رشد نوزاد به صورت هفته به هفته؛ هفته اول نوزادی
هفته اول تولد نوزاد یکی از سختترین زمان ها است، اما نگران نباشید زیرا آنچه در مورد هفته اول زندگی نوزاد تازه به دنیا آمده خود نیاز دارید بدانید (رشد و وضعیت جسمی نوزاد) در این بخش از پلاس وی در اختیارتان می گذاریم.
رشد نوزاد در هفته اول
چگونه نوزاد یک هفته ای به طور فیزیکی رشد می کند؟
اگر نوزاد تان آنطور که انتظار دارید به نظر نمی رسد، نگران نباشید. بچه هایی که در تلویزیون نشان می دهند واقعا یک هفته ای نیستند. در واقع، نوزادتان بعد از 9 ماه زندگی در شکمی که پر از مایع است و فشاری که هنگام خارج شدن از رحم به آنها وارد می شود، فشرده شده است. بنابراین، اگر سر نوزاد بزرگتر از آن چیزی باشد که فکر می کنید، کاملا طبیعی است. علاوه بر این، پاها و دست های نوزاد به همان شکلی باقی خواهند ماند که در رحم بوده و بعد از چند هفته صاف می شود. اگر نوزاد ناراحت و نا آرام به نظر می رسد، او را قنداق کنید تا حسی که در شکم داشته ایجاد شود. دقت کنید که نوزاد تازه متولد شده همچنین مستعد ورم اندام تناسلی و سینه، خال های سفید روی صورت و ته رنگ آبی هستند است.
رشد نوزاد هفته به هفته
در یک هفته، نوزاد یک کارکرد مغزی غریزی خواهد داشت، یعنی این که بداند چگونه نفس بکشد، غذا بخورد، بخوابد و مدفوع، ادرار دفع کند و آنها هنوز قادر نخواهند بود همه چیز را کاملا درک کنند، به درستی فکر کنند، چیزها را به یاد داشته باشند، زبان را بفهمند و یا هماهنگی فیزیکی کامل داشته باشند.
واکسن نوزاد یک هفته ای
فکر ترسناک هر پدر و مادری، است اما خوشبختانه واکسن های دوران نوزادی تا زمانی که کوچولوی شما هشت هفته سن دارد، شروع نمی شود. به این ترتیب، برای آمادگی در این مرحله، در اینجا توصیه هایی در مورد نحوه حفظ آرامش کودک در طول واکسیناسیون بیان می کنیم.
نکاتی درباره واکسن نوزاد که باید بدانید
میزان خواب نوزاد یک هفته ای
روزانه 16 تا 17 ساعت می خوابند، اما متأسفانه منظم نیست. نوزادان معمولا 2 یا 4 ساعت در طول روز و شب می خوابند، برنامه را بهم ریخته و شما را خسته می کنند. احتمالا در طول شب خیلی زیاد بلند می شوید تا او را آرام کنید، شیر دهید و پوشک او را تعویض کنید.
میزان شیر خوردن نوزاد یک هفته
پاسخ این مسئله بستگی به این دارد که شما انتخاب کرده اید از پستان شیر دهید یا نه. نوزادانی که شیر مادر می خورند معمولا به شیر کمتری نسبت به نوزادی که با شیرخشک تغذیه می کند، نیاز دارند. با این حال، چون کودکان نمی توانند مصرف شیر را از شیشه کنترل کنند، ممکن است اگر بیش از حد بنوشند، استفراغ کنند.
رشد نوزاد هفته به هفته
راهنمای خوب روزانه به شرح زیر است:
- روز 1- 7 میلی لیتر
- روز 2 - 14 میلی لیتر
- روز 3 - 38 میلی لیتر
- روز 4 - 58 میلی لیتر
- روز 7 - 65 میلی لیتر
چگونه متوجه شویم نوزاد سیر شده؟
از آنجا که دانستن این که آیا نوزاد به اندازه کافی شیر خورده دشوار است، نشانه های زیر را بررسی کنید:
- پستان در طول شیردهی نرم و شل می شود.
