2 سال پیش / خواندن دقیقه

بی اعتبارسازی احساسی چیست و راه جلوگیری از بازی با احساسات

بی اعتبارسازی احساسی به مفهوم ساده عبارت است از نپذیرفتن و طرد کردن احساسات، افکار و عواطف افراد زمانی که آن ها تحت شرایط به خصوصی دچار رنج هستند یا به حمایت اطرافیان خود نیاز دارند.بی اعتبار سازی احساسی می تواند بسیار آسیب زا باشد، و در صورتی که بیش از حد از سوی افراد مختلف برای فرد تکرار شود به سلامت روان او آسیب بزند. اما یادگیری تشخیص آن ممکن است به جلوگیری از اثرات آن کمک کند.

 بی اعتبارسازی احساسی چیست  و راه جلوگیری از بازی با احساسات


بی اعتبارسازی احساسی چیست؟

زمانی که افکار، احساسات، عواطف و رفتارهای یک فرد طرد، قضاوت یا نادیده گرفته شود فرد دچار احساس ناامنی عمیقی می شود. بی اعتبار سازی احساسی نه تنها از سوی سایر افراد بلکه بسیاری از اوقات توسط خود شما نیز اتفاق می افتد. زمانی که عواطف و احساسات درونی خودتان را نمی پذیرید و خود را به خاطر تجربه کردن چنین عواطف و افکاری سرزنش و ملامت می کنید در واقع در حال بی اعتبار سازی احساسی خودتان هستید!

1-اظهارات بی اعتبارسازی احساسی

جملاتی که از افراد مختلف به هنگام بی اعتبار سازی احساسی یا بازی با احساسات می شنوید ممکن است شامل موارد زیر باشد. هم چنین دانستن این که بیان کردن چنین جملاتی در شرایط سخت می تواند منجر به بی اعتباری احساسی طرف مقابل شود و حس ناامنی را به او منتقل کند باعث می شود که در روابط خود با دیگران بهتر کرده کرده و شما نیز به صورت نااگاهانه دست به بی اعتبار سازی احساسی دیگران نزنید. این جملات می توانند مانند لیست زیر باشند.

  • می تونست بدتر باشه
  • تو خیلی حساسی
  • شما بیش از حد واکنش نشان می دهید
  • شما نباید چنین احساسی داشته باشید
  • من می دانم که دقیقا چه احساسی دارید
  • رهاش کن
  • بهش فکر نکن
  • این که چیزی نیست من مشکل بزرگ تری داشته ام
  • شما همه چیز را خیلی شخصی می گیرید
  • تو همه چیز رو بزرگ می کنی!
  • من مشکلی نمی بینم
  • شما نباید اینطور باشید [هر احساسی که شخص بیان کرده است]
  • به نظر شما چه احساسی به من می دهد؟
  • من نمی خواهم این گفتگو را داشته باشم
  • تو نباید چنین احساسی داشته باشی
  • این اتفاق نیفتاده تو این طور فکر می کنی

2-انواع بی اعتبارسازی احساسی

بی اعتبارسازی احساسی صرفا شامل بیان کردن برخی کلمات و جملات اشتباه نیست بلکه می‌تواند شامل اعمال غیرکلامی مانند چرخاندن چشم‌ها، نادیده گرفتن فرد یا بازی با تلفن در حین صحبت کردن شما و هر عمل غیر مسقیم دیگر باشد.

مهم نیست که چگونه اتفاق می افتد، بی اعتباری عاطفی می تواند سردرگمی و بی اعتمادی و حس ناامنی زیادی ایجاد کند. گاهی اوقات بی اعتباری عاطفی به طور تصادفی توسط شخصی انجام می شود که خوش نیت است اما نشانه های هوش هیجانی پایینی دارد، به احساسات شما توجهی نمی کند یا به نحوی به مسخره کردن شما می پردازد. یکی از شکل‌های رایج بی‌اعتباری زمانی است که شخصی سعی می‌کند در هنگام غمگینی شما را شاد کند، زیرا از احساسات شما ناراحت است. این می تواند بی اعتبار کننده باشد زیرا وقتی کسی می خواهد احساسات شما را تغییر دهد به جای اینکه آنها را بپذیرد یا درک کند، احساسات شما نادیده گرفته می شود.

