پیشنهاد روانشناسان برای تریبت نوجوان مستقل و خودساخته
دوران نوجوانی از مراحل بسیار مهم تحوّل شخصیت به شمار می رود و با تغییرات جسمانی و روانی مختلفی همراه است. نوجوان در این دوران رفتارهای متفاوتی را انجام می دهند که برخی از این رفتارها خوشایند والدین نیست و پذیرش آن برای والدین دشوار است. این رفتارها ممکن است در والدین باعث ایجاد نوعی مقاومت شود و به همین دلیل والدین اشتباهاتی را در رفتار خود با نوجوان مرتکب شوند.
اگر می خواهید ارتباط بهتری با فرزند نوجوان خود داشته باشید و نوجوانی مستقل را تربیت کنید، ما در این بخش از خانواده پلاس پلاس وی نکاتی را برای رسیدن به این امرجمع آوری کرده ایم که با شما کاربران گرامی به اشتراک می گذاریم.
به نوجوان خود مسئولیت بدهید
به فرزندتان درخانه مسئولیت هایی بدهید تا مسئولیت پذیری را یاد بگیرد.
کارهایی مثل:بردن زباله ها به بیرون از خانه، خرید نان ومواد غذایی و یا حتی شستن ظروف. هنگامی که وظایف خود را با موفقیت انجام می دهد، او را تحسین کنید. اگرفرزندتان اشتباهی مثل انجام ندادن تکالیف مدرسه را مرتکب شد، امتیازاتش را از او نگیرید، در عوض، اورا تشویق کنید تا تکالیف خود را انجام دهد واشتباهش را جبران کند.
به نوجوان خود اجازه تصمیم گیری دهید
به نوجوان خود اجازه دهید تا در امورشخصیش، خود تصمیم گیری کند وهرازگاهی اشتباه کند، بدون اینکه در تصمیم گیری اودخالت کنید. این امربه اومی آموزد که چگونه از تجربیات خود درس بگیرد، اشتباهات و نقایص خود را برطرف کند، در مورد کارهایی که انجام داده است فکر کند و در نهایت، اینکه بداند چه زمانی باید درخواست کمک کند.
تنها زیبایی ظاهری نوجوانتان را تحسین نکنید
نوجوان خود را برای داشتن صفات درونی و اخلاقی مثل هوش،خلاقیت و مهربانی او تحسین و تشویق کنید. برای تشویق او فقط به ویژگی های ظاهری او مثل قد، زیبایی چهره ویا رنگ چشم هایش بسنده نکنید.
به علایق فرزندتان اشتیاق نشان دهید
از اعمال محدودیت های زیاد در مورد استفاده از رسانه های اجتماعی در فضای مجازی خودداری کنید. دراین زمینه می توانید هوشمندانه عمل کنید؛ به عنوان مثال می توانید با او در یک بازی یا برنامه همراه شوید و به علایق فرزندتان اشتیاق نشان دهید. با این کار ساده و کوچک به چند مهم دست می یابید:درعین حال که نوجوان خود را دراین موارد کنترل می کنید، او را همراهی نیزمی کنید.
از طرفی هم برای او وقت گذاشته اید وازهمه مهم ترازایمنی اواطمینان حاصل می کنید. اگرمی خواهید قوانینی در مورد چت کردن و یا ارسال پیامک وضع کنید ویا حد ومرزهایی را در مورد نحوه استفاده از فضای مجازی برای فرزند خود تعیین کنید، حتماً به طور شفاف آن ها را بیان کنید.
در صورت تمایل به او مشاوره دهید
گاهی در مورد انتخاب هایی که نوجوانتان انجام می دهد سوالاتی بپرسید و در صورت تمایل و نیازش او را راهنمایی کنید. سعی کنید همیشه درابتدای امرشنونده خوبی باشید و سپس به او مشاوره بدهید.
مدیریت زمان را آموزش دهید
به نوجوان خود مدیریت زمان را آموزش دهید. به عنوان مثال از او بخواهید برای بیدار شدن و یا رفتن به مدرسه خودش ساعت کوک کند. به این ترتیب، او برای وقت و زندگی خود ارزش قائل می شود.
