پیامرسانهای بله، ایتا، آیگپ و گپ در بهروزرسانی جدید امکان اتصال به یکدیگر را پیدا کردهاند تا کاربران بتوانند با داشتن هر کدام از این پیامرسانها به بقیه هم پیام بفرستند. این قابلیت که اینترکانکشن نام دارد همانطور که پیش از این گفته شده بود، از طریق فعالسازی در بخش تنظیمات پیامرسانها اجرا میشود. این امکان هنوز برای کاربران روبیکا و سروشپلاس میسر نیست.
تعدد پیامرسانهای داخلی یکی از دلایل عدم استقبال کاربران بود. به ویژه پس از شدت گرفتن فیلترینگ و اجبار مردم به استفاده از پیامرسانهای بومی، تعدد این پیامرسانها برقراری ارتباط را سختتر میکرد. هر کدام از سازمانها، نهادها و مؤسسات دولتی از طریق یکی از این پیامرسانها با مخاطبان خود ارتباط برقرار میکردند و مردم مجبور میشدند همه آنها را روی گوشیهای خود داشته باشند.
مدیرعامل پیامرسان گپ بهمن ماه سال گذشته در این زمینه به پلاس وی گفته بود اگر ارتباط متقابل پیامرسانها وجود نداشته باشد کاربرها محدودیتهای جزیرهای پیدا میکنند و نمیتوانند به صورت کامل به همه خدمات دسترسی داشته باشند.
وزارت ارتباطات پس از این نارضایتیها از طرح اتصال پیامرسانهای داخلی به یکدیگر خبر داد و سال گذشته اعلام شد که تا دههی فجر آنها به هم متصل میشوند. اما این اتصال اتفاق نیفتاد. آن زمان البته هنوز جزئیات این طرح حتی برای پیامرسانها مبهم بود. در نهایت آنچه که اتفاق افتاد پروتکلی بود که امکان ارتباط پیامرسانها را تأیید کرد. قائم مقام پیامرسان بله بهمن ماه به پلاس وی گفته بود که واژهی اتصال ابهام دارد و ماجرا یکپارچگی یا اتصال نیست بلکه صرفاً یک پروتکل واحد ارتباطی مثل پروتکل SMTP در ارسال ایمیل است.
تجملیان به ابهام دیگری که در مورد این اتصال اشاره کرده بود که مسائل مرتبط با تجربهی کاربری بود. موضوعی که باید منتظر ماند و تجربهی کاربران را پس از فعال کردن و استفاده از این امکان دنبال کرد.
در مرحلهی بعد اعلام شد محصول نهایی تا آخر سال ۱۴۰۱ آماده میشود. اما در نهایت آخر فروردین امسال این وعدهی وزارت ارتباطات عملی شد و قابلیت ارسال پیام برای عموم ممکن شد.
وزارت ارتباطات از همان شهریور ماه ۱۴۰۱ نشان داد که قدمی برای رفع فیلتر پلتفرمهای محبوب برنمیدارد. در آخرین اظهارنظر وزیر هم تأکید شده که پلتفرمهای فیلترشده اگر دفاترشان در ایران تأسیس شود و تابع قوانین کشور باشند رفع فیلتر خواهند شد. شرطی که به نظر نمیرسد عملی باشد و این وزارتخانه درواقع تلاش خود را بر توانمندسازی داخلی در این حوزه گذاشته و امکان ارتباط پیامرسانها با یکدیگر قدمی در این جهت است.
با وجود آسان شدن ارتباط کاربران چهار پیامرسان داخلی، آیا مقبولیت پیامرسانهای ایرانی بیشتر میشود و نیاز کاربران به پیامرسانهای فیلترشده برطرف میشود؟ سؤالی که میزان دانلود فیلترشکنها احتمالاً میتواند پاسخ آن را بدهد.