از مصرف این میوه و غذاها در دوران بارداری بپرهیزید
غذایی که در طی دوران بارداری می خورید سلامت شما و نوزادتان را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر رژیم غذایی سالمی داشته باشید، بارداری سالم خواهید داشت و نوزادتان درست رشد خواهد کرد. به منظور تامین نیازهای غذایی خود، می توانید غذاهای سالم مثل میوه ها، سبزیجات و دانه های را در رژیم خود بگنجانید. اما لازم به ذکر است که در این دوران نمی توانید هر میوه و سبزیجاتی را بخورید ، میوه و سبزیجاتی وجود دارند که برای مصرف در طول دوران بارداری ایمن نیستند.
میوه هایی که توصیه می شود در بارداری میل نکنید
در حالی که بیشتر میوه ها حاوی ویتامین و مواد مغذی برای بدن در طول دوران بارداری لازم هستند، به خصوص زمانی که جنین تحت جهش رشد قرار می گیرد، برخی میوه ها و غذاهایی وجود دارند که ممکن است برای بدن شما مفید نباشند و روی سلامت جنین نیز تاثیر بگذارند در حالی که برخی دیگر می توانند منجر به سقط جنین شوند.
در زیر لیستی از میوه و غذاهایی آورده شده است که نباید در طول دوران بارداری بخورید:
آناناس:
در طول سه ماهه اول بارداری، آناناس در لیست میوه هایی قرار دارد که باید از خوردن آن اجتناب شود. به این دلیل که خوردن آناناس می تواند با انقباضات ناگهانی رحمی به نوبه خود منجر به سقط شود. آناناس به دلیل داشتن بروملین، آنزیمی که پروتیین را تجزیه می کند می تواند رحم را نرم کند که منجر به زایمان زودرس می شود. به همین دلیل است که شما باید از مصرف آناناس در طول دوره بارداری خود اجتناب کنید.
تمر هندی:
طبیعی است که در دوران بارداری به خوردنی های ترش علاقه داشته باشید و فورا به تمر هندی فکر کنید، اما خوردن تمر هندی در دوران بارداری آسیب زننده است. مدت ها است که از تمر هندی به عنوان داروی تهوع صبحگاهی و حالت تهوع استفاده می شود. با این حال میانه روی را رعایت کنید. تمر هندی به دلیل داشتن ویتامین ث فراوان در لیست میوه هایی قرار دارد که باید در دوران بارداری از آن اجتناب شود. زیرا اگر در حد افراط مصرف شود، می تواند تولید پروژسترون در بدن را سرکوب کند و سطح پایین پروژسترون می تواند منجر به سقط جنین و تولد زود رس شود و حتی منجر به آسیب سلولی در جنین می شود. پس دقت کنید که بیش از اندازه تمر هندی را به خصوص در طول سه ماهه اول مصرف نکنید.
پایاپا:
در حالی که پاپایا غنی از درشت مغذی ها و ویتامین های ضروری بدن است، با این وجود، یکی از میوه هایی هستند که برای زنان باردار توصیه نمی شود. پاپایا می تواند باعث بالا رفتن دمای بدن شود، که در طول دوران بارداری خوب نیست. علاوه بر این، این میوه غنی از شیره گیاهی است که می توانند منجر به انقباضات رحمی، خونریزی و حتی سقط جنین شوند. همچنین ممکن است باعث اختلال در رشد جنین شود، بنابراین بهتر است از مصرف پاپایا رسیده یا نرسیده اجتناب کنید.
موز:
ممکن است از دیدن این میوه ساده در این لیست از میوه های ممنوعه در دوران بارداری شگفت زده شوید. اگرچه خوردن موز در دوران بارداری ایمن تلقی می شود، اما در برخی موارد باید از آن ها اجتناب کرد. زنانی که مبتلا به آلرژی و دیابت هستند توصیه می شود که از خوردن موز صرف نظر کنند. موز نیز حاوی کیتینازو یک ماده شیره گیاهی است که به عنوان آلرژن شناخته می شود. همچنین گرمای بدن را افزایش می دهد. بنابراین زنانی که نسبت به کیتینازحساسیت دارند نباید موز مصرف کنند.
هندوانه:
هندوانه به طور کلی برای دفع تمام مواد زائد بدن خوب است در حالی که بدن را هیدراته می کند. اما خوردن هندوانه در دوران بارداری ممکن است کودک را در معرض سموم مختلفی قرار دهد که این میوه آن را رها می کند. هندوانه معمولا برای سلامت یک زن باردار خوب است، اما اگر در حد افراط مصرف شود می تواند اثرات ناخوشایند ویژه ای داشته باشد. مقدار قند در آن ممکن است سطح گلوکز خون را بالا ببرد. گاهی، خواص ادرارآوری هندوانه می تواند مواد مغذی ضروری را همراه با سموم از بدن دفع کند.
خرما:
خرماها غنی از ویتامین ها و مواد مغذی ضروری هستند، اما اغلب به زنان باردار توصیه می شود که از مصرف آن اجتناب کنند. یکی از دلایل اصلی برای قرار دادن آن به لیست میوه های ممنوعه در دوران بارداری این است که باعث بالا رفتن گرمای بدن و در نهایت انقباضات رحمی می شود. بنابراین در حالی که خوردن یک یا دو خرما در روز خوب است زیاده روی در مصرف آن می تواند منجر به مشکلات شود.
توت ها یخ زده :
زنان باردار باید از میوه های یخ زده و یا هر چیزمنجمد وخشک شده که در مدت زمان طولانی منجمد شده اند، اجتناب کنند. ایده خوبی است که میوه های تازه به جای میوه های یخ زده مصرف کنید. بو و مواد مغذی توت ها در صورتی که آن را منجمد کنید، از بین می رود و خوردن آن می تواند برای شما و نوزادتان مضر باشد. به همین دلیل است که ممکن است بخواهید به جای انواع یخ زده و کنسروی، میوه های تازه را خریداری کنید.
گوجه فرنگی کنسروی:
زمانی که باردار هستید، ایده خوبی است که از تمام مواد غذایی کنسروی که حاوی مقادیر بالایی از مواد نگهدارنده هستند، اجتناب کنید. این مواد نگهدارنده می توانند برای شما و نوزادتان سمی باشند و منجر به عوارضی شوند. بنابراین از خوردن گوجه کنسروی و دیگر مواد غذایی خود داری کنید.
مواد غذایی ممنوعه در دوران بارداری
گوشت خام یا نپخته :
از مصرف گوشت نپخته، به ویژه سوسیس یا گوشت چرخ کرده در دوران بارداری اجتناب کنید. دقت داشته باشید که آن ها را به طور کامل بپزید تا هیچ ردی از خون نداشته باشد زیرا انگل کوچکی به نام توکسوپلاسموز که در گوشت خام، خاک و مدفوع گربه زندگی می کند ، می تواند به کودک آسیب برساند. ایمن ترین روش برای خوردن گوشت خوب پخته شدن آن است.
شیر و فرآورده های لبنی پاستوریزه نشده :
تمام شیرهای موجود در مغازه ها، سوپرمارکت ها پاستوریزه و برای نوشیدن بسیار خوب هستند. اگر دامدار هستید و یا ازلبنیاتی ها خرید می کنید، ممکن است شیر و محصولات لبنی پاستوریزه نشده استفاده کنید که باید از خوردن آنها اجتناب کنید. شیر بز و شیر گوسفند و همه شیرهای غیرپاستوریزه را قبل از استفاده حتما بجوشانید. زیرا خطر افزایش لیستریوزو کامپیلوباکتر وجود دارد.
جگر و دیگر غذاهای حاوی ویتامین آ:
از مصرف جگر و دیگر فرآورده های آن در دوران بارداری خودداری کنید. مصرف روغن ماهی حاوی ویتامین آ و یا روغن های کبد ماهی، مانند روغن ماهی خاویار، چندان بی خطر نیست. زیرا کبد حاوی سطح بالایی از ویتامین آ است و مقدار زیادی از آن می تواند به کودک آسیب برساند.
پنیرهای خاص :
خانم های باردار باید سعی کنند از خوردن پنیر های فرآورده شده و حاوی لیستریا اجتناب کنند زیرا به سلامت انها و جنین آسیب می زند.
غذاهای نیمه آماده :
مهم است که به دستورالعمل پخت بر روی بسته غذاهای آماده توجه داشته باشید. بررسی کنید که غذا قبل از آن چقدر در معرض حرارت بوده است. این به خصوص برای غذاهای حاوی مرغ، گوشت یا بوقلمون مهم است. زیرا احتمال خطر لیستریا را دارد.
تخم مرغ خام یا نیمه پخته :
مهم است که همه تخم مرغ ها تا زمانی که زرده و سفیده آن کاملا جدا شوند بپزد. استفاده از تخم مرغ در دستور العمل های پخت، ایمن است اما از غذاهایی که تخم مرغ خام در آن ها دارند مانند مایونز خانگی یا موس اجتناب کنید زیرا سالمونلا که یک عامل مشترک مسمومیت غذایی است می تواند به کودک آسیب برساند و شما را بیمار کند..
تخم مرغ هایی که تحت یک استاندارد ایمنی تولید می شوند ریسک بسیار پایین تری از سالمونلا دارند و برای خوردن مواد خام و یا تا اندازه ای پخته شده، ایمن هستند.
چه اتفاقی رخ می دهد دچار سالمونلا شوید ؟
مسمومیت غذایی سالمونلا ممکن است به کودک آسیب برساند و باعث اسهال و استفراغ مادر شود.
انواع خاصی از ماهی:
مصرف ماهی در دوران بارداری برای خانم ها مفید است و باید حداقل دو بار در هفته میل کنید که شامل ماهی های چرب، ماهی تن، خال مخالی و یا ماهی ساردین است. با این حال، انواع مختلفی از ماهی وجود دارند که باید از آن ها اجتناب کنید و یا مصرف آن را محدود کنید:
از مصرف اره ماهی ، مارلین پرهیز کنید چون سطح بالایی جیوه دارند که می تواند بر سیستم عصبی کودک تاثیر بگذارد.
مصرف ماهی تن را در هفته محدود کنید، زیرا دارای سطح بالایی از جیوه است.
ماهی روغنی را محدود کنید (سالمون، خال مخالی، ساردین ، ماهی قزل آلا، شاه ماهی، ).
کافئین :
نوشیدن مقدار زیادی کافئین در دوران بارداری به سقط جنین و وزن پایین در حین زایمان ارتباط دارد.
کافئین در این بخش ها یافت می شود:
- چای و قهوه
- کولا و دیگر نوشیدنی های بدون الکل
- شکلات
شما باید مصرف کافئین را بیش از 200 میلی گرم در روز در طول دوران بارداری محدود کنید. نوشابه حدود 40 میلی گرم ، یک لیوان چای حدود 75 میلی گرم ، یک تکه شکلات ساده حدود 50 میلی گرم ، یک فنجان قهوه فوری حدود 100 میلی گرم ، یک فنجان قهوه حدود 140 میلی گرم کافئین دارد.
دیگر مواد غذایی که در بارداری بهتر است مصرف نکنید:
سویا
سویا و محصولات تهیه شده از سویا حاوی فیتواستروژن هستند روی جنین عوارض نامطلوب می گذارند . تنها می توانید یک مرتبه در روز از این محصولات غذایی استفاده کنید و از مصرف مکمل های غذایی حاوی این مواد بپرهیزید.
الکل و توتون
هرگز در بارداری الکل و توتون استفاده نکنید.زیرا خطر زایمان زودرس را بالا می برند و باعث می شود نوزاد کم وزنی به دنیا بیاورید.
کره و روغن
در دوران بارداری هرگز کره و روغن بیش از اندازه مصرف نکنید زیرا خطر چاقی را در بر دارد . چاقی و اضافه وزن در بارداری خطر ناک است و عوارض فراوانی برای مادر و کودک دارد پس از مصرف کره و روغن اجتناب کنید. خانم هایی که کلسترول بالایی دارند باید از مصرف مواد غذایی حاوی فیتواسترول مانند مارگارین بپرهیزند.
پرهیز از مصرف غذاهای تند
در دوران بارداری از مصرف غذاهای تند، پرادویه بپرهیزید زیرا ممکن است شما را دچار آلرژی نماید.
اجتناب از مصرف شیرینیجات
دردوران بارداری محصولات غذایی شیرین، بیسکوییت، شیرینی جات، آب نبات، شکلات و... را با احتیاط مصرف کنید زیرا سبب ابتلای شما به دیابت بارداری خواهد شد.
توجه :مصرف رنگ های خوراکی توصیه نمی شود.
آیا مصرف بادام زمینی در دوران بارداری مانعی دارد؟
به گفته پزشکان، اگر مادرباردار یا پدر نوزاد مبتلا به آسم، اگزما و آلرژی است نباید بادام زمینی یا کره آن را مصرف کند. به این دلیل که تصور می شود خوردن بادام زمینی ممکن است باعث حساسیت نوزاد هم شود. اما تحقیقات اخیر نشان نداده اند که خوردن بادام زمینی در دوران بارداری در افزایش آلرژی کودک تاثیر می گذارد.
مصرف کدام میوه ها در دوران بارداری ایمن هستند؟
خانم های باردار ،می توانند برخی میوه ها شامل سیب، انار، گلابی، انبه، پرتقال، آوکادو و گواوا را در رژیم خود بگنجانند. با این حال، باید آن ها را به طور متوسط مصرف کنند.
چه مقدار میوه باید در طول بارداری مصرف کنید ؟
خانم های باردار می توانند روزانه دوتا چهار عدد از یک میوه مغذی را مصرف کنند.
آیا زنان باردار می توانند آب میوه بخورند؟
به زنان باردار به شدت توصیه می شود که از عصاره تازه میوه ها به دلیل پاستوریزه نبودن اجتناب کنند زیرا می تواند منجر به بیماری های مرتبط به هضم شود. بنابراین وقتی عصاره میوه ها را مصرف می کنید مطمئن شوید که پاستوریزه است. اگر میل به نوشیدن آب میوه دارید، آب آلو بنوشید چون می تواند به کاهش یبوست کمک کند. حتی می توانید ویتامین ث را به دلیل داشتن اسید فولیک امتحان کنید تا جنین را قادر سازد به طور طبیعی رشد کند.
اگر دارای شرایط زیر هستید، برای گرفتن یک رژیم غذایی مناسب حتماً به پزشک مراجعه کنید:
اگر در دوره ی نوجوانی باردار شده اید ، به پزشک مراجعه نمایید.
اگر دوقلو یا چند قلو باردار هستید.
اگر چند زایمان پشت سر هم و نزدیک داشته اید.
اگر گیاه خوار هستید.