وی فور یو
2 سال پیش / خواندن دقیقه

همه چیز درباره داروی تئوفیلین؛ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض

همه چیز درباره داروی تئوفیلین؛ کاربرد، نحوه مصرف و عوارض

قبل از شروع درمان با داروی تئوفیلین باید از نحوه مصرف و کاربرد آن اصلاع پیدا کنید تا بتوانید از بروز عوارض و مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.

داروی تئوفیلین چیست و برای چه تجویز می شود؟

داروی تئوفیلین (Theophylline) برای پیشگیری و درمان خس خس سینه، تنگی نفس و گرفتگی قفسه سینه ناشی از آسم، برونشیت مزمن، آمفیزم و سایر بیماری های ریوی استفاده می شود که باعث آرامش و باز شدن مجاری هوا در ریه ها شده و تنفس را راحت تر می کند.

تئوفیلین چگونه استفاده می شود؟

  1. این دارو به صورت قرص، کپسول یا شربت تولید و عرضه می شود که معمولاً هر 6 ساعت، 8 ساعت، 12 ساعت یا 24 ساعت یکبار آن را استفاده می کنند که شما باید دستورالعمل روی دارو را به دقت مطالعه کرده و قسمت هایی که متوجه نشدید را از پزشک تان بپرسید.
  2. داروی تئوفیلین باید دقیقاً طبق تجویز پزشک مورد استفاده قرار بگیرد، نباید این دارو را کمتر یا بیشتر از حدی که پزشکتان تجویز کرده است؛ استفاده کنید.
  3. معمولاً این دارو را همراه با یک لیوانِ آب با شکم خالی؛ حداقل یک یا دو ساعت قبل از غذا استفاده می کنند.
  4. انواع کپسول تئوفیلین را هم به طور کامل می بلعند یا اینکه داخل کپسول را باز می‌ کنند و محتوای آن را با یک غذای نرم مصرف می کنند.
  5. قرص تئوفیلین را باید به طور کامل ببلعید و نباید آن را بجویید یا له کنید.
  6. حتی اگر بعد از مصرف این دارو احساس بهتری پیدا کردید، باز هم باید مصرف آن را ادامه دهید و بدون اجازه پزشک، هرگز قطع نکنید.

مصرف دارو

دیگر مصارف داروی تئوفیلین

تئوفیلین گاهی اوقات برای درمان مشکلات تنفسی در نوزادانی که زود به دنیا آمده اند هم استفاده می شود. در مورد خطرات استفاده از این دارو و شرایط نوزاد خود حتما با پزشک صحبت کنید.

این دارو گاهی اوقات مصارف دیگری هم دارد که حتما باید از پزشک تان اطلاعات کافی را بگیرید.

چه دستورالعمل های خاصی را باید رعایت کنیم؟

  1. در صورت داشتنِ آلرژی به این دارو یا دارو های دیگر؛ قبل از مصرف تئوفیلین حتما به پزشک اطلاع رسانی کنید.
  2. اگر هر گونه داروی دیگری؛ مثلِ آزیترومایسین، کاربامازپین، کلاریترومایسین، اریترومایسین، داروهای ادرار آور مصرف می کنید را به پزشک تان اطلاع رسانی کنید. فرقی ندارد که این دارو تجویز یا غیر تجویزی باشد؛ همچنین باید مصرف ویتامین، مکمل های غذایی و دارو های گیاهی را هم به پزشک بگویید.
  3. اگر سابقه تشنج، زخم معده، بیماری قلبی، پرکاری و کم کاری تیروئید، فشار خون بالا، بیماری کبدی را دارید، حتما باید به پزشک بگویید. در کل هیچ گونه بیماری و مشکلی در جسم شما نباید از پزشک تان پنهان بماند.
  4. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید یا شیرده می باشید، به پزشک اطلاع رسانی کنید.
  5. اگر سیگاری هستید، باید به پزشک تان بگویید؛ چرا که ممکن است تاثیر گذاری داروی تئوفیلین را برای شما کم کند.
  6. نوشیدن یا خوردن مواد غذایی حاوی کافئین مانند قهوه، چای، کاکائو و شکلات ممکن است عوارض جانبی داروی تئوفیلین را افزایش دهد؛ پس زمانی که این دارو را استفاده می کنید، از این مواد دور باشید.

اگر مصرف یک وعده از آن را فراموش کردیم، چه کار کنیم؟

در سریع ترین زمان ممکن که برایتان یاداوری شد، دارو را استفاده کنید. اگر نزدیک به مصرف وعده بعدی بودید، دوز فراموش شده را کنار بگذارید و حتما طبق برنامه پیش بروید و هرگز دارو را دو برابر استفاده نکنید.

نکات مصرف دارو

عوارض جانبی تئوفیلین

تئوفیلین ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی شود. اگر هر کدام از این علائم را داشتید و علائم شدید بودند و برطرف نشدند، به پزشک بگویید:

  1. مشکلات گوارشی
  2. دل درد
  3. اسهال
  4. سردرد
  5. بی قراری
  6. مشکل در خوابیدن
  7. کلافگی

بعضی از عوارض جانبی ممکن است جدی باشند که اگر هر کدام از آن ها را داشتید، سریعا به پزشک اطلاع رسانی کنید:

  1. استفراغ
  2. تپش قلب
  3. ضربان قلب نامنظم
  4. تشنج
  5. قرمزی و خارش پوست

آیا دستورالعمل های خاص دیگری را باید رعایت کنیم؟

  • حتماً به طور منظم در طول مدت مصرف این دارو به پزشک مراجعه کنید.
  • اگر لازم است برای این که ببینید تئوفیلین در بدن شما خوب جواب داده است یا خیر؛ ‌حتماً آزمایش‌ های لازم را بدهید و خودتان دارو را قطع نکنید.
  • هیچکس با شرایط مشابه شما بدون تجویز پزشک، نباید این دارو را استفاده کند.
  • لیستی از همه دارو های با نسخه، بدون نسخه؛ مکمل‌ ها و ویتامین‌ هایی که استفاده می کنید را یادداشت کرده و در اختیار پزشکتان بگذارید.

هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع