مطالب فلسفی
2 سال پیش / خواندن دقیقه

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

اروین یالوم روان‌پزشکی است که با قلم گیرا و سبک متفاوتش، بیشتر او را به‌عنوان نویسنده‌ای الهام‌بخش می‌شناسیم تا روان‌پزشک. یالوم در جایگاه یکی از پایه‌گذاران روان‌شناسی اگزیستانسیال، تغییری قابل‌توجه در حوزه روان‌شناسی ایجاد کرده است. در مطلب امروز مروری خواهیم داشت بر زندگی یالوم از ابتدا تا به امروز و نیز بر پرطرفدارترین کتاب‌های یالوم در ایران.


اروین یالوم (Irvin Yalom) شناخت درونی و وجودی انسان‌ها را از وابستگی به مطب‌ها و روان‌شناسان و روان‌پزشکان دور کرده و با دنیای کتاب‌ها، هر فرد علاقه‌مند را در شناخت بهتر خودش توانمند کرده است. در مطلب امروز، می‌خواهیم شما را بیشتر با این نویسنده نامدار آشنا کنیم. اگر شما هم از علاقه‌مندان به سبک او و کتاب‌هایش هستید، لطفا تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

اروین یالوم از تولد تا امروز

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

اروین یالوم متولد ۱۳ ژوئن ۱۹۳۱ در واشنگتن است. البته پدر و مادرش روسی بودند و قبل از تولد اروین به واشنگتن مهاجرت کردند. یالوم در سال ۱۹۵۲، مدرک کارشناسی‌اش را از دانشگاه جورج واشنگتن دریافت کرد و در طی ۴ سال بعد نیز مدرک ارشد و دکتری روان‌شناسی را از دانشگاه بوستون گرفت.

البته این مدرک را در حوزه پزشکی دریافت کرد و سپس در سال ۱۹۶۰ از نیویورک در رشته روان‌پزشکی فارغ‌التحصیل شد. او بعدتر در ارتش به‌عنوان روان‌شناس خدمت می‌کرد و سپس در سال ۱۹۶۳ به‌عنوان استاد به دانشگاه استنفورد ملحق شد.

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

اروین یالوم و همسرش

همسر او، مریلین کونیک (Marilyn Koenick) نیز استاد دانشگاه استنفورد و تاریخ‌شناس بود. مریلین نیز در حوزه‌های مربوط به زنان نویسنده موفقی بود و آثار ارزشمندی از او نیز به جای مانده است. مریلین در سال ۲۰۱۹ از دنیا رفت.

یالوم در سال ۱۹۹۴ از استنفورد بازنشسته شد و در مقام روان‌شناس، وارد دنیای جدیدی از حرفه خودش شد. او تا به امروز، که حدود ۹۰ سال سن دارد، همچنان در تلاش است بتواند با نوشتن کتاب‌هایش دنیا را به جای بهتری برای زندگی تبدیل کند.

مهم‌ترین تئوری اروین یالوم

یالوم از جمله کسانی است که به زندگی در اجتماع و سلامت در اجتماع باور دارد. او معتقد است یکی از بهترین روش‌های روان‌درمانی استفاده از گروه‌درمانی است. یالوم در این زمینه کتاب موفقی هم به نام «روان‌درمانی گروهی» نوشته است.

در ادامه، شما را با برخی از اصل‌های این تئوری آشنا می‌کنیم.

