احتمالا در برگه گزارش آندوسکوپی و بیوپسی با کلمه مری بارت (Barrett’s esophagus) رو به رو شده اید و بسیار کنجکاو شدهاید که مری بارت چیست؟
بافت پوششی مری در حالت عادی از جنس سنگفرشی چند لایه و بافت پوششی معده نیز از نوع استوانهای ساده است. در بیمارانی که به مدت طولانی دچار ریفلاکس (GERD) هستند، اسید معده باعث تغییر بافت پوششی قسمت پایین مری میشود؛ یعنی بافت پوششی مری از سنگفرشی به استوانهای تبدیل میشود. به این حالت مری بارت میگویند.
همانطور که در شکل میبینید، پزشک در حین آندوسکوپی متوجه تغییر در ظاهر مخاط قسمت تحتانی مری میشود. شرح حال رفلاکس معده به مدت طولانی نیز شک به تشخیص را بیشتر میکند. البته تشخیص نهایی با بیوپسی قسمت مورد نظر و تایید تشخیص توسط پاتولوژیست است.
در نمای میکروسکوپی همانطور که گفته شد، جایگزینی سلول های سنگفرشی با سلول های استوانه ای دیده میشود. البته سلول های گابلت نیز دیده میشود که جایگاه اصلی این سلول ها در روده است.
نحوه ایجاد مری بارت
همانطور که گفته شد، تحریک طولانی مدت بافت پوششی مری توسط اسید معده در زمینه ریفلاکس معده باعث تغییر بافت پوششی مری میشود. از آنجایی که قسمت تحتانی مری بیشتر در معرض اسید معده است، این بیماری در قسمت پایینی آن ایجاد میشود.
درمان مری بارت
همانطور که گفته شد این بیماری در زمینه ریفلاکس رخ میدهد. پس در قدم اول با درمان ریفلاکس، آسیب وارد شده به مری را کاهش میدهیم.
آیا مری بارت منجر به سرطان میشود؟
این بیماری لزوما منجر به سرطان نمیشود ولی شانس ابتلا به سرطان مری (مخصوصا آدنوکارسینوم) را افزایش میدهد. به همین دلیل بیماران مبتلا به مری بارت که دچار دیسپلازی (حالت غیرطبیعی در سلولها) نشدهاند باید هر 3 الی 5 سال یکبار آندوسکوپی شوند. هرگاه الگوی علایم گوارشی نیز تغییر کند باید آندوسکوپی انجام شود.
اگر در گزارش بیوپسی “دیسپلازی” با هر درجهای گزارش شد نگران نباشید. این تشخیص باید توسط یک پاتولوژیست مجرب دیگر تایید شود.
اگر تشخیص دیسپلازی تایید شد باید 6 ماه دیگر اندوسکوپی مجدد انجام شود و در صورتی که بهبودی رخ نداده بود، درمانهای لازم انجام میشود.