دیابت نوع 2 (بعضی اوقات “دیابت شیرین نوع 2” نامیده می شود) نوعی اختلال است که روش استفاده از قند بدن شما را مختل می کند.
تمام سلولهای بدن شما برای کار عادی به قند احتیاج دارند. قند به کمک هورمونی به نام انسولین وارد سلولها می شود. اگر انسولین کافی نباشد، یا بدن پاسخ خود را به انسولین متوقف کند، قند در خون تجمع میابد. این اتفاقی است که برای مبتلایان به دیابت می افتد.
2 نوع دیابت مختلف وجود دارد:
- در دیابت نوع 1، مشکل این است که بدن انسولین کمی تولید می کند و یا تولید نمیکند.
- در دیابت نوع 2، مشکل این است که:
- سلولهای بدن به انسولین پاسخ نمی دهند
- بدن انسولین کافی نمیسازد.
- یا هر دو
دیابت نوع 2 معمولاً علامتی ندارد. در صورت بروز علائم ، آنها شامل موارد زیر می شوند:
- ادرار کردن بیش از حد معمول
- عطش شدید
- تاری دید
اگر دیابت نوع 2 به ندرت باعث ایجاد علائم می شود ، چرا باید به آن توجه کنم؟
حتی اگر دیابت نوع 2 باعث نشود آن را بسیار جدی بگیرید. در صورت عدم درمان ممکن است به مرور زمان مشکلات جدی ایجاد کند. این اختلال می تواند منجر به:
- حمله قلبی
- سکته
- مشکلات کلیه
- مشکلات بینایی (حتی کوری)
- درد یا از دست دادن احساس در دست و پا
- قطع شدن انگشتان، انگشتان پا و یا بقیه قسمت های بدن
برای اینکه متوجه شوید مبتلا به دیابت نوع 2 هستید، پزشک شما آزمایش قند خون مینویسد تا میزان قند خون شما اندازهگیری شود. درصورتی که قند خون ناشتای شما (FBS) از 126 بالاتر باشد شما مبتلا به دیابت هستید.
البته توجه داشته باشید که برای تایید تشخیص دیابت معمولا نیاز به تکرار آزمایش است.
چگونه دیابت نوع 2 درمان می شود؟
چند دارو وجود دارد که به کنترل قند خون کمک می کند. برخی از افراد باید قرص هایی مصرف کنند که به بدن کمک می کند انسولین بیشتری بسازد یا به انسولین کمک کند تا کار خود را انجام دهد.
البته ممکن است با تشخیص پزشک نیاز به تزریق انسولین پیدا کنید.
بسته به اینکه چه دارویی مصرف میکنید، ممکن است لازم باشد قند خون خود را به طور مرتب در خانه بررسی کنید. اما همه افراد مبتلا به دیابت نوع 2 لازم نیست این کار را انجام دهند. پزشک یا پرستار شما به شما خواهند گفت که آیا شما باید قند خون خود را بررسی کنید، و چه موقع و چگونه این کار را انجام دهید.
بعضی اوقات، افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز برای کاهش مشکلات ناشی از این بیماری به دارو نیاز دارند. به عنوان مثال، داروهای مورد استفاده برای کاهش فشار خون می توانند احتمال حمله قلبی یا سکته مغزی را کاهش دهند.
توجه داشته باشید که داروهای ضد دیابت، تنها عامل کنترل این بیماری نیستند. فعالیت فیزیکی، کاهش وزن، تغذیه سالم و سیگار نکشیدن همه می توانند به افراد مبتلا به دیابت کمک کند تا حد ممکن سالم بمانند.
آیا می توان از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری کرد؟
بله می شود. برای کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2، مهمترین کاری که می توانید انجام دهید کنترل وزن شما است. اگر از قبل اختلال دارید، کاهش وزن می تواند سلامتی و کنترل قند خون شما را بهبود بخشد. فعالیت فیزیکی و ورزش همچنین میتواند به جلوگیری یا کنترل این اختلال کمک کند.