ساعاتی پیش اسامی فیلمهای حاضر در هفتاد و نهمین دورهی جشنوارهی فیلم ونیز اعلام شد که حکایت از حضور پربار ایرانیها در میان آثار راهیافته به این جشنواره دارد. مدیر هنری این جشنواره آلبرتو باربرا فهرستی از فیلمهای مورد انتظار را رونمایی کرده است که اسامی کارگردانان و ستارههای مشهور هالیوودی و دیگر افراد نامدار در این عرصه از اقصی نقاط جهان به چشم میخورد.
کارگردانهایی مثل دارن آرونوفسکی، اندرو دامینیک، آلخاندرو گونزالس ایناریتو، لوکا گوادانینو، جوانا هاگ و لارا پویترس در کنار بازیگرانی چون اولیویا وایلد، پنهلوپه کروز، آنا د آرماس، کیت بلانشت، تیموتی شالامه، هیو جکمن لارا درن، کریستوفر والتز و سیگورنی ویور تنها برخی از نامهای حاضر بر روی فرش قرمز کاخ جشنوارهی هفتاد و نهم ونیز هستند که از نهم تا نوزدهم شهریور بزگزار خواهد شد.
باربرا در میان اعلام اسامی فیلمها گفت: «معمولا چنین گفته میشود که جشنوارههای سینمایی به مانند پنجرهای رو به دنیا هستند. از دریچهای این پنجرههاست که ما میتوانیم شاهد چیزهایی باشیم که در حالت عادی قادر به دیدن آن نیستیم به مانند جنگ ناصواب و تجاوزکارانهی اوکراین».
باربرا همچنین اضافه کرد که او و تیم اجرایی جشنوارهی ونیز از مشکلات پیشآمده برای سینماگران ایرانی یعنی جعفر پناهی و محمد رسولاف و مصطفی آل احمد و دستگیری آنها بدون هیچ علت موجه و تنها به دلیل اعتراض به حق آزادی بیان، نگران و بیمناک هستند قبل از اینکه محکومیت و زندانیشدن افرادی چون چیدم ماتر، تهیهکنندهی ترکیهای که تنها به دلیل اقدام برای ساخت مستندی دربارهی تظاهراتی ضددولتی پارک گزی که هیچ وقت ساخته نشد، گناه کار شناخته شد، محکوم کند.
دارن آرونوفسکی که یکی از دوستداران این جشنواره است و فیلم «قوی سیاه» او، آغازگر این جشنواره در سال ۲۰۱۰ بود، با فیلم «وال» به این جشنواره بازگشته است؛ اقتباسی از نمایشنامهی ساموئل دی. هانتر که دربارهی انسان گوشهنشینی است که به طور بیمارگونهای چاق است و برندن فریزر، سیدی سینک و سامانتا مورتون در آن بازی کردهاند.
از طرفی فیلم جنجالی «بلوند» اندرو دامینیک با بازی آنا د آرماس که دربارهی زندگی هنرمند نامدار فقید هالیوودی مارلین مونرو است، یکی دیگر از فیلمهای حاضر در جشنوارهی ونیز است که نتفلیکس آن را تهیه کرده است. دیگر فیلم حاضر غول استریمینگ که بعد از موفقیت فیلم «قدرت سگ» جین کمپیون، چشمش را به اسکارها و جوایز بیشتری دوخته است، فیلم آغازگر جشنوارهی امسال یعنی «برفک» نوا بامبک است که گرتا گرویگ، آدام درایور و جودی ترنر اسمیت در آن بازی کردهاند که این فیلم هم بر اساس رمانی به همین نام نوشتهی دان دلیلو ساخته شده است. این اثر در واقع نخستین حضور نتفلیکس به عنوان بانی افتتاحیهی جشنواره را رقم میزند.
الخاندرو گونزالس ایناریتو نیز با فیلم «باردو» در این جشنواره حضور دارد، روایتی از روزنامهنگار مکزیکی که به وطن باز میگردد و در حالی که با چیزی به نام هویت و روابط خانوادگی خود روبهرو است، در بحرانی وجودی مشغول به کار میشود، همراه با رومن گاوراس با تراژدی مدرن خود «آتنا»
نتفلیکس همچنین سریال «کابوی کپنهاگ» نیکولاس ویندیگ رفن را نیز به این جشنواره آورده است، اثری نئون نوآر که در میانهی دوم جشنواره به نمایش در خواهد آمد.
لوکاس گوادانینو هم که توانست برای نخستین با فیلم من «عشق هستم» با بازی تیلدا سوینتون موفقیتی در خور توجهی به دست آورد، با فیلم «بونز اند آل» که بازیگر فیلم من را با نام خودت صدا کن» او یعنی تیموتی شالامه همراه با تیلور راسل در آن حضور دارد، به این جشنواره آمده است که داستان آن دربارهی دو آدم عاشق آدمخواری است که با هم به سفری جادهای در آمریکای دههی ۱۹۸۰ میروند. این فیلم هم محصول استودیوی امجیام است که به تملک آمازون در آمده است.
آمازون از طرفی نخستین فیلم آرژانتینی خود را به ونیز آورده است، درام سیاسی «۱۹۸۵» که سانتیاگو میتره آن را کارگردانی کرده است که فیلمهای «پاولینا» و «قله» او به کن راه یافته بودند. این فیلم داستانی واقعی دربارهی دادستان عمومی جولیو استراسرا است، وکیلی جوان که همراه با تیم حقوقی کمتجربهی خود جسارتی تمام کردهاند تا روسای دیکتاتوری نظامی خونین آرژانتین را پایین بکشند، در نبردی نابرابر و جدالی علیه زمان که بمبگذاری و تهدید به مرگ را در پی دارد.
فلوریان زلر دیگر چهرهی موفق سینمای جهان که با فیلم «پدر» خود خوش درخشید، با فیلم «پسر» محصول سونی به این جشنواره آمده است، با بازی ونسا کربی، لارا درن و هیو جکمن که برای شیر طلایی جشنوارهی امسال خواهد جنگید. در کنار فیلم «دختر جاودان» جوانا هاگ کارگردان بریتانیایی و دوست قدیمی او که کارگردانی فیلم «سوغات» را در کارنامه دارد.
استودیوی فوکوس فیچرز هم با فیلم «تار» تاد فیلد در این جشنواره حاضر خواهد بود که کیت بلانشت بازی در نقش شخصیت خیالی به اسم لیدیا تار را بر عهده خواهد داشت، یکی از نامدارترین رهبران ارکستر جهان و اولین زنی که رهبری یکی از ارکسترهای مهم و اصلی آلمان را بر عهده میگیرد. بلانشت هم یکی از افراد پای ثابت این جشنواره است و در سال ۲۰۲۰ به عنوان یکی از اعضای هیئت داوری در این جشنواره حضور داشت.
برندهی جایزهی اسکار لارا پویترس (برای فیلم شهروندچهار) هم با فیلم مستند بیسر و صدای خود یعنی «تمام زیبایی و خونزیری» در بخش مسابقه به رقابت خواهد پرداخت، فیلمی که داستان آن دربارهی عکاسی به نام نان گلدین و نبرد او علیه خانواده بدنام و غول داروسازی یعنی خانواده ساکلر است.
والتر هیل هم در بخش مسابقه با فیلم وسترن «مرده برای دلار» حضور خواهد داشت، با بازی کریستوفر والتز در نقش یک جایزه بگیر که ویلیام دافو و ریچل برازنان هم در کنار او به ایفای نقش خواهند پرداخت. از پل شریدر هم به پاس خدمات هنریاش در این دوره تقدیر خواهد شد، کسی که با فیلم «باغبان استاد» در این جشنواره حضور خواهد داشت. داستان فیلم دربارهی شخصیتی به اسم نارول راس با بازی جوئل اجرتون است، باغبان زبردستی که به مالک بیوهی ملکی زیبا در لوئزیانا با بازی سیگورنی ویور علاقهمند میشود.
اما به مانند جشنوارهی کن، ایرانیان از جشنوارهی سینمایی ونیز نیز سهم چشمگیری داشتهاند و با فهرستی بلندبالا پا به میدان گذاشتهاند. فیلم «خرس نیست» جعفر پناهی و فیلم «شب، داخلی، دیوار» وحید جلیلوند در بخش مسابقه حضور خواهند داشت. جلیلوند پیش از این نیز با فیلم «بدون تاریخ، بدون امضا» در بخش افقهای ونیز در سال ۲۰۱۷ حاضر بود و موفق به دریافت دو جایزه شد، فیلمی که نمایندگی کشور ایران در اسکار را نیز بر عهده داشت.
از سوی دیگر دو کارگردان جوان و جویای نام ایرانی یعنی هومن سیدی و آرین وزیر دفتری نیز به ترتیب با فیلمهای «جنگ جهانی سوم» و «بیرویا» در بخش افقهای جشنواره حضور دارند. لیلا حاتمی نیز در جشنوارهی امسال در کنار جولیان مور که ریاست هیئت داوران را بر عهده دارد، به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران بخش اصلی حضور خواهد داشت.
از قارهی آسیا کوجی فوکادا نیز با فیلم «زندگی عاشقانه» نیز در جشنواره حضور خواهد داشت، فیلمی راجع به یک زن خوشبخت متاهل که تصمیم میگیرد تا از پدر فرزند خود که مدت زیادی بود گم شده بود و بعد از پیدا شدن ناشنوا، مریض و بیخانمان است، مراقبت کند. در ادامه میتوانید فهرست تمامی فیلمهای حاضر در جشنوارهی فیلم ونیز ۲۰۲۲ را مشاهده کنید.