عوارض و تمامی تاثیرات کلیندامایسین روی بدن
کلیندامایسین یک نوع آنتی بیوتیک است که با باکتری های موجود در بدن مبارزه می کند و عفونت های جدی که در اثر وجود باکتری ها ایجاد شده اند را از بین می برد. البته این دارو ممکن است برای موارد دیگری نیز تجویز شود.
موارد مصرف کلیندامایسین چیست و مصرف آن چه عوارضی دارد؟
کلیندامایسین چیست؟
کلیندامایسین یک آنتی بیوتیک وسیع الطیف است که مانع از تکثیر باکتری ها می شود به همین دلیل جزء آنتی بیوتیک های باکتریوستاتیک طبقه بندی می شود.
کلیندامایسین فقط بر عفونت های ناشی از باکتری ها موثر است و بر عفونت های ویروسی مانند آنفلوانزا و سرماخوردگی بی تاثیر است. کلیندامایسین برای عفونت های شدید و خطرناک میکروب های بی هوازی، آمینیوتیک، زخم های ناشی از گزش (حیوانات یا انسان)، پیشگیری از عفونت های پس از جراحی، عفونت های واژینال، تنفسی، استرپتوکوک های گروه B ، پیشگیری ازعفونت های اندوکاردیت و ... کاربرد دارد.
نام ژنریک:
- کلیندامایسین
نام لاتین:
- Clindamycin
نام تجاری:
- ®Dalacin
گروه دارویی- درمانی:
- مشتق لینکومایسین – آنتی بیوتیک
طبقه بندی کلیندامایسین در بارداری:
- گروه B
طبقه بندی داروی کلیندامایسین
اشکال دارویی کلیندامایسین:
- کپسول:150 میلی گرم
- سوسپانسیون خوراکی کودکان:75 میلی گرم بر 5 میلی لیتر
- آمپول:150 میلی گرم بر میلی لیتر
- شیاف:100 میلی گرم
- محلول موضعی:10 میلی گرم بر میلی لیتر
- ژل موضعی:1 %
- کرم واژینال:2 %
انواع داروهای کلیندامایسین
موارد مصرف کلیندامایسین
- عفونت های ناشی از ارگانیسم های حساس.
- واژینیت باکتریایی.
- توکسوپلاسموز (مغزی یا چشمی) در بیماران دچار نقص ایمنی.
- پنومونی پنوموسیستیس کارینی.
روش و مقدار مصرف کلیندامایسین:
بالغین: با توجه به شدت و نوع عفونت، 450-150 میلی گرم از دارو از راه خوراکی، هر 6 ساعت مصرف می شود؛ یا 300 میلی گرم از دارو از راه تزریق عضلانی یا وریدی، هر 6، 8 یا 12 ساعت مصرف می شود. حداکثر دوز روزانه دارو در عفونت های شدید، 2700 میلی گرم است که از راه عضلانی یا وریدی هر 6، 8 یا 12 ساعت، تزریق می شود.
کودکان: با توجه به شدت و نوع عفونت، روزانه 25-8 میلی گرم بر کیلوگرم دارو از راه خوراکی، هر 6 یا 8 ساعت مصرف می شود ؛ یا روزانه 15 میلی گرم بر کیلوگرم دارو از راه تزریق عضلانی یا وریدی، هر 6 ساعت مصرف می شود.
محلول و ژل موضعی: روزانه 2 بار لایه نازکی از ژل یا محلول بر روی ضایعات پوستی مالیده می شود.
کرم واژینال: 100 میلی گرم از دارو ( یک اپلیکاتور ) از کرم واژینال 2 %، قبل از خواب، استعمال شود. دوره درمان بین 3 تا 7 روز متغیر است.
مقدار مصرف داروی کلیندامایسین
مکانیسم اثر کلیندامایسین
کلیندامایسین یک آنتی بیوتیک باکتریواستاتیک است و مانع بیوسنتز پروتئین توسط باکتری می شود.
فارماکوکینتیک:
این دارو به خوبی و به سرعت از طریق دستگاه گوارش جذب می شود و غذا بر جذب آن تاثیر ندارد. کلیندامایسین پس از جذب به صورت گسترده در بافت ها و مایعات بدن، به ویژه استخوان ها، صفرا و ادرار منتشر می شود.
غلظت سرمی دارو تقریباً 1 ساعت پس از تزریق عضلانی به اوج خود می رسد. نیمه عمر دارو 2 تا 3 ساعت است که در صورت وجود مشکل کلیوی یا کبدی ممکن است افزایش یابد. دفع دارو عمدتاً از طریق کلیه صورت می گیرد و بخشی از دارو نیز از طریق مدفوع دفع می شود.
کلیندامایسین چگونه اثر می گذارد؟
چگونگی تاثیر دارو کوتریموکسازول
اثرات این دارو ظرف 1 تا 4 ساعت پس از شروع درمان با دارو، ظاهر می شوند. ضمنا این اثرات دارو کوتریموکسازول 12 ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن دوام خواهند داشت. این دارو به عنوان دارویی برای عفونت های جدی و خطرناک است و برای عفونت های ساده از آن استفاده نمی شود.
این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس اطفال و بچه ها نگهداری شود. ضمنا از تابش نور محافظت گردد. رژیم غذایی خاص هنگام مصرف دارو بدین صورت است که نوشیدن مقدار زیادی مایعات، بخصوصی در آب و هوای گرم، هنگام درمان با این دارو، ضرورت دارد.
دوره درمان با این دارو را کامل کنید، حتی اگر احساس بهبودی نمودید. زیرا منشأ عفونت ممکن است هنوز فعال باشد و قطع نابهنگام درمان با دارو، ممکن است منجر به عود مجدد علائم بیماری گردد. ضمنا اگر دچار ظاهر شدن جوش، خارش پوست و یرقان گشتید مصرف دارو را قطع کرده پزشک را در جریان قرار دهید.
کلیندامایسین چه تاثیری روی بیماری دارد؟
نحوه ی مصرف کلیندامایسین
کلیندامایسین را حتما با تجویز پزشک مصرف کنید و قبل از مصرف، تمامی مواردی که روی جلد این دارو نوشته شده است را به دقت مطالعه نمایید. همچنین از مصرف دوز بیشتر یا کمتر از مقداری که برای شما تجویز شده است، خودداری کنید و فقط در همان دوره ی زمانی که برای شما تجویز شده، آن را مصرف کنید.
در هنگام مصرف کپسول کلیندامایسین نیز از یک لیوان کامل آب استفاده کنید تا گلویتان آزرده نشود. البته این دارو به صورت تزریقی در ماهیچه ها یا تزریق در رگ نیز تجویز می شود. اگر با تزریق آشنایی کافی و لازم را ندارید، خودتان این کار را انجام ندهید. همچنین برای اینکه مطمئن شوید این دارو تاثیرات ناخوشایندی بر روی شما نخواهد داشت، هر چند وقت یک بار آزمایش انجام دهید.
داروی مورد نظر را در دمای اتاق نگهداری کرده و دور از گرما و رطوبت قرار دهید.همچنین مایعِ آن را در یخچال نگهداری نکنید.
کلیندامایسین را چگونه مصرف کنیم؟
مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم کلیندامایسین
اگر یک بار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اما چنانچه زمانِ به یادآوری شما، بسیار نزدیک به زمانِ مصرفِ بعدی بود، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. فقط در نوبت بعدی، کلیندامایسین را مصرف کنید.
چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از پزشک کمک بگیرید.
خطرات استفاده نادرست از کلیندامایسین
مصرف کلیندامایسین در بارداری و شیردهی:
مصرف مطمئن و بی خطر کلیندامایسین در دوران بارداری به اثبات نرسیده است و این دارو نباید در دوران بارداری مصرف شود مگر اینکه بیمار باردار دچار عفونتی باشد که بسیار شدید بوده و تهدید کننده زنگی او باشد.
این دارو در شیر مادر ترشح می شود. تغذیه با شیر مادر در زمان مصرف این دارو توصیه نمی شود.
مصرف کلیندامایسین در بارداری و شیردهی
تداخل دارویی کلیندامایسین:
کلیندامایسین اثر داروهای شل کننده عضلات غیر دپولاریزان را افزایش می دهد. این دارو نسبت به اثرات داروهای نئوستیگمین و پیریدوستگمین اثر آنتاگونیستی دارد. مصرف همزمان این دارو با اریترومایسین و کلرامفنیکل توصیه نمی شود.
موارد منع مصرف کلیندامایسین:
در صورت ابتلای بیمار به اسهال از این دارو نباید مصرف شود.
کلیندامایسین در چه مواردی ممنوع است؟
موارد احتیاط کلیندامایسین:
- افرادی که اختلال عملکرد کبد و کلیه دارند.
- افردی که آسم دارند.
- نوزادان
عوارض مصرف کلیندامایسین
کلیندامایسین مانند سایر داروهای میتواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد . شما ممکن است هیچکدام از این عوارض را تجربه نکنید و یا چندین عارضه به صورت همزمان در شما مشاهده شود .
در صورتی که با مصرف کلیندامایسین دچار علائم و نشانه های حساسیت و آلرژی شدید سریعا با اورژانس تماس بگیرید . علائمی مانند :خارش و قرمز شدن چشم ، آبریزش بینی و گرفتگی بینی ، خشک شدن دهان و گلو و سرفه ، عطسه ، تنگی نفس همراه با درد قفسه سینه ، تورم لب و زبان و …
کلیندامایسین چه عوارضی دارد؟
سایر عوارض جانبی احتمالی کلیندامایسین عبارتند از :
- درد معده
- سوزش سردل
- تهوع
- استفراغ
- احساس طعم فلز در دهان مخصوصا بعد از تزریق کلیندامایسین
- کم شدن ادرار
- سوزش ادرار
- درد در زمان ادرار
- تکرر ادرار
- خارش پوست
- خارش واژن همراه با ترشحات بد بود و خروج به صورت ترشحات اسفنجی و پنیری سفید و بدبو
- خارش پوست
- ترک های پوستی
- خشک شدن پوست
- اگزما
- تورم و جمع شدن آب زیر پوستی
- سیاه شدن مدفوع
- نفخ
- تاری دید
- دیدن هاله نور اطراف اجسام
- دوبینی
- دردشکم
- خونریزی لثه
- افزایش ضربان قلب
- درد واژن در هنگام رابطه جنسی
عوارض جانبی مصرف داروی کلیندامایسین
هشدارها و سفارش ها در مورد کلیندامایسین
- کپسول دارو باید همراه با غذا یا یک لیوان بلعیده شود تا موجب تحریک مری نشود.
- در صورت ابتلای بیمار به اسهال از این دارو نباید مصرف شود.
- در صورت بروز اسهال یا علایم کولیت باید مصرف این دارو را بلافاصله قطع کرد. همچنین در صورت ابتلای بیمار به نارسایی کبدی یا کلیوی با احتیاط فراوان مصرف شود.
- پیگیری کار کبد و کلیه در طول درمان دراز مدت با این دارو و نیز در طول درمان کودکان ضروری است.
در مصرف کلیندامایسین مواظب باشید
دارو های هم گروه کلیندامایسین
- لینکومایسین
نگهداری داروی کلیندامایسین
دارو باید در بسته بندی و به شکل باز نشده و در دمای 15 تا 30 درجه سانتی گراد نگهداری شود.