علم پزشکی
3 سال پیش / خواندن دقیقه

بیرون زدگی یا افتادگی رحم چیست +پیشگیری و درمان

بیرون زدگی رحم یک بیماری است که باعث افتادگی یا نشست رحم از جای اصلی خود می شود و این مشکل باعث می شود که در داخل مهبل برآمده شود.افتادگی رحم باعث می شود، رحم از واژن بیرون بزند، که این بیماری می تواند بر اثر بارداری، زایمان و فشار های درون شکمی ،زور زدن در هنگام یبوست رخ دهد.از عوارض این بیماری ممکن است به همراه بیرون زدگی دهانه رحم برآمدگی رحم و یا مثانه در امتداد قدامی مهبل و برآمدگی دیواره مقعد به جدار خلفی مهبل وجود داشته باشد.اگر دچار بیرون زدگی رحم شده باشید و با ورزش کردن علائم تا 3 ماه بهبود پیدا نکرد می بایست به پزشک مراجعه کنید.

بیرون زدگی یا افتادگی رحم چیست +پیشگیری و  درمان

بیرون زدگی رحم چیست

بیرون زدگی رحم از بیماری های ناحیه تناسلی زنان می باشد که باعث می شود رحم از جای طبیعی خود خارج شود و از واژن بیرون بزند.بارداری، زایمان فشارهای درون شکمی می تواند از عواملی باشد که باعث می شود بیرون زدگی دهانه رحم ایجاد شود.

رحم به کمک ماهیچه ها و رباط ها در گیر می باشد و زمانی که این ماهیچه ها و رباط ها ضعیف شوند باعث می شود رحم از جای خود خارج شده و به بیرون حرکت کند.

رباط هایی که رحم را در بر می گیرند عبارتند از رباط های گرد، یوتروساکرال، رباط های تخمدانی است.از بین این رباط ها،رباط های یوتروساکرال می باشد که بیشتر از بقیه رباط ها رحم را در بر می گیرد.

علائم شایع بیرون زدگی رحم

شدت بیرون زدگی و افتادگی رحم متفاوت می باشد. اگر بیرون زدگی جزئی باشد که به طور کل هیچ علائمی ندارد ، اما اگر این افتادگی رحم شدید باشد ، باعث احساس سنگینی یا درد خفیف در قسمت تحتانی پشت، اشکال در دفع مدفوع و ادرار ، درد در لگن و بی اختیاری ادرار را در پی دارد.

  • توده در جلو یا پشت مهبل یا توده ای که از مهبل بیرون بزند.
  • ناراحتی مبهم در ناحیه لگن
  • کمردرد که با بلند شدن بدتر خواهد شد
  • بی اختیاری استرس مانند نشت ادرار در هنگام خنده یا سرفه
  • اشکال در اجابت مزاج
  • درد در هنگام مقاربت جنسی

علت بیرون زدگی رحم

بیرون زدگی زمانی ایجاد می شود که عضلات و رباط های قاعده شکم، معمولا در اثر زایمان یا سالخوردگی کشیده شده باشد و از عوامل افزایش دهنده خطر بیرون زدگی رحم چاقی افراد، زایمان مکرر، سن بالا، بیماری هایی مانند تومورها، سرفه مزمن، یبوست مزمن که باعث می شود فشار داخل شکم افزایش یابد، تناسب فیزیکی نامناسب، شغل هایی که باعث بلند کردن اجسام سنگین می شود و همچنین یک بار زایمان طبیعی می تواند باعث شود ناحیه را ضعیف کرده که منجر به بیرون زدگی رحم گردد.

پیشگیری از بیرون زدگی رحم

برای اینکه از این بیماری پیشگیری کنید می بایست وزن خود را با تعادل برسانید و یا در تعادل نگه دارید،همچنین سعی کنید در طول بارداری و پس از زایمان تمرینات ورزشی انجام دهید. از یک رژیم غذایی علمی و صحیح استفاده کنید و اگر دچار یبوست می شوید سریعا آن را درمان کنید.

عوارض احتمالی بیرون زدگی رحم

این بیماری عوارضی همچون زخم شدن گردن رحم را به همراه دارد و همچنین باعث افزایش خطر عفونت یا آسیب لگنی و انسداد مجرای ادرار نیز شود.

درمان بیرون زدگی رحم

بیشتر اوقات برای بیرون زدگی رحم درمان خاصی لازم نیست و می توانید با ورزش کردن عضلات را بهبود ببخشید و بیرون زدگی رحم را با ورزش درمان کنید. اما اگر بیرون زدگی شدید باشدمی تواند با جراحی معالجه شود.برای درمان بیرون زدگی رحم ابتدا باید آزمون های تشخیصی صورت بگیرید که این آزمایش ها شامل تست پاپ اسمیر، آزمایش ادرار، سونوگرافی از لگن، آندومترو پیلوگرافی داخل وریدی می باشد.

روند درمان این بیماری به شدت بیرون زدگی ، سن و سال، فعالیت های جنسی، اختلالات لگنی و تمایل به بارداری مجدد وابسته می باشد.اگر بیرون زدگی شدید بود میبایست جراحی شود و همچنین درمان بیرون زدگی رحم با علائم خفیف شامل:

  • برنامه ورزشی
  • هورمون درمانی
  • شیاف مهبل

در بعضی موارد برای درمان بیرون زدگی رحم از شیاف واژن استفاده می شود، که یک دستگاه حلقه ای کوچکی است که برای کمک به نگه داشتن رحم در یک موقعیت طبیعی مهبل گذاشته می شود.

داشتن یک رژیم غذایی مناسب می تواند برای درمان این بیماری کمک زیادی کند، سعی کنید اگر چاق هستید وزن خود را کم کنید و برای پیشگیری از یبوست از یک رژیم غذایی پر فیبر استفاده کنید.

درمان بیرون زدگی رحم با جراحی

دو نوع جراحی را می توان برای درمان افتادگی رحم انجام داد.انتخاب نوع جراحی به سن افراد، وضعیت سلامتی و تمایل به باردار شدن دارد که با تشخیص ان توسط پزشک جراح این اتفاق می افتد. جراحی های بیرون زدگی رحم به دو نوع هیسترکتومی و جراحی تعلیق رحم با روش لاپراسکوپی می باشد.

در روش هیسترکتومی، پزشک رحم را از طریق شکم یا واژن خارج می کند و در روش جراحی تعلیق رحم، پزشک با کمک رباط های لگن یا مواد جراحی، رحم را به حالت اولیه خود باز می گرداند.

 سلب مسئولیت: مطالب و مقالات سایت جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شود و نباید مطالب را جایگزین مراجعه به پزشک کرد و برای استفاده از آنها لازم است با پزشک مربوطه مشورت کنید.

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع