ویروس کرونا خانواده بزرگی از ویروس ها است که موجب آسیب به انسان ها می شود، در ادامه با علائم و خطرات ویروس کرونا و راه های جلوگیری از ویروس کرونا و تمام آنچه باید درباره “ویروس کرونا” بدانید آشنا خواهید شد.
هر آنچه لازم است در مورد ویروس کرونا بدانید
ویروس کرونا چیست ؟
ویروس کرونا یک خانواده بزرگ از ویروس هاست که بعضی از آن ها باعث آسیب به انسان ها و بعضی دیگر باعث بیماری حیوانات مثل شترها ، خفاش ها و گربه ها می شود. ویروس کرونای انسان عموما باعث بیماری خفیف مثل سرماخوردگی می شود.
در موارد نادری ویروس کرونای حیوانی باعث عفونت و شیوع پیدا کردن بین انسان ها می شود و بیماری های شدیدی را مثل سندروم تنفسی شدید و سندروم تنفسی شرق میانه به ترتیب در سال 2002 و را مثل سال 2012 به وجود می آورد.
ویروس کرونای سال 2019 چیست ؟
یک ویروس کرونای جدید وجود دارد که بیش از همه مردم کشور چین را درگیر کرده است. هنوز باید اطلاعات زیادی را در مورد چگونگی پخش شدن این ویروس ، شدت آن و دیگر ویژگی های ویروس کرونا در سال 2019 به دست آورد. این ویروس را ویروس کرونای ناول سال 2019 نام گزاری کرده اند. شیوع پیدا کردن عفونت ویروس کرونا باعث یک نگرانی عمومی در بین مردم شده است. مواردی از این ویروس در آسیا و دیگر کشورهای استرالیایی نیز گزارش شده است که این ویروس با سرعت در حال رشد می باشد. این ویروس به سندروم تنفسی شدید شباهت بسیار زیادی دارد و با ویروس تنفسی شرق میانه در یک خانواده قرار دارد.
این ویروس چگونه پخش می شود و افراد چگونه به آن مبتلا می شوند ؟
متخصصان بر این باورند که ویروس کرونای ناول به گونه های حیوانی برمی گردد و سپس به انسان ها منتقل می شود. هم اکنون انتقال این ویروس از انسان به انسان است اما هنوز مشخص نشده است که میزان آسان بودن انتقال این ویروس به چه میزان است.
این ویروس در ذرات کوچکی قرار گرفته که از طریق سرفه یا عطسه ، دست دادن و عموما تماس و رابطه نزدیک بین افراد انتقال پیدا می کند. ویروس کرونای ناول مدت زمان زیادی روی سطح باقی نمی ماند. خطر این ویروس هنوز هم وجود دارد و به همین دلیل هشدارهای آن را در هر جایی مشاهده می کنید.
بهترین راه برای مقابله با این ویروس ، این است که همان اقداماتی را انجام دهید که در برابر ویروس های تنفسی انجام می دهید. بهداشت مناسب را از طریق راه های زیر انجام دهید :
- دستانتان را حداقل به مدت 20 ثانیه به طور کامل با آب و صابون شستشو دهید و از شوینده های الکلی نیز استفاده کنید.
- بینی و دهان خود را هنگام عطسه و سرفه با دستمال یا آستین خود بپوشانید.
- از ارتباط نزدیک با هرکسی که علائم تب یا سرماخوردگی دارد ، اجتناب کنید.
آیا این ویروس انتقال انسان به انسانی دارد ؟
همانگونه که گفتیم عفونت این ویروس می تواند بر اثر ارتباط نزدیک افراد با یکدیگر انتقال یابد. آلوده شدن افرادی به این ویروس در خارج از کشور چین نیز گزارش شده است.
آیا این ویروس در دوران نهفتگی نیز انتقال می یابد ؟
شواهد کمی حاکی از آن است که افرادی هستند که به این ویروس مبتلا می باشند ، بدون این که علائمی از آن را در خود نشان دهند. هنوز هم نیاز به اطلاعات جدید در مورد این ویروس وجود دارد تا بفهمیم که فرد به عفونت مبتلا شده است یا خیر.
