تنبیه یکی از راه های تربیت کودک است اما والدین به دلیل عدم آگاهی از بایدها و نبایدهای تنبیه دچار اشتباهاتی میشوند که آسیب هایی را برای کودک به دنبال دارد.
رفتارهای اشتباه والدین هنگام تنبیه کودک
این که شما بخواهید پدر و مادر خوبی باشید، کار راحتی نیست بنابراین ممکن است اشتباهاتی را مرتکب شوید. گاهی اوقات فرزندان تان خطاهای زیادی مرتکب می شوند یا با رفتار بدشان اعصاب تان را به هم می ریزند و در نتیجه ممکن است تصمیم به تنبیه آن ها بگیرید که البته اصلا انجام این کار توصیه نمی شود.
در این قسمت از خانواده پلاس نمناک قصد داریم اشتباهاتی که والدین در تنبیه کودک و فرزندشان یا تربیت آن ها مرتکب می شوند را به شما معرفی کنیم. اول از همه برای جلوگیری از اشتباه باید به خودتان یادآوری کنید که فرزندان از اشتباهات شان یاد می گیرند و در نتیجه از این طریق می توانند رشد کنند و همیشه نباید آن ها را تنبیه کرد.
رفتار با بی احترامی
خانوادهها باید یاد بگیرند که اول خودشان به بچه ها احترام بگذارند و الگوی خوبی باشند تا بچه ها نیز از آن ها یاد گرفته و این احترام مقابل را نسبت به آن ها داشته باشند؛ پس سعی کنید برای حفظ احترام؛ با صدای بلند و خشن صحبت نکنید. هرگز به بچه توهین نکنید و فکر نکنید که چون در حال تنبیه هستید، حق انجام این کار ها را دارید.
تنبیه هنگام عصبانیت
باید مدت زمانی بگذرد تا آرامش پیدا کنید و بعد به سراغ تنبیه بروید. البته اصلا نباید به سراغ تنبیه بدنی بروید. بلکه می توانید محدودیت هایی را به عنوان تنبیه برایش مشخص کنید. وقتی که عصبانی هستید، ممکن است اقدامات مناسبی را انجام ندهید.
بی ثباتی در رفتار
سعی کنید که همیشه ثبات داشته باشید؛ یعنی زمانی که یک قانونی را وضع می کنید و تذکر می دهید که باید به آن عمل کنند، نباید قانون را تغییر دهید. انجام این کار نشان دهنده این است که شما ثباتی ندارید و خودتان هم نمی دانید که چه می خواهید.
صحبت و توضیح زیاد
این که بخواهید برای کودک توضیح دهید که چرا کارش اشتباه بوده و باید تنبیه یا محدود شود، کار بسیار عالی است اما اگر بخواهید توضیح را خیلی طولانی کنید و همه جزئیات را برایش بگویید، او را خسته می کند و به طور کل نکته اصلی فراموش می شود.
جدا کردن دیسیپلین از تنبیه
باید بدانید زمانی که دیسیپلین دارید، یعنی بعد از این که کودک کار اشتباهی انجام دهد، او را از یک سری از چیزها محروم می کنید؛ یعنی دقیقاً همان تنبیه را انجام داده اید. تنبیه حتما نباید به معنای کتک زدن باشد. بلکه باید شیوه ای باشد که به کودک آموزش دهد که اشتباه کرده و باید چه تاوانی بدهد. پس دیسیپلین را جدا از تنبیه ندانید.
نداشتن دیسیپلین
گاهی اوقات خیلی از پدر و مادرها خیلی خشن رفتار می کنند اما در مقابل؛ بعضی دیگر هم اصلاً دیسیپلین و نظم ندارند و هر کاری که کودک بخواهد را انجام می دهند که هرگز این روش را توصیه نمی کنیم، زیرا باعث تربیت غلط و بد کودک می شود که نتایج بدی را به همراه خواهد داشت.
باید نبایدهای مهم در تنبیه کودک
در بحث تنبیه کودک، برخی از باید نبایدها را خواهیم گفت که با رعایت آنها میتوانید در مواقع ضرور بهتر رفتار کنید.
اقداماتی که باید انجام دهید
- با کمال احترام مباحث را به بحث، تبادل نظر و گفتگو بگذارید اما سعی کنید محکم رفتار کنید و همه چیز را شوخی و به مسخره نگیرید.
- قبل از صحبت کردن اول خودتان را به آرامش دعوت کنید و سعی کنید که به دنبال یک نتیجه واضح و مشخص باشید.
- در مورد رفتار غلطی که فرزندتان انجام داده است، یک جمله کوتاه و مشخص به او بگویید تا تکلیفش را بداند و متوجه شود که دقیقاً چه اشتباهاتی را مرتکب شده است.
- در مورد این موضوع صحبت کنید که چگونه می تواند بهتر عمل کند.
- به این فکر کنید که این رفتار برای یاد دادن کار خوب به فرزند است.
- نمونه و الگوی خوبی برای او باشید.
- قوانین و نتایج مشخص را برایش فراهم کنید.
- راهبردی را پیدا کنید که برایش بهترین باشد.
اقداماتی که نباید انجام دهید
- نباید سر فرزندان داد بزنید.
- نباید به او توهین کنید.
- نباید هنگامی که عصبانی هستید؛ به فکر تربیت او باشید.
- نباید هر دفعه یک رفتار متفاوتی را از خودتان نشان دهید.
- نباید خیلی توضیحات طولانی و همراه با جزئیات به او ارائه دهید.
- نباید فقط به کار های اشتباهش اشاره یا فکر کنید.
- نباید به فکر مجازات و تنبیه سخت برای او باشید.
- نباید قوانینی که وضع کردید را زیر پا بگذارید.
- نباید بین بچه های تان فرق بگذارید.