سونوگرافی و هرآنچه لازم است در این مورد بدانید
سونوگرافی چیست ؟ منظورمان کلی است نه سونوگرافی فقط برای بارداری
سونوگرافی یک روش تشخیصی در پزشکی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می کند که به آن امواج فرا صوت نیز می گویند، به طوری که می تواند ساختار بدن را نشان دهد و یا از آن عکس تهیه کند و این آزمایش اغلب توسط سونوگرام گرفته می شود، سونوگرافی از وسیله ای استفاده می کند که به آن ترنسفورماتور می گویند و این وسیله امواج فراصوتی را به بیرون ارسال می کند و صدای اکو را می شنود ، در اتاق سونوگرافی یک کامپیوتر قرار دارد که این امواج فراصوت را به صورت تصویر ترجمه و تفسیر می کند و تکنسین می تواند ساختار را شناسایی کند و اندازه آن را ببیند و سپس متخصص عکس ها را می خواند و تشخیص و شرایط فرد را اعلام می کند.
اهداف این تست، تهیه تصویر سونوگرافی است می تواند که سایز، شکل و ساختار خوب و بد اعضای بدن را نشان دهد حتی اگر بافت بدنی سخت باشند، این امواج فراصوتی باید بیشتر تلاش کنند تا تصویر واضح تری را برای ما بسازند.
سونوگرافی یک روش کاربردی برای ارزیابی سایز، شکل و چگالی بافت های بدن می باشد که به تشخیص در وضعیت های پزشکی کمک بسیار زیادی می کند و امواج فراصوت و تصاویری که از آن ها به دست می آید، یک راه عالی برای تشخیص بیماری ها است.
امواج فراصوت شکمی به طور مشخص اغلب برای بیماری های معده، سنگ کلیه، دیگر بیماری های کلیه، بیماری های کبدی، آپاندیس، انواع کیست های درون شکم، حاملگی بیرون از رحم، فیبروم و دیگر وضعیت ها استفاده می شود.
معمولاً سونوگرام از یک مانیتور استفاده می کند که در آن جنین و رحم به خوبی نشان داده می شوند و همچنین می توانند جزئیات را نیز ارزیابی کنند و وضعیت های دیگری مثل بافت سینه، بافت استخوان، بیماری های استخوانی و دیگر شرایط را ارزیابی کند.
سونوگرافی می تواند جریان خون و جریان مایع درون بدن را تشخیص دهد و این کامپیوتر می تواند این جریان را به خوبی با رنگ های مختلف نشان دهد و تصویر واضح از آن را در اختیار مان قرار دهد. بافت های بسیار سخت و بزرگ مثل اعضای بدنی که سرشار از گاز هستند، نمی توانند امواج فراصوتی را به خوبی جذب کنند.
سونوگرافی اغلب از طریق تکنولوژی تولید تصویر می تواند پیچیدگی های زیادی داشته باشد و سونوگرافی مثل رادیولوژی است و اغلب در آن برای وضوح بیشتر تصاویر استفاده می کنند و قدرت آهن ربای ام آر آی می تواند استفاده آن را در بیمارانی که فلز در بدنشان دارند، محدود کند و این افراد از انجام ام آر آی نیز محروم خواهند بود.
سونوگرافی چیست و چه کاربرد هایی دارد؟
خطر ها و مضرات سونوگرافی:
آزمایش سونوگرافی یک آزمایش عکس برداری بدون درد است و هیچ پیچیدگی و مشکل خاصی را به همراه نخواهد داشت. و امواج فراصوت ممکن است آسیب زا به نظر برسند. این آزمایش کاملاً روی پوست انجام می شود و به اعضای داخل بدن نمی رسد و سونوگرافی معمولا مشکلات خاصی را به همراه ندارد در حالی که انرژی امواج فرا صوت می توانند کمی بافت پوست شما را آشفته کنند، به همین دلیل تکنسین سعی می کند که از روش هایی استفاده کند که پوست شما در معرض حداقلی این امواج قرار بگیرد و بنابراین سونوگرافی یکی از امن ترین روش های عکس برداری می باشد.
قبل از آزمایش سونوگرافی :
پزشکان، سونوگرافی را به عنوان آزمایش اولیه پیشنهاد می دهند و معمولا آن را با آزمایش خون همراه می کنند پس حتما از پزشکتان سوال کنید و مطمئن شوید که آیا باید کاری قبل از سونوگرافی انجام دهید یا نه خیر
سونوگرافی در موارد اورژانسی معمولاً بهترین راه ممکن می باشد و چنانچه در بخش سلامت پلاس وی اشاره کرده ایم برای سونوگرافی نباید قبل از آن هیچ چیزی بخورید و مثلاً پزشکان اغلب از شما می خواهند که تا 6 ساعت قبل از سونوگرافی، هیچ ماده غذایی وارد بدنتان نکنید اما در مواردی که باید سونوگرافی مربوط به مثانه را انجام دهید، از شما می خواهند تا جایی که می توانید آب زیادی بنوشید.
