در جلسه علنی روز سهشنبه مهرداد ویسکرمی در مورد کنار گذاشته شدن طرح صیانت به مجلس تذکر داد و گفت هیئت رئیسه باید طرح مربوط به فضای مجازی را در دستور کار مجلس برای بررسی قرار دهد.
طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی که به اسم صیانت شناخته شده است، از دستور کار مجلس خارج شده و با وجود ایراداتی که مرکز پژوهشهای مجلس به آن وارد کرد، تصویب آن منتفی شد. اما همچنان برخی از نمایندگان عضو کمیسیون مشترک صیانت سنگ این طرح را به سینه میزنند و به دنبال بازگرداندن آن به صحن مجلس و تصویب هستند.
در جلسه امروز مجلس، ابتدا قرار بود ویسکرمی به عنوان مخالف پیشنهادی در طرح مالی افشاگران فساد صحبت کند و عبدالرضا مصری رئیس جلسه هم به او یادآوری کرد که صحبتهایش خارج از موضوع است. اما ویسکرمی در پاسخ گفت استخاره کرده و صحبت درباره این طرح خوب آمده است: «مگر شما رفتارهای قانونی میکنید که از ما توقع دارید قانونی رفتار کنیم؟ مگر شما قانونی طرح فضای مجازی را کنار نزدید؟ من اهل استخاره نیستم اما برای طرح این صحبتها استخاره کردم خوب آمد که بگویم تا کی باید در مقابل اداره سلیقهای مجلس سکوت کنیم. در مجلس باید جمع نظر بدهند و هیچ جای قانون نیامده که رئیس مجلس به جای کل مجلس تصمیمگیری کند.»
به گزارش ایسنا این عضو کمیسیون مشترک به متوقف شدن کار کمیسیون اعتراض کرده و گفت طرح مربوط به فضای مجازی یک بار با رأی مجلس به صورت اصل ۸۵ (تصویب در کمیسیون) تصویب شد و بعد با جوسازی در این موضوع تشکیک به وجود آمد و در صحن رأیگیری شد و صحن برای بار دوم به بررسی این طرح در کمیسیون مشترک رأی داد.
موضوعی که ویسکرمی جوسازی میداند، درواقع بیقانونی طرفداران طرح صیانت بود. پس از اینکه این طرح در فرایندی شتابزده تصویب شد، معاونت قوانین مجلس در نامهای به رئیس کمیسیون مشترک رأیگیری در خصوص کلیات این طرح را خارج از روال قانونی مجلس دانست و تأکید کرد آییننامه داخلی رعایت نشده است. همچنین مرکز پژوهشهای مجلس ایرادات جدی وارد کرد و نهایتاً طرح از دستور کار خارج شد.
اما ویسکرمی که چنین اعتقادی ندارد، به متوقف شدن ادامه کار کمیسیون اشاره کرده و آن را متأثر از جوسازی دانست: «براساس جوسازی داخلی که عمدتاً در خارج از کشور هدایت میشد ادامه کار کمیسیون متوقف شد. در جلسه غیرعلنی به صورت غیرمتعارف رأی استمزاجی گرفته شد که در آنجا هم آرای مخالف و موافق نزدیک به هم بودند. در نهایت موضوع به صحن برگشت و از ادامه کار کمیسیون جلوگیری شد.»
او تأکید کرد که با گذشت سه سال از عمر مجلس هنوز قانونی درباره فضای مجازی نداریم: «جنگ ترکیبی اخیر و فیلترینگ هم نشان داد که فیلترینگ منتظر قانونگذاری مجلس شورای اسلامی نمیماند. این عیب بزرگ مجلس است که قانونگذاری را رها کرده و تصمیمگیری درباره فضای مجازی ندارد؛ لذا هیئت رئیسه باید این موضوع را در دستور کار مجلس قرار دهد.»
ویسکرمی در ادامه گفت که از خرداد قرار بوده این موضوع بررسی شود: «باید صحن مجلس درباره ادامه کار کمیسیون مشترک تصمیمگیری کند. از خردادماه به من قول دادند که این موضوع را بررسی میکنند الان چند ماه دیگر به خرداد سال آینده میرسیم و قرار است دوباره خدمت حضرت آقا برویم با چه رویی میخواهیم بگوییم که فضای مجازی ما قانون ندارد. چرا در جمهوری اسلامی به عنوان امالقرای جهان اسلام، قانونی برای فضای مجازی نداریم حال اینکه فضای مجازی بسیاری از کشورها قانونمند هستند. چرا شهامت انقلابی بودن را از دست دادهایم و چهارتا بچه برای ما تصمیمگیری میکنند؟»
نایب رئیس مجلس در پاسخ به تذکر ویسکرمی گفت کار متوقف نشده و خیلی از وظایف در اختیار شورای عالی فضای مجازی است. او از این عضو کمیسیون مشترک پرسید که آیا خواسته شما این است که طرح مربوط به فضای مجازی در دستور کار جلسه علنی مجلس شورای اسلامی باشد که ویس کرمی به آن پاسخ مثبت داد.
مصری در ادامه گفت: «شاید بیش از ۱۰ جلسه من خدمت شما و آقای تقیپور و دوستان دیگر بودم که ساعتها مسئله را مطرح کردید، شما صبح به من گفتید که این موضوع در جلسه علنی مطرح نشود اما الان میگویید در جلسه علنی مطرح شود؛ ما انشاءالله در دستور کار میگذاریم و انجام میشود.»
او تأکید کرد که شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی امنیت ملی در زمینه فضای مجازی اختیار تام داشته و خوب عمل کردهاند: «شاید بیش از ۱۰ جلسه کار محتوایی جلو رفته و کار متوقف نشده، خیلی از وظایف در اختیار شورای عالی فضای مجازی است پس کشور معطل نبوده است. شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی امنیت ملی اختیار تام داشته و خیلی خوب هم عمل کرده که آثار آن را میبینید اما انشاءالله در صحن علنی مطرح میشود.»
درواقع طرح صیانت اگرچه در مجلس تصویب نشد و کار کمیسیون مشترک اگرچه متوقف شد اما این طرح راه خود را در این مدت ادامه داده است. همانطور که مصری اشاره کرده کنترل این طرح را شورای عالی فضای مجازی در دست گرفته و بندهای مختلف آن را هم دارد پیش میبرد. طرحی که هر روز کاربران را در فضای مجازی محدودتر و این فضا را بیشتر کنترل میکند.