قبل از اینکه چیز بیشتری بدانید یا صفحه را تا انتها به دنبال جواب پایین بروید، باید بدانیم که یوتیوب چیست؟ شاید این سوال عجیبی باشد. چون فکر میکنید پاسخ آن را کاملا میدانید. اما یادتان باشد که برای شروع هر کاری در ابتدا باید نسبت به موضوع و کاری که میخواهید انجام دهید، اطلاعات کافی داشته باشید.
یک بار برای همیشه، یوتیوب چیست؟
خیلی ساده، یوتیوب یک سایت است که از سال ۲۰۰۵ قابلیتی را معرفی کرد که مردم بتوانند به سادگی ویدیوهای خود را به صورت رایگان آپلود کنند و با دیگران به اشتراک بگذارند.
در حال حاضر یوتیوب به عنوان بزرگترین و پرخطابترین سایت پس از گوگل شناخته میشود و چون اساسا این سایت متعلق به گوگل است، نتایج خیلی از جستجوهای ما در گوگل به یوتیوب ختم میشود.
برای اینکه بیشتر با بزرگی یوتیوب که در کالیفرنیا قرار دارد آشنا شوید، شاید جالب باشد بدانید در حال حاضر روزانه بیش از ۲۰۰ میلیون ویدیو از یوتیوب در سراسر دنیا دیده میشود ! در واقع در هر دقیقه ۵۰۰ ساعت ویدیو و به عبارتی روزانه بیشتر از ۷۲۰۰۰۰ ساعت ویدیو در یوتیوب آپلود میشود ! (واقعا زیاده !!)
همانطور که میدانید ویدیو امروزه یکی از بهترین راههای ارتباطی در دنیا محسوب میشود و یوتیوب نیز به عنوان بزرگترین پلتفرم اشتراکگذاری ویدیو در جهان کار را برای انتشار ویدیو ساده کرده است. تنوع فایلهای ویدیویی در یوتیوب به قدری بالاست که هر موضوعی که فکرش را بکنید را میتوانید پیدا کنید. (واقعا هر موضوعی رو میشه پیدا کرد !)
کسب درآمد از یوتیوب چگونه است؟
قبل از اینکه نحوه کسب درآمد از یوتیوب را توضیح دهیم اجازه دهید تا کمی با هم عقبتر رفته و باهم این موضوع را بدانیم که اصلا درآمد یوتیوب از کجاست؟
یوتیوب که متعلق به شرکت گوگل است درآمد خودش را از طریق تبلیغات کسب میکند و مقداری از درآمد تبلیغات را به تولید کننده ویدیو پرداخت میکند. گوگل با استفاده از دو بستر گوگل ادز Google Ads و گوگل ادسنس Google adsense جریان تبلیغات و درآمد را کنترل میکند.
به بیان خیلی سادهتر: یوتیوب تبلیغی رو که از طریق گوگل ادز از صاحبان کسب و کارها میگیرد و با نشان دادن تبلیغات به مخاطبین خودش، با استفاده از گوگل ادسنس سهم هر فرد رو بهش پرداخت میکند. در واقع شما با مانتایز کردن کانال خود در یوتیوب میتوانید حدود ۵۵ درصد از درآمد تبلیغاتی که بر روی ویدیوهای خودتان است را داشته باشد.
حال که با اطلاعات اولیه کسب درآمد از یوتیوب آشنا شدید اجازه بدهید تا کمی در مورد نحوه کسب درآمد از یوتیوب بیشتر توضیح دهیم.
کسب درآمد از یوتیوب چه مراحلی دارد؟
قدم اول: ساخت کانال در یوتیوب
برای کسب درآمد از یوتیوب قبل از هرچیزی باید کانال داشته باشید. از آنجا که یوتیوب متعلق به شرکت گوگل است شما با داشتن حساب گوگل میتوانید در یوتیوب اقدام به ساخت کانال کنید.
قدم دوم: تولید محتوا
تولید محتوا در یوتیوب را نباید کار سخت و پیچیدهای دانست. در واقع شما با کمترین امکانات باید شروع به تولید محتوا کرده و به مرور با کسب ایده از دیگران و مشاهده ویدیوهای یوتیوبرهای موفق، مهارت تولید محتوای خود رو افزایش بدید.
قدم سوم: رسیدن به شرایط کسب درآمد از یوتیوب (مانتایز)
برای اینکه شما وارد مرحله کسب درآمد از یوتیوب شوید دو شرط اصلی وجود دارد:
شرط اول داشتن حداقل ۱۰۰۰ سابسکرایبر (دنبال کننده) است. و شرط دوم در این است که در طول مدت ۱۲ ماه گذشته یا به عبارتی ۳۶۵ روز اخیر، ویدیوهای کانال شما حداقل 4000 ساعت واچتایم داشته باشد. منظور از واچتایم در واقع این است که ویدیوهای شما به صورت مجموع ۴۰۰۰ ساعت، دیده شده باشد. در صورتی که قوانین یوتیوب را رعایت کرده باشید، پس از بررسی کانال شما تایید شده و میتوانید وارد مرحله درآمدزایی از یوتیوب شوید.
در صورتی که این شرایط را داشته باشید میتوانید برای فعالسازی مانتایز کانال خود اقدام کنید.
قدم چهارم: گوگل ادسنس
همانطور که در بالا اشاره شد، برای فعالسازی مانتایز کانال و کسب درآمد از یوتیوب و تبلیغاتی که بر روی ویدیوهای شما نمایش داده میشود، نیاز به یک حساب گوگل ادسنس دارید.
گوگل ادسنس Google Adsense یکی از سرویسهای رایگان تبلیغات در گوگل است که شرایط کسب درآمد از طریق تبلیغات را ایجاد میکند. گوگل با دسته بندی و مدیریت این تبلیغات بر اساس تعداد بازدید و کلیک، به شما درآمد میدهد.
این نکته را باید بدانید که ثبتنام در گوگل ادسنس فقط با نام و آدرس واقعی امکان پذیر است. کد تایید از طرف گوگل به آدرسی که ثبت کردهاید ارسال میشود و در نهایت شماره تلفن نیز با یک پینکد به تایید میرسد. همچنین برای اینکه گوگل بتواند درآمد کسب شده از یوتیوب را به حسابتان واریز کند، نیاز به یک شماره حساب معتبر دارید که توسط گوگل مورد تایید قرار بگیرد.
اما سوالی که بوجود میآید، با وجود تحریمهای گوگل و عدم امکان ثبت شماره حساب و ساخت گوگل ادسنس، درآمد یوتیوب در ایران چگونه است؟ آیا همچین چیزی امکان پذیر است؟ در ادامه به این سوالات پاسخ میدهیم.
کسب درآمد از یوتیوب در ایران ممکن است؟
همانطور که بالاتر اشاره شد، یوتیوب ایران را تحریم و ایران نیز آن را فیلتر کرده است، به همین دلیل کسب درآمد از یوتیوب فرآیند سخت و پیچیدهای داردل. برای دریافت درآمد از یوتیوب باید در ابتدا یک حساب Google AdSense داشته باشید و چون در داخل ایران زندگی میکنید، این مسئله در ابتدای امر امکانپذیر نیست، زیرا ایران و چند کشور دیگر از طرف یوتیوب پشتیبانی نمیشوند و مبادلات مالی با آنها امکان پذیر نیست.
اما این مسئله راهحل خود را دارد. برای دریافت درآمد یوتیوب میتوانید از راه حلهای جایگزین استفاده کنید.
تعرفه کسب درآمد از یوتیوب چقدر است؟
یکی از سوالاتی که بسیار زیاد از تیم مسترتیوب پرسیده میشود این است که تعرفه کسب درآمد از یوتیوب در ایران چقدر است؟
در واقع هیچکس، حتی گوگل نمیتواند به شما عدد دقیقی بدهد. این مقدار به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. اما از آنجایی که درآمد از یوتیوب ارزی میباشد، نسبت به معادل ریالی ارزش بسیار بالایی پیدا میکند.
به طور میانگین با هر ۱۰۰۰ بار دیده شدن میتوان از یوتیوب ۲ تا ۵ دلار درآمد کسب کرد.
نکته ی مهم: یوتیوب بابت فیلم های آموزشی پول بیشتری می دهد. در صورتی که موضوع کانال شما تخصصیتر و فنیتر باشد و جامعه هدف کوچکتری داشته باشد، تبلیغات مرتبط آن نیز گرانتر خواهد بود و درآمد بیشتری خواهید داشت.
همچنین در صورتی که بازدید کنندگان شما از کشورهای ثروتمند باشند، یوتیوب پول بیشتری بابت تبلیغات گرفته و درآمد شما نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
پس انتخاب موضوع و جامعه هدف شما میتواند تاثیر مستقیمی در میزان درآمد شما از یوتیوب داشته باشد.
