روی همان زینک است و دریافت آن برای سلامت و رشد بدن کودکان بسیار مهم است. در این مطلب میتوانید با مقدار زینک مورد نیاز بدن کودک، بهترین منابع روی یا زینک برای کودکان و پیشگیری از کمبود آن در بدن کودکان یا جلوگیری از دریافت مقادیر بیش از حد آن برای بچهها آشنا شوید.
چرا روی یا زینک برای بدن کودکان مهم است؟
بیش از ۷۰ آنزیم برای ایفای نقش خود در هضم غذا و سوختوساز در بدن به روی یا زینک وابسته هستند. کودکانی که روی کافی دریافت نمیکنند، ممکن است در رشد کامل و مناسب دچار مشکل شوند.
کودکان به چه مقدار روی یا زینک نیاز دارد؟
کودکان از یک تا هشت سال به میزان زیر به روی یا زینک نیاز دارند:
- یک تا سه سال: ۳ میلیگرم در روز
- چهار تا هشت سال: ۵ میلیگرم در روز
همچنین لازم نیست کودکتان مقدار توصیهشدهٔ روی را هر روز دریافت کند. به جای این کار میتوانید به شکلی برنامهریزی کنید که این مقدار را طی چند روز یا یک هفته به طور میانگین دریافت کند.
حداکثر مقدار روی یا زینک که توسط کارشناسان برای کودکان یک تا سه سال ایمن تلقی میشود، ۷ میلیگرم است. برای کودکان چهار تا هشت سال نیز مقدار ایمن ۱۲ میلیگرم است. به این مقدارها، حداکثر میزان دریافت مجاز روزانه یا UL گفته میشود.
آیا ممکن است کودک بیش از حد روی یا زینک دریافت کند؟
این اتفاق شایعی نیست که کودکتان مقدار بیش از حدی روی را تنها از طریق رژیم غذایی خود دریافت کند، اما دریافت مقادیر بیش از حد زینک، مثلاً با خوردن مکملهای این ویتامین احتمال دارد و میتواند عوارضی جانبی مانند تهوع و استفراغ، دلپیچه، اسهال و سردرد ایجاد کند. همچنین مصرف بیش از حد روی در طولانیمدت میتواند اثرات سمی طولانیمدتی نیز ایجاد کند.
منابع خوب روی یا زینک برای کودکان کدامند؟
روی در مواد غذایی متنوعی یافت میشود که برخی از انواع این منابع زینک یا روی عبارتند از:
- ۲۸ گرم گوشت پختهٔ سردست گاو: ۳ میلیگرم
- نصف همبرگر کبابشده، یعنی چیزی در حدود ۴۲ گرم؛ ۹۵ درصد بدون چربی: ۲/۷ میلیگرم
- ۲۸ گرم استیک کبابشده: ۲/۶ میلیگرم
- نصف فنجان غلات صبحانهٔ آماده، غنیشده با ۲۵٪ از نیاز روزانهٔ کودک به روی: ۲/۵ میلیگرم
- ۲۸ گرم بادام بوداده خشک: یک میلیگرم
- نصف فنجان ماست میوهای کمچرب: ۰/۸ میلیگرم
- یک قاشق غذاخوری کرهٔ بادام هندی، بدون نمک افزوده: ۰/۸ میلیگرم
- یک چهارم فنجان لوبیای پخته: ۰/۸ میلیگرم
- یک چهارم ران مرغ کبابشده: ۰/۶ میلیگرم
- یک چهارم فنجان نخود: ۰/۶ میلیگرم
- یک چهارک فنجان عدس: ۰/۶ میلیگرم
- یک قاشق غذاخوری کرهٔ بادام: ۰/۵ میلیگرم
- یک چهارم فنجان نخودفرنگی پخته: ۰/۴ میلیگرم
- یک چهارم سینهٔ مرغ پختهٔ بدون پوست: ۰/۴ میلیگرم
- ۱۴ گرم پنیر موتزارلا یا پنیر چدار: ۰/۴ میلیگرم
- نصف فنجان شیر: ۰/۴ میلیگرم
- یک قاشق چایخوری جوانهٔ گندم: ۰/۳ میلیگرم
یادتان باشد که مقدار روی موجود در یک مادهٔ غذایی، با توجه به برند محصول یا موارد دیگری مثل برش گوشت، تا حدودی متفاوت خواهد بود. همینطور، کودکان ممکن است با توجه به سن و اشتهایشان مقدار کمتر یا بیشتری از مقدار ذکرشده را طی روز بخورند، پس میزان مواد مغذی دریافتی آنها را بر اساس چیزی که میخورند و سلیقهٔ غذایی خود و خانوادهتان تخمین بزنید.
همچنین توجه داشته باشید که برای کودکان خردسال، کرهٔ آجیلها باید به صورت لایهای نازک روی نان مالیده شود و غذاهای دیگری، مثل لوبیا و گوشت، باید له شوند یا به قطعات کوچکی ریز شوند تا از احتمال خفگی در کودکان جلوگیری شود.