علائم ویروس کرونا چیست ؟
در مطلب بیماری کرونا چیست و با چه علائمی بروز می کند بخش سلامت نمناک کامل توضیح دادیم که بیشتر افراد مبتلا به این ویروس به تب ، سرفه و تنگی نفس مبتلا هستند. عفونت در موارد شدیدتر منجر به سینه پهلو همراه با مشکلات تنفسی می شود. مجدد عنوان می کنیم که علائم ویروس کرونا شامل تب، سرفه، گلو درد، درد عضلانی، آب ریزش بینی، سر درد و دردهای مزمن در بدن هستند که البته طبق گزارشات این نشانه ها پس از هفت روز از ورود آن به بدن فرد بروز می کند.
اگر علائم را در خود مشاهده کردم ، چه کنم ؟
اگر به شهری از چین یا شهرهای انتقال یافته این ویروس سفر کردید ، قبل از ظاهر شدن علائم به پزشک عمومی مراجعه کنید و شرایط خود را مورد بررسی قرار دهید.
این ویروس چگونه تشخیص داده می شود ؟
عفونت کرونای 2019 از طریق پیدا کردن نمونه های ویروسی تنفسی مثل سایش گلو و یا آب آوردن ریه تشخیص داده می شود که تست روی این نمونه ها در لابراتوآر انجام می شود.
اگر با فرد مبتلا به ویروس کرونا تماس داشتم ، چه کاری انجام دهم ؟
اگر با فرد مبتلا به این ویروس تماس و یا برخورد داشتید ، باید هرچه سریع تر به یک مرکز درمانی مراجعه کنید تا بتوانید به توصیه های آنان عمل کنید. معمولا آن ها به شما توصیه می کنند که به مدت 14 روز بعد از تماس با فرد مبتلا ، در خانه ایزوله و تنها به سر ببرید و هرگونه علامت بیماری را سریعا گزارش دهید. این انتقال معمولا به دلیل تماس نزدیک بین افراد اتفاق می افتد. رابطه نزدیک یعنی رابطه صورت به صورت حداقل به مدت 15 دقیقه و یا در یک مکان یکسان بودن با فردی که به ویروس کرونا مبتلاست ، به مدت حداقل دو ساعت.
افراد خانواده بعد از ابتلای یکی از اعضای خانواده سریعا مورد معاینه قرار می گیرند.
در غیر این صورت و وقت گذراندن کمتر از مدت زمان نامبرده شده ، احتمال ابتلا به این ویروس وجود ندارد. اگرچه که باید تا 14 روز تمام علائم خود را به دقت مورد بررسی قرار دهید.
چه کسانی در خطر ابتلا به این بیماری هستند ؟
افرادی که به شهرهای هونگ کونک ، ماکائو و تایوان سفر می کنند یا آن هایی که با افراد مبتلا برخورد داشته اند ، بیش از بقیه در معرض ابتلا به این ویروس می باشند و همچنین افرادی که مستعد ابتلا به بیماری های تنفسی ، بیماری های ریوی مزمن ، دیابت ، نارسایی کلیه و یا اختلال سیستم ایمنی می باشند ، احتمال ابتلای بیشتری دارند.
افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند ، باید بیشتر از خود مراقبت کنند.
چگونه باید از ویروس کرونا جلوگیری کرد ؟
برای جلوگیری از مبتلا شدن به این ویروس باید اقدامات زیر را انجام دهید :
- دوری کردن از ارتباط نزدیک با افراد مبتلا به عفونت های تنفسی
- شستن دست ها با تعداد دفعات بالا مخصوصا بعد از تماس با محیط مملو از افراد بیمار و خود افراد بیمار
- دوری از ارتباط نزدیک با حیوانات وحشی و یا مرده
- دوری از افراد با علائم عفونت های تنفسی مثل سرفه های شدید
آیا درمان و یا واکسنی برای ویروس کرونا وجود دارد ؟
هم اکنون هیچ واکسنی برای این ویروس در دسترس نیست. هیچ درمان مشخصی هم برای آن وجود ندارد. تشخیص اولیه و مراقبت عمومی مورد نیاز می باشد.
در بیشتر موارد، علائم خودبه خود از بین می روند و افرادی که به انواع جدی این بیماری ها مبتلا هستند، باید در بیمارستان بستری شوند.
آیا ماسک های صورت از انتقال این ویروس جلوگیری می کند ؟
استفاده از ماسک برای پیشگیری از انتقال هر نوع ویروس، روشی رایج در بسیاری از کشورهاست ولی باید دقت داشته باشیم که در مورد ویروس خطرناکی مثل کرونا ماسک صورت نمی تواند برای مکان های عمومی موثر واقع شود. افرادی که علائم عفونت دارند ، تنها باید در یک محیط ایزوله قرار بگیرند تا این ویروس را به دیگران منتقل نکنند.
گفتنی است استفاده از ماسک البته ماسک های تایید شده استاندارد بی فایده هم نیست ؛ ماسک ها می توانند مانع از انتقال قطرات بزرگی شوند که پس از عطسه و سرفه دیگران در هوا پخش می شوند ولی به تنهایی نمیتوانند کاملا از انتقال ویروس جلوگیری کنند. توجه داشته باشید فردی که ماسک زده نمی تواند بینی و دهان خود را با دست لمس کند و به این ترتیب احتمال ابتلای او به ویروس به دنبال تماس دست هایش با سطح اشیا کاهش می یابد.
تجهیزات بیمارستانی برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا چگونه نگهداری می شوند ؟
بیمارستان ها باید بتوانند تضمین دهند که تمام آمبولانس ها و تجهیزات بیمارستانی تمیز هستند و همچنین باید همه بیماران را در یک محیط ایزوله و تمیز قرار دهند. کارمندان نیز باید کاملا از لباس های بدون نفوذ ویروس استفاده کنند.
تا تاریخ 30 ژانویه آمار کشته شدگان این بیماری در کشور چین ، 170 نفر بوده است و 7500 نفر تا به الان به این بیماری مبتلا شده اند. تعداد افراد مبتلا در 13 ایالت تصدیق شده است این ویروس به بیرون از کشور چین مثل هونگ کونک ، ژاپن ، سنگاپور، نپال، کره جنوبی، تایلند، آمریکا و ویتنام نیز راه پیدا کرده است. دو نفر از اعضای خانواده در کشور انگلستان نیز به این بیماری مبتلا شده اند و بقیه آزمایش ها منفی بوده اند. متخصصان بر این باورند که آمار این بیماری به بیش از 100000 نفر خواهد رسید.
کرونا شبیه سرماخوردگی و آنفلوآنزاست ؟
حتما شما هم در برنامه هایی که این روزها در غالب خبر و ویدئوهای آموزشی در فضای مجازی مدام در حال انتشار است مشاهده کرده اید که کارشناسان به شباهت ویروس کرونا به آنفولانزا اشاره کرده اند و همین شباهت دلایل مهمی برای سخت تر شدن تشخیص آن است. شباهت زیاد علایم و نشانه های آن به بیماری هایی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزاست که این علایم شامل سرفه، تب، تنگی نفس و مشکلات تنفسی حاد است که تا چندین روز ادامه پیدا میکند.
سازمان بهداشت جهنی در گزارشی اعلام کرد در مورد علائم باید دقت داشته باشید که برخی افراد پیش از بروز نشانه های اصلی، چند روز سرفه های بدون دلیل داشته و در موارد حاد، مشکلات گوارشی همچون اسهال آنها را دچار کرده است. اختلالات و نارسایی های کلیوی مشکل جدیدی است که در گزارشات جدید وب سایت رسمی سازمان بهداشت جهانی عنوان شده است.
در حالت عادی و خوش بینانه، برخی از متخصصان عنوان کرده اند که انتظار می رود علایم پس از چند روز از بین بروند، ولی در صورتی که ویروس کرونا به دستگاه تنفسی تحتانی یعنی اعضایی مثل نای و ریه سرایت کرده باشد ، به ویژه افراد دارای سن بالا، بیماری های قلبی ایجاد و در افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف به ذات الریه منجر می شود.
چرا این ویروس از آنفولانزا بدتر است ؟
هنوز هم نمی توان میزان خطرناک بودن ویروس کرونا را تخمین زد. اطلاعات موجود نیز هنوز به اندازه کافی در دسترس نیستند. در بین 7700 مورد گزارش شده، 170 مورد مرگ و میر وجود داشته است و درصد آن ، 2 درصد می باشد. در حالی که آمار مرگ و میر آنفولانزا زیر یک درصد می باشد و سالانه در کل جهان ، جان 400000 نفر را می گیرد.
درصد مرگ و میر بر اثر بیماری سارس 10 درصد می باشد. هنوز هم هیچ واکسنی برای این ویروس ساخته نشده است ، به این معنا که احتمال شیوع آن بیشتر است.
آیا ترس و وحشت ما از این بیماری بی جا است ؟
خیر. شیوع این ویروس در بیرون از کشور چین همگان را ترسانده است و پیشرفت آن نیز غیر محتمل نیست. این بیماری، نگرانی جهانی را در پی داشته است و باید مراقب بود که اقدامات خطرناک و تماس با افراد مبتلا به ویروس را انجام نداد و همچنین باید از افراد مبتلا به این ویروس تا جایی که می توانید دوری کنید و به کشورهایی که این ویروس راه پیدا کرده است ، سفر نکنید.
کرونا در افراد باردار
توصیه های لازم برای خانم های باردار چیست؟
کودکان نیز در خطر ابتلا به کرونا هستند ؟
دوره نهفتگی ویروس جدید کرونا چقدر است؟
دوره نهفتگی به زمان بین ابتلا به بیماری و بروز علائم گفته می شود. علائم COVID-19 در عرض پنج روز یا کمتر و حتی در برخی موارد بین 1 تا 14 روز بروز می کنند.
آیا کسانی که هیچ علامتی ندارند می توانند ویروس کرونا را منتشر کنند؟
این ویروس ممکن است توسط افراد آلوده و بدون علامت نیز گسترش یابد.
آیا ویروس کرونا می تواند روی پارچه، فرش و یا سایر سطوح نرم زنده بماند؟ روی سطوح سخت چطور؟
ویروس جدید کرونا بیشتر بر روی صفحات صاف مانند صفحه موبایل ، مانیتور و سطوحی که مکررا لمس می شوند، مانند دستگیره ی درو... وجود دارد اما هنوز شواهدی مبنی بر اینکه ویروس بتواند از سطوح نرم مانند پارچه یا فرش به انسان منتقل شود وجود ندارد. ذرات ویروس می توانند دو ساعت تا نُه روز زنده بمانند بنابراین باید دست ها را مکررا بشویید و وسایل و سطوح را مرتبا ضدعفونی نمایید.
با خوردن غذای دیگران نیز ممکن است ، کرونا بگیریم؟
ویروس کرونا در مدفوع بعضی از بیماران دیده شده اند بنابراین ممکن است این ویروس ها از طریق غذا نیز منتقل شوند. این ویروس با پختن غذا از بین می رود.
ویروس جدید کرونا تا چه اندازه کُشنده است؟
بسیاری از افراد مبتلا به کرونا خفیف ، بدون درمان خاصی بهبود می یابند اما 20 درصد از فراد دچار سندرم حاد تنفسی می شوند، کیسه های هوایی ریه های شان پُر از مایعات شده و اکسیژن نمی تواند به جریان خون برسد.
نرخ مرگ و میر این ویروس در حدود 3 درصد است در حالی که نرخ مرگ و میر سارس چیزی حدود 10 درصد و نرخ مرگ و میر مِرس نزدیک به 30 یا حتی 40 درصد است.
