نکات مهم تغذیه ای برای حفظ سلامت در ایام عید نوروز
توجه به نوع تغذیه و غذاهایی که در طول روز می خوریم، برای سلامتی ما بسیار پر اهمیت است. در عید نوروز که ما ایرانیان بنابر سنت مرسوم هر ساله به دید و بازدید اقوام می رویم و با خوراکی های متنوع پذیرایی می شویم ، برای داشتن جسمی سالم باید نکات تغذیه ای را به خوبی رعایت کنیم و بدانیم که چه چیزهایی را نباید مصرف نماییم و چقدر آجیل و شیرینی بخوریم. در این قسمت از پلاس وی نبایدهای تغذیه ای دید و بازدید عید نوروز را آورده ایم و به شما می گوییم در ایام عید از خوردن این مواد غذایی اجتناب کنید. در عید نوروز که بازار دید و بازدید و مسافرت گرم است و توجه کمتری به تغذیه می شود، به نکات تغذیه ای عنوان شده در این بخش از بهداشت و سلامت پلاس وی توجه کنید تا دچار بیماری نشوید.
در مصرف آجیل زیاده روی نکنید:
اگر در عید نوروز ما در مصرف آجیل زیاده روی کنیم، دچار بیماری خواهیم شد. انواع مغزها و تخمه ها حاوی مقادیر زیادی چربی از نوع چربی های گیاهی غیراشباع هستند. این نوع چربی مضر نیست اما به این دلیل که چربی مغزیجات از نوع سالم می باشد نباید در مصرف آنها زیاده روی کرد زیرا هر 100 گرم از مغزها حاوی 500 تا 600 کالری است و موجب افزایش وزن می شود.
آجیل شور مصرف نکنید:
در عید نوروز سعی کنید ضمن زیاده روی نکردن در مصرف آجیل ، از انواع آجیل های بدون نمک و یا کم نمک استفاده کنید زیرا آجیل های شور با داشتن مقادیر زیاد نمک زمینه را برای فشار خون بالا فراهم می کنند. مصرف آجیل شور باعث بالا رفتن بیشتر فشار خون و افزایش احتمال گرفتگی قلبی عروقی و سکته در افراد مبتلا به پرفشاری خون می شود.
با معده خالی شیرینی نخورید:
هرگز نباید با معده خالی و هنگام گرسنگی شیرینی ها را مصرف کرد، زیرا قند خون یکباره بشدت بالا رفته و منجر به ترشح زیاد انسولین در بدن منجر می شود.ترشح بالای انسولین در فاصله کوتاهی به افت قند خون و احساس دوباره گرسنگی منجر می شود و این روند حرکت به سمت کسب وزن می باشد.
در مصرف شیرینی و شکلات زیاده روی نکنید:
در عید نوروز برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در مصرف شیرینی و شکلات زیاده روی نکنید. مصرف زیاد شیرینیجات نه تنها سبب اضافه وزن می شود بلکه برای سلامتی مضر است زیرا قند خون را افزایش داده و احتمال ابتلا به دیابت را بالا می برد. بهتر است در عید نوروز اگر می خواهید شیرینی مصرف کنید به جای شیرینی های خامه ای و شکلاتی که حاوی مقدار زیادی کالری هستند، از انواع شیرینی های ساده و در اندازه کوچک استفاده کنید.
برای افزایش سلامتی بهتر است تا حد الامکان شیرینی و شکلات نخورید و به جای مصرف شیرینی و شکلات در دید و بازدید های نوروزی از میوه استفاده شود.
بیش از حد میوه مصرف نکنید:
میوه سرشار از ویتامین و آنتی اکسیدان است و برای سلامتی بسیار مفید است . در روز می توان 2 تا 4 واحد از گروه میوه ها استفاده کرد. مصرف زیاد میوه موجب اضافه وزن و چاقی می شود پس بیش از حد میوه مصرف نکنید و اگر در طول روز چند دید و بازدید در پیش دارید، هر بار از یکی از انواع شیرینی، شکلات، آجیل و یا میوه استفاده نمایید.
در مصرف قند، کشمش، توت خشک و یا خرما زیاده روی نکنید:
اگر در عید نوروز هنگام دید و بازدید ، تمایل به خوردن چای بیشتری دارید ، برای صرف چای، از مواد قندی و شیرین مثل شربت ها، شکلات، آب نبات، پولکی، گز و سوهان استفاده نکنید و به جای قند از کشمش، توت خشک و یا خرما در حد کم استفاده کنید. حتی نباید در مصرف کشمش، توت خشک و یا خرما زیاده روی کنید.
بیش از حد غذا نخورید:
اگر در عید نوروز برای میهمانی شام یا ناهار دعوت شده اید ، سعی کنید نیمی از بشقاب خود را با سالاد و سبزی پر کنید و مصرف غذاهای چرب و سرخ شده را محدود کنید. مصرف سالاد و سبزی بدلیل داشتن فیبر ، جذب چربی ها و مواد قندی را کاهش می دهد و بدین ترتیب از اضافه وزن جلوگیری می کند. برای سلامتی و نشاط بیشتر در ایام نوروز نیز مانند سایر روزهای سال به جای مصرف غذاهای چرب و سرخ شده، از غذاهای بخار پز، آب پز و تنوری استفاده کنید.
در مصرف غذاهای گرم و تر افراط نکنید:
در نوروز و فصل بهار در مصرف غذاهای گرم و تر، گوشت ها، شیرینی ها و ادویه تند و تیز و نیز ترشی ها افراط نکنید.
غذاهای سنگین و غلیظ نخورید:
در عید نوروز سعی کنید غذاهای سنگین و غلیظی مانند فست فودها، ماکارونی، سس مایونز، سالاد الویه، سیب زمینی و ... مصرف نکنید زیرا باعث بروز بیماری هایی مثل درد مفاصل، سنگ کلیه، نقرس و بسیاری از بیماری های بلغمی و سوداوی خواهد شد.
پرخوری و درهم خوری نکنید:
بدترین و مضرترین چیز برای بدن، پرخوری و درهم خوری و خوردن غذای جدید بوده درحالی که هنوز غذای قبلی کامل هضم نشده است پس هرگز زیاد از حد نخورید و در یک وعده مواد غذایی مختلف میل نکنید.
آب یا دوغ یا نوشابه یخ ننوشید:
یکی از مضرترین کارها در عید نوروز نوشیدن آب یا دوغ یا نوشابه یخ است که به شدت برای کبد مضر بوده و به مرور با تکرار این عادت غلط، کبد خسته شده و به سمت کبد چرب و سیروز کشیده می شود.
اگر آلرژی دارید ، این مواد غذایی را نخورید:
اگر دچار آلرژی فصلی هستید، از مصرف غذاهایی مثل خیار، گوجه فرنگی و شیر که سریعاً در معده فساد می پذیرد ، پرهیز کنید و برای درمان آلرژی ماءالشعیر طبی برای سه روز استفاده کرده تا در حد بسیار بالایی از عارضه آلرژی رهایی پیدا کنید.
از غذاهای فریزری و بسته بندی شده کم تر استفاده کنید:
در عید نوروز افراد مبتلا به کبد چرب، چربی بالای خون و پر فشاری خون نباید از غذاهای فریزری و بسته بندی شده، کنسروها، گوشت گاو و گوساله، سیب زمینی و تخم مرغ آب پز، سس مایونز، حلیم، کله پاچه، نان فطیر و خوب پخته نشده بیش از حد استفاده کنند.
بعد از غذاهای غلیظ و دیرهضم آب نخورید:
اگر بلافاصله بعد از غذاهای غلیظ و دیرهضم آب و مایعات مصرف کنید، تشنگیتان برطرف نمی شود. برای برطرف شدن تشنگی پس از خوردن این غذاها با فاصله از غذا یک لیوان شربت عسل گرم به صورت جرعه جرعه بنوشید.
از مصرف نوشابه و آبمیوه های صنعتی پرهیز نمایید:
مصرف نوشابه (حتی انواع کم کالری) و آبمیوه های صنعتی را که حاوی قند زیادی هستند را به حداقل برسانید و به جای آن ها از آب ساده و یا دوغ های کم نمک و بدون گاز استفاده کنید.
وعده های غذایی را حذف نکنید:
در عید برخی افراد وعدهای غذایی را حذف کرده و مقدار بیشتری شیرینی و آجیل می خورند. حذف وعده های غذایی همانند صبحانه و نهار باعث کاهش دریافت مواد غذایی سالم همانند غلات، سبزیجات و… می شود که این امر همراه با افزایش دریافت غذا با کالری بالا می باشد.