برنامه ریزی کنید که کمی زودتر به مطب مراجعه کنید تا بتوانید کارهای لازم را انجام دهید و یا فرم ها را پر کنید و اگر از شما خواستند که غذا یا نوشیدنی خاصی مصرف کنید، پس حتما قبل از سونوگرافی از شما می پرسند آیا این موارد را رعایت کرده اید یا خیر.
زمان بندی سونوگرافی:
معمولاً یک آزمایش سونوگرافی بیشتر از 30 دقیقه طول نمی کشد و در بسیاری از موارد بسیار مهم است که 15 دقیقه قبل از آزمایش بخواهیم اقدامات اولیه را انجام دهید و گاهی اوقات این آزمایش نیاز به نوشیدن مایعات دارد ، به طوری که مثانه شما باید پر باشد و اگر مثانه شما هنوز به اندازه کافی پر نشده باشد، تکنسین شما را ارجاع می دهد که به اندازه کافی آب بنوشید و این موضوع معمولاً بعد از زمانی اتفاق می افتد که تکنسین اول این آزمایش را گرفته است و متوجه این موضوع شده است.
زمانی که تکنسین تمام عکس های مورد نظر را می گیرد، آن را با رادیولوژیست چک می کند تا مطمئن شود که هیچ کالایی اضافه دیگری لازم نیست و اکثراً بیشتر تکنسین ها قادر نیستند که نتیجه را تشخیص دهند در حالی که رادیولوژیست می تواند تصاویر را تفسیر کند و بتواند گزارش لازم را به متخصص شما بدهد.
مدت زمان آزمایش سونوگرافی
محل سونوگرافی:
سونوگرافی معمولا در مرکز های عکسبرداری بیمارستان ها و بعضی از اتاق های زایمان انجام می شود و مطب های زایمان نیز این آزمایش را نجام می دهند و دستگاه سونوگرافی کمی شبیه به کامپیوتر است که یک میکروفون به آن وصل شده است و معمولا در کنار تخت فرد قرار می گیرد.
برای سونوگرافی باید لباس هایی بپوشید که بتوانید راحت تر آنها را از تن خود خارج کنید و در بیشتر موارد تنها پوست شما در مراکز سونوگرافی مورد هدف قرار می گیرد و در سونو گرافی شکم، می توان این کار را با شلوار و یک تیشرت انجام داد و البته لازم است که بلوز خود را کمی بالا ببرید تا شکم شما در معرض امواج قرار بگیرد و در سونوگرافی های واژنی گاهی اوقات مجبور هستید که لباس زیر خود را نیز خارج کنید.
غذا و نوشیدنی قبل از سونوگرافی:
همانگونه که در بالا گفتیم، گاهی اوقات سونوگرافی ایجاب می کند که فرد به مقدار زیادی نوشیدنی بخورد یا اینکه اصلاً نباید قبل از آن هیچ چیزی وارد بدن خود کند.
هزینه و بیمه سلامت در سونوگرافی:
سونوگرافی معمولاً یک آزمایش با قیمت معمولی می باشد و بیش از حد گران نیست و بیشتر بیمه ها این آزمایش را پوشش می دهند و گاهی اوقات نیز بیمه به دلیل و نوع سونوگرافی نگاه می کند.
سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی یک آزمایش انتخابی است که بعضی از افراد در دوران بارداری آن را انجام می دهند و تصویر سه بعدی می تواند کودک را از حالت سه بعدی نشان دهد. در حالی که تصویر 4 بعدی یک ویدئوی متحرک می باشد و می تواند حرکات نوزاد را در زمان خاصی در تصویر به شما نشان دهد و معمولا این گونه سونوگرافی ها تحت پوشش بیمه نخواهند بود و هزینه نسبتا زیادی خواهند داشت.
در طول آزمایش سونوگرافی:
اینکه بدانید قبل از سونو چه اتفاقی می افتد، استرس شما را می کاهد.
سونوگرافی معمولا توسط یک تکنسین انجام می شود و کل پروسه سونوگرافی کمتر از 30 دقیقه طول می کشد و تکنسین از شما می خواهد تا جایی که نیاز است لباس خود را بالا بزنید و روی تخت دراز بکشید و سپس ژل مخصوص را روی شکم و یا ناحیه مورد آزمایش می زند که باعث چرب شدن پوست شما می شود و بستگی به لوازم و ابزارهایی که در دسترس شماست، ژل می تواند گرم نیز باشد و سپس تکنسین دستگاه را روی پوست شما می گرداند و ممکن است کمی فشار به بدن نیز وارد کند و گاهی اوقات این فشار می تواند به اندازه بسیار کمی درد آور باشد.