3-دلیل بی اعتبارسازی احساسی

بی اعتباری عاطفی اغلب زمانی اتفاق می افتد که شما در حال بیان کردن عمیق ترین احساسات خود یا صحبت در مورد یک تجربه ی مهم هستید. مردم اغلب شخصی را از لحاظ عاطفی بی اعتبار می کنند زیرا قادر به پردازش احساسات آن شخص نیستند. آن ها ممکن است درگیر مشکلات خود باشند یا ندانند در لحظه چگونه پاسخ دهند.

بی اعتباری همچنین می تواند به عنوان یک استراتژی استدلال استفاده شود. به نظر می رسد از احساسی که شخص دارد حمایت می کند، در حالی که از مسئولیت نقش خود در ایجاد آن احساسات دوری می کند یا اجتناب می کند. بی اعتباری عاطفی می تواند مانند سرزنش کردن دیگران، راهکار دادن و حل مشکل قبل از درک تجربه طرف مقابل باشد. کم اهمیت جلوه دادن تجربه شخص دیگری راه دیگری برای بی اعتبار کردن احساسات او است.

 

بی اعتبارسازی احساسی چگونه اتفاق می افتد؟

بی اعتبارسازی احساسی، عملی است که در آن افکار، احساسات یا رفتارهای شخصی را طرد یا او را به خاطر داشتن چنین احساسی سرزنش و ملامت می کنید. به عنوان مثال زمانی که در زبان یا عمل به کسی می گویید: «احساسات تو مهم نیست. احساسات شما اشتباه است.» بی اعتبار سازی احساسی می تواند باعث شود شما احساس بی اهمیتی یا غیرمنطقی بودن کنید. احساس این که شما مورد پذیرش دیگران نیستید یا به نظر آن ها غیر منطقی هستید. بی اعتبار سازی احساسی می تواند اشکال مختلفی داشته باشد و در هر زمانی اتفاق بیفتد.

بی اعتبارسازی احساسی با هدف دستکاری عواطف شما

برخی از افراد عمدا از آن به عنوان ابزاری برای دستکاری عواطف و احساسات شما استفاده می کنند و باعث می شوند شما نیز احساسات خودتان را زیر سوال ببرید. آنها ممکن است چیزی شبیه این بگویند: "مطمئنم که واقعاً بد نبوده ." در افرادی که عادت به بی اعتبار سازی احساسی دیگران دارند به هیچ عنوان اثری از حس همدردی و همدلی یا مشارکت در بهبود وضعیت عاطفی دیگران دیده نمی شود.

البته گاهی ممکن است افراد هیچ گونه نیت بدی از این کار نداشته باشند و قصد آرام کردن یا کمک به شما را داشته باشند اما با جملاتی که می گویند به صورت ناخود آگاه دست به بی اعتبار سازی احساسی شما بزنند. دیگران ممکن است این کار را ناخواسته با تلاش برای شاد کردن شما در یک موقعیت استرس زا انجام دهند. ممکن است در یک شرایط دشوار به شما بگویند: "همه چیز به دلیلی اتفاق می افتد" یا "می توانست بدتر باشد." اگرچه این نوع از بی اعتباری عاطفی به طور تصادفی و با نیت خیر انجام می شود، اما آسیب آن را کمتر نمی کند.

 

پیامدهای بی اعتبارسازی احساسی بر زندگی افراد

بی اعتباری می تواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد، و چه کودک باشید و چه بزرگسال، بی اعتباری می تواند ناراحت کننده و دردناک باشد. بی اعتباری عاطفی از خود یا دیگران اغلب می تواند منجر به احساس بی ارزشی و انزوا شود. این احساسات می توانند بر زندگی روزمره شما تأثیر بگذارند - در محل کار، در خانه و در روابط شما.

در برخی موارد، بی اعتبارسازی احساسی می تواند منجر به بروز سایر احساسات منفی و حتی آسیب به سلامت روان شود. زمانی که فردی بیش از حد توسط اطرافیان خود مورد بی اعتبار سازی احساسی قرار گیرد یا به عبارتی احساسات و عواطف او توسط اطرافیانش پذیرفته نشوند با گذر زمان این امر موجب افسردگی و انزوای شخص می شود. احساس محرومیت از حمایت عاطفی توسط دیگران به مرور سبب می شود فرد حس ناامیدی عمیقی در خود داشته باشد و به آرامی از جمع کناره گیری کند. همین موضوع سبب می شود فرد دچار افسردگی یا اختلالات اضطرابی شود. درک بی اعتباری و دانستن نحوه تشخیص آن می تواند به شما کمک کند که در هنگام بروز آن بهتر با آن برخورد کنید. بی اعتباری عاطفی می تواند عواقب مختلفی ایجاد کند:

