آشنایی با متخصص روماتولوژی و مشکلاتی که او درمان می کند
روماتولوژیست ها متخصصان پزشکی هستند که اختلالاتی را که بر مفاصل، تاندون ها، رباط ها، استخوان ها و عضلات تأثیر می گذارد، را تشخیص داده و درمان می کنند. در صورت درد مداوم در مفاصل یا بروز سفتی در آنها، افراد ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص روماتولوژی داشته باشند.
در این بخش از سلامت پلاس وی، ما در مورد آنچه که روماتولوژیست ها انجام می دهند، انواع مشکلاتی که آنها درمان می کنند، رویه هایی که انجام می دهند و اینکه چرا کسی نیاز به ملاقات یک روماتولوژیست دارد، بحث می کنیم.
روماتولوژیست کیست؟
روماتولوژیست یک پزشک داخلی است که در تشخیص و معالجه شرایط التهابی موثر بر مفاصل، تاندون ها، لیگامان ها، استخوان ها و عضلات تخصص دارد. روماتولوژیست ها مشکلات اسکلتی عضلانی را تشخیص و درمان می کنند، اما جراحی انجام نمی دهند. طبق روال دانشکده علوم پزشکی در رشته روماتولوژی، پیش از شروع درمان این شرایط، یک روماتولوژیست باید شرایط لازم برای آموزش را سپری کند:
- فارغ التحصیل یک دانشکده پزشکی
- تکمیل آموزش تخصصی (رزیدنتی)
- شرکت در یک آزمون تخصصی روماتولوژی
پس از اتمام یک برنامه آموزشی روماتیسمی، باید یک امتحان فارغ التحصیلی را نیز طی کرده و گواهی طبابت خود را برای تخصص روماتولوژی دریافت کند. روماتولوژیست باید در دوره های آموزشی ادامه تحصیل در سراسر دوران تحصیل خود شرکت کند.
یک روماتولوژیست می تواند شرایط روماتیسمی خاصی را درمان کند، یا حتی می تواند تمرکز و تخصص خود را در یک قسمت خاص و ویژه ای از رماتولوژی محدود کند.
موارد خاص درمانی در زمینه روماتولوژی
موارد خاص درمانی در زمینه روماتولوژی شامل موارد زیر است:
- خود ایمنی و التهاب
- شرایط مشترک دژنراتیو غیر التهابی
- بیماری های بافت نرم
- درد مزمن
- اختلالات متابولیکی که بر استخوان تأثیر می گذارد
- شرایط روماتیسمی کودکان یا نوجوانان
روماتولوژیست ها چه اختلالاتی را تشخیص و درمان می کنند؟
روماتولوژیست ها می توانند شرایط خود ایمنی و التهابی را که بر روی مفاصل، تاندون ها، رباط ها، استخوان ها، عضلات و رگ های خونی (واسکولیت) تأثیر می گذارد، درمان کنند.
این شرایط شامل موارد زیر است:
- آرتروز التهابی زانوها، باسن یا شانه ها
- تاندونیت
- روماتیسم مفصلی
- آرتروز
- آرتریت پسوریاتیک
- پوکی استخوان
- لوپوس اریتماتوز سیستمیک (لوپوس)
- بورسیت
- شریانی سلول غول پیکر
- بیماری بست
- اسکلرودرما
- polymyalgia rheumatica
- polymyositis
- درماتومیوزیت
- بیماری صفحات عضلانی
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- سندرم ریتیر
- آرتروپاتی واکنشی (به علاوه اختلالات روده، بیماری پوستی یا عفونت)
- نقرس
- سندرم شوگرن
- آرتریت نوجوان ایدیوپاتیک
- سارکوئیدوز
روماتولوژیست ها چه روش های درمانی را انجام می دهند؟
روماتولوژیست معاینات و روش هایی را انجام می دهد که به تشخیص و معالجه بیماری های روماتیسمی کمک می کند.
این رویه ها شامل موارد زیر است:
امتحانات فیزیکی
یک روماتولوژیست معمولاً وقتی برای اولین بار بیماری را می بیند، یا وقتی می خواهد اثرات یک برنامه درمانی فعلی را تحت نظر داشته باشد، معاینه کامل جسمی را انجام می دهد. در طی معاینه جسمی، روماتولوژیست با بررسی نبض، گوش دادن به ریه ها و قلب ها و احساس گره های لنفاوی متورم، وضعیت جسمی کلی فرد را ارزیابی می کند. آنها وقت بیشتری را برای معاینه برخی نواحی صرف می کنند که افراد در آن احساس درد یا سفتی می کنند. آنها ممکن است از شخص بخواهند که این مناطق را خم کند یا کشش دهد. این متخصصین همچنین برای مقایسه اندازه، شدت التهاب، دامنه حرکت و عملکرد، مفاصل در هر دو طرف بدن را بررسی می کنند. افراد مبتلا به آرتروز می توانند علائم را در یک یا چند مفاصل در یک طرف بدن تجربه کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در یک یا چند مفاصل در هر دو طرف بدن دچار درد و سفتی شوند.
یک روماتولوژیست همچنین طی این مصاحبه جامع، تاریخچه پزشکی، شرایط پزشکی فعلی و تاریخچه خانواده را مرور خواهد کرد.
آزمایش تشخیصی
روماتولوژیست ها بیماری های التهابی سیستمیک و شرایط اسکلتی عضلانی را تشخیص می دهند. آنها از تست های مختلفی برای شناسایی علت اصلی علائم شخص استفاده می کنند.
برخی از دلایل احتمالی التهاب عبارتند از:
قرار گرفتن در معرض عوامل محیط زیستی
- ژنتیک
- عفونت
- شرایط خود ایمنی
- متابولیسم غیر طبیعی اسید اوریک
یک روماتولوژیست همچنین می تواند شرایطی را ایجاد کند که باعث جلوگیری از بین رفتن استخوان یا غضروف از جمله پوکی استخوان و استئوآرتریت می شود.
تست های تصویربرداری
یک پزشک یا متخصص روماتولوژی می تواند از آزمایشات تصویربرداری مختلفی استفاده کند تا به دنبال علائم آسیب مفاصل باشد. برخی از تست های تصویربرداری که ممکن است آنها انجام دهند.
شامل موارد زیر است:
- اشعه ایکس
- سونوگرافی
- اسکن ام آر آی
- سی تی اسکن
- آزمایش پاتولوژی
آزمایش پاتولوژی شامل گرفتن نمونه خون، ادرار یا مایع مفصل و ارسال این نمونه ها به آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل بیشتر است.
یک روماتولوژیست می تواند از نتایج آزمایشگاهی برای شناسایی علائم التهاب و عفونت ها استفاده کند، مانند سطوح بالاتر از حد طبیعی ترکیبات التهابی، آنتی بادی ها یا گلبول های سفید.
آنها همچنین می توانند از این نتایج آزمایش برای جستجوی نشانگرهای ژنتیکی خاص استفاده کنند که ممکن است خطر ابتلا به بیماری های خود ایمنی یا التهابی خاص فرد را افزایش دهد. به عنوان مثال، طبق کالج روماتولوژی دانشکده آمریکایی، حدود 60-70٪ از افراد با اجداد اروپایی مبتلا به آرتریت روماتوئید ، ژنهایی به نام HLA-DR4 دارند که به سیستم ایمنی بدن مرتبط است. در سال های اخیر، محققان چندین نشانگر ژنتیکی مرتبط با اسپوندیلیت آنکیلوزان را نیز کشف کرده اند. این موارد شامل HLA-B27 ، ARTS 1 و IL23R است.
درمان شرایط روماتیسمی
روماتولوژیست ها می توانند بسیاری از طیف درمان شرایط روماتیسمی را پیشنهاد و ارائه دهند. آنها همچنین می توانند در بسیاری از موارد مشاوره ارائه می دهند.
درمان هایی که ممکن است آنها توصیه کنند شامل موارد زیر است:
تزریق مشترک و استنشاق
یک روماتولوژیست می تواند التهاب و درد مفاصل را با تزریق داروی ضد التهابی مانند کورتیکواستروئید به طور مستقیم به مفصل مبتلا یا با آسپیراسیون مفصل درمان کند. وقتی یک روماتولوژیست مفصل را آسپیراسیون می کند، از سوزنی متصل به سرنگ برای از بین بردن مایع اضافی مفصل استفاده می کند. آنها از آسپیراسیون مفصلی برای کاهش تورم و درد مفاصل بیماران و تجزیه و تحلیل مایع مفصل به عنوان بخشی از پروتکل تشخیصی استفاده می کنند.
داروها
یک روماتولوژیست ممکن است داروهای ضد ویروسی اصلاح کننده بیماری را تجویز کند، که فعالیت سیستم ایمنی بدن را کاهش می دهد یا پیشرفت شرایط روماتیسمی را کند می کند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی - مانند ایبوپروفن، ناپروکسن، ملوکسیکام و آسپیرین - همچنین می توانند به تسکین التهاب مفاصل و کاهش درد مفاصل کمک کنند.
در یک ویزیت روزمره چه انتظاری باید داشت ؟
قرار ملاقات روتین با یک روماتولوژیست بسته به شرایط یا شکایتی که برای معالجه به آنها دارند، متفاوت است.
یک قرار ملاقات استاندارد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بررسی تاریخچه پزشکی و خانوادگی فرد و همچنین نتایج هر آزمایش قبلی
انجام معاینه فیزیکی برای جستجوی هرگونه علائم التهاب سیستمیک
به طور خاص هرگونه مفاصل، ماهیچه ها یا استخوان هایی که احساس تورم، سفت یا درد می شوند را بررسی می کند
تجویز آزمایش خون یا آزمایش های تشخیصی دیگر، مانند اشعه ایکس یا اسکن MRI
قبل از توصیه به داروهای درمانی یا فیزیوتراپی، توصیه های درمانی را ارائه می دهد یا در انتظار بررسی آزمایشگاه می ماند.
چه زمانی یک متخصص روماتولوژی را باید ملاقات کنید؟
بسیاری از افراد هر از گاهی درد مفاصل و عضلات را تجربه می کنند. با این حال، افرادی که متوجه درد یا سفتی می شوند که در طی چند هفته بهبود نمی یابد، ممکن است با پزشک معالج اولیه خود را ملاقات کنند.
پزشک عمومی علائم یک فرد را ارزیابی می کند و تصمیم می گیرد که آیا باید آنها را برای ارزیابی بیشتر به یک روماتولوژیست ارجاع دهد یا خیر.
پزشک عمومی ممکن است فردی را به پزشک روماتولوژیست ارجاع دهد که:
تشخیص داده اند که فرد دارای التهاب سیستمیک است و یا مشکوک به آن هستند، همچنین نظر تخصصی یک روماتولوژیست نیاز است
فرد دارای علائم روماتیسم و سابقه خانوادگی بیماری روماتیسمی است
علائم فرد پس از درمان بهبود می یابد اما در صورت متوقف کردن مصرف دارو علائم بیماری یک فرد به درمان پاسخ نمی دهد یا با گذشت زمان بدتر می شود
فرد دچار عوارض غیر منتظره ای مانند تب بالا، بثورات یا خستگی می شود
یک فرد دارای نتایج آزمایش پاتولوژی غیرمعمول است