تکنسین موقعیت مناسب برای قرار دادن دستگاه را پیدا می کند و سعی دارد که تصاویر واضح تری را به شما نشان دهد و خط های روی دستگاه می تواند سایز را نیز به شما نشان دهند.
آزمایش سونوگرافی
بعد از آزمایش سونوگرافی:
زمانی که سونوگرافی تمام می شود، معمولاً تکنسین یک حوله یا یک دستمال را برای پاک کردن ژل روی بدن فرد می گذارد و زمانی که تکنسین تایید کند که تمام عکس ها گرفته شده است، می توانید لباس های خودتان را بپوشید و البته شاید متخصص دستورالعمل هایی را به شما بدهد که در این مواقع باید آنها را رعایت کنید.
کدام قسمت های بدن قابل سونوگرافی شدن هستند؟
چنانچه بخش سلامت پلاس وی توضیح داده است سونوگرافی می تواند برای قسمت های مختلف بدن استفاده شود و بسیار راه کاربردی برای تشخیص و مدیریت یک وضعیت خاص پزشکی می باشد و مثال هایی در مورد کارد سونو وجود دارد و در این قسمت می خواهیم ببینیم که این آزمایش در چه مواقعی بیشتر استفاده می شود.
سونوگرافی در محدوده شکم و سینه مثل کبد، کلیه و غیره.
سونوگرافی سینه، بافت سینه شامل گره های سینه،
عروق، عضله قلب، قفسه سینه، رگ های قلب و غیره.
بیماری های زنانه، سیستم تناسلی خانم ها.
ماهیچه های اسکلتی، مفصل ها، عضلات و تاندون ها.
آزمایش های قبل از زایمان، جنین، رحم، وضعیت نوزاد در دوران بارداری.
سونوگرافی مربوط به کودکان و بچه ها.
قسمت های کوچک بدن، نارسایی های مردانه، گردن، تیروئید و رگ های خونی کل بدن شامل سونوگرافی می شود.
تصاویر امواج فراصوت چگونه کار می کند؟
معمولاً امواج فراصوت همان سونوگرافی نامیده می شود و از امواج صوتی برای تهیه عکس هایی استفاده می کند و نشان می دهد که داخل بدن ما چه چیزی در حال رخ دادن است و وسیله سونوگرافی را ترنسفورماتور می گویند که با صوت فرکانس بالا کار می کند و گوش انسان قابلیت شنیدن آن را ندارد و می تواند اکو ها را ضبط کند و با ابعاد صوتی سایز، شکل و تداوم بافت نرم و اعضای داخلی بدن را نشان می دهد و اطلاعاتی که توسط این تصاویر به دست می آید، در صفحه کامپیوتر نشان داده می شود و تکنسین های سونوگرافی یا سونوگرافرها معمولاً دوره های خاصی را طی می کنند تا بتواند این آزمایش را انجام دهند.
انواع امواج فراصوت:
بیشتر امواج فراصوت از طریق ترانسفورماتورها روی سطح پوست انجام می شود و گاهی اوقات پزشکان و تکنسین ها می توانند روش تشخیصی بسیار عالی از طریق این تصاویر داشته باشند و در سونوگرافی واژن، ترانسفورماتور در واژن خانم قرار می گیرد و می تواند از تصاویری از داخل رحم و تخمدان تهیه کنند و علاوه بر آن از تکنولوژی فراصوت می توان برای انواع مختلفی از تصویربرداری های پیشرفته استفاده شود.
دوپلر یک نوع خاص از نوع سونوگرافی می باشد که تصاویر جریان خون در رگ ها را نشان می دهد و دستگاه سونوگرافی قادر است تصاویر سه بعدی و جهار بعدی نیز تهیه کند.
هر آنچه باید درباره سونوگرافی بدانید
فواید امواج فراصوت:
امواج فرا صوت مزایای زیادی دارد و این امواج کاملا بدون درد هستند و هیچ نیازی به سوزن، تزریق یا هیچ جراحتی ندارند و بیماران در این نوع سونوگرافی مورد معرض مستقیم امواج فراصوت قرار نمی گیرند و یک پروسه کاملاً امن می باشد و در حقیقت هیچ نوع اثری از آسیب زایی سونوگرافی وجود نخواهد داشت و البته در صورتی که تحت نظر فرد با تجربه و آگاهی انجام شود.