تعارض با عضو ناسازگار
طبیعی است که اعضای یک خانواده هر از گاهی با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند. درگیری های گاه به گاه بخشی از زندگی خانوادگی است. وقتی اعضای خانواده نظرات یا عقاید متفاوتی داشته باشند که با هم تضاد داشته باشند، ممکن است تعارض رخ دهد. با این حال، تعارض مداوم می تواند استرس زا باشد و به روابط آسیب برساند. در این میان برخی از افراد به عنوان عضو یک خانواده، کنترل احساسات خود را دشوار می داند و عمداً آزاردهنده، پرخاشگر یا حتی خشن شده و تبدیل به آن عنصر بیگانه ای می شود که برچسب عضو ناسازگار را به خود می گیرد.برقراری ارتباط مثبت با دیگر اعضا و یادگیری نحوه برخورد با عضو ناسازگار، به کاهش تعارض کمک می کند تا اعضای خانواده بتوانند به یک راه حل مسالمت آمیز برسند. تمایل یا عدم تمایل برای برقراری ارتباط معمولاً به این معنی است که همه یا موافق سازش یا موافق مخالفت هستند. گاهی اوقات، احساسات قوی یا عدم تعادل قدرت که می تواند در روابط وجود داشته باشد، به سختی قابل حل است و فقط در یک موقعیت مشاوره حرفه ای قابل حل است. برای دریافت مشاوره خانواده کلیک کنید.
اینفوگرافیک تعامل با عضو ناسازگار خانواده
علل رایج تعارضات خانوادگی
به خوبی ثابت شده است که برخی از مراحلی که خانواده ها در گذر سال ها با آن مواجه شده و طی می کنند می تواند باعث ایجاد تعارض شود. سبک ارتباطی حاکم بر فضای خانواده براحتی به یک معضل بدل می شود. اینکه هر یک از اعضای خانواده رویکرد منحصربفرد خود را برای کنار آمدن با مسائل یا ارائه راه حل را دارا باشد خود به خود به ایجاد ناهماهنگی منجر می شود. برخی از این مراحل شامل موارد زیر می باشد که هر یک به تنهایی می تواند استرس های جدید و متفاوت و تعارض احتمالی را تشدید کند.- یادگیری زندگی به عنوان یک زوج جدید
- تولد اولین نوزاد، تولد فرزندان دیگر
- آغاز مدرسه رفتن کودک
- مسائل کودکی که بالغ می شود
- مسائل بالغی که جوان بزرگسال می شود
عوامل و اثرات تغییر در مراحل زندگی
تغییر در وضعیت هر یک از اعضای خانواده مستقیما می تواند بر کارکرد و شیوه ارتباطی کلیت خانواده تأثیر بگذارد و به درگیری و ناسازگاری یک عضو با دیگری در ساختار خانواده کمک کند. نظرات، ارزش ها و نیازهای هر یک از والدین نیز می تواند تغییر کند و آنها ممکن است متوجه شوند که دیگر با هم سازگار نیستند. این نتیجه گیری و تصمیمات متعاقب آن به تک تک افراد اعم از طرفین رابطه زناشویی و فرزندان حاضر آن خانواده تسری یافته و بر میزان هماهنگی و سازگاری آن ها موثر خواهد بود. عواملی مانند:- جدایی یا طلاق، نقل مکان به خانه یا کشور جدید
- سفر در مسافت های طولانی تا محل کار
- رفت و آمد بین شهری برای کار و شرایط پیش بینی ناپذیر آن
- تغییر در شرایط مالی
معضل کنار آمدن با عضو ناسازگار
نحوه حفظ یکپارچگی خود و خانواده هنگام بروز تضادها و ناسازگاری ها نیاز به مهارت های ارتباطی و بین فردی زیادی دارد. آدم های مشکل دار که تقریبا در هر شرایطی ساز مخالف کوک می کنند همه جا و در هر شکلی از خانواده وجود دارد. کاملاً روشن است که در مقطعی از زندگی خود با یک فرد چالش برانگیز روبرو شده اید و باید راهی برای مقابله با او پیدا می کردید. آسان ترین و راحت ترین فکری که در وهله اول به ذهن خطور می کند این است که چرا زحمت یادگیری نحوه برخورد را به خود می دهید؟اگر بودن در کنار آن ها باعث غم و اندوه شما می شود وجود آن ها را نادیده بگیرید. اما همه چیز به این آسانی نیست. بویژه هنگامی که در بستر خانواده گریزی از تحمل آن ها در کتار خود ندارید. در نتیجه افراد دشوار و ناسازگار، گاهی اوقات شما را مجبور می کنند در موقعیت هایی قرار بگیرید که کنترل کمی روی آن دارید و منجر به سر زدن رفتارهایی از جانب شما می شود که باعث پشیمانی است.
تعامل با عضو ناسازگار خانواده | داشتن ارتباط خانوادگی
مرتبط بودن با عضو ناسازگار یکی از همین شرایطی است که کنترلی روی آن ندارید. یعنی قدرتی برای تغییر وضعیت در دست نیست که بطور مثال به قطع ارتباط خانوادگی شما با او بینجامد. در واقع، برخورد با اعضای خانواده اغلب سختترین نوع پیوندها و برای افراد حاضر در خانواده چالش برانگیز است. زیرا هر یک به روشی پیچیده و صمیمی با عضو دیگر در ارتباط است.در مواجهه با آشنایان ناسازگار خارج از چهارچوب خانواده، مانند دوستان، همکاران، شریک عاطفی یا همسایگان، ممکن است مجبور شوید و یا حتی به اراده خود تصمیم بگیرید که برای مدتی با آن ها به نحوی کنار بیایید، یا تا زمانی که اختلاف بین شما حل شود، مختارید خود را از این موقعیت دور کنید. اما در بستر خانواده، اغلب افراد تقریباً موظف هستند که به خاطر حفظ یکپارچگی گروه خانواده تنش های بیشتر و حضور بیشتر یکدیگر را تحمل کنند.
نحوه برخورد با عضو ناسازگار
در بستر خانواده روابط شخصی تک تک افرد با دیگری بر کل خانواده تأثیر می گذارد. اگر با یکی از اعضای خانواده کنار نیایید، با احتمال بالا روی سایر روابط خانوادگی سایه انداخته و باعث اضطراب و احساس بی قراری و فشار روحی روانی می شود. بنابراین در مواجهه با عضوی از خانواده که خیلی به او علاقه ندارید و عضو ناسازگار لقب می گیرد، انتخاب می کنید که او را در زندگی خود داشته باشید و به دلیل خانواده بودن و ارتباط نزدیک، مجبور به معامله او هستید. اما چگونه؟ در ادامه به نحوه برخورد با عضو ناسازگار اشاره شده است.1-تلاش نکردن برای اصلاح
آن ها را دقیقاً همانطور که هستند بپذیرید. شیوه ای است که برای همه افراد دشوار صدق می کند، نه فقط عضو ناسازگار خانواده. تلاش برای کمک به کسی که به او اهمیت می دهید وسوسه انگیز است. شما نیز در ابتدا احتمالاً برای کمک به آن ها تلاش خواهید کرد. گاهی اوقات جواب می دهد، اما اغلب تلاش های شما پاداش مورد انتظار را نخواهد داشت. در واقع، تلاش برای اصلاح یک نفر یا بهتر کردن زندگی او حتی ممکن است به یک دردسر بزرگ تبدیل شود، زیرا هر چه بیشتر برای او کاری انجام دهید، بیشتر از شما متوقع خواهند بود.بپذیرید که حداقل در این مقطع زمانی قادر به تغییر نیستند. مگر اینکه تغییر واقعی را مشاهده کنید. یعنی مدرکی که نشان دهد این شخص تلاش می کند تا در این مسیر بهبودی، پیشنهادات شما را بشنود و به آن فکر کند. در غیر اینصورت بپذیرید که رفتار او همان چیزی خواهد بود که همیشه بوده است. مهم است که انتظارات خود را در مورد آنچه که دیگران میتوانند و میخواهند انجام دهند تعدیل کنید.
2-تعامل با عضو ناسازگار خانواده | منفعل نبودن
واضح است که فردی که سعی در ایجاد درگیری دارد می تواند به راحتی شما را از نظر عاطفی و حتی جسمی آزار دهد و احتمالاً ضربان قلب و فشار خون شما را بالا ببرد. سعی کنید از وارد شدن به واکنش جنگ یا گریز خودداری کنید که به ناچار منجر به حالت تدافعی و انفعال می شود. شما خواهان بحث و درگیری نیستید. به خواسته خود وفادار بمانید و بر اساس یکپارچگی اصول خود رفتار کنید.وقتی احساسات خود را بیان می کنید مستقیم و قاطع باشید. روی نحوه پاسخگویی خود متمرکز بمانید. متوجه باشید که چه زمانی بحث یا مشاجره از یک گفتگو با هدف حل مساله تا نقطه بی بازگشت جنگیدن شتاب گرفته و تغییر مسیر داده است. به این معنی که دقت داشته باشید بحث دیگر در مورد حل تعارض نیست، بلکه فقط برای برنده شدن است که ادامه می یابد. اگر گفتگو به این نقطه رسید، تعامل را قطع کنید و محل گفتگو را ترک کنید.
3-تشویق افراد دشوار به ابراز خود
اجازه دهید دیدگاه خود را در مورد موضوع مورد بحث، تعارض شکل گرفته و اصل مشکل، بدون وقفه به طور کامل نشان داده و ابراز وجود کنند. دقت کنید که چرا آن ها احساس می کنند مورد قضاوت یا انتقاد دیگران قرار می گیرند؟ چرا احساس می کنند که مردم در مورد آن ها شناخت کافی ندارند و چه چیزی وجود دارد که آن را درک نمی کنند؟ از دیگران چه می خواهند یا چه انتظاری دارند؟ هدف این است که تا حد امکان بی طرف بمانید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه روحیه انتقاد پذیری کلیک کنید.گاهی اوقات گوش دادن به جای تلاش برای درگیر شدن، اصلاح کردن یا راه حل دادن، کافی است تا به کسی این احساس را بدهد که فرصت دارد آنچه در ذهنش است به زبان بیاورد. نشان دادن احترام به تفاوتهای دیگران راه های بسیار زیادی دارد و یکی از آن راه ها، شنیدن بدون قضاوت کردن است.
4-تعامل با عضو ناسازگار خانواده | توجه به موضوعات محرک
بهرروی با تمام مراقبت ها و کنترل اوضاع، در مواقعی موضوعاتی وجود خواهند داشت که نشان دهنده نقاط اختلاف و ناهماهنگی باشند. اگاهی از این موضوعات به عنوان محرک های ناسازگاری از بروز و یا شدت گرفتن اختلافات پیشگیری می کند.زمانی که این موضوعات مطرح می شوند نسبت به واکنش ها بسیار آگاه باشید. تجربیات گذشته شما باید به کمک شما بیایند، به خصوص زمانی که با موضوعات ظریف و حساس روبرو هستید. آماده باشید که به این مسائل به صورت مستقیم و بدون تقابل و درگیری و فحاشی بپردازید یا اگر فضای گفتگو متشنج شد، بحث را منحرف کنید.
5-پذیرش بی نتیجه بودن بحث ها
تاریخ و تجربیات شما باید درس عبرتی باشد که به هر قیمتی از برخی موضوعات ممنوعه برای بحث کردن اجتناب کنید. این بدان معنا نیست که باید به طور دائم از مسائل مهم طفره بروید اما اگر تجربه شما در برخورد با مسائل خاص به شما ثابت کرده است که گفتگو فایده ای ندارد و شما تحت فشار قرار می گیرید یا از نظر عاطفی تحلیل رفته و بحث به اندازه کافی پیشرفت نمی کند نشان دهنده عدم نزدیکی می باشد.بهتر است تا زمانی که هر دو طرف مایل به پیشبرد آن موضوعات هستند به شیوه ای سازنده از بحث خودداری کنید. بطور مثال دلیل بحث نکردن را شفاف توضیح دهید و بگوئید علاقه ای به ادامه دادن بحث ندارید.
6-تعامل با عضو ناسازگار خانواده | شخصی نکردن مسئله
بله، سخت است که مسائل را به خود نگیرید، به خصوص زمانی که مورد حمله کلامی و روانی قرار گرفته اید یا در شرایطی هستید که در قبال شخص دیگر احساس مسئولیت پذیری می کنید. اما اگر به ساختار یک درگیری نگاه کنید، میتوانید ببینید که فرایند بحث اغلب به چه شکلی عمل میکند. توجه داشته باشید که افراد به تدریج در یک بحث یا گفتگو چگونه عمل می کنند و گفتگو را پیش می برند.معمولاً در ابتدا حول موضوع اختلاف نظر یا پاسخ خاصی متمرکز می شود که باعث ناراحتی طرف گفتگو می شود. اگر اجازه ادامه دادن داشته باشید، مشاجره می تواند شدید شود و به سرعت به سمت حملات شخصی شتاب می گیرد. اغلب شامل تلاش برای ایجاد احساس گناه یا ایجاد مسئولیت در شما برای پاسخ ندادن به آن گونه که شخص می خواهد، می شود. اگر قبلاً این نوع تعامل را تجربه کردهاید، تلاش کنید قبل از اینکه کار به انجا برسد، بحث را متوقف کنید.
7-در اولویت قرار دادن آرامش خود
در حالی که میخواهید تا آنجا که میتوانید به دیگران احترام بگذارید و به شان آن ها توجه داشته باشید، به آرامش خود نیز اهمیت بدهید. فقط برای خوشحال و راضی کردن دیگران یا حفظ آرامش آن ها عقب نشینی نکنید یا خود را به گردابی از چرخه معیوب گفتگو و بحث بی نتیجه نیاندازید. هرگز اجازه ندهید که هیچ گونه تعامل یا رابطه شخصی با خانواده به آرامش شما خدشه وارد کند یا آن را به چالش بکشد.مرزهای خود را مشخص کنید که قلمرو محافظتی بین شما و شخص دیگر باشد. هیچکس حق اشغال فضای ارامش شما را ندارد مگر اینکه شما آن ها را به داخل دعوت کنید.
سخن آخر در باب تعامل با عضو ناسازگار خانواده
موقعیت های خاصی وجود دارد که خانواده ها برای یک مناسبت یا تعطیلات دور هم جمع می شوند. حضور عضو ناسازگار در چنین مواقعی غالبا حتی قبل از آغاز دور همی تنش زا و استرس زا می شود. بهتر است از قبل برنامه ریزی کنید تا ایده خوبی در مورد نحوه گذراندن زمان با اقوام داشته باشید. زمان زیادی را بدون برنامه نگذارید. شما که نمی خواهید در موقعیتی قرار بگیرید که با یکی از اعضای ناسازگار که با او مشکل یا درگیری دارید تنها بمانید.کسی که با شما دائما مقابله می کند، رفتار و افکار و انتخاب های شما را به چالش می کشد، تحریک می کند، دعوا را تشدید می کند و اساسا نقاط حساس شما را فشار می دهد برای کنترل شدن نیاز به برنامه ریزی شما دارد. سعی کنید کمتر دور و بر عضو ناسازگار پرسه بزنید.
اطراف خود را با دیگر اعضای خانواده احاطه کنید که ارتباط بهتر با آن ها دارید، افرادی حامی که به شما اهمیت می دهند و می دانند که برای لذت بردن از زمان با هم بودن کنار هم جمع شده اند. اگر شما هم در راستای این موضوع مسئله ای دارید، می توانید از مشاوران و روانشناسان در این مورد کمک بگیرید.