اختراعاتی شگفت انگیز از ایرانیان باستان
تمدن ایرانیان یکی از بزرگترین تمدن های دنیا محسوب می شود. علت آن هم اختراعات زیادی است که مردم باستانی داشته اند. شاید شما هم با بسیاری از این اختراعات معروف آشنایی نداشته باشید که به همین دلیل در این قسمت از سرگرمی پلاس وی ابداعاتی را به شما معرفی می کنیم که تا به حال نمی دانستید جزو مواردی بوده که توسط ایرانیان باستان اختراع شده است.
1. یخچال
یخچال یکی از خنک کننده های بسیار قدیمی است . یخچال توسط ایرانیان باستان کشف شده و اساس و پایه آن توسط مردم ایرانی زبان اختراع شده است. مردم پارس زبان و یا ایرانی ساختار یخچال را 400 سال قبل از میلاد مسیح اختراع کرده اند. این ساختار گنبدی شکل دارای دیواره های به شدت ضخیم و مقاوم در برابر گرما بودند. به همین دلیل هر چیزی داخل آن خنک نگه داشته می شد.
بسیاری از یخچال های قدیمی مربوط به صد سال پیش هنوز هم پابرجا هستند. یخچال ها به گونه ای بودند که از یک منفذ کوچک، هوای سرد را به داخل وارد می کردند. ساختار گنبدی شکل آن ها باعث می شد که هوای گرم به سمت بالا برود و از منفذ ها خارج شود.
در نتیجه تنها چیزی که داخل یخچال باقی می ماند، هوای سرد بود. ملات و یا مواد به کار رفته در ساخت دیواره های این یخچال از شن، خاک رس، سفیده تخم مرغ و همچنین خاکستر بود که باعث شده بود همراه با آب در برابر گرما مقاوم شوند. ضخامت دیواره این یخچال ها حداقل دو متر بود و معمولاً برای ذخیره غذا استفاده می شدند. یخ هایی که در فصل زمستان تولید شده بودند، داخل این یخچال نگهداری می شدند تا در فصل تابستان از آنها استفاده شود.
2. باتری
یک ظرف سرامیکی ، یک لوله فلزی و یک فضای دیگر با فلز متفاوت برای ساخت این باتری به کار گرفته شده است. این وسیله توسط دانشمندان غربی هم مورد آزمایش قرار گرفته است . شیشه داخلی این باتری از سرکه یا الکترولیت های دیگر پر می شود و می تواند جریان یک و نیم الی دو ولتی را ایجاد کند.
این باتری ها آبکاری طلا دارند که روی ظروف نقره به کار رفته اند. این دستگاه هنوز کاربرد وسیعی نداشته است و هدف ساخت آن مشخص نیست؛ اما در هر صورت باستان شناسان معتقدند که از آن به عنوان منبع برق استفاده می کرده اند. دومین باتری که بعد از این باتری ساخته شد ، توسط الکساندر ولتا بود که 1600 سال طول کشید.
3. تخته نرد
تخته نرد یک بازی مدرن و مشهور است که اولین بار تقریباً سه هزار سال قبل از میلاد مسیح اختراع شد. تخته نرد در جهان مدرن دو بازیکن دارد و مهره های بازی را بر اساس عدد روی تاس حرکت می دهند . یکی از بازیکنان زمانی می تواند بازی تخته نرد را ببرد که بتواند همه مهره های طرف مقابل را بیرون بیندازد.
سنت یک نوع بازی مشابه با تخته نرد است که اولین بار توسط مصریان باستان اختراع شد اما ایرانیان این اختراع را گسترش دادند. تخته نردی که اکنون می شناسید را ایرانیان به وجود آوردند. مشاهدات در شهر سوخته ، شهری حوالی زابل در ایران نشان می دهد که هزاران سال پیش در این منطقه بازی تخته نرد را در پارک ها و کافه ها هم انجام می دادند.
4. سولفوریک اسید
سولفوریک اسید یکی از اکتشافات مهم و مشهور ایرانیان است. ابوبکر محمدبن زکریای رازی، ریاضیدان و جغرافیدان، اولین کسی بود که سولفوریک اسید را کشف کرد. این کشف بسیار حائز اهمیت بود و پایه مهندسی شیمی را در علم مدرن شیمی ایجاد کرد. امروزه سولفوریک اسید برای ساخت بسیاری از مواد؛ از تصفیه کننده ها گرفته تا شوینده ها به کار می رود و حتی روی کشاورزی و زندگی روزمره هم اثرگذار و مفید بوده است . قدرت صنعتی هم تا حد زیادی به کشف سولفوریک اسید وابسته است.
5. الفبا
در اواسط قرن ششم قبل از میلاد مسیح ، الفبا اختراع شد که در آن زمان امپراطور هخامنشی در ایران که حوزه سلطنتی او از افغانستان تا بین النهرین بود، فرمانروایی می کرد. سیستم های قدیمی تر مربوط به اختراع زبان در آن دوره قبل از این امپراتور به این شکل نبود و صداهای متفاوت داشت.
نمونه هایی از این زبان در تخت جمشید، شوش ، همدان، ارمنستان ، رومانی و جزیره خارک حک شده اند که مربوط به زمان داریوش اول، هخامنشی و فرزند خشایارشاه هستند و کم کم نوع جدیدتری از زبان مورد استفاده قرار گرفته و آن را به عنوان زبان پارسی می شناسند . در نتیجه می توان گفت که الفبا هم جزء اختراعات ایرانیان باستان بوده است.
6. خدمات پست
شواهد موجود نشان می دهد که اولین سیستم و خدمات مربوط به پست در جهان در ایران باستان بوده است. در آن زمان اسب سواران نامه ها را به طور مداوم از یک مکان به مکان دیگر می بردند. خدمات پست اولین بار در قرن ششم قبل از میلاد مسیح در ایران ایجاد شد. این اسب سواران از نهایت سرعت برای رساندن نامه ها به دست مردم، حتی در شرایط سخت، گرما، باران و برف استفاده می کردند. به این سیستم پیام رسان در ایران در آن زمان چاپار گفته می شد.
ایستگاه هایی برای توقف این اسب ها طراحی شده بود که می توانستند در فواصل بسیار کوتاه استراحت کنند و غذا بخورند . این ایستگاه ها به چاپارخانه معروف بودند و شبیه به اداره های پست مدرن بودند . به این صورت که نامه رسان نامه ها را به ایستگاه پست مورد نظر می رساند تا فرد دیگری آن را به ایستگاه بعدی ببرد که به مقصد نامه نزدیکتر بود تا کم کم به دست دریافت کننده نامه برسد.
7. مفاهیم حقوق بشر
مفهوم حقوق بشر یک موضوع بسیار مهم در دنیای کنونی است . البته ممکن است شبیه به یک پیشرفت جدید به نظر برسد اما جالب است بدانید که ریشه حقوق بشر و ایده آن مربوط به ایرانیان باستان است. افراد نظامی در زمان کوروش بزرگ که اولین پادشاه ایران باستان بود ، به این حقوق مهم دست پیدا کردند . به این صورت که کوروش افراد اسیر جنگ را آزاد کرد و به مردم برای مذهب حق انتخاب داد. در نتیجه یک برابری نژادی بدون هیچ تبعیض بین آن ها ایجاد شد. پیام حقوق بشر کوروش روی یک استوانه سفالی نوشته شد که به منشور حقوق بشر کوروش معروف است. این پیام به زبان هخامنشی بود و به خط میخی نوشته شده بود. منشور کوروش در سال 1879 در بابل کشف شد و هم اکنون در موزه انگلستان است. این منشور را به شش زبان رسمی سازمان ملل ترجمه کرده اند و عبارت های آن جزء اولین اعلامیه های جهانی حقوق بشر است.
8. انیمیشن
تاریخچه انیمیشن به عصر یا زمان برنز در ایران برمی گردد. یک جام سفالی برای اولین بار در شهر سوخته در سیستان و بلوچستان کشف شد که تاریخ شناسان آن را مربوط به 5200 سال قبل می دانند. این جام سوخته مجموعه ای از نقاشی ها از یک بز در حال پرش به سمت یک درخت است که در حال خوردن برگ ها می باشد . این تصاویر دنباله دار و به ترتیب هستند و حرکت بزرگ را به تصویر کشیده اند.
جالب است بدانید که تصویر این جام سفالی اولین بار توسط یک باستان شناس ایتالیایی در یک قبرستان کشف شد اما در آن زمان هنوز متوجه ارتباط این تصاویر با انیمیشن امروزی نشده بودند. سال ها بعد باستان شناس ایرانی به نام منصور سجادی ارتباط بین این تصاویر و انیمیشن را اعلام کرد. البته هنوز محققان نتوانسته اند به یک نظر یکسان در مورد این اثر هنری برسند.
9. قنات
قنات همان کانال زیرزمینی است که آب در آن جریان دارد و شما با آن ها به خوبی آشنا هستید. جالب است بدانید که اولین قنات ها توسط ایرانیان اختراع شدند . این قنات ها در ابتدا برای آبیاری مزرعه ها به کار می رفتند اما کم کم مردم به عنوان آب نوشیدنی هم از آن ها استفاده کردند .
قنات یک سیستم قدیمی است که عموم می توانند به آن دسترسی داشته باشند و از آب شرب آن استفاده کنند . در نواحی گرمسیری ، خشک و نیمه خشک ، تعداد این قنات بیشتر بود تا مردم برای آبیاری وضعیت بهتری داشته باشند . این سیستم بعد از کشف و اختراع در ایران در کشورهای غربی و شرقی هم مورد استفاده قرار گرفت.
10. سیستم مالیات
تاریخچه سیستم مالیات مربوط به ایران باستان است. این سیستم در حکومت هخامنشیان ابداع شد و به آن مالیات هخامنشی می گفتند . البته در زمان فرمانروایی کوروش دوم و کمبوجیه موضوع مالیات هم مطرح بود اما مالیات در آن زمان بیشتر مربوط به هدایا و همان مالیات معمولی بود اما از زمان حکومت داریوش اول کم کم سیستم مالیات قدیمی تغییر پیدا کرد و به مرور زمان قوانین خاصی برای آن وضع کردند . در حالی که این سیستم مالیات در زمان کوروش دوم قانون خاصی نداشت و فقط بعضی از افراد هدایایی را به حکومت می دادند.
شواهد موجود نشان می دهد که جمع آوری مالیات اولین بار در جنوب غرب ایران در زمان سلطنت داریوش اول بوده است حتی بعضی از رسیدهای آن ها هم که مربوط به وقف دام ها برای پرداخت مالیات بوده است، وجود دارد. تخمین زده شده است که هر ساله تقریبا 232200 کیلوگرم شمش نقره از طرف کل مردم به عنوان مالیات به حکومت پرداخت می شده است .