آیا زنان سرمایه گذاران بهتری هستند؟
سرمایه گذاری دنیای مردها است، البته شواهدی هست که نشان می دهد گاهی زنان در این حوزه موفق ترند. اما چرا؟ «جان آترز» از روزنامه «فایننشال تایمز» در برنامه ای ویدئویی که در سایت این روزنامه منتشر شده است، تلاش کرد به این سوال پاسخ دهد.
از میان تمامی مشاغل یقه سفیدی، سرمایه گذاری بیشتر تحت سلطه جنس مذکر قرار دارد. درحالی که شواهدی وجود دارد حاکی از آنکه زن ها می توانند سرمایه گذاران بهتری نسبت به مردها باشند. مطالعات متعدد ثابت کرده است که این نتیجه نهایتاً به خاطر تفاوت های عمیق روانشناسی رفتاری بین مرد و زن است.
جان آترز از سردبیران «فایننشال تایمز» در گفت وگویی ویدئویی با سوزان دونکان، از شرکت خدمات مالی آمریکایی «استیت استریت» و مردیت جونز، نویسنده کتاب «زنان خیابان» به این موضوع پرداخته است.
کدام سرمایه گذاران موفق تر هستند؟
سوزان دونکان در باب تفاوت تعریف زن و مرد از موفقیت گفت:زن و مرد تعبیر بسیار متفاوتی از موفقیت دارند. در نظر مردها موفقیت تنها عملکرد بهتر از سایر فعالان بازار است، درحالی که زن ها موفقیت را جامع تر توصیف کرده و آن را دستیابی به یک هدف بلندمدت می دانند.
وی تأکید کرد:نکته جالب توجه آن است که یافته های مذکور نه تنها درباره یک سرمایه گذار عادی صدق می کند، بلکه به همین اندازه در مورد سرمایه گذاران حرفه ای از قبیل مدیران صندوق های بازنشستگی و دارایی و غیره نیز صادق است. هر یک از موارد مطالعه بین زنان و مردان دیدگاه متفاوتی درباره موفقیت داشتند.
باید در نظر داشت که مدیریت صندوق بازنشستگی به طور کل حول برنامه ریزی برای اهداف بلندمدت می گردد و حضور زنان در بازار آن می تواند از بسیاری مشکلات اعم از تشکیل حباب جلوگیری کند.
سوزان دونکان اظهار کرد:در راستای دستیابی به یک هدف بلندمدت که برای بسیاری از سرمایه گذاران خیلی ساده به بازنشستگی راحت خلاصه می شود، اگر روی هدف متمرکز نشده باشید و در عوض تمام حواستان را معطوف به یک معیار بی ربط کرده باشید، آن گاه برای رسیدن به هدف بلندمدت سختی های بیشتری متحمل خواهید شد.
وی افزود:ما این پدیده را «فرهنگ عامه آسودگی کاذب» نامیده ایم، به این معنی که مردها در هنگام تصمیم گیری به موضوعات قابل لمس تری گرایش دارند که راحت تر اندازه گیری و ارزیابی شده و در نهایت به سادگی قابل توجیه باشند. از سوی دیگر، زن ها بیشتر به اهداف بلند مدتی تمایل دارند که غیرعملی به نظر می رسد. این اهداف دور از واقعیت ممکن است سرشان را به درد آورد، اما با آنها راحت تر هستند.
مشکل دیگر آن است که مردها ذاتاً اعتماد به نفس زیادی دارند و این نیز می تواند به تشکیل حباب در بازار منتهی شود.
مردیت جونز، نویسنده کتاب «زنان خیابان» نیز در این رابطه اظهار کرد:مردها متظاهرانه تر رفتار می کنند و در نتیجه معاملات بیشتری انجام می دهند. مطالعاتی که در سال 2001 توسط باربر و ادین منتشر شد، حاکی از آن است که مردان مجرد 67 درصد بیشتر از زنان مجرد معامله می کنند.
جونز همچنین گفت:بیش از هر چیزی عوامل رفتاری و شناختی نیز در کار هستند. از منظر شناختی می دانیم که بسیاری از مردها اعتمادبه نفس بیش از حد دارند و همین موجب می شود تصور کنند هرچه به ذهنشان می رسد، چه خرید و چه فروش، خوب و درست است.
کدام سرمایه گذاران موفق تر هستند؟
اما آیا مطالعات انجام شده به این معنی است که باید تمام مردها را از اتاق های بورس و معاملات بیرون کنیم؟ البته که نه.
سوزان دونکان تصریح کرد:گروه های متشکل از مرد و زن در کل، بدون در نظر گرفتن انضباط، عملکرد بهتری دارند. گروه هایی که درصد هوش بالاتر و یا سواد مالی و اقتصادی بالاتری دارند، لزوماً نتایج بهتر کسب نکرده اند بلکه تیم هایی که از تنوع افکار بیشتر برخوردارند این کار را کرده اند.
مردیت جونز در تأیید سخنان دونکان، افزود:بعید می دانم کسی بگوید گروه های تک جنسیتی بهتر هستند، چرا که آنگاه تعصب زنانه در برابر تعصبات مردانه قرار می گیرد و این به معنای عدم تنوع رفتاری و شناختی در گروه هاست که بهینه نیست. در نتیجه به عقیده من باید تنوع جنسیتی و رفتاری را به پورتفوها افزود.