وی فور یو
10 ماه پیش / خواندن دقیقه

مزایا و معایب دستگاه شیر دوش گاو + روش ضدعفونی

مزایا و معایب دستگاه شیر دوش گاو + روش ضدعفونی

امروزه در گاوداری ها برای دوشیدن شیر گاوها از دستگاه شیردوش برقی استفاده می شود که روشی بسیار آسان و ساده بدون دخالت دست است و مزایای زیادی دارد.

اطلاعاتی مهم در مورد اهمیت دستگاه شیر دوش در گاوداری ها

اگر گاوهای زیادی دارید و زمان کافی برای دوشیدن شیر ان ها ندارید می توانید از دستگاه شیردوش استفاده کنید. دراین شرایط لازم است در مورد نحوه چگونگی کار با این دستگاه آگاهی داشته باشید، در واقع دستگاه شیردوشی به نیروی کار کم تری نیاز دارد و کار بسیار ساده ای است ( اگر چه قبل از استفاده و پس از استفاده از آن وظایف اضافی برای تمیز کردن دستگاه خواهید داشت.)

امروزه اکثر دامداری های بزررگ از شیردوش برقی برای دوشیدن شیر گاو های خود به راحتی استفاده می کنند. به طور کلی دامداران بزرگ از دستگاه بزرگ و پیچیده تری استفاده می کنند که دارای لوله کشی گسترده بوده که شیر را به یک مخزن بزرگ منتقل می کند.

شیر دوش برقی گاوداری

در دامداری های بزرگ تجاری، سالن های شیردوشی می توانند با توجه به تعداد گاوها از نظر شکل و اندازه متفاوت باشند. در واقع اندازه و شکل سالن شیردوشی به اندازه گله های لبنی بستگی دارد و هرچه گله بزرگ تر باشد، سالن شیردوشی بزرگتر خواهد بود.

از طرف دیگر دامداران با سالن مقیاس کوچک نیزمی توانند از دستگاه شیردوشی فردی استفاده کنند. در واقع چنین دستگاهی کوچک بوده و برای مزارع لبنی با حدود یا کمتر از 10 گاو ایده آل است.

دستگاه های شیردوش تک واحدی دارای مخزن متصلی هستند که دارای 4 مکنده برای اتصال به نوک پستان می باشد و تقریباً مثل جاروبرقی عمل می کند. این دستگاه یک خلاء برروی نوک پستانی که به طور فعال شیر تولید می کند ایجاد می کند.

با توجه به اینکه دامداران به دستگاه های شیردوشی روی آورده اند دستگاه ها چند کاره شده اند که به دامداران لبنی اجازه می دهد ضمن بهینه سازی سود، به طور موثر کار کنند.

ماشین شیردوشی گاو

مزایا دستگاه شیردوش

1. افزایش فعالیت:

دستگاه شیردوشی این امکان را به دامداران می دهد تا فعالیت خود را با یک گله بزرگتر افزایش دهد. در واقع، ماشین آلات مناسب شیردوشی می تواند ضمن اطمینان از کیفیت شیر، گله ها را سریع تر مدیریت کند، این امر به دامداران کمک می کند تا از گاوها بیشتر از حد ممکن شیر بدوشند.

2. هزینه:

مزیت دوم کاملاً آشکار است و صرفه جویی در هزینه های پس انداز شده با اجتناب از هزینه های کار نهفته است. یک دامداری بزرگ لبنیاتی که به صورت سنتی ( دستی) شیر برداشت می کند، به طور عادی نیاز به حداقل ده ها کارگر دارد تا بتوانند عملکرد مناسب داشته باشند اما با ماشین آلات شیردوشی اتوماتیک، فقط به تعداد کمی کارگر نیاز خواهد بود.

هزینه شیر دوش برقی

3. به خودکفایی رسیدن یک دامداری:

با توجه به اهمیت نقش کارگران در روش های سنتی شیردوشی، ماشین آلات شیردوشی این وابستگی دامداری به کارگران را کاهش می دهد. در یک دامداری سنتی، اگر نیروی کار انسانی به هر دلیلی قادر به انجام وظایفشان نباشند یا تصمیم به ترک دامداری بگیرند،

این امر می تواند تأثیر جدی در تولید شیر داشته باشد و بر فروش تأثیرمنفی بگذارد اما با استفاده از ماشین آلات شیردوشی، پیدا کردن کسی که بتواند ماشین ها را اداره کند و مطمئن باشد که دامداری لبنیات در همه قسمت ها فعال است، بسیار آسان خواهد بود.

4. تمیزی شیر:

هنگامی که شیر یک گاو را به صورت دستی می دوشند، ممکن است یونجه، مو و بعضی اوقات کود در سطل شیر وجود داشته باشد اما در هنگام استفاده از دستگاه شیردوشی، سطل کاملاً محصور و آب بندی می شود و در واقع طی مراحل شیردوشی امکان آلودگی وجود نخواهد داشت.

شیر تمیز

5. درد دست و بازو وجود ندارد:

درد عضلات بازو برای دوشیدن شیر گاو چند هفته طول می کشد. شیردوشی با دست به سرعت سبب درد عضلات بازو می شود اما استفاده از شیردوش برقی چنین مشکلی را در پیش نخواهد داشت.

6. استخدام آسان برای کار در دامداری:

پیدا کردن شخصی که بداند چگونه شیر گاو را بدوشد، یک چالش است. با دستگاه شیردوشی این چالش بسیار ساده می شود. احساس اضطرابی که یک دامدار هنگام آموزش به شخصی برای دوشیدن شیر دارد فراتر از لگد های گاو است.

بسیاری از مشکلات وجود دارد که می تواند ضمیمه این امر شود از جمله فردی که آموزش می بیند قدرت بازوی کافی ندارد، نداشتن مهارت در کنترل گاو هنگام شیردوشی، طولانی شدن و عدم تخلیه کامل شیر، گاو را در معرض خطر عفونت قرار می دهد اما با یک دستگاه شیردوشی مطمئن هستید که پس از اتصال قلاب دستگاه به نوک پستان گاو، شیردوشی صحیح و سریع خواهد بود.

دستگاه شیردوش

7. راندمان زمان:

با استفاده از دستگاه شیردوشی می توانید چند وظیفه را به طور همزمان انجام دهید زیرا دستگاه تمام اعمال را بصورت اتوماتیک انجام داده و شیردوشی حدود 5 دقیقه زمان خواهد برد. این مورد بهترین مزیت دستگاه شیردوشی است.

8. کاهش استرس دام:

و سرانجام یک روش شیردوشی مناسب و منظم بی شک باعث کاهش استرس در دام ها خواهد شد. این امر نه تنها سلامت حیوانات را بهبود می بخشد بلکه موجب کیفیت بالاتر در لبنیات برداشت شده نیز می شود.

سلامت گاوها

معایب دستگاههای شیردوش

با این وجود، انتخاب ماشین آلات شیردوشی مانند هر تجارت دیگری با محدودیت های خاصی همراه است که خود جزو معایب محسوب می شود، از جمله آنکه:

1. دستگاه شیردوشی گران است:

یک دستگاه شیر دوشی به سرمایه گذاری نیاز دارد زیرا بسیار گران است.

2. زمان تمیز کردن:

در حالی که شیردوشی گاوها فقط 5 دقیقه زمان لازم دارد اما باید بدانید که بلافاصله قبل از شروع شیردوشی باکتری های موجود در لوله های دستگاه را تمیز کنید زیرا ذرات باکتری می توانند در لوله ها جمع شوند و شیر تازه را آلوده کنند.