۱۱ اصل تئوری یالوم در گروه‌درمانی


زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

  1. گروه امید را القا می‌کند و احساس خوش‌بینی به‌ وجود می‌آورد؛
  2. آدم‌ها از طریق رفتارهای تقلیدی، راهبردهای مقابله‌کردن را یاد می‌گیرند؛
  3. یادگیری گروهی به بیمارها کمک می‌کند روابط بین‌فردی‌شان را قوی‌تر کنند؛
  4. با کمک‌های اصلاحی می‌توانیم برای مشکلات خانواده و کودکان راه‌حل ارائه دهیم؛
  5. عضو گروه‌بودن به افراد کمک می‌کند درک کنند در مشکلات و سختی‌ها تنها نیستند؛
  6. نوع‌دوستی به بیمارها اجازه می‌دهد به همدیگر کمک کنند و احساس کنند ارزشمندند؛
  7. کسب اطلاعات به قوی‌شدن افراد و درک وضعیت روان‌شناختی خودشان کمک می‌کند؛
  8. همبستگی گروهی باعث می‌شود اعضای گروه احساس تعلق، ارزش و امنیت داشته باشند؛
  9. کاتارسیس (Catharsis) موجب بیان احساسات سرکوب‌شده می‌شود و به بهبود افراد کمک می‌کند؛
  10. تکنیک‌های معاشرت باعث پیشرفت اجتماعی و همدلی و تقویت مهارت‌های ارتباطی دیگر می‌شود؛
  11. اصول اگزیستانسیالیسم به افراد یاد می‌دهد چطور به‌عنوان بخشی از یک چیز بزرگ‌تر از خودشان زندگی کنند.

جوایز و افتخارات اروین یالوم

برخی از جوایز مهمی که اروین یالوم تاکنون دریافت کرده است:

  • جایزه ادوارد استرکر برای کمک قابل‌توجه در زمینه مراقبت از بیماران روان‌پزشکی (سال ۱۹۷۴)؛
  • جایزه طلای CommonWealth Club برای بهترین رمان (سال ۱۹۹۳)؛
  • جایزه انجمن روان‌پزشکی آمریکا (APA) با عنوان اسکار فیستر (سال ۲۰۰۱).

برای آشنایی بیشتر با این نویسنده و روان‌درمانگر شهیر می‌توانید به وب‌سایت اروین یالوم مراجعه کنید.

معرفی آثار اروین یالوم


بسیاری از كتابهای اروين يالوم به‌عنوان مرجع در دانشگاه‌های معتبر سراسر دنیا تدریس می‌شوند. او آثار بسیاری دارد، آن‌هم در مباحث صرف علمی و حتی داستانی و رمان. خوشبختانه آثار بسیار زیادی از این نویسنده موفق در ایران به زبان فارسی ترجمه شده‌اند:

  • دژخیم عشق؛
  • مسئله اسپینوزا؛
  • درمان شوپنهاور؛
  • وقتی نیچه گریست؛
  • روان‌درمانی گروهی؛
  • دروغگویی روی مبل؛
  • پلیس را خبر می‌کنم؛
  • مامان و معنای زندگی؛
  • موهبت روان‌درمانگری؛
  • هر روز یک قدم نزدیک‌تر؛
  • روان‌درمانی اگزیستانسیال؛
  • زندگی این بود؟ چه بهتر، دوباره؛
  • انسان موجودی یکروزه و قصه‌های دیگری از روان‌درمانگری.

در ادامه، نگاهی می‌کنیم به برخی از این کتاب‌ها. اگر مایلید با معروف‌ترین آثار او بیشتر آشنا شوید،‌ با ما همراه بمانید.

۱. وقتی نیچه گریست

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب وقتی نیچه گریست

– مترجم: سپیده حبیب (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: قطره (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۴۶۸

وقتی نیچه گریست کتابی تخیلی بر پایه باورها و راهبردهای روان‌کاوی است. تقابل دو چهره سرشناس و موفق در فلسفه و روان‌شناسی به‌شکلی بسیار تأثیرگذار و هنرمندانه! یالوم در این کتاب فریدریش نیچه فیلسوف و یوزف بروئر یکی از بنیان‌گذاران علم روان‌شناسی را باهم روبه‌رو می‌کند. این دو نفر در یک دوره زمانی زیسته‌اند؛ اما کلیت کتاب برپایه قوه تخیل قوی و تمثیل‌های زیبای یالوم شکل گرفته است.

