نورونتین ( گاباپنتین ) ، یک داروی ضد صرع است که برای درمان تشنج،سردرد،دردهای ناشی از صدمات عصبی و سایر انواع درد به کار می رود.این دارو از دسته داروهای ضد تشنج است ولی عموما بیشتر برای درد بکار می رود تا تشنج
نکات مهم در مورد این دارو و نحوه مصرف آن:
نورونتین ( گاباپنتین ) را دقیقا همانگونه که پزشکتان گفته است مصرف کنید و هیچگاه سرخود دارو را شروع یا قطع نکنید.
عوارض جانبی شایع گاباپنتین شامل تاری دید ، برونشیت ( در کودکان ) ، سرگیجه، خواب آلودگی ، خستگی، تب ( در کودکان ) ، مختصری حرکات غیر ارادی چشم ، خارش و آبریزش بینی ، فقدان هماهنگی عضلانی ، تهوع، لرزش ، عفونت ویروسی ( در کْودکان ) ، استفراغ گهگاهی، و افزایش وزن ( در کودکان ) است .
این دارو برای درمان سردرد و درد های دیگر با دوزهای متفاوتی بکار می رود ،لذا از مصرف سرخود آن با توصیه دوستان و بدون نظر پزشک خودداری نمایید.
این دارو موجب خواب آلودگی می گردد و بهتر است قبل از اقدامات نیازمند هوشیاری کامل مانند رانندگی مصرف نشود.
اگر شما هر گونه مشکل کلیوی دارید و یا تحت همودیالیز هستند،حتما قبل از مصرف دارو به پزشکتان بگویید.
گاباپنتین دارویی است که در درجه نخست جهت درمان اپیلپسی (صرع) استفاده میشود، ولی بطور معمول در موردها دیگری بجز صرع نیز گاباپنتین تجویز میگردد.
در این نوشتار با جزییات بیشتری به معرفی داروی گاباپنتین میپردازیم.
قرص گاباپنتین (گابانتین) چیست و چه عوارضی دارد؟
گاباپنتین (گابانتین) ۱ داروی ضد تشنج و تسکین دهنده درد است. گاباپنتین بر روی مواد کیمیایی (شیمیایی) و اعصابی در پیکر (بدن) اثر میگذارد که در پیدایش تشنج و برخی انواع درد گرفتار هستند.
گاباپنتین در بالغین و بزرگسالان جهت درمان دردهای نوروپاتیک (دردهای عصبی) ناشی از میکروب (ویروس) تبخال یا زگیل استفاده میشود. گاباپنتین بنام تجاری Horizant نیز جهت درمان سندرم پاهای بی قرار استفاده میشود.
گاباپنتین بنام تجاری نورنتین هم جهت درمان تشنجهای افراد بزرگسال و بچههای (اطفال) دست کم ۳ ساله استفاده میشود. تنها از گاباپنتینی بهره جویی کنید که توسط دکتر تجویز شده است.
اطلاعات اساسی و مهم در زمینه گاباپنتین
برخی اشخاص در وقت استعمال خصوصا در آغاز استعمال گاباپنتین گهگاهی به خودکشی فکر میکنندکودکانی که گاباپنتین استعمال میکنند امکان دارد گرفتار دگرگونی (تغییرات) رفتاری شوند نسبت به دگرگونی (تغییرات) خلقی و برخی نشانههای دیگر هوشیار باشید و هرنوع نشانه جدید یا نامطلوبتر شدن نشانههای را به دکتر (پزشک) اطلاع دهید.
استعمال گاباپنتین را بطور غیرمنتظره قطع نکنید، حتی چنانچه حس میکنید حالتان خوب است.
پیش از استعمال گاباپنتین
چنانچه به گاباپنتین حساسیت دارید، نباید از این دارو بهره جویی کنید. جهت اینکه یقین حاصل کنید که استفاده از دارو جهت شما بدون خطر است، چنانچه تاکنون به هر ۱ از مشکلات زیر گرفتار شده اید، پیش از آغاز استعمال گاباپنتین قطعا به دکتر (پزشک) اطلاع دهید:
بیماری کلیوی (یا چنانچه در حال دیالیز هستید)
مرض قند (دیابت)
دلمردگی (افسردگی)، اختلال خلقی یا فکر و مبادرت (اقدام) به خودکشی
تشنج (مگر اینکه گاباپنتین را جهت درمان تشنج اخذ کنید)
بیماری کبد
بیماری قلبی
(بیماران گرفتار (مبتلا) به سندروم پای بیقرار) چنانچه در طی روز میخوابید یا شیفت شبانه کار انجام میدهید (می کنید)
برخی اشخاص در وقت استعمال داروی گاباپنتین به خودکشی فکر میکنند. دکتر (پزشک) اثر بخشی دارو را طی ملاقاتهای بسامان (منظم) مورد وارسی قرار میدهد. خانواده و اطرافیان نیز باید نسبت به دگرگونی (تغییرات) خلقی و نشانههای به وجود آمده در فرد هوشیارتر باشند.
گاباپنتین در دوره حاملگی
مشخص نشده است که آیا گاباپنتین به نوزاد متولد نشده زیان میزند یا خیر قبل از استعمال گاباپنتین چنانچه حامله (باردار) هستید یا قصد حاملگی دارید، قطعا به دکتر خود اطلاع دهید.
کنترل تشنج در دوره حاملگی خیلی پراهمیت است و تشنج در دوره حاملگی هم به مادر و هم به نوزاد زیان میزند. در دوره حاملگی استعمال گاباپنتین را جهت تشنج بدون مشاوره دکتر (پزشک) آغاز یا متوقف نکنید و چنانچه حامله (باردار) سهمگین و شدید بی درنگ به دکتر (پزشک) اطلاع دهید.
گاباپنتین میتواند وارد شیر مادر شود، ولی اثرات آن بر روی نوزاد ناشناخته است. چنانچه در حال شیردهی به نوزاد هستید، قبل از آغاز استعمال گاباپنتین به دکتر (پزشک) اطلاع دهید.
نکاتی در زمینه استعمال گاباپنتین
گاباپنتین را درست طبق دستور دکتر (پزشک) استفاده کنید و این دارو را کمتر یا افزونتر از میزان سفارش شده استعمال نکنید. استعمال گاباپنتین را بطور غیرمنتظره متوقف نکنید.
قطع غیرمنتظره استعمال گاباپنتین امکان دارد سبب ازدیاد تشنجها شود.
در زمینه کاهش مقدار استفاده دارو دستورالعملهای دکتر (پزشک) را دنبال نمایید.
۱ برچسب هشدار یا کارت شناسایی همراه داشته باشید که نشان بدهد. داروی گاباپنتین مصرف میکنید. بعلاوه به هر پزشکی که مراجعه مینمایید، میبایست در جریان استعمال داروی گاباپنتین توسط شما قرار گیرد.
داروی گاباپنتین بر روی برآیند برخی آزمایشها اثر میگذارد، بنابراین جهت انجام هرنوع آزمایش یا معاینات پزشکی به دکتر (پزشک) اطلاع دهید که داروی گاباپنتین مصرف میکنید. قرص و کپسول گاباپنتین را در درجه حرارت اتاق حفاظت کنید و از نور و رطوبت دور نگه دارید.
اقدامات احتیاطی در وقت استعمال گاباپنتین
این دارو بر روی افکار و عکس العملهای شما اثر میگذارد در وقت استعمال گاباپنتین چنانچه تصمیم به رانندگی دارید یا کاری میکنید که احتیاج به هوشیاری دارید، خیلی احتیاط نمایید.
۲ ساعت پیش و ۲ ساعت پس از استعمال گاباپنتین از استعمال آنتی اسیدها پرهیز کنید. آنتی اسیدها جذب گاباپنتین را جهت پیکر (بدن) دشوار میکند. بعلاوه آشامیدن الکل در وقت استعمال گاباپنتین امکان دارد سبب پیدایش اثرات ناخواسته جدی شود.
اثرات ناخواسته گاباپنتین
چنانچه نشانههای بازتاب حساسیتی را در خور تماشا انجام میدهید (می کنید)، بی درنگ به دکتر (پزشک) مراجعه نمایید. نشانههای بازتاب حساسیتی به گاباپنتین شامل: مشکل تنفسی، ملتهب شدن صورت، لبها، زبان یا حلق
چنانچه ۱ بازتاب جدی نسبت به دارو نشان دادید که بر روی بخشهای گوناگون بدن اثرگذاری (تاثیر) گذاشته است، قطعا به دکتر (پزشک) مراجعه نمایید. واکنشهای جدی نسبت به گاباپنتین شامل: جوشهای پوستی، تب، غدههای ملتهب، نشانههای همانند به آنفلوآنزا، دردهای ماهیچهای (عضلانی)، سستی سهمگین و شدید، کبودی غیر معمولی یا زرد شدن پوست یا چشمها این واکنشها امکان دارد چند هفته پس از آغاز استعمال گاباپنتین اتفاق بیوفتد.
هرنوع نشانه جدید یا نامطلوبتر شدن نشانههای را به دکتر (پزشک) گزارش دهید، بعضی از این علائم شامل: دگرگونی (تغییرات) رفتاری یا خلقی، پریشانی (اضطراب)، آفند (حمله) هراس، مشکل در حین خواب یا حس تحریک پذیری، خشم، تهاجمی شدن، بیقراری، بیش فعالی (ذهنی یا جسمی)، دلمردگی (افسردگی) یا فکر به خودکشی یا صدمه زدن به خود
در حالت بروز هر ۱ از نشانههای زیر در وقت استعمال گاباپنتین به دکتر مراجعه کنید:
افزایش تشنج و حملات مشابه تشنجی
سستی یا ملال و خستگی سهمگین و شدید
چالش در اعتدال یا جنبش ماهیچهها (عضلات)
درد قسمت والای شکم
درد قفسه سینه
سرفههای جدید یا نامطلوبتر شدن سرفهها به همراه تب و مشکل تنفسی
احساس سوزش سهمگین و شدید یا بیحسی
حرکات غیرارادی و تند چشمها
مشکلات کلیه – کاهش ادرار، درد یا بروز چالش در زمان خروج ادرار، ملتهب شدن در پاها و مچ پاها
اثرات ناخواسته گاباپنتین در اطفال
برخی اثرات ناخواسته زیادتر در کودکانی بروز میکند که درحال استعمال گاباپنتین هستند.چنانچه فرزند شما در حال استعمال داروی گاباپنتین است و هر ۱ از نشانههای زیر را در وی تماشا انجام میدهید (می کنید)، قطعا به دکتر (پزشک) اطلاع دهید:
دگرگونی (تغییرات) رفتاری
چالش در حافظه
دشواری هایی در تمرکز
بیقراری و خشونت کلامی و گاهی فیزیکی
رایجترین اثرات ناخواسته گاباپنتین
اثرات ناخواسته معمول مرتبط به گاباپنتین شامل:
درد سر (سردرد)، گیجی (سرگیجه)، خواب آلودگی و ملال و خستگی
تورم در دست یا پا
چالش در چشمها
چالش در هماهنگی
(در کودکان) تب، تهوع و بالا آوردن
موردها قید شده لیست کاملی از اثرات ناخواسته گاباپتین نیستند. این دارو امکان دارد عارضههای دیگری نیز داشته باشد. در حالت بروز هرنوع پیامد بی درنگ به دکتر (پزشک) مراجعه نمایید.
تداخلات دارویی با گاباپنتین
تداخلات دارویی بر روی اثربخشی دارو اثرگذاری (تاثیر) گذاشته و ریسک ظهور اثرات ناخواسته را افزایش میدهد. در اینجا به بااهمیتترین تداخلات دارویی با گاباپنتین اشاره میکنیم ولی تمام تداخلات را در بر نمیگیرد. لیستی از تمام دواهایی که مصرف میکنید (داروهای با نسخه، بی نسخه، مکملها و دواهایی گیاهی) به همراه داشته باشید و آنرا به دکتر خود ارائه دهید. استعمال داروی گاباپنتین را بطور غیرمنتظره و بدون مشاوره با دکتر (پزشک) آغاز یا متوقف نکنید و مقدار استفاده دارو را تغییر ندهید.
یکی از دواهایی که با گاباپنتین تداخل دارد داروی اورلیستات* orlistat است.
اورلیستات orlistat: جهت کاهش جذب چربی و درمان فربهی (چاقی) از آن استفاده میشود این دارو در ایران عمدتاً بنام تجاری لیپونیل (Liponile) و در بخش زیادی از کشورها بنام تجاری Xenical عرضه میشود.
چنانچه در حال استعمال دواهای دیگری هستید که سبب خواب آلودگی و گیجی میشوند، به طور مثال الکل، ماری جوانا، آنتی هیستامینها، دواهای خواب آور یا دواهای پریشانی (اضطراب)، شل کنندههای ماهیچهای (عضلانی) و ضد دردهای روانگردان (مانند کدوئین و مورفین) پیش از استعمال گاباپنتین به دکتر (پزشک) اطلاع دهید.
برچسب مرتبط به آمیزهها (ی) داروها را با دقت وارسی نمایید زیرا این داروها امکان دارد دربردارنده (حاوی) آمیزهها (ی) خواب آور باشند. (مانند دواهای حساسیت و دواهای سرفه و سرماخوردگی)
داروی گاباپنتین را با دیگر دواهایی که شامل گاباپنتین هستند استعمال نکنید.
گاباپنتین روی برخی آزمایشهای ادرار که جهت رسیدگی (بررسی) پروتئین ادرار انجام میشوند، اثر میگذارد. قطعا به دکتر درمانگر و پرسنل آزمایشگاه اطلاع دهید که درحال استعمال داروی گاباپنتین هستید.