1-مشکلات مدیریت احساسات

بی اعتباری احساسی می تواند منجر به سردرگمی، شک به خود و بی اعتمادی به احساسات خودتان شود. ممکن است تصور کنید که افکار و احساسات درونی شما "اشتباه" هستند. با قرار گرفتن مکرر در معرض بی اعتبارسازی احساسی توسط افراد، ممکن است شروع به بی اعتمادی به اعتبار تجربیات شخصی خود کنید.

2-مسائل مربوط به هویت شخصی

افرادی که احساس می کنند احساساتشان بی اعتبار است، اغلب احساسات خود را پنهان می کنند و اعتماد به نفس بیار پایینی پیدا می کنند. آنان خود را همان طور که هستند نمی پذیرند و همیشه تصور می کنند اشتباه از خودشان بوده است. خود را همان گونه که هستند دوست ندارند بنابراین از پذیرش نقاط ضعف و حتی نقاط قوت خود ناتوان هستند.

3-مسائل مربوط به سلامت روان

بی اعتبارسازی احساسی می تواند به یک بیماری روانی مانند افسردگی و اضطراب منجر شود. اگر قبلاً یکی از اختلالات روانی را داشته باشید، ممکن است علائم شما را نیز بدتر کند. در صورتی که از کودکی مورد بی اعتبار سازی احساسی قرار گرفته باشید این موضوع زمینه را برای ابتلا به افسردگی و اختلال اضطراب در بزرگسالی فراهم می کند.

در حالی که بی اعتباری عاطفی می تواند در هر مرحله از زندگی شما اتفاق بیفتد، اگر در دوران کودکی اتفاق بیفتد، می تواند اثرات طولانی مدتی داشته باشد که می تواند تا بزرگسالی ادامه یابد. این به ویژه برای افرادی که احساسات را شدیدتر از دیگران تجربه می کنند صادق است.

 

بی اعتبارسازی احساسی و اختلال شخصیت مرزی

برخی تصور می‌کنند که بی‌اعتباری عاطفی ممکن است به ایجاد اختلال شخصیت مرزی  کمک کند - وضعیتی که با بی‌ثباتی در احساسات، روابط و خودانگاره همراه است. افرادی که تحت تأثیر قرار می گیرند اغلب موارد زیر را دارند:

  • مشکل در مدیریت احساسات
  • احساس پوچی مزمن
  • مشکلات مربوط به انواع خودانگاره یا احساس خود
  • احساسات در حال تغییر سریع
  • تکانش گری

 اختلال شخصیت مرزی زمانی ایجاد می‌شود که فردی که احساسات را با شدت بیشتری تجربه می‌کند در معرض محیط‌های ناکارآمد خاصی قرار گیرد. یکی از این محیط های ناکارآمد، محیطی بی اعتبار از نظر احساسی است.

کودکان حساس تر و خطر ابتلا به شخصیت مرزی

کودکانی که تمایل به حساسیت عاطفی بیشتری دارند، اگر در دوران کودکی در معرض بی اعتباری عاطفی قرار گیرند، شانس بیشتری برای ابتلا به اختلال شخصیت مرزی دارند. به عنوان یک کودک، شما شروع به یادگیری و درک نحوه عملکرد جهان می کنید. این درس‌ها می‌توانند نحوه نگرش شما به جهان، نحوه رفتار، واکنش‌ها و افکار و احساسات شما را شکل دهند. کودکانی که «حساس‌تر» هستند ممکن است نسبت به سایر کودکان نسبت به موقعیت‌ها یا رویدادها شدیدتر واکنش نشان دهند. 

اگر کودکی در محیطی بی‌اعتبار از لحاظ احساسی بزرگ شود، ممکن است یاد نگیرد که چگونه استرس را مدیریت کند یا احساسات خود را مدیریت کند. در عوض، آن ها ممکن است یاد بگیرند که چگونه به واکنش های عاطفی خود بی اعتماد شوند و احساسات خود را پنهان کنند. تحقیقات هم چنین نشان می‌دهد که بی‌ اعتباری عاطفی در دوران کودکی ممکن است منجر به بروز اختلالات پرخوری و اشتها و خود آزاری در نوجوانان شود.