دریافت درآمد یوتیوب در ایران چگونه است؟
با وجود ممنوعیتهای موجود برای دریافت درآمد یوتیوب در ایران میتوانید از روشهای جایگزین استفاده کنید که هرکدام معایب و مزایای خود را دارند. در ادامه سه مورد از بهترین روشهای موجود برای نقدر کردن درآمد یوتیوب در ایران را آوردهایم:
استفاده از خدمات MCNها
شرکتهای MCN یا همان Multi Channel Network ها در واقع معتمد یوتیوب هستند میتوانند در نقد کردن درآمد یوتیوب به شما کمک کنند.
در مورد این شرکتها در مقاله ام سی ان چیست به صورت کامل صحبت کردهایم، اما به صورت خلاصه این شرکتها با دریافت درصدی از درآمد کانال شما، به عنوان واسط میان شما و یوتیوب عمل میکنند و کارهای دریافت پول، مسائل مالیاتی و حقوقی را به جای شما انجام میدهند.
البته باید بدانید این شرکتها کارمزد بالاتری نسبت به سایر روشهای موجود دارند چرا که علاوه بر نقد کردن درآمد شما از یوتیوب، خدمات دیگری مانند ارائه شناسه محتوا یا Content ID و حفظ حق کپی رایت برای محتوای تولید شده را نیز به شما میدهند. همچنین این شرکتهای MCN میتوانند برای بازاریابی محتوای تولید شده نیز به شما کمک کنند.
استفاده از شرکتهای واسطه
این شرکتها از افرادی تشکیل شدهاند که صاحب کانال را حمایت و راهنمایی میکنند تا با تجربه خودشان، کانال را در مسیر درآمدزایی درستی قرار دهند. همچنین در نقد کردن درآمد به صاحب کانال کمک میکنند.
این شرکتها نسبت به MCNها کارمزد کمتری میگیرند و در تمامی مراحل سعی میکنند شما را همراهی کنند.
به دلیل فعالیت گستردهای که با کانالهای یوتیوب مختلف دارند و مشکلات یوتیوب را میشناسند میتوانند در اوایل کار و راه اندازی کانالتان راهنمای بسیار خوبی باشند.
استفاده از دوست و آشنای ساکن در خارج از کشور
این روش هم کاملا امکان پذیر است اما استفاده از این روش را تنها در صورتی توصیه میکنیم که به فرد مورد نظر اعتماد کامل داشته باشید. در این روش فردی مطمئن در خارج از ایران کانال یوتیوبی را به نام خودش ثبت میکند و سپس شما را به عنوان مدیر کانال قرار میدهد. با این کار ریش و قیچی دست شماست و میتوانید تمامی قسمتهای کانال را به تنهایی مدیریت کنید.
البته مجدد تاکید میکنید این روش ریسکهای خودش را دارد، چرا که درآمد یوتیوب شما میتواند از نظر مالیاتی برای شخص واسط مشکلاتی ایجاد کند و همچنین تمامی درآمد از یوتیوب کسب شده توسط شما به حساب او واریز شده و همیشه میتوان احتمال سواستفاده را در نظر داشت.
در این مقاله گفته شد که یوتیوب چیست؟ کسب درآمد از یوتیوب چگونه ممکن است و دریافت درآمد یوتیوب در ایران نیز چه راهها و روشهایی دارد. حالا تصمیم با شماست.
اگر احساس میکنید توانایی و علاقه لازم به تولید محتوا را دارید، همین الان کانال یوتیوب خود را بسازید. جذاب بودن ویدیوهای شما میتواند تمایز زیادی میان رقبا ایجاد کند و شما را چند مرحله جلو بیاندازد. هرچه ایدهها و خلاقیتهای شما در تولید و انتشار ویدیوها بیشتر باشد، مخاطبان بیشتر و ماندگارتری را خواهید یافت. همچنین در مقالات موجود در مسترتیوب میتوانید آموزشهای رایگان زیادی را پیدا کنید که شما را برای ابتدای کارتان راهنمایی میکند.
اگر در روزها و ماههای ابتدایی فعالیت در یوتیوب با استقبال روبرو نشدید ناامید نشوید. اکثر یوتیوبرها پس از سالها تلاش به موفقیت رسیدهاند.