شستن شیردوش برقی

3. عملکرد ضعیف آن ها در ارتباط با دام های مسن تر:

گاوهای مسن تر بنا برروال گذشته، به شیردوشی دستی عادت دارند و این امر تطابق پذیری آن ها با دستگاه های شیر دوشی را دچار چالش می کند. از این رو سطح استرس گاو های مسن در شیر دوشی با ماشین افزایش پیدا کرده و در نتیجه کیفیت شیر کاهش پیدا می کند. خوشبختانه این معضل در نسل های آینده گوساله ها که ازهمان ابتدا توسط ماشین عمل شیردوشی را تجربه می کنند، حل خواهد شد.

4. تامین برق:

این ماشین آلات نیاز به منبع ثابت برق دارند، بدان معنا که در صورت صدمه دیدن سیستم منبع تغذیه برق، گاوداری قادر به ادامه فعالیت خود نخواهد بود. این مشکل با تعبیه سیستم های برق اضطراری می تواند به حداقل برسد.

شیر دوش گاو

روش های سالم برای ضدعفونی نمودن شیردوش

برای تمیز کردن شیردوش، از روش های زیر استفاده نمایید:

شستشو با آب سرد یا ولرم

برای شستشوی خرچنگی ها و از بین بردن باقی مانده های شیراز آب ولرم استفاده کنید. پس از شیردوشی، قسمت بیرونی واحد شیردوشی، خرچنگی ها باید تمیز شوند.هنگام ضدعفونی دستگاه شیردوشی باید توجه داشت که در داخل خرچنگی ها هوا نباشد.

رسوب زدایی با اسید

برای از بین بردن رسوب شیر از اسیدفسفریک استفاده می شود. بعد از شست و شو, اجزای فلزی واحد شیر دوشی را جدا کرده و در محلول رسوب قرار دهید اما هنگام قرار دادن در محلول دستورالعمل کارخانه ی سازنده را در نظر بگیرید.

تمام قسمتها را با محلول دترجنت_ضدعفونی کننده شسته و آبکشی کنید. اجزای فلزی رسوب زدایی شوند و قسمتهای لاستیکی باید در محلول دترجنت_ضدعفونی کننده ی داغ غوطه ور شوند.

شستشوی شیردوش برقی

شست و شو با آب گرم

در صورت در دسترس نبودن محلول دترجنت_ضدعفونی کننده 9لیتر آب 38 درجه باید از داخل خرچنگی ها بگذرد و تجهیزات در هوای آزاد خشک شوند.

استفاده از مواد اسیدی و قلیایی:

برای تمیز کردن و شستشوی دستگاه شیردوش، در سطلی به ظرفیت حدود 20 لیتر، آب، سود یا اسید می ریزیم و خوشه شیردوشی را داخل آن قرار داده و دستگاه را روشن می کنیم. آب و مواد شوینده از خرچنگی و لاینرها عبور کرده و پس از شستشوی شیلنگ وارد بیدون یا ظرف جمع آوری شیر شده و بیرون شیر را ضدعفونی می کند.

نکته :در مرحله آخر آثار و بقایای مواد شستشو و ضد عفونی کننده را با آب تمیز وسالم و سرد از مسیرخارج کنید.

تمیز کردن شیردوش

در شستشو به نکات زیر توجه کنید:

  1. عمل شستشو و ضدعفونی دستگاه در هر وعده شیردوشی بلافاصله انجام شود.
  2. خرچنگی، پستانک ها غلاف پستانک باید پس از آخرین دوشش بازشده و قطعه قطعه شستشو شوند.
  3. شیر را ازطریق مخزن دریافت کننده و پمپ شیر از دستگاه خارج کنید.
  4. فیلتر را بر اساس توصیه کارخانه تمیز کنید.
  5. لوله های هوایی را برای شستشو با آب گرم مستقیما به آبگرمکن متصل کنید و دریچه های سه راهی را در حالت شست و شو قرار دهید.
  6. مواد مصرفی جهت ضدعفونی دستگاه شیردوش باید حتما در دمایی که سازنده مواد توصیه نموده استفاده شود.

هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع