کاربرد داروی استیل سیستئینACETYLCYSTEINE و نبایدهای آن
اگر مایلید بدانید که داروی استیل سیستئین برای چه مشکلاتی تجوزی می شود، با ما در این بخش از بهداشت و سلامت نمناک همراه شوید تا شما را با کاربرد استیل سیستئین و اطلاعات مهم این دارو آشنا کنیم.
اشکال دارویی داروی استیل سیستئین
- آمپول
- قرص
- قرص جوشان
فرمول شیمیایی
C5H9NO3S=163/2
موارد مصرف داروی استیل سیستئین
- مسمومیت با استامینوفن
- رقیق کردن خلط
کاربردهای داروی استیل سیستئین
این دارو به صورت استنشقاقی استفاده می شود و برای رقیق کردن مخاط و درمان بعضی از بیماری های ریوی مورد استفاده قرار می گیرد که باعث می شود مخاط داخل ریه پاکسازی شده و راحت تر نفس بکشید. از این دارو برای جلوگیری از آسیب کبدی به دلیلِ مصرف زیاد استامینوفن هم استفاده می کنند.
دیگر کاربردهای دارو:
- سندرم خستگی مزمن
- پیشگیری از آسیب های کلیوی در تجویز مواد حاجب
- درمان کمکی در آمفیزم و سیستیک فیبروزیس
- درمان اعتیاد به کوکایین، ماری جوانا، افسردگی دوقطبی، وسواس کندن موها (تریکوتیلومانیا)
- پیشگیری از نوعی نارسایی حاد کلیه
طریقه مصرف داروی استیل سیستئین
اگر می خواهید این دارو را به عنوان راهکار درمانی برای بیماری ریوی استفاده کنید، اول باید آن را با دهان نفس بکشید و وارد ریه هایتان کنید. حتماً آمادگی هایی که پزشک به شما داده است را از قبل اجرا کنید. ممکن است زمانی که این دارو را استنشاق می کنید، متوجه یک بوی خیلی ملایم بشوید که زود هم برطرف می شود.
اگر می خواهید ماسک بزنید و از زیر ماسک دارو را بو بکشید، ممکن است برای صورت تان مشکلاتی ایجاد شود؛ پس بهتر است بعد از انجام کار، صورت خود را بشویید تا حالت چسبندگی پوست از بین برود.
این دارو را همزمان با هیچ داروی تنفسی دیگری استفاده نکنید، مگر این که پزشک تجویز کرده باشد؛ البته که می توانید این دارو را با یک شربت دارویی که مجاز به استفاده اش هستید، ترکیب کنید تا حالت تهوع و استفراغ نگیرید.
اگر در یک ساعت بعد از مصرف دارو دچار حالت تهوع شدید و استفراغ کردید؛ حتما به پزشک بگویید که باید دوز دارو را برایتان عوض کند. دوز دارو بستگی به پاسخ بدن شما به درمان دارد.
اگر به خاطر جلوگیری از مسمومیت استامینوفن؛ این دارو را استفاده می کنید، دوز دارو باید بر اساس وزن بدنتان باشد که پزشک برایتان تعیین می کند.
فارماکوکینتیک
فراهمی زیستی دارو 4 تا 10 درصد و نیمه عمر آن حدود 6 ساعت است.جذب آن از طریق دستگاه گوارش، فرآیند متابولیسم آن کبدی است. طی یک تا دو ساعت غلظت پلاسمایی آن حاصل می شود و 30 درصد دوز مصرف شده دارو توسط کلیه ها دفع می شود.
موارد منع مصرف داروی استیل سیستئین
- در صورت حساسیت به استیل سیستئین
- عدم توانایی کافی در سرفه
عوارض جانبی داروی استیل سیستئین
- حالت تهوع و استفراغ
- سوزش دهان و آبریزش بینی (در صورتی که این دارو را به صورت استنشاقی استفاده کنید)
***اگر این عوارض جانبی ماندگار بودند یا بدتر شدند، حتما باید به پزشک داروخانه اطلاع رسانی کنید.***
به یاد داشته باشید این دارو به این خاطر تجویز می شود که پزشک بداند فوایدش بیشتر از عوارضش است؛ بنابراین اگر عوارض به شما فشار آوردند، باید به پزشک تان بگویید. خیلی سریع اتفاقاتی مانند دل درد، سیاه شدن مدفوع و استفراغ شبیه دانه های قهوه را به او اطلاع رسانی کنید.
همچنین ممکن است عوارض جانبی سخت تری مانند درد قفسه سینه، سفتی قفسه سینه و مشکلات تنفسی رخ بدهد که حتما باید با اورژانس تماس بگیرید.
واکنش آلرژیک شدید نسبت به این دارو در موارد نادری اتفاق می افتد و علائمِ آن شامل خارش، قرمزی و ورم مخصوصاً در ناحیه صورت، زبان، گلو، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی است.
موارد احتیاط مصرف داروی استیل سیستئین
- ترشحات بیش از حد برونش
- آسم
تداخلات دارویی داروی استیل سیستئین
- پزشک باید هر گونه تداخلات دارویی را به شما اطلاع رسانی کند.
- هرگز دارو را با تجویز خودتان شروع یا متوقف نکنید یا حتی دوز آن را تغییر ندهید و همه چیز را در زیر نظر پزشک انجام دهید.
- قبل از مصرف این دارو در مورد هر داروی دیگری که استفاده می کنید هم به پزشک خود بگویید.
- مصرف همزمان این دارو با داروهای ضد سرفه سبب عدم دفع یا دفع جزئی خلط و ترشحات می گردد.
- مصرف همزمان دارو با تتراسیکلین باعث کاهش اثر تتراسیکلین می گردد.
- تجویز همزمان آن با نیتروگلیسیرین سبب افزایش اثر گشادکنندگی عروق و رقیق کنندگی خون ناشی از نیتروگلیسیرین می شود.
اوردوز داروی استیل سیستئین
اگر علائمی مانند از حال رفتن یا مشکلات تنفسی داشتید، احتمالِ اوردوز وجود دارد که حتما باید با اورژانس تماس بگیرید.
فراموش کردن مصرف دارو
اگر از این دارو برای درمان بیماری ریوی استفاده می کنید و فراموش کرده اید که یک وعده از آن را استفاده کنید، در سریع ترین زمان ممکن که برایتان یادآوری شد، آن را مصرف کنید.
اگر نزدیک به استفاده وعده بعدی بودید، دوز فراموش شده را نادیده بگیرید و هرگز دارو را دو برابر استفاده نکنید.
توصیه های دارویی استیل سیستئین
برای درمان مسمومیت با استامینوفن باید محتویات معده تخلیه و سپس از دارو استفاده شود.
دارو را می توان به صورت تزریق داخل وریدی تجویز کرد.
دارو را حداکثر ظرف 24 ساعت اول پس از مسمومیت باید استفاده نمود. اگر زمان بلع استامینوفن نامعلوم است یا سطح سرمی آن قابل تفسیر نبوده می توان از ان استیل سیستئین به صورت وریدی استفاده کرد.
پس از مصرف استنشاقی دارو، بیمار باید دهان خود را با آب شستشو دهد.
مصرف داروی استیل سیستئین در شیر دهی و بارداری
مصرف در بارداری تنها در صورت ضرورت و با تشخیص پزشک بلامانع است. ترشح دارو در شیر مادر مشخص نیست پس در دوران شیردهی با توجه به تشخیص پزشک با احتیاط مصرف شود.
نگهداری از داروی استیل سیستئین
- این دارو را در دمای اتاق بین 59 تا 86 درجه فارنهایت یا بین 15 تا 30 درجه سانتی گراد و به دور از نور خورشید نگهداری کنید.
- بعد از اینکه در دارو را باز کردید، آن را داخل یخچال بین دمای 35 تا 46 درجه فارنهایت یا 28 درجه سانتی گراد نگهداری کنید و در عرض 96 ساعت یا 4 روز استفاده کنید.
- ممکن است که رنگِ این دارو به بنفش روشن تغییر پیدا کند که این کاملاً طبیعی است و روی عملکرد آن تاثیر خاصی ندارد.
- این دارو را داخل دستشویی نگهداری نکنید.
- حتما آن را دور از دسترس کودکان بگذارید.
نکات بسیار مهم
این دارو را با کسی به اشتراک نگذارید و به کسی هم پیشنهاد ندهید.
اگر به خاطر اوردوز استامینوفن از این دارو استفاده می کنید یا قرار است آزمایشاتی مانند کبد، کلیه، وجود سطح داروی استامینوفن یا سطح مواد معدنی را بدهید؛ حتما باید در مورد اثرات و عوارضش از پزشک سوال کنید و همه این جزئیات را بپرسید.
قبل از این که این دارو را استفاده کنید، باید هر گونه آلرژی را به پزشک اطلاع رسانی کنید.
این دارو ممکن است مواد غیر فعالی داشته باشد که واکنش آلرژیک شما را برمی انگیزد؛ پس حتما در مورد جزئیات مهم به پزشک خود بگویید و در مورد تاریخچه استفاده از دارو مانند هر گونه داروی آسم یا داروی معده و روده، اطلاعات را در اختیار او قرار دهید.
در دوران بارداری نباید از این دارو استفاده کنید، مگر این که خیلی به آن احتیاج داشته باشید و در مورد خطرات و فواید این دارو با پزشکتان صحبت کرده باشید.
هنوز مشخص نیست که اگر این دارو از شیر مادر عبور کند به کودک آسیب وارد می کند یا خیر. پس برای مصرف این دارو در دوران شیردهی حتما به پزشک اطلاع رسانی کنید.
دارو های هم گروه استیل سیستئین
- Fomepizole
- Folinic Acid
- Pralidoxime
- Methylthioninium Chloride