برخورد با مدیر بد اخلاق
نحوه رفتار با مدیر بد اخلاق و قلدر را در چند جمله برایتان آماده ساخته ایم تا بتوانید بدن تلاش خاصی در محل کارتان فعالیت کنید و از استرس و مشکلات عصبی مربوط به کار در امان بمانید. باید گفت که قلدری در محل کار درست شبیه به زمین بازی بچه هاست با این تفاوت که در اداره، قلدری می تواند بسیار مخرب تر و مقابله با آن بسیار دشوارتر باشد.
افرادی که در محل کار به قلدری می پردازند، احتمالاً همان هایی هستند که در مدرسه این کار را با همکلاسی هایشان می کردند. این افراد نیاز به فشار آوردن به دیگران دارند تا بتوانند از آن ها در جهت منافع خود استفاده کنند. در کودکی این کار را می کردند و حالا هم که بزرگ شده اند دلیلی برای متوقف کردن این رفتار نمی بینند.
رئیس های قلدر انواع مختلفی دارند. افراطی ترین آن ها کسانی هستند که به طور مداوم کارمندان خود را آزار داده و می ترسانند. خیلی از آن ها حتی دست به آزار جنسی کارمندان خود نیز می زنند. رفتار آن ها آنقدر نفرت انگیز است که مستحق پیامدهای قانونی باشد. گروه دیگر از این رئیس های قلدر محافظه کارتر هستند. قلدری های آن ها هرازگاهی اما ترسناک تر است. یک روز خوب اند و یک روز غیرقابل تحمل. این رئیس ها با تمایل به قلدری در فشار وارد کردن به شما برای محدود کردن خودتان استاد هستند و البته بلد هستند چطور مدرک برای شکایت قانونی دستتان ندهند. مثلاً سعی می کنند روی رفتار زشت و تحقیرآمیز خود با جمله هایی مثل «اوه، شوخی کردم» یا «چقدر حساسی. خودت میدونی که کارت خوبه» سرپوش بگذارند.
در حقیقت راه های زیادی برای قلدری رئیس ها وجود دارد. می تواند با فریاد زدن بر سر کارمند به خاطر عدم رضایت او باشد. می تواند با تهدید کردن مداوم آن ها باشد، اینکه همیشه به آن ها بگوید که ممکن است کارشان را از دست بدهند. خجالت زده کردن آن ها با انتقاد مداوم جلو همکاران دیگر، با قرار دادن آن ها در یک موقعیت بد، دادن دستوری که ممکن است کار یا اعتبار کارمند را در معرض خطر قرار دهد و گاهی این قلدری ها می تواند آشکاری کمتری داشته باشد. رئیس ممکن است کارمند را به کل نادیده بگیرد یا دیگر در جلسات از او استفاده نکند.
رفتار با مدیر بد اخلاق
ویژگی های مدیر قلدر و بداخلاق:
اتهام نادرست بخاطر اشتباهاتی که صورت نگرفته است.
خیره شدن، زل زدن، و ترساندن غیرکلامی و نشان دادن دشمنی خود.
کوچک شمردن افکار و احساسات فرد در جلسات کاری.
استفاده از «رفتار خاموش» برای جدا کردن فرد از دیگران.
نشان دادن تغییر رفتار و اخلاق غیرقابل کنترل در پیش گروه.
وضع قانون هایی که حتی خودش قادر به اجرای آن نیست.
تحقیر یک کار انجام شده کامل و باکیفیت و ایرادگیری بی مورد.
انتقاد خشن و مداوم از فرد برای داشتن استاندارد متفاوت با هدف.
نشان دادن رفتار غیرمحترمانه که البته غیرقانونی نیست.
فریاد زدن، جیغ زدن و پرت کردن اشیاء در حضور دیگران برای تحقیر یک فرد.
دزدیدن اعتبار کاری که توسط فردی دیگر انجام شده است.
سوءاستفاده از فرایند ارزیابی با دروغ گفتن درمورد عملکرد فرد.
اعتراض برای انجام ندادن دستورات.
