی بسیار زیادی (بیش از سه برابر میانگین فعلی مصرف کاربران در سطح کشور) به افرادی ارائه میدهد که با حجم وسیعی از اطلاعات سروکار دارند. این سرویس برای دانلود فیلم، استفاده از پلتفرمهای تماشای آنلاین فیلم، گوشیدادن به پادکستها، خواندن کتابهای الکترونیک و… مناسب است و کاربر با خرید آن دیگر دغدغهای بابت حجم دیتای مصرفی نخواهد داشت.
مودمهای G1 و S1 مبناتلکام
شرکت گسترش ارتباطات مبنا سرویس TD-LTE خود را هم با مودم اختصاصی و هم بدون آنها میفروشد؛ البته توصیه میکنیم که برای داشتن تجربهای بهینه، سرویس TD-LTE را با مودمهای اختصاصی این شرکت تهیه کنید. درادامه، مودمهایی را معرفی خواهیم کرد که مبناتلکام همراه با سرویس TD-LTE خود عرضه میکند.
مودم TF-i60 G1
G1 از مودمهای مبناتلکام است که بههمراه سیم کارت و ۶۰۰ گیگابایت حجم فروخته میشود. این مودم با پشتیبانی از سیمکارت امکان اتصال به شبکههای 4G و 4.5G تلفنهمراه و اینترنت پرسرعت TD-LTE را فراهم میکند. همچنین، به یک پورت LAN مجهز است و تا ۳۲ کاربر میتوانند همزمان به وایفای آن متصل شوند.
پس میتوان از آن برای مصارف اداری و تجاری در شرکتهای کوچک تا متوسط استفاده کرد. در قسمت جلویی مودم، چهار چراغ LED برای نمایش وضعیت اتصال و قدرت سیگنال و کیفیت آنتندهی وجود دارد و بهکمک آداپتور به برق ۱۰۰ تا ۲۴۰ ولت شهری وصل میشود.
مدل TF-i60 S1
S1 مودم دیگر مبناتلکام برای سرویس 4G/TD-LTE است که همراه با سیمکارت و ۴۰۰ گیگابایت حجم دردسترس علاقهمندان قرار دارد. این مودم چهار پورت LAN دارد و تا ۳۲ کاربر را برای استفادهی همزمان پشتیبانی میکند. مدل TF-i60 S1 همزمان امکان ساخت چهار SSID را فراهم و بسته به کاربری تا ۴ شبکهی بیسیم مستقل ایجاد میکند که هر شبکه را میتوان دراختیار گروه خاصی از کاربران قرار داد.
چهار چراغ LED در قسمت جلو مودم وجود دارند که وضعیت مودم را از اتصال گرفته تا کیفیت آنتندهی نشان میدهند. S1 نیز مانند G1 بهکمک آداپتور به برق ۱۰۰ تا ۲۴۰ ولت شهری وصل میشود.
مبناتلکام علاوهبراین دو مودم، مدل دیگری هم برای Outdoor با سیمکارت FD (مبیننت) ارائه میدهد.
تعرفهها و خدمات سرویسهای مختلف TD-LTE مبناتلکام را در وبسایت این شرکت مشاهده کنید.