تکنیک های مدیریت خشم و پرخاشگری در زندگی یکی از مهارت های بسیار مهم در زندگی هر فردی است. اینکه به چه دلیل خشمگین می شویم، یک مفهوم است و اینکه چگونه بتوانیم خشم خود را کنترل یا مدیریت کنیم مفهومی دیگر. وقتی خشمگین می شویم عوامل زیادی در آن دخیل هستند. خشم یک واکنش رفتاری است که در برابر عصبانیت از چیزی و یا کسی برای واکنش و یا جبران آن رفتار به وجود می آید. در بیشتر موارد خشم و پرخاشگری اتفاقی است که انتظار آن را نداشته ایم و مورد پذیرش ما نیست.
انسان می تواند خشمگین شود زیرا از احساس عصبانیت نشأت می گیرد و ما هیچ انسانی را نمی توانیم بشناسیم که خشمگین نشده باشد اما مسئله مهم واکنش ما به ابراز خشم است. در این مقاله تکنیک های مدیریت خشم و پرخاشگری را به شما آموزش می دهیم.
واکنش ما در هنگام خشم
آیا وقتی خشمگین می شویم باید همه چیز را بشکنیم، خراب کنیم و یا هر حرفی را بزنیم؟
در واقع نشان دادن خشم به این شکل بیشتر نشان دادن نوعی ضعف است. کسانی که در برابر احساس خشم خود کنترلی ندارند و هر واکنشی در زمان خشمگین بودنشان را انجام می دهند، جزو دسته افراد خشمگین، تندخو و عصبانی هستند که کنترلی بر خشم خود ندارند. تاب تحمل هر موردی را که بر خلاف میلشان باشد را نیز ندارند. احساس این افراد اینگونه عمل می کند که چون من خشمگین هستم، پس حق انجام هر کاری و یا نشان دادن خشم خود به شکلی که آموخته ام را دارم.
نشان دادن خشم، رفتاری آموختنی است؛ اگر شا در کودکی در محیطی باشید که هر فردی خشم خود را بدون هیچ سانسوری نشان می دهد. آن را کنترل نمی کند و نیازی به تصحیح رفتار خود نمی بیند، بنابراین دچار آسیب می شود. این چنین است که تنها راه دفاع از خود را در برابر آسیب های احتمالی، نشان دادن خشم خود می داند. پس از آن خشم و رفتار پرخاشگرانه برای او به نوعی قدرت نمایی می شود و دیگران را هم به دلیل ترس از خود تحت تاثیر قرار می دهد.
تکنیک های مدیریت خشم و پرخاشگری در زندگی
در کنترل خشم یا مدیریت خشم که یکی از مهارت های 10 گانه مهم در زندگی است. نیاز به آن دارد که بدانیم چگونه می توانیم خشم خود را به نحوی که آسیبی به خود و دیگران نرسانیم، به بهترین شکل نشان دهیم و آن را نیز سرکوب نکنیم. سرکوب خشم به تنهایی باعث تولید خشمی بیشتر می شود که غیر قابل کنترل یا مدیریت است و می تواند به خود تخریبی نیز کشانده شود.
موارد و تکنیک های مدیریت خشم و پرخاشگری که می توانیم یاد بگیریم.
- نسبت به آنجه که هر بار باعث خشم ما می شود کمی دقیق تر باشیم و خودمان را در آن شرایط قرار ندهیم. در واقع از به وجود آمدن شرایطی که می تواند ما را خشمگین کند، دوری یا پیش گیری کنیم. شاید نتوانیم آنچه را که ما را خشمگین می کند، تغییر دهیم اما می توانیم از بروز اتفاق پیشگیری کنیم و از اتفاقاتی مشابه و اینچنینی دور بمانیم. (این یک تکنیک ابتدایی و کنترلی است)
- اگر در شرایطی قرار گرفتیم که خشمگین شدیم، آن مکان را ترک کنیم و به خودمان اجازه دهیم در فضایی باشیم که نه حرفی به کسی بزنیم و نه آسیبی به دیگران برسانیم. می توانیم محلی که باعث بروز خشممان شده را با محلی که در آن قدمی بزنیم و تاملی داشته باشیم جا به جا کنیم. (این تکنیم هم کنترلی است و بلند مدت جواب نمی دهد ولی اگر در فضایی باشیم که این مورد دوباره قرار نیست اتفاق بی افتد بسیار مناسب است).
- افرادی که باعث خشم ما می شوند، مناسباتی با ما دارند و قرار است با آن ها باز هم مواجه شویم. که باعث ایجاد خشم و عصباننیت ما بایستی که با آن ها به صورت جرات ورزانه صحبت کنیم و مشکلمان را با آن ها حل کنیم. در نظر داشته باشید فرار و ریختن مشکلات در خودمان شرایط را بد تر و بد تر می کند.
- بر روی کلام خود کار کنید تا بتوانید از حق خود به صورت جرات ورزانه و مودبانه دفاع کنید. در نظر داشته باشید که جواب خشم با خشم، وضعیت را بدتر می کند.
- فعالیت بدنی مانند ورزش منظم راهی برای بهبود خلق و خو و رهایی از تنش و عصبانیت است.
- از مصرف مواد مخدر تفریحی و نوشیدن الکل زیاد خودداری کنید زیرا قدرت بازداری را در شما کاهش می دهد.
- از دیگران حمایت کنید. از طریق احساسات خود صحبت کنید و سعی کنید روی تغییر رفتار خود کار کنید.
- اگر در درک خشم خود مشکل دارید، گزارشی از زمانی که خشمگین می شوید بنویسید.
- سعی کنید خود را به جای دیگران بگذارید تا به دیدگاهی جدید دست یابید.
- شوخی کردن و مزاح را تمرین کنید.
بنابراین با همین چهار راهکار ابتدایی می توانید خودتان را در شرایط بهتری قرار دهید. لازم به ذکر است، که ادامه یادگیری مهارت ها و تکنیک های مدیریت خشم و پرخاشگری در زندگی را می توانید در مقالات مرتبط ما بخوانید.