همه شما می دانید که قند بیش از حد در رژیم غذایی می تواند به افزایش وزن منجر شود اما در مورد اثرات منفی نورولوژیک قند چطور؟
قند همه جا هست و مردم بطور کلی مقدار بسیار زیادی از آن را مصرف می کنند. تعداد معدودی از افراد اطلاع دارند که یک رژیم غذایی مملو از قند علاوه بر افزایش دور کمر، مضرات سلامتی دیگری نیز دارد.از افسردگی و اختلالات یادگیری گرفته تا عملکرد حافظه، مطالعات اخیر نشان می دهند که مصرف بیش از حد شکر، مغز ما را نابود می کند.
با توجه به مطالعات در هر سال ۱۵۶ پوند قند و شکر مصرف می کنند. آنها به آن قند افزوده می گویند؛ این بدان معناست که آن قند از منابع طبیعی مواد غذایی نمی آید. آن ۱۵۶ پوند بجای قندهای میوه ها از کیسه های شکر روی قفسه های فروشگاه می آیند.
شکر بر فاکتورهای نوروتراپیک مشتق شده از مغز تاثیر می گذارد.
اما این چه ارتباطی به مغز دارد؟ گلوکز خون به عملکرد مغز قدرت می دهد. رژیم های غذایی سرشار از قند بر فاکتورهای نوروتراپیک مشتق شده از مغز (BDNF) که یک نقش حیاتی در عملکردهای مخصوص حافظه در مغز انسان ایفاء می کنند، تاثیر می گذارد.
مطالعه سال ۲۰۰۲ ، ارتباط بین رژیم های غذایی سرشار از قند و BDNF ها را بررسی کرد و نتیجه گرفت که «این رژیم پرمصرف امروزی می تواند بر جنبه های حیاتی عملکرد BDNF تاثیر بگذارد.» مطالعات بیشتر نشان دادند که سطوح پایین BDNF بطور مستقیم با دیابت، زوال عقل و افسردگی مرتبط هستند.
بیماری دژنراتیو عصبی
مقاله ای منتشر شد که تنظیم مشارکت BDNF و سروتونین نورون ها را با بیماری آلزایمر و هانتینگتون مرتبط ساخت.
این مطالعه، ملاحظات رژیمی را بعنوان راهی برای حفظ سطوح مناسب BDNF در طول روند پیری برای پیشگیری از بیماری دژنراتیو عصبی توصیه کرد. یک مطالعه در سال ۲۰۰۸ نشان داد که BDNF و سروتونین در اختلالات خلقی نیز نقش دارند.
قند بیش از حد، عملکرد شناختی را کاهش می دهد.
ترسناکترین حقیقت در مورد مصرف بیش از حد قند آن است که کودکان، زیاده روی کنندگان اصلی هستند. در حالی که ۵ درصد از رژیم غذایی روزانه باید از قندها باشد، قند افزوده مسئول تقریبا ۲۰ درصد مصرف کالری نوجوانان در یک مطالعه از مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری شناخته شده است. آیا قند می تواند در افزایش اختلالات رفتاری و یادگیری در کودکان نقش داشته باشد؟
دانشمندان در حین تحقیق روی اختلالات یادگیری فقط بر اثر فوری مصرف قند بر عملکرد شناختی تمرکز کردند. با این حال سطوح BDNF با عملکرد مغز و توانایی یادگیری مرتبط دانسته شده اند. سطوح بالای گلوکز خون برای BDNF ها ــ که با توانایی شناختی در انسانها مرتبط است ــ مضر هستند.
کاهش مصرف قند برای حفظ عملکرد شناختی، حیاتی است. اگر در حال حاضر یک رژیم غذایی سرشار از قند دارید، کاهش مصرف آن می تواند دشوار باشد.
ممکن است شما در ابتدا با مشکلاتی روبرو شوید ــ خصوصا چون تحقیقات نشان می دهند که اشتهای شما با مصرف قندتان مرتبط است. سطوح بالای قند افزوده باعث می شود که شما احساس گرسنگی کنید و بطور بالقوه شما را مجبور می کند که قند بیشتری مصرف نمایید.
از این انگیزه مضاعف برای پیشرفت و بهبود رژیم غذاییتان استفاده کنید. از شر قند افزوده غیرضروری خلاص شوید، قند را از منابع طبیعی مانند میوه مصرف کنید و به یاد داشته باشید که اثرات مضر مصرف بیش از حد قند، بسیار فراتر از افزایش وزن هستند و قند می تواند به مشکلات عصبی ناخوشایند نیز منجر شود.