استفاده از اطلاعات محرمانه درمورد فرد برای تحقیر خصوصی یا عمومی او.
تلافی کردن بعد از عنوان کردن شکایت از طرف یکی از کارمندان.
آزار کلامی براساس جنسیت، نژاد، لهجه یا ناتوانی زبانی.
کارشکنی درمورد هدف کاری یک فرد یا پاداش او.
اطمینان یافتن از شکست پروژه یک فرد با انجام ندادن کارهای لازم.
مدیر بد اخلاق و تحمل آن
با مدیر بد اخلاق و قلدر چه کنیم؟
اگر شما هم جزء قربانیان قلدری رئیس در محل کارتان هستید، برای برخورد و مقابله با این رفتارها می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
زود مداخله کنید. به هشدارهای اولیه تغییر رفتار یک رئیس با رفتار ملایم به رفتار خشن، توجه داشته باشید. اگر می دانید که رییستان که معمولاً رفتاری معقول دارد، در مواقع استرس به قلدری روی می آورد، سعی کنید عوامل استرس او را کاهش دهید. روز بدی داشته است؟ جلسات غیرضروری تان را به تعویق بیندازید تا روحیه اش بهتر شود. یک مشتری اعصابش را به هم ریخته است؟ وقتی شک داشتید، اگر یک علامت هشداردهنده مشاهده کردید، از سر راه او خارج شوید. همانطور که نباید صورتتان را کنار دهن یک ببر درنده قرار دهید، از سر راه رئیس عصبانی هم کنار بروید.
محدودیت بگذارید. قربانی نشوید و ساعت های غیرمنطقی کار نکنید و رفتار غیرمحترمانه او را نپذیرید. با اینکارها نه به نفع خودتان کار خواهید کرد نه شرکتتان. اینکه بتوانید «نه» بگویید بسیار عالی است و درمقابل رئیس قلدر برایتان اعتبار می آورد.
با همکارانتان صحبت کنید. رئیستان قلدری ها را فقط در مقابل شما انجام می دهد یا با همه همکارانتان همین رفتار را دارد؟ اگر شما تنها قربانی او هستید، ممکن است به این دلیل باشد که کارتان را خوب انجام نمی دهید یا شاید هم به یک دلیل شخصی. شاید به این دلیل باشد که رئیستان از شما خوشش نمی آید. از همکارانتان مشورت بگیرید تا بفهمید چطور باید در چنین موقعیتی رفتار کنید.
بهتر است الگویی خوب باشید. خودتان باید نمونه رفتاری را بروز دهید که دوست دارید رئیستان با شما داشته باشد. کار دیگران را تحسین کنید، اعتبار بدهید و وقتی رئیستان نمی تواند عصبانیت خود را کنترل کند، شما آرام باشید.
با بخش منابع انسانی صحبت کنید. وقتی همه روش ها با شکست مواجه شد، می توانید با بخش منابع انسانی صخبت کنید و مشکل را درمیان بگذارید. به خاطر داشته باشید که این نکته که آنها به حرف هایتان گوش بدهند به این معنی نیست که رئیس را عوض می کنند یا طرف شما را می گیرند. این بخش رفتار رئیستان را بررسی کرده و درصورت نیاز وارد عمل می شوند.
اگر رئیستان آزارتان می دهد، از کسی حمایت بگیرید. اگر رئیستان واقعاً غیرقابل کنترل است و آزارتان می دهد از همکاران، سایر مدیران و یا حتی نیروهای بیرون اداره کمک بگیرید. در این فرایند شما نیاز به پشتیبانی دارید. اگر نمی توانی مستقیم با رئیس قلدرتان برخورد کنید، به یک مدیر سطح بالاتر مراجعه کنید و مشکلاتتان را عنوان کنید. صادق باشید و نمونه هایی از رفتارهای آزاردهنده او را عنوان کنید. با کمک و حمایت بیرونی احتمال رهایی از این وضعیت بیشتر خواهد بود. اگر همه این راه ها با شکست مواجه شد، احتمالاً باید به دنبال کار دیگری باشید.