اگر فکر می کنید دچار ویروس کرونا شده اید چه باید بکنید؟
با پزشک تماس بگیرید و علائمتان را به او بگویید زیرا ممکن است دچار آنفلوآنزا یا یک بیماری ویروسی دیگر شده باشید. اما اگر نگران هستید به مراکز درمانی مراجعه کنید تا بررسی های مربوطه انجام شود.
افراد بهبود یافته از بیماری کرونا نیز ناقل این ویروس هستند و آن را منتشر می کنند؟
پزشک و کادر درمان تشخیص می دهند این افراد چه زمانی دیگر ناقل بیماری نیستند و نیازی به قرنطینه ندارند.
آیا اجتناب از افراد بیمار به معنی در خانه ماندن است؟
بهترین اقدام پیشگیرانه این است که در زمانی که بیماری در حال شیوع است، تا جایی که ممکن است در خانه بمانید در اماکن عمومی حاضر نشوید.
اگر کودک تان تب دارد و سرفه می کند چه باید بکنید؟
با پزشک کودک تان تماس بگیرید و علائم را به او توضیح بدهید تا اگر نیازی نیست از خانه خارج نشوید.
مایعات فراوان به کودک بدهید.
برای کنترل تب از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید.
برای رفع گرفتگی بینی از دستگاه بخور استفاده کنید.
استفاده از دارو های OTC را محدود کنید.
برای درمان سرفه به بچه های بالای یک سال شربت عسل یا داروی تجویز شده توسط پزشک بدهید.
برای رفع گرفتگی بینی با قطره آبنمک، بینی رابشویید.
برای تقویت سیستم ایمنی استراحت لازم است.
حواس تان به این علائم هشداردهنده باشد:
- تنفس تند یا سخت
- تو رفتگی در اطراف گردن یا دنده ها
- کبود یا رنگ پریده به نظر رسیدن
- سرفه های شدید
- تب بالا
- خواب آلودگی غیرعادی
- درد و ناراحتی
- امتناع از مصرف مایعات
ایران و ویروس کرونا
سوالی که اکثر شما کاربران در کامنت های خود از بخش سلامت نمناک داشتید این بود که آیا ویروس کرونا به ایران آمده یا نه ؟ بهتر است واقع بین باشیم و بدانیم که احتمال ورود ویروس کرونا نه تنها به ایران بلکه به هرکشور دیگر دنیا وجود دارد چرا که روابط تجاری و .. کشور چین به عنوان مرکز اصلی این ویروس این احتمال را ایجا کرده است ولی این حقیقت نباید موجب وحشت شود بلکه باید موجب توجه بیشتر و مراقبت دقیق تر از سلامت فردی گردد. رعایت نکاتی که در این بخش و مطالب دیگر خوانده اید بهترین اقدام شما برای حفاظت از خود در برابر ویروس کرونا است.
فراموش نکنید که تنها منبع رسمی و قابل اطمینان برای دنبال کردن اخبار مربوط به این ویروس و وجود آن در کشور فقط و فقط صدا و سیما یا منابع رسمی دولتی است پس به هیچ عنوان بهاخبار منتشر شده ی بی اساس در فضای مجازی توجه نکنید.
ویروس کرونا در ایران و کشورهای اطراف ایران !!
طبق گزارشاتی که در شبکه ی خبر منتشر شد ویروس کرونای جدید در عراق، کردستان عراق و پاکستان و هیچ یک از کشورهای همسایه که عنوان شده، وارد نشده و تنها در یک کشور در منطقه یعنی امارات متحده عربی ابتلا به این ویروس تایید شده است.
توصیه مهم و نکته ی پایانی
حتما شما هم میدانید که بهترین کار برای ایمن بودن در برابر این ویروس پیشگیری است که در مورد ویروس کرونا تنها با تقویت سیستم ایمنی بدن ممکن می شود پس تا حد امکان سیستم ایمنی بدن خود را با مصرف به اندازه ی میوه و سبزیجات سالم حاوی ویتامین سی تقویت کرده و از قرار گرفتن در معرض هرگونه عامل انتقال عفونت و بیماری خود داری کنید.