استفاده صحیح از فناوری را آموزش دهید
با محدود کردن زمان استفاده ازتلفن همراه، تبلت و دیگروسایل تکنولوژی، کنترل وتنظیم زمان در استفاده از این وسایل را به فرزند خود آموزش دهید. نوجوان شما باید به این درک برسد که از فضای مجازی کنترل شده استفاده کند. در واقع شما با تشویق نوجوان خود، به او کمک می کنید که از فناوری به طور قانونمند و مسئولانه استفاده کند.
آموزش مهارت های اجتماعی از طریق بازی های فیزیکی و گروهی وورزش های رزمی امکان پذیر است. این فعالیت ها به فرزند شما نظم و انضباط وهمچنین مهارت های ارزشمندی مانند تمرکز، دقت واستقلال را آموزش می دهند. والدین معمولاً ازاینکه نوجوان آن ها دراین فعالیت ها شرکت کند احساس رضایت وخرسندی می کنند؛ ازیک جهت فرزندشان در تعاملات گروهی با دیگر نوجوانان قرارمی گیرد، ازجهتی به تناسب اندام دست می یابد.
کنترل زندگی اورا دردست نگیرید
به فرزند خود کمک کنید تا بفهمد برای استقلال خود به چه چیزهایی نیاز دارد؛ مثلاً اگرقرارباشد برای گردش به بیرون برود به چیزهایی نیازدارد؛ شما والدین می توانید او را راهنمایی کنید و تصمیم گیری نهایی را به خودش واگذار کنید. بنابراین کنترل زندگی اورا دردست نگیرید و به جای او تصمیم نگیرید.
نسبت به وضعیت تحصیلی فرزندتان بی اهمیت نباشید
پیشرفت تحصیلی نوجوان خود را از طریق گفتگو در مورد اهداف آموزشی اومورد تشویق قراردهید. بپرسید مدرسه چگونه پیش می رود، در صورت نیاز با معلمان جلساتی ترتیب دهید، خواندن کتاب ها و مقالات مهم برای آینده شغلیش را پیشنهاد دهید واو را به مطالعه تشویق کنید. حتی اگرفرزندتان کتاب های دیگرراهم مطالعه می کند، حتماً او را تشویق کنید.
مدیریت مالی را به فرزندتان بیاموزید
درمورد بودجه خانواده با نوجوان خود گفتکوکنید. همچنین درباره مدیریت هزینه های شخصیش، او را راهنمایی کنید. خیلی ضروری است مطمئن شوید که نوجوان می داند هزینه ها و بودجه از کجا می آید تا بتواند بهتر مدیریت مالی داشته باشد. به نوجوان در یادگیری اصول اولیه حساب بانکی، از جمله ایجاد حساب و برداشت پول اموزش های لازم را بدهید. حتماً برای هزینه های شخصی او به صورت ماهانه یا هفتگی مبلغی را اختصاص دهید.
برای او فرصت مستقل شدن را فراهم کنید
فرصت هایی را برای نوجوان خود فراهم کنید. نوجوان باید فضا وامورخاص خود را داشته باشد تا بتواند مسئولیت های زندگی را به تنهایی به عهده بگیرد. شاید این موضوع برای والدین سخت باشد که اجازه بدهند تا فرزندشان درامور مربوط به خود تصمیم گیری کند و چه بسا دچار اشتباه هم شود، اما اگر اجازه چنین تجربیاتی را به فرزندشان ندهند این نوجوان هیچ گاه در بزرگسالی، انسانی شاد و مسئولیت پذیر نخواهد شد.
بجای دستور راهنمایی اش کنید
به جای اینکه همیشه به نوجوان خود بگویید که دقیقاٌ چه کاری باید انجام دهد، فقط کافی است که راهنمایی های لازم را درموقع خودش برای او داشته باشید. خلاقانه فکر کردن را در آموزش های خود به اومدنظرداشته باشید. حال اگرازاوخواسته شود که دررابطه با موضوعی راه حلی ارائه دهد، مطمئن باشید بهترین راه حل را به صورت کاملاً مستقل ارائه خواهد داد.