در این کتاب بروئر می‌خواهد به دنیای نیچه سفر کند و او را از مشکلات روحی و سردرهای میگرنی نجات دهد! داستانی بسیار جذاب که شما را تا آخرین لحظه در کنار خودش نگه می‌دارد و بارها مخاطب را به تحسین نبوغ نویسنده وامی‌دارد.

جست‌وجو به‌دنبال واقعیتِ خود تقدس دارد. کدام رفتار مقدس‌تر از پژوهش درمورد خود است؟ بعضی می‌گویند کار فلسفی من روی شن بنا شده است؛ دیدگاه‌های من مانند تپه‌های شنی حرکت می‌کنند. اما یکی از سنگ‌های مرزی ثابت من این است: آن شو که هستی.
  • وقتی نیچه گریست را بخوانید اگر…

این کتاب را بخوانید اگر دوست دارید با ابعاد واقعی خودتان آشنا شوید. وقتی نیچه گریست انتخاب مناسبی برای سرگرم‌شدن نیست. این کتاب را بهتر است برای شناخت بهتر خود و درک بهتر زندگی بخوانید. اگر شما هم مایلید با این‌چنین چالش‌های بنیادی مواجه شوید و درک و نگاه خود را محک بزنید، خواندن این کتاب فوق‌العاده زیبا را به شما توصیه می‌کنیم.

۲. روان‌درمانی اگزیستانسیال

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب روان‌درمانی اگزیستانسیال

– مترجم: سپیده حبیب (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: نی (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۷۱۷

سردرگمی در زندگی ما را با روزهای پرچالش‌تری روبه‌رو می‌کند. رفته‌‌رفته این سردرگمی‌ها و پرسش‌های بی‌پاسخ درباره چیستی دنیا از ما فردی آسیب‌پذیر می‌سازد. چگونه باید با چنین چالش‌هایی کنار بیاییم؟ چگونه باید زندگی را در حضور چنین ابهاماتی به‌درستی کشف کنیم؟ اگر آسیب دیده‌ایم، چطور خودمان را درمان کنیم و این آسیب‌ها را قبل از شدت‌گرفتن از بین ببریم؟

اگر آسیب‌هایمان شدید و درونی شده‌اند، اگر دسترسی به روان‌درمانگر نداریم یا اگر مایل هستیم پس از شناخت بیشتری از وضعیتمان به روان‌درمانگر مراجعه کنیم، اروین یالوم با این کتاب در کنار ماست. کتابی که به‌خوبی سعی در شفاف‌سازی دنیای پیش چشمان ما دارد.

هیچ رابطه‌ای قادر به از میان بردن «تنهایی» نیست. هریک از ما در «هستی» تنهاییم. ولی می‌توانیم در تنهایی یکدیگر شریک شویم. همان طور که «عشق» درد تنهایی را جبران می‌کند، اگر بتوانیم موقعیت‌های «تنها» و «منفرد» خویش را در هستی بشناسیم و سرسختانه با آنها رویارو شویم، قادر خواهیم بود رابطه‌ای مبتنی‌ بر عشق و دوستی با دیگران برقرار کنیم.
  • روان درمانی اگزیستانسیال را بخوانید اگر…

این کتاب شاهکار در واقع برای دانشجویان و افراد فعال در حوزه روان‌درمانی به نگارش درآمده است. منتها آن‌چنان هنرمندانه و صریح نوشته شده است که به‌راحتی برای مخاطب عام نیز قابل‌درک است؛ بنابراین برای گروه خاصی توصیه نمی‌شود و تمام علاقه‌مندان می‌توانند آن را بخوانند. این کتاب به مخاطب درک بهتری از درون انسان و هستی زندگی می‌بخشد، معرفت بشر را بیشتر می‌کند، و بسیاری از آسیب‌هایی را که از اطرافمان دیده‌ایم درمان می‌کند. اگر مایلید از چنین کتابی بهره‌مند شوید، حتما آن را در فهرست خود قرار دهید.