 

مقابله با بی اعتبارسازی احساسی

اعتبارسازی دقیقا بر عکس بی اعتبار سازی است. در اعتبار سازی احساسی به احساسات افراد احترام گذاشته می شود. فضا را برای وجود احساسات شخص دیگر ایجاد می کند. از طریق اعتبارسازی، می توانیم تأیید کنیم که دیگران تجربیات عاطفی خود را دارند و این تجربیات واقعی، ارزشمند و مهم هستند. بنابراین، چگونه می توانید اعتبار عاطفی را تمرین کنید؟

اولین قدم گوش دادن است. به طور کامل با گفتگو هماهنگ شوید. تمام عوامل حواس پرتی را کنار بگذارید و توجه خود را به گوینده معطوف کنید. هم چنین آشنا شدن با کلماتی که تأیید کننده، ملایم هستند و در طول مکالمه فضایی را برای همه احساسات باز می کنند، ممکن است مفید باشد. راه های دیگری که می توانید از بی اعتباری عاطفی جلوگیری کنید این است که:

  • از حالت تدافعی بپرهیزید
  • مشاوره ناخواسته ارائه نکنید
  • در صورت لزوم مسئولیت احساسات را بپذیرید

1-احساسات شما ارزشمند و درست است

احساسات شما مهم است احساسات هدف مهمی را دنبال می کنند و نباید نادیده گرفته شوند. برای مثال، احساس عصبانیت، ترس یا غمگینی به شما می گوید که چیزی اشتباه است. شما نمی خواهید این اطلاعات حیاتی را از دست بدهید زیرا می توانند به شما کمک کنند تا از خودتان مراقبت کنید و برای حفظ امنیت خود تصمیم بگیرید. احساسات درست یا غلط نیستند. آنها انعکاسی از افکار، تجربیات و ادراکات شما هستند، به همین دلیل است که دو نفر می توانند تجربه مشابهی داشته باشند، اما احساس متفاوتی داشته باشند. 

2-پیشگری از بی اعتبارسازی احساسی

وقتی احساسات شما  انکار می شود،طبیعی است که بخواهید از خود دفاع کنید یا به مجرم ضربه بزنید و از نظر عاطفی او را زخمی کنید. این قابل درک است اما به ندرت مفید است. در واقع، فرد بی اعتبار کننده اغلب به دنبال این است که شما را در حالت دفاعی قرار دهد و شما را به یک بحث غیر سازنده بکشاند که بیشتر شما را از مسائل واقعی منحرف می کند.قبل از تصمیم گیری در مورد نحوه پاسخ به او، چند سوال از خود بپرسید تا اهداف و گزینه های خود را روشن کنید. در این رباره می توانید از مشاوره روابط عاطفی مشورت بخواهید.

  • آیا شما به این شخص نزدیک هستید؟
  • نظرشون مهمه؟
  • آیا این شخص در گذشته علاقه مند به درک احساسات شما بوده است؟
  • آیا این شخص عادت دارد احساسات شما را بی اعتبار کند؟
  • وقتی شما احساس خود را در میان گذاشتید، آنها در گذشته چگونه پاسخ دادند؟

گاهی اوقات، تلاش برای جذب یک غریبه یا حتی یک آشنا برای درک احساسات شما ارزش ندارد. به طور کلی، هرچه رابطه شما با کسی نزدیک تر باشد، درک احساسات شما برای او مهم تر است. با این حال، برای انجام این کار باید در مورد توانایی های دیگران واقع بین باشید.

3-فاصله گرفتن از افراد آسیب زننده

اگر این شخص به طور مکرر احساسات شما را بی اعتبار می کند و علاقه یا انگیزه ای برای تغییر ندارد، باید اقداماتی را انجام دهید تا از او فاصله بگیرید و مراقب احساسات خود باشید. ممکن است بخواهید با آرامش و بدون سرزنش بیان کنید که احساس بی اعتباری می کنید. این امر اذعان می کند که شما صدمه دیده اید و به طرف مقابل این فرصت را می دهد تا آن را اصلاح کند. باز هم نکته کلیدی این است که وارد بحثی در مورد اینکه چه کسی درست است یا اشتباه نمی شود، بلکه تعیین مرزی است که بیان می کند می خواهید با شما چگونه رفتار شود و اگر نیازهای شما رعایت نشد، وضعیت را ترک کنید.

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع