وقتی ازدواج میکنید، احترام به خانواده همسر هم بهاندازه احترام به خانواده خودتان اهمیت پیدا میکند. ممکن است اختلافاتی هم پیش بیایند، اما باید یاد بگیرید این اختلافات را به بهترین شکل برطرف کنید. در این مقاله درباره مدیریت رابطه با خانواده همسر و هرآنچه باید درباره رفتار با آنها بدانید صحبت میکنیم. با ما همراه باشید.
علت ایجاد اختلاف با خانواده همسر
تعارضهای بین ما و خانواده همسر بیشتر مواقع ناشی از مسائل کوچک و جزئیاند. مادرشوهرمان حرفی میزند که باعث دلخوری ما میشود و عصبانی میشویم. چون نشاندادن عصبانیت یا رنجشمان باعث بدترشدن اوضاع میشود، خشم خود را میخوریم و ناراحتیمان را پنهان میکنیم که این کار باعث نشخوار فکری مداوم و احساسات منفی میشود.
درست است که هدف از تشکیل خانواده رسیدن به آرامش و شادی است، اما گاهی هم ازدواج بسیار مسئلهساز میشود، زیرا فرهنگ خانوادهها با هم متفاوت است. برای اینکه بتوانید اختلافنظرها و مشکلاتتان با خانواده همسرتان را بهخوبی حل کنید، به مهارتهای ارتباطی قوی نیاز دارید.
تعارض با خانواده همسر از دیدگاه روانشناسی تکاملی
بر اساس پژوهشی که اخیرا از دیدگاه روانشناسی تکاملی انجام شده است، شایعترین تعارضها با خانواده همسر تنشهای بین عروس و مادرشوهر هستند. محققان به این نتیجه رسیدند که دلیل اصلی این مشکلات ممکن است ژنتیکی باشد. البته منظورشان از ژنتیکی این نیست که ژنی مسئول درگیری فرد با خانواده همسر است، بلکه میگویند پیوند ژنتیکی بین والدین و فرزند تمایلی برای والدین ایجاد میکند که در مسائل مختلف خانواده خودشان را ترجیح بدهند.
میتوانید صورت مسئله را پاک کنید و درباره مسائلی مانند ورزش، مسافرت، کار و فیلم حرف بزنید که باعث ایجاد تعارض نمیشوند، اما این کار مشکل را حل نمیکند. اگر ترجیح میدهید صحبتهای سازنده درباره مسائل مهمتر داشته باشید، باید از خودتان و همسرتان شروع کنید، ارزشهای فردیتان را بشناسید و درباره آنها صحبت کنید، سپس یاد بگیرید چطور با یکدیگر و با دیگران ارتباط برقرار کنید.
یکی دیگر از روشهای حل مشکل با خانواده همسر تغییر موضع است، یعنی بهجای مبارزه مداوم با اختلافنظرها، سعی کنید خانواده همسرتان را بهتر بشناسید. درک بهتر روابط همسرتان و خانوادهاش میتواند به شما کمک کند وضعیت را با همدلی بیشتری ببینید و محیط سازندهتری را برای حرکت رو به جلو ایجاد کنید. اگر مسائل خاصی وجود دارد که به نظر میرسد بابتشان با یکی از والدین همسرتان درگیر هستید، یعنی لازم است مرزهای ملایم و در عین حال مشخصی ایجاد کنید تا بتوانید به ارزشهای خودتان پایبند باشید.
نحوه مدیریت رابطه با خانواده همسر
رابطه با خانواده همسر بخش شگفتانگیزی از زندگی زناشویی است، اما میتواند چالشبرانگیز و استرسزا هم باشد. به هر حال والدین همسرتان بخشی از زندگی شما هم هستند و مهم است که رابطهتان با آنها را بهبود بخشید. ایجاد روابط نزدیک با خانواده همسر همیشه آسان نیست، اما یادگیری کنارآمدن با مادرشوهر یا پدرشوهرتان رفاه و سلامت روان شما را تقویت میکند و قطعا ارزش تلاشکردن را دارد.
۱. همسرتان را در اولویت قرار دهید
وقتی ازدواج میکنید، همسرتان نزدیکترین و مهمترین فرد زندگی شما میشود. همیشه حفظ رابطه سالم با همسرتان را اولویت اول زندگیتان قرار دهید. شما دو نفر یک تیم هستید و هنگام رسیدگی به مسائل مربوط به خانوادههای یکدیگر، باید متحد باشید.
۲. محدودیتهای مناسب تعیین کنید
شما و همسرتان باید درباره محدودیتهایی که میخواهید اعمال کنید با هم تصمیم بگیرید. مثلا اگر برای ساعات اولیه خواب فرزندانتان ارزش قائل هستید، ممکن است به مهمانیهای شبانه نروید یا اگر هم بروید زودتر برگردید. یا اگر مادرشوهرتان هر روز برای دیدن شما به خانهتان میآید یا انتظار دارد شما هر روز به او سر بزنید، با همسرتان مشورت کنید و روزی را انتخاب کنید، سپس او را برای صرف شام در همان روز مقرر دعوت کنید.
۳. با خانواده همسرتان درگیر نشوید
درگیرشدن با خانواده همسر عواقب بسیار بدی دارد و باعث میشود تصویر بدی از شما در ذهنشان بماند. سعی کنید از روشهای درست برای حل مشکلاتتان استفاده کنید و هرگز با آنها درگیر نشوید.
۴. انتظارات خود را کم کنید
بیشتر ما انتظارات زیادی از خانواده همسرمان داریم. این انتظارات تصویر ذهنی ما از خانواده همسرمان هستند و با زندگی واقعی تفاوت زیادی دارند.
سعی کنید روی کارهایی که دوست دارید خانواده همسرتان برایتان انجام بدهند، تمرکز نکنید. این کار سخت است، اما کنارگذاشتن این انتظارات باعث میشود زمانی که آنها این کارها را انجام نمیدهند، توی ذوقتان نخورد و کمتر ناراحت شوید.
۵. خونسرد باشید
تا به حال همسرتان از والدین شما انتقاد کرده است؟ بیشتر ما این اتفاق را تجربه کردهایم. شما کاملا حق دارید حدومرزهایی را تعیین کنید و اجازه ندهید همسرتان شما یا خانوادهتان را تحقیر کند، اما اگر بتوانید خودتان را کنترل و بدون دعوا با او برخورد کنید، تأثیر بیشتری خواهد داشت.
کشیدن نفس عمیق یا حتی چند لحظه بیرون رفتن از اتاق میتواند به شما کمک کند درگیریهای کوچک را به جروبحثهای بزرگ نکشانید. فقط به یاد داشته باشید که اگر چیزی شما را آزار میدهد، بعدا آن را با همسرتان در میان بگذارید و برای یافتن راهحل با یکدیگر صحبت کنید.
۶. سعی کنید انعطافپذیر باشید
اگر رابطه خوبی با همسرتان دارید، سعی کنید اختلافنظرهای کوچکتر را از بین ببرید. اگر مادربزرگ هنگام ملاقات به بچههایتان زیاد آبنبات میدهد، شاید بتوانید از این مسئله چشمپوشی کنید. اگر رابطهتان با خانواده همسرتان چندان آرام و صلحآمیز نیست، باز هم این توصیه کارآمد است. روی مسائلی تمرکز کنید که بیشترین اهمیت را دارند و مسائل کماهمیت را جدی نگیرید.
۷. راهی برای رفع نیازهای آنها بیابید
فرض کنید پدرشوهرتان میخواهد در بازسازی خانه شما و همسرتان کمکتان کند، اما شما دوست دارید خودتان دو نفر این کار را انجام بدهید. در این شرایط، میتوانید از پدرشوهرتان بخواهید یک نرده جدید بسازد. اینطوری هم به او فرصتی برای مشارکت دادهاید و هم میان شما و همسرتان قرار نمیگیرد.
۸. از صحبت درباره موضوعات بحثبرانگیز اجتناب کنید
سعی کنید درباره موضوعاتی مانند سیاست، مذهب یا هر چیز بحثبرانگیز دیگری با خانواده همسرتان صحبت نکنید. این افراد بخشی از زندگی شما و فرزندانتان هستند و بهتر است با صحبت درباره این موضوعات، رابطه خودتان و آنها را شکراب نکنید.
۹. دنبال راههایی برای برقراری ارتباط باشید
سعی کنید راههایی برای برقراری ارتباط با خانواده همسر پیدا کنید. شاید مادرشوهرتان بتواند دستورپخت قدیمی خانوادگی را به شما یاد بدهد یا بتوانید برای پدرشوهرتان فیلمهایی از بچههایتان بفرستید.
۱۰. همیشه مهربان باشید
با محبت سلام و احوالپرسی کنید و همیشه با لحنی محترمانه صحبت کنید، حتی اگر آنها با شما محترمانه رفتار نمیکنند. اگر سعی کنید با دیگران همانطور رفتار کنید که با شما رفتار میکنند، هیچچیز تغییر نخواهد کرد.
سؤالات رایج درباره رفتار با خانواده همسر
– درگیری با مادرشوهرم را چگونه مدیریت کنم؟
با مادرشوهرتان ارتباط برقرار کنید و بپرسید مشکل اصلی چیست. او را برای صرف عصرانه یا شام به خانهتان دعوت کنید و با آرامش و خونسردی توضیح دهید که احساس میکنید با شما زیاد بحث میکند و بپرسید چه کاری میتوانید برای حل مشکل انجام دهید.
– چرا رابطه با مادرشوهر اینقدر سخت است؟
این رابطه اغلب پرتنش است، زیرا رقابتی طبیعی ایجاد میکند. بعد از ازدواج، مادر دیگر مهمترین فرد در زندگی فرزند بزرگسالش نیست. طبیعتا این وضعیت میتواند باعث ایجاد رقابت و رنجش شود، حتی بدون اینکه مادرشوهر متوجه آن باشد.
– چگونه مرزهایی در ارتباط با خانواده همسر تعیین کنیم؟
۶ نکته برای تعیین حدومرزها وجود دارد:
- طرز فکرتان را تغییر دهید؛
- رقابت را از معادله خارج کنید؛
- درباره احساسات آنها فکر کنید؛
- با همسرتان همگام شوید؛
- زمانی را برای دیدار با خانوادهها در نظر بگیرید؛
- اجازه بدهید با فرزندانتان وقت بگذرانند.
– چگونه تعارضهای مربوط به خانواده همسر را مدیریت کنیم؟
- نه بهدنبال قطع رابطه با خانواده همسر، بلکه دنبال راهی برای ارتباط با آنها باشید؛
- فعالانه گوش کنید؛
- درباره گزینهها صحبت کنید و دنبال راهحلهایی باشید که به نفع همه باشند؛
- با راهحلی دو سر برد به اختلافات پایان دهید.
سخن پایانی
حتی بهترین روابط هم فرازونشیبهای خود را دارند و این چیز جدیدی نیست. اختلافنظرهای خانواده شما با همسرتان چه بر سر مسائل مادی و فرزندپروری باشد و چه بر سر هر موضوع دیگری، شما اولین یا آخرین نفری نیستید که دچار این اختلافات میشوید. سعی کنید به بهترین شکل ممکن تعارضها را برطرف و اختلافات را حل کنید.