هموروئیدکتومی یا همان جراحی بواسیر به روش های مختلف
هموروئیدکتومی به جراحی خارج کردن هموروئیدهای خارجی و داخلی گفته می شود که بسیار گسترده و وسیع است . جراحی هموروئیدکتومی یکی از تاثیرگزارترین درمان های هموروئید است و می تواند بزرگ ترین میزان پیچیدگی ها و مشکلات را داشته باشد.
هموروئیدکتومی یا همان جراحی بواسیر در صورت وجود شرایط زیر انجام می شود :
- علائم درجه 3 ، درجه 5 یا هموروئیدهای داخلی و خارجی
- زمانی که وضعیت های آنورکتال به جراحی نیاز دارند.
- ناشناخته بودن هموروئیدهای داخلی
- وجود لخته خون در هموروئیدهای خارجی
- زمانی که بیماران به پروسه وسیع این جراحی واکنش نشان می دهند و یا در این جراحی شکست می خورند.
تشخیص بیماری برای درمان :
اولین مرحله از درمان هموروئید، کنترل خونریزی به منظور جلوگیری از کم خونی فرد بیمار است. پیدا کردن علت هموروئید و مشاوره در زمینه تغییر در سبک زندگی و عادات غذایی فرد می تواند در پیشگیری از پیشرفت بیماری تاثیر گذار باشد. در مواردی که علت ایجاد این مشکل به دلیل وجود یک بیماری دیگر باشد باید درمان آن بیماری نیز جزئی از اقدامات درمانی قرار گیرد.
سپس در مرحله بعدی خود بیماری بسته به شدت آن باید درمان شود ، همچنین باید عوارض ایجاد شده مانند بدشکلی ناحیه ی مقعد نیز برطرف شود.اگر درمانهای ابتدایی موجب قطع خونریزی نشود و تاثیری نداشته باشد باید از روشهای جراحی استفاده نمود.
انواع هموروئیدکتومی یا همان جراحی بواسیر و پروسه های مربوط در طول جراحی :
- هموروئیدکتومی بسته
- هموروئیدکتومی باز
- هموروئیدکتومی عام
- بستن بند لاستیکی دور رگ
- اسفینکتوروتومی داخلی
هموروئیدکتومی بسته
این نوع جراحی برای هموروئیدهای داخلی بیش از همه رایج است . این جراحی شامل برش های هموروئیدی با استفاده از تجهیزات بسیار تیز می باشد ، مثل قیچی ، اسکالپل ، کاترهای الکتریکی یا حتی لیزر که می تواند زخم را بعد از انجام آن کار به خوبی ببندد. معمولا تمام ستون های هموروئیدی می توانند با یک بار جراحی درمان شوند که معمولا این جراحی تا 95 درصد می تواند یبوست شدید را درمان کند.
سختی ها و مشکلات این جراحی شامل درد ، خونریزی بعد از عمل ، تکرر ادرار و در موارد نادر جراحت ، عفونت ، بی اختیاری در ادرار و تنگی مجاری ادرار می باشد . این جراحی با وجود درد و سختی بسیار زیادی که دارد اما می تواند در بلند مدت بهترین نتیجه را برای فرد بیمار به وجود بیاورد . متودهای جدیدی به افراد توصیه می شود که می تواند درد مربوط به جراحی را کاهش دهد و تا تجربه بهتری را در اختیار بیمار بگذارد.
هموروئیدکتومی باز
در این نوع جراحی ، بافت هموروئید مانند جراحی بسته مورد جراحی قرار می گیرد اما برش ها همچنان باز باقی می مانند . جراح زمانی این روش را انتخاب می کند که بستن زخم ها سخت باشد و احتمال وجود عفونت بالا باشد . اغلب جراحان ترکیبی از هموروئیدکتومی باز و بسته را با یکدیگر اعمال می کنند . سختی های این جراحی مانند جراحی باز است.
هموروئیدکتومی عام برای هموروئیدهای پایین افتاده
این نوع جراحی جدیدترین نوع جراحی های هموروئیدهای داخلی است که پروسه های مختلف دیگری نیز همراه با آن مثل PPH یا OH اعمال می شود.
هموروئیدکتومی باز اغلب در بیماران مبتلا به هموروئید درجه 3 و درجه 5 اعمال می شود و همچنین افرادی که درمان غیر وسیعی داشته بودند . در طول این جراحی از یک وسیله دایره ای شکل و رینگ هایی برای برداشت هموروئید اضافه استفاده می شود و هموروئیدها را به پوزیشن و موقیعیت طبیعی خود در داخل کانال برمی گرداند . این جراحی درد کمتری دارد و ریکاوری آن نسبت به انواع دیگر هموروئیدکتومی ها کوتاه تر است اما احتمال بازگشت آن بالاتر می باشد.
بستن بند به دور رگ
یک بند پلاستیکی را اطراف پایه هموروئید درون مقعد می بندند که این بند جریان را قطع می کند و بعد از چند روز آن را جدا می سازد.
اسفینکرتوروتومی داخلی
در این پروسه ، عضله اسفنکتر داخلی را در بعضی از جراحی های هموروئیدکتومی باز می کنند و برای افرادی مناسب است که فشار اسفنکتر در آن ها بالا می باشد و همچنین می تواند درد زیادی را از بین ببرد که معمولا در بیشتر موارد انجام نمی شود.
خطرات هموروئیدکتومی
هموروئیدکتومی یا جراحی بواسیر شامل خطراتی است که از عوارض اولیه این بیماری است. این خطرات به این شرح است:
- لخته شدن خون در محل زخم جراحی
- خونریزی از آنال
- عفونت
- ناتوانی در دفع گاز یا مدفوع
عوارض هموروئیدکتومی یا جراحی بواسیر
- پرولاپس رکتوم
- عود مجدد بواسیر
- فیستول ؛ایجاد مجرای غیر طبیعی مابین بافت روده و پوست اطراف مقعد
- تنگی کانال مقعد ،باریک شدن مجرای مدفوع
ترس از جراحی به خصوص در ناحیه مقعد مانع پیگیری درمان بیماری هموروئید در بسیاری از افراد مبتلا است. زیرا انجام جراحی هموروئیدکتومی یا بواسیر معمولاً با مشکلاتی از جمله درد، خونریزی و … همراه است که به صرف زمان و هزینه های بسیاری نیاز دارد.
در گذشته تنها راه حل درمان هموروئیدهای بدخیم بوده است با توجه به پیشرفت علم پزشکی و تجهیزات ، امروزه روش های نوینی برای این جراحی به جای همموروئیدکتومی استفاده میشود که عوارض خاصی همچون درد و خونریزی ندارد و انجام آن به صورت سرپایی امکان پذیر است.
انواع لیزردرمانی ها، کرایو (فریز کردن عروق ملتهب)، اسکلروتراپی (تزریق محلولی) جایگزین خوبی برای روش های قدیمی جراحی باز شده است.همچنین انجام لیزر روشی قطعی و برگشت ناپذیر است.