۳. درمان شوپنهاور

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب درمان شوپنهاور

– مترجم: سپیده حبیب (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: قطره (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۵۵۲

در دنیایی به‌پیچیدگی دنیای کنونی، شناخت و آگاهی نیازمندی‌های ما هستند. ما با شناخت بیشتر از خودمان، اطرافمان و روابط انسانی می‌توانیم زندگی باکیفیت‌تری داشته باشیم. و یالوم این مفاهیم را به‌درستی و با صراحت در کتاب درمان شوپنهاور بیان کرده است. این کتاب به مخاطب آگاهی می‌بخشد و ما را نسبت به بسیاری از ابهامات روزمرگی و آینده آگاه می‌کند.

نیمی از نگرانی‌ها و اضطراب‌های ما مربوط به «نظر دیگران» است، ما باید این خار را از بدن خود بیرون بکشیم! نظر دیگران تصوری خام یا یک وهم است که هر لحظه می‌تواند تغییر کند. نظر دیگران به نخی بند است و ما را برده آنان می‌کند؛ برده نظراتشان و بدتر، برده آنچه وانمود می‌‌کنند به نظرشان می‌‌رسد!
  • درمان شوپنهاور را بخوانید اگر…

اگر دنبال آگاهی و شناخت بیشتر از خود و دنیای خود هستید، حتما این کتاب را در اولویت مطالعه قرار دهید.

۴. روان‌درمانی گروهی

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب روان‌درمانی گروهی

– مترجم: مهشید یاسایی (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: دانژه (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۶۹۶

این کتاب کتابی کاربردی و با اثرگذاری مستقیم شناخته می‌شود. در یک نظرسنجی، در ژورنال روان‌پزشکی آمریکا، مخاطبان آن را یکی از ۱۰ کتاب برتر دهه اخیر دانستند. یالوم در این کتاب به اثر درمانی گروهی تأکید دارد و معتقد است در فرایندی گروهی امکان بهبود آسیب‌های روحی بسیار بیشتر است. در این کتاب علت برتری این روش، دلایلی برای اثبات کارایی آن و تکنیک‌هایی برای به‌کارگیری این روش ارائه شده است.

فردی که دلیلی برای زندگی‌کردن دارد می‌تواند به هر روش ممکن استقامت ورزد.
  • روان‌درمانی گروهی را بخوانید اگر…

این کتاب برای شماست اگر از فعالان این حوزه هستید و یا اگر تمایل دارید با دید بهتری در کنار عزیزانتان باشید اگر آنها دچار آسیب‌های روحی شده‌اند.

۵. مامان و معنی زند‌گی

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب مامان و معنی زند‌گی

– مترجم: سپیده حبیب (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: قطره (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۳۴۳

کتاب مامان و معنی زندگی شامل داستان‌هایی است درباره درمان آسیب‌های روانی و تقابل فلسفه با روان آدم‌ها. یالوم این بار هم با هنر بسیار مطالب را بسیار ساده بیان کرده و به ارزش همدلی و کنارهم‌بودن، تلاش برای بهبود و سپس برای شکوفایی، پذیرش آسیب‌ها و همچنین افزایش کیفیت زندگی فردی در اجتماع اشاره می‌کند.

به بیمارانتان گوش کنید؛ بگذارید درستان بدهند. برای خردمندترشدن، باید دانشجو بمانید.
  • مامان و معنی زند‌گی را بخوانید اگر…

این کتاب هم برای شماست اگر علاقه‌مند به نویسنده دانای آن هستید، البته اگر معلم هستید نیز می‌توانید بسیار از این کتاب بیاموزید.

۶. مسئله اسپینوزا

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب مسئله اسپینوزا

– مترجم: بهاره نوبهار (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: قطره (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۴۸۰

این کتاب درباره فیلسوف قرن هفدهم، بنتو اسپینوزا است. خود یالوم دراین‌باره می‌گوید: «سال‌هاست می‌خواستم درمورد این متفکر دلیر قرن هفده بنویسم. او در جهان بسیار تنها بود، بدون خانواده، بدون عضویت در جامعه دینی، کسی که کتاب‌هایش حقیقتا جهان را تغییر داد. حس نزدیکی عجیب به اسپینوزا با دانستن اینکه اینشتین، یکی از اولین قهرمانانم، یک اسپینوزایی بوده است، تقویت شد.»

یالوم در مسئله اسپینوزا دو داستان را در کنار هم می‌نویسد. در فصل‌های فرد، داستان بنتو (باروخ) اسپینوزا و در فصل‌های زوج داستان آلفرد روزنبرگ. کتابی برای جست‌وجو در روح متفکر افراد برجسته ولی گمنام.

امیدوارم روزی در جهان باشه که چندین دین در کار نباشه، جهان دارای یک دین باشه که در اون تمام افراد خرد خودشون رو برای تجربه و ستایش خدا به کار ببرن.
  • مسئله اسپینوزا را بخوانید اگر…

اگر به دانش بیشتر درباره زندگی این فیلسوف بزرگ علاقه‌مندید و اگر تمایل دارید بیشتر با اروین یالوم به دنیای روان انسان‌ها در کنار فلسفه سفر کنید، بدون شک این کتاب برای شما انتخاب خوبی خواهد بود.

۷. انسان موجودی یکروزه و قصه‌های دیگری از روان‌درمانی

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب انسان موجودی یکروزه و قصه‌های دیگری از روان‌درمانی

– مترجم: نازی اکبری (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: ققنوس (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۲۷۲

نازی اکبری روان‌درمانگر و مترجم این کتاب برای ترجمه‌ این کتاب از اروین یالوم اجازه‌ کتبی دریافت کرده است و جز آن مصاحبه‌ مفصلی نیز با دکتر یالوم داشته است که متن مصاحبه در آخر این کتاب اضافه شده است.

یالوم در این کتاب به دو مورد مهم اشاره کرده است: چگونه پرمعنا زندگی کنیم؟ و چگونه با پایان اجتناب‌ناپذیر زندگی کنار بیاییم؟ یالوم به این دو پرسش اساسی پاسخ می‌دهد و مخاطب را به یک سطح بالاتر از سطح کتاب‌های قبلی‌اش می‌برد.

کلمات تنها مشتی یادداشت‌اند. این ایده‌ها هستند که آهنگی دل‌نشین را شکل می‌دهند.

  • انسان موجودی یکروزه را بخوانید اگر…

اگر شما هم مایلید معنای بیشتری به زندگی خودتان ببخشید و مواجه‌شدن به سطح بالاتری از معنای زندگی و زیستن برایتان خوشایند است، اگر شما هم علاقه‌مندید درباره مواجه‌شدن با پایان اجتناب‌ناپذیر زندگی بیشتر بدانید، این کتاب انتخاب خوبی برایتان خواهد بود.

۸. زندگی این بود؟ چه بهتر، دوباره!

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب زندگی این بود چه بهتر دوباره

– مترجم: مرجان معتمد حسینی (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: آوای مکتوب (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۴۲۴

چطور به خودمان دست پیدا کنیم؟ سؤالی که شاید در نگاه اول کمی خنده‌دار به‌ نظر بیاید؛ ولی بعد از چند ثانیه گویی مخاطب را به درون یک دنیای جدید می‌کشد. به‌راستی چطور به خودمان برگردیم؟ اگر قرار باشد در انتهای این دنیا، مقصد خودمان باشیم، چگونه به‌سوی او پیش برویم؟ این پرسش بنیادی را یالوم با همان هنر معروفش در نوشتن پاسخ داده است. در این کتاب ما با چنین فضایی روبه‌رو می‌شویم!

