آشنایی با گیاه کالیسیا و روش نگهداری و پرورش آن
گیاه کالیسیا به یک گیاه درمانی برای درد ها و کبودی ها معروف است. روغن گیاه کالیسیا کاربرد های بسیار زیادی دارد. این گیاه سبز پررنگ است و معمولاً در سبد های آویز یا به عنوان گیاه خانگی از آن استفاده می کنند. گیاهان کالیسیا همچنین می توانند در گلخانه ها هم پرورش پیدا کنند. شما هم اگر مشتاق هستید که این گیاه را در منزل داشته باشید، بهتر است که قبل از آن در این بخش از نمناک نکات مهمی در مورد این گیاه بدانید.
اصالت گیاه کالیسیا
گیاه کالیسیا به خانواده گیاهان اسپایدر ورت برمی گردد. همچنین بومی نواحی غربی است و در قسمت های جنوبی آمریکا و آرژانتین هم یافت می شود . نام این گیاه از یک کلمه یونانی گرفته شده است که به معنای زیبایی می باشد.
گیاه کالیسیا چه شکلی است؟
گیاه کالیسیا گلبرگ های مقابل به هم دارد، رنگ ان سبز است . برگ های آن تر و تازه هستند و گاهی اوقات خطوط بنفش هم در آن ها دیده می شود. این گیاهان در انتهای فصل پاییز برگ های خود را به رنگ بنفش پررنگ در می آورند و کم کم باید در این فصل ها آب دادن را برای این گیاه کم کنید. گیاه کاسیلیا، یک گیاه سوکولنت محسوب می شود که شکوفه های زیبایی دارد. معمولا این گیاه در معرض نور مناسب خورشید دوام می آورند و ترجیح می دهند که در یک محیط مرطوب قرار بگیرند.
چگونه گیاه کاسیلیا را پرورش دهیم؟
این گیاه معمولاً باید در معرض نور جانبی قرار بگیرد و ترجیح می دهد که در یک محیط مرطوب و شرجی باشد. هر جایی که جوانه و ریشه این گیاه بتواند با خاک تعامل داشته باشد، می توانید منتظر آن رشد آن باشید . این گیاه بومی نواحی آمریکای جنوبی و همچنین مکزیک است بنابراین در نواحی سرد هم خوب دوام می آورد اما به عنوان یک گیاه داخل خانه هم گزینه مناسبی است.
اگر در منزل گلخانه هم دارید، می توانید برای داخل گلخانه گیاه کاسیلیا را خریداری کنید و آن را داخل سبد های آویز قرار دهید. هر چقدر که این گیاه نور بیشتری دریافت کند، خطوط بنفش روی آن زیباتر خواهد شد اما مراقب باشید که بیش از حد آن را در معرض نور شدید خورشید قرار ندهید زیرا ممکن است باعث خشک شدن گیاه شود.
زمانی که برگ های گیاه کاسیلیا رشد می کند، از اطراف گلدان و سبد آویزان می شود بنابراین باید یک فضای مناسب را برای آن ها فراهم کنید.
اطلاعات لازم برای مراقبت از گیاه کاسیلیا
گیاه کاسیلیا جزء گیاهان عنکبوتی طبقه بندی می شود که پرورش و مراقبت از آن آسان است و شبیه به گیاه عنکبوت است و به راحتی می تواند گیاه های جدید تولید کند. کاسیلیا یک گیاه مینیمال است و گزینه مناسبی برای نگهداری در منزل می باشد زیرا به اقدامات عجیب و غریبی نیاز ندارد.
میزان آبیاری مورد نیاز کالیسیا
کالیسیا گیاهی است که محیط مرطوب را دوست دارد اما آبیاری بیش از اندازه و محیط مرطوب برای کالیسیا بسیار مضر است و باعث زردشدن برگ های کالیسیا و نازک و ضعیف شدن ساقه های سطحی و پوسیده شدن پی و ریشه گیاه می شود.
مراقب باشید که خاک گیاه خشک نشود و زمانی برای آبدهی به کالیسیا اقدام کنید که سطح خاک گیاه رطوبتش را از دست داده باشد یعنی تقریبا هر سه روز یک بار به آن آب بدهید.
از بغل گلدان به کالیسیا آب دهید و روی ساقه ها و برگ های گیاه آب نریزید. اگر متوجه خشک شدن نوک برگ های کالیسیا شدید باید بدانید که گیاه رطوبت خاک و محیط را از دست داده پس اقدام به آبدهی و غبار پاشی گیاه کنید. روزانه در اول صبح غبارپاشی را فراموش نکنید.
کود مورد نیاز کالیسیا
در فصل بهار، تابستان و ماه های پاییز حتماً باید از کود گیاهی استفاده کنید . کود گیاهی با نسبت 10_10_10 به صورت ماهانه برای این گیاه مناسب است. در فصل زمستان هم باید کود دادن را متوقف کنید و مراقب باشید که دفعات کمتری به گیاه آب دهید و همچنین مراقب باشید که حشرات به این گیاه حمله نکنند.
نور مورد نیاز کالیسیا
نور فیلتر شده یا همان نور پشت پنجره بدون پرده البته با فاصله بهترین شرایط نوری برای کالیسیا است . این گیاه نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرد. نور آفتاب مستقیم برای کالیسیا ضرر دارد و تنها نور آفتاب صبح زمستان آن هم به مدت 1 الی 2 ساعت به این گیاه آسیب نمی رساند.
زرد شدن یا سبز کمرنگ برگهای این گیاه عدم دریافت نور کافی برای کالیسیا را می رساند. با رسیدن نور زیادتر از حد به کالیسیا گیاه به سمت رنگ صورتی، بنفش و قرمز گرایش پیدا می کند. عدم دریافت نور کافی سبب رشد علفی گیاه و دراز و باریک شدن ساقه ها و فاصله گرفتن برگ ها از هم می شود.
ترکیب خاک مناسب برای کالیسیا
مخلوطی از یک قسمت خاک بر، یک قسمت شن،یک قسمت کوکوپیت و پرلیت با زهکش مناسب، خاک مناسب برای کالیسیا است. استفاده از کوکوپیت و پرلیت برای حفظ رطوبت خاک مناسب است زیرا این کار میزان آبدهی را کاهش می دهد و احتمال پوسیدگی گیاه کمتر خواهد شد.
پرورش گیاه کاسیلیا برای محیط سالم
برای ایجاد یک محیط سالم، گیاهان خانگی می توانند در داخل منزل هوا را تصفیه کنند، اکسیژن رسانی را افزایش دهند، علاوه بر این که گیاه کاسیلیا یک درمان خانگی هم محسوب می شوند.
می توانید برگ های آن را مستقیم جدا کنید، آن را بجوید تا دل درد و مشکلات هاضمه در شما برطرف شود. به همین دلیل گیاه کاسیلیا را یک آنتی بیوتیک، آنتی باکتریال و آنتی اکسیدان طبیعی می نامند. در کشور روسیه برگ های کاسیلیا معمولاً به عنوان پماد برای مشکلات پوستی هم استفاده می شود.
برای درمان سرماخوردگی ، مشکلات قلبی، سرطان، مشکلات معده و همچنین التهاب و آرتروز هم از آن استفاده می کنند. برگ های آن را به صورت خشک شده برای دم کردن چای هم استفاده می کنند. روغن کاسیلیا معمولاً برای درد مفصل یا عضله استفاده می شود و کبودی ها را بهبود می بخشد.
هنگامی که گیاه کاسیلیا باز شد، چگونه از آن مراقبت کنیم؟
زمانی که گیاه کاسیلیا باز شد و گل داد، باید آن را در یک محیط نسبتاً گرم و با نور آفتاب مناسب قرار دهید. چنانچه در این بخش از نمناک اشاره شده است، در فصل بهار و تابستان ان را به بیرون از منزل ببرید. البته که یکی دو روز در تاریکی و نور کم به گیاه آسیب وارد نمی کند اما این تاریکی نباید طولانی شود زیرا گیاه را ضعیف خواهد کرد.
در دورانی که رشد گیاه فعال است، بهتر است که به طور منظم به آن آب دهید و از یک کود مایع متعادل هر 4 هفته یکبار برای گیاه استفاده کنید. هنگامی که فصل زمستان فرا می رسد، میزان آب دادن را کمتر کنید. البته گیاه ترجیح می دهد که مرطوب بماند.
قلمه زدن گیاه
این گیاه در اروپا طرفداران بسیار زیادی دارد و یک گیاه جذاب و درمان کننده محسوب می شود. به همین دلیل بسیار رایج است که این گیاه را قلمه می زنند و در کل قلمه زدن آن کار بسیار آسانی است. کافی است که ساقه را در زیر قسمت منحنی برش دهید، شاخ و برگ آن را جدا کنید و سپس ساقه را داخل خاک مرطوب با زهکشی مناسب قرار دهید. به آن ها آب بدهید و در مکان روشن قرارشان بدهید و روی آن ها را پلاستیک شفاف بکشید. روزانه به مدت یک ساعت پلاستیک را از روی گیاه بردارید تا هوای زیر پلاستیک تهویه شود. احتمالاً برش گیاه سرعت رشد آن را افزایش می دهد؛ به شرطی که شما شرایط لازم آن را فراهم کرده باشید.
هرس کردن کالیسیا
ساقه هایی را هم که بسیار بلند شدند و ساقه های جانبی را هرس کنید تا گیاهتان زیباتر و جان دوباره بگیرد و پرپشت شود.