- به آرامی قورت می دهند.
- سینه را از دهان بیرون می دهند.
- مدفوعشان تیره یا زرد می شود.
- پوشک را هر چند ساعت خیس می کنند.
شیر دادن از پستان معمولا حدود 40 دقیقه طول می کشد؛ پستان ها را هر 5 تا 30 دقیقه بنابر اینکه کدام سینه شیر بیشتر دارد تغییر دهید. اگر نوزاد با اشتیاق هر مقدار که می خواهد شیر می خورد، تمام مواد مغذی را جذب کرده.
نگران کاهش وزن نوزاد بعد از تولد نباشید. در پایان هفته اول نوزاد دوباره شروع به افزایش وزن می کند.
مراقبت از نوزاد یک هفته ای با این روش
نوزاد یک هفته ای چقدر مدفوع دارد؟
وقتی نوبت به برنامه مدفوع نوزاد تازه متولد شده می رسد، خوشحال خواهید شد؛ بدانید حرکت روده روزی 1 بار دلیلی برای نگرانی نیست. نوزاد می تواند روزی 10 بار مدفوع کند، پس هر چیزی بین 1 تا 10 طبیعی است، اگر نوزاد به اندازه 5 یا 6 بار در روز پوشک خیس کند، آنها به اندازه کافی شیر خورده اند. اگر نوزادتان ناآرام به نظر می رسد یا شکم ورم کرده دارد، بهتر است با پزشک عمومی ملاقات کنید.
مدفوع نوزاد تازه متولد شده چه رنگی است؟
در مراحل اولیه، به دلیل مامیزه ای که در طول دوران بارداری در روده ها ایجاد می شود، مدفوع سفت و سبز تیره خواهد بود. با گذشت زمان، که مامیزه خارج شد بیرون روی ها زرد می شود. البته رنگ مدفوع بستگی به نوع شیری که نوزاد می خورد دارد. نگاهی به نمودار رنگ مدفوع کودک به خاطر اطلاعات بیشتر بیاندازید.
رنگ مدفوع نوزاد یک هفته ای
نقاط عطف نوزاد یک هفته ای
نوزاد یک هفته ای نقطه عطفی ندارد زیرا تازه در آستانه عادت کردن به جهان واقعی است؛ آنها باید قادر باشند صدای شما را بشنوند، ببویند و 25 سانت مقابل خود را ببینند.
والدین نوزاد یک هفته ای باید به چه مسائلی آگاه باشد؟
تغذیه با شیر مادر:هفته اول همه چیز مربوط به سفت گرفتن پستان مادر است؛ مطمئن شوید درست قرار گرفته اید تا نوزاد راحت تر شیر بخورد.
رسیدن به منزل:مادر وقتی با نوزاد تازه رسیده خود به منزل می آید سرشار از احساس است اما بعد از چند روز ممکن است کودک دچار زردی شود که مادر را بسیار ناراحت و نگران می کند اما جای نگرانی نیست هر زمان که می توانید استراحت کنید.
اما بسیاری از ناراحتی های مادر، نشان دهنده افسردگی پس از زایمان است بنابراین مهم است تفاوت بین افسردگی و ناراحتی برای نوزاد را درک کنیم اصلا خجالت نکشید و به پزشک مراجعه کنید از هر 10 زنی که تازه زایمان کرده اند 1 نفر به افسردگی مبتلا می شود.
افسردگی زنان بعد از زایمان
مشکلات رایج بین کودکان یک هفته ای چیست؟
یبوست:
ممکن است با عوض کردن چندین پوشک اولیه احساس نگرانی کنید، اما قبل از مدفوع به کاهش اشتهای کودک، گریه و ناآرامی های او توجه کنید. اگر کمتر از 3 بار در هفته بیرون روی داشت و یا مدفوع خشک و سفت باشد با پزشک صحبت کنید؛ اینها نشانه یبوست است.
رفلاکس:
نوزادان تازه متولد شده سریع بعد از خوردن شیر آن را بالا می آورند، اگر زیاد یا همیشگی باشد نشانه رفلاکس است.
سکسکه:
سکسکه بین نوزادان و کودکان تا 12 ماه رایج است همانند بزرگسالان آنها را اذیت می کند و ممکن است در طول خواب رخ دهد، اگر می خواهید به کودک کمک کنید بگذارید آروغ بزند. در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنید.
زردی:
پوست و چشم نوزاد ممکن است در روزهای اولیه تولد زرد شود، جای نگرانی نیست.
زردی در هفته اول تولد نوزاد
پوست انداختن پوست نوزاد:
پوست انداختن پوست از همان بیمارستان شروع می شود و کاملا طبیعی است زیرا بدن نوزاد با مایع آمنیوتیک، خون و ماده زردی پوشیده شده، وقتی نوزاد توسط پرستار شسته می شود شروع به پوست انداختن می کند. پوست انداختن بدن نوزاد به مقدار ماده ای که روی بدن او وجود داشته است بستگی دارد؛ نوزادان نابالغ ماده بیشتری روی بدنشان است.
نگاه متقابل:
این فوقالعاده طبیعی است زیرا نوزاد هنوز یاد نگرفته چطور با چشمان خود کار کند و قادر به تمرکز درست روی چیزی بیش از 25 سانتیمتر نیست. همچنین می تواند به خاطر لایه های درونی چشم باشد که معمولا در عرض یک سال ناپدید می شود.
گریه کردن:
تغییرات بزرگ داخل رحم مادر و این دنیا باعث می شود نوزاد در هفته های اولیه نا آرامی کند.
چشمانی که به سمت عقب برمی گردد:
این در کودکانی که خواب آلود هستند، رایج است چون یک هفته تمام سعی کرده اند بخوابند و بیدار شوند.
ترشحات چشم:
چشم نوزاد ممکن است چسبناک به نظر برسد زیرا مجرای اشک در نوزادان معمولا باریکتر است و اجازه می دهند اشک های جمع شده آنها را مسدود کند، در نهایت به صورت چسبناک به نظر می رسند. اگر بیش از حد نباشد، مساله عادی است و می توانید چشمان نوزاد را به آرامی با پنبه و آب تمیز کنید، باید با آب جوش خنک شده استریل شود و سپس مطمئن شوید دست هایتان تمیز هستند؛ برای هر چشم از پنبه جدید برای جلوگیری از ایجاد عفونت استفاده کنید. اگر ترشح بیش از حد است و یا زرد یا سبز می شود، یا چشمان کودک قرمز، متورم به نظر می رسد، با پزشک عمومی تماس بگیرید.
نکات کلیدی مراقبت از نوزاد در هفته اول
شب بیداری:
به نوزاد کمک کنید با حفظ آرامش شبانه، نور کم و با حداقل تعامل بین شب و روز تفاوت قائل شود. روز به معنی نور، صدا و تعامل است. همچنین مهم است در طول روز بیرون از منزل بروید چون نور طبیعی به منظم کردن ساعت بدن کمک می کند.
مراقب آب بدن باشید:
اگر احساس می کنید نوزادتان درست تغذیه نمی کند، باید توسط متخصص چک شود. اگر تب داشته باشد، می تواند در عرض چند ساعت بی آب شود، استفراغ می کند و یا اسهال می گیرد.
بند ناف را به تنهایی رها کنید:
بندناف باید رها شود تا به خودی خود بیافتد. این حالت معمولا بین 5 تا 15 روز پس از تولد رخ می دهد، اما ابتدا خشک و سیاه می شود، سپس می افتد.
مدفوع سبز:
در هفته اول زندگی نوزادتان، تغییر رنگ مدفوع را خواهید دید. وقتی شروع به نوشیدن و هضم شیر می کند، رنگ مدفوع سبز و بعد زرد می شود.
حالت خواب:
ایمن ترین راه برای خوابیدن کودک روی کمر است، طوری که سر بیرون از پتو باشد.
قنداق:
این کار کمک می کند نوزاد احساس امنیت کند.