ما کاوشگران درگیر بزرگ‌ترین پیگیری‌ها می‌شویم… یعنی رشد و بقای ذهن انسانی. دست در دستِ بیمار، لذت اکتشاف را مزه‌مزه می‌کنیم… لذت آن تجربه‌ «آها»یی، زمانی که تکه‌های ناهمخوانِ خیالی ناگهان به‌نرمی به کنار یکدیگر می‌لغزند و تمامیتی منسجم را می‌سازند.
  • زندگی این بود چه بهتر دوباره را بخوانید اگر…

این کتاب را به شما توصیه می‌کنیم اگر تمایل دارید بدانید چطور به شناخت شخص خودتان دست پیدا کنید.

۹. هر روز یک قدم نزدیک‌تر

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب هر روز یک قدم نزدیک‌تر

– مترجم: ایمان صحاف‌قانع، کاملیا نجفی (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: قطره (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۴۲۸

این کتاب مجموعه‌ای از جلسات درمانی واقعی است که ثبت شده. یالوم به‌تنهایی نویسنده نیست و در کنار او برای نگارش این کتاب جینی الکین هم نقش داشته است. این کتاب یک تجربه واقعی درمانی است و خواندن آن تأثیر بسزایی در نگرش افراد نسبت به مشکلات درونی دارد. در قسمتی از پشت جلد کتاب آمده است که:

«حتی اگر خودم را غرق در زمان حال بیابم، شبح زوال را حس می‌کنم که نگاه می‌کند و منتظر است. در نهایت، زوال بر تجربیات زنده پیروز می‌شود و در عین حال با سنگدلی‌اش تلخی و زیبایی را هدیه می‌کند. میل بازگوکردن تجربه من با جینی میل بسیار متقاعدکننده‌ای است؛ شیفته فرصت از پای‌درآوردن زوال برای طولانی‌کردن زندگی کوتاهمان با یکدیگر هستم. چه‌بهتر که بدانی آنها در ذهن خواننده باقی خواهند ماند، تا آنکه درون انبار متروکه‌ای از نوشته‌های بالینی ناخوانده و نوارهای الکترومغناطیسی ناشنیده دفن شوند.»

مدتی از جلسه را درباره‌ افسردگی‌اش صحبت کرد، درباره‌ دلسردی‌اش، درباره این حقیقت که آخرین ملاقات خیلی بد بوده، زیرا در آن جلسه، او را برای برخی از پاسخ‌ها که نمی‌دانسته و نمی‌توانسته ارائه دهد تحت فشار قرار داده‌ام.
  • هر روز یک قدم نزدیک‌تر را بخوانید اگر…

اگر روان‌درمانگرید یا در این حوزه دانشجو هستید. این کتاب هدیه مناسبی است برای استادان، دانشجویان و علاقه‌مندان به حوزه روان‌شناسی و روان‌پزشکی.

۱۰. موهبت روان‌درمانگری

زندگینامه اروین یالوم و معرفی بهترین کتابهای او

کتاب موهبت روان‌درمانگری

– مترجم: مهشيد ياسایی (پیشنهاد کاربران)
– ناشر: ققنوس (پیشنهادی کاربران)
– تعداد صفحات: ۲۶۴

چگونه روان‌درمانگر باشیم؟ چه به‌عنوان حرفه و تخصص و چه در حق خودمان؟ این پرسشی است که یالوم در این کتاب به آن پاسخ داده است. مخاطب این کتاب با دیدگاه یک روان‌درمانگر آشنا می‌شود و می‌تواند افکار خود را به‌عنوان یک همراه و یاری‌دهنده منظم کند.

درست همان گونه که دانه بلوط به درخت بلوط مبدل می‌شود… چه تصور روشن و آزادی‌بخشی! همین باعث شد که دیدگاه من به روان‌درمانی تغییر کند.
  • موهبت روان‌درمانگری را بخوانید اگر…

اگر در حوزه روان‌شناسی و روان‌کاوی مطالعه و تحصیل می‌کنید، خواندن این کتاب برای شما انتخاب خوبی است. همچنین اگر تمایل دارید نگرش یک روان‌درمانگر را بهتر بشناسید، بازهم خواندن این کتاب برای شما راهگشاست.


شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع