مهاجرت یکی از موضوعاتی است که این روزها افراد بسیاری به آن می اندیشند. که میتواند در صورت مستعد بودن فرد و نداشتن مهارت های لازم باعث ایجاد اضطراب، خشم، احساس گناه و افسردگی مهاجرت در فرد شود. معمولا افرادی که بدون شناخت نسب به شخصیت و ویژگیها خود و تنها بر اساس مهارتهای کاری مهاجرت میکنند احتمال بیشتری برای در گیر شدن مشکلات خلقی هستند.
حال برای جلوگیری و یا درمان افسردگی پس از مهاجرت یا اضطراب پیش از مهاجرت یا بعد از آن باید چه کار کرد؟ بهترین کار گرفتن مشاوره از روانشناس متخصص در امور مهاجرت با تخصص افسردگی و اضطراب است.
روانشناسی مهاجرت تحصیلی
مهاجرت تحصیلی یکی از راه های اقامت دائمی در کشورهای مهاجر پذیر است. سال ها است که ایرانیان علاقه و رغبت زیادی برای ادامه تحصیل در کشورهای خارجی را دارند. اگر علاقه ای به دنبال کردن اخبار داشته باشید متوجه میشوید که ایرانیهای بی شماری در دانشگاه های خارج از کشور پذیرش می شوند. با وجود سابقه خوب و درخشان از دانشمندان و محققان ایرانی، دانشگاه های خارجی به خصوص در آمریکا و اروپا علاقه زیادی به پذیرش دانشجویان ایرانی دارند.
برای مثال در دانشگاه هایی مثل mit ماساچوست در آمریکا، چالمرز در سوئد، استانفورد، پنسیلوانیا، برکلی و ام آی تی آمریکا، پژوهشگران و دانشجویان ایرانی در بالاترین رده علمی قرار دارند. نکته: اما جالب است بدانید بسیار از همین افراد به دلیل نداشتن مهراتهای خودشناسی و انعطاف پذیری در زندگی مشترک دچار چالش میشوند. پس فرض بر اینکه همسر آینده استاد دانشگاه استانفورد هست و همه چیز قرار است عالی پیش برود را از ذهن خود بیرون کنید. مگر این که فرد تحصیل کرده یا استاد در دانشگاهای بین المللی جلساتی را با یک روانشناس گذرانده باشد.
تنهایی بعد از مهاجرت
دستاوردها و موفقیت های علمی و پژوهشی دانشجویان و دانشمندان ایرانی باعث شده که دانشگاه ها و مراکز عالی علمی کشورهای خارجی نگاه منحصر به فردی به ایرانیان داشته باشند و سالانه چندین هزار ایرانی را در مراکز خود پذیرش نمایند. آمارها گویای این هستند که دانشمندان و پژوهشگران ایرانی 1 درصد از تولید علم دنیا را در اختیار دارند و در زمره 5 یا 10 کشور دارنده تکنولوژی و صنایع پتروشیمی، موشک , هسته ای قرار دارند. اما در همین راستا به دلیل توانایی برای به دست آوردن روابط بین فردی دچار احساس تنهایی میشوند. یا عده ای هم به دلیل ترک کشور مادر خود دچار احساس گناه یا احساس دلتگی به خانواده و دوستان خود میشوند.
مهاجرت بر اساس شخصیت فردی
سوالات مهمی که در ذهن افرادی که قصد مهاجرت دارند عبارتند از انتخاب کشور، رشته تحصیلی و دانشگاه، در واقع آن ها نیازمند اطلاعاتی درباره تمام این موارد هستند. آن ها نمی دانند باید از چه راهی اقدام به گرفتن پذیرش مهاجرت تحصیلی نمایند تا شانس بیشتری را برای پذیرفته شدن داشته باشند یا چگونه برای گرفتن بورسیه تحصیلی اقدام نمایند تا هزینه های گزافی را پرداخت نکنند و اینکه با زندگی کردن در هر کشوری با چه مسائل و مشکلاتی روبرو خواهند شد.
برای یک مهاجرت درست و بدون دغدغه باید مسائلی مثل داشتن سلامت روان، ارزیابی شدن توسط یک روانشناس متخصص در امور مهاجرت و گرفتن مدرک آیلتس یا تافل، ارسال مدارک تحصیلی، معادل سازی حکم قهرمانی و گواهینامه، انتخاب دانشگاه و رشته تحصیلی را درباره کشورهای مختلف دانست و اطلاعات کاملی را بدست آورد. در این مطلب قصد داریم به تاثیرات روانی مهاجرت و افسردگی مهاجرت بپردازیم. قطعاً تمامی افراد برای پیشرفت و داشتن زندگی بهتر این کار را انتخاب می کنند اما ممکن است در مسیر این انتخاب افسردگی، مشکلات روانی و بسیاری از مسائل دیگر پیش آید.
آیا مشاوره روانشناسی مهاجرت لازم است؟
جواب این سوال به طور قطع مثبت است. هر کسی که قصد خروج از کشور و انتخاب مقصد دیگری را برای زندگی دارد حتماً باید قبل از اقدام یک مشاوره روانشناسی در این مورد انجام دهد. ما سال ها در خانه ای، محله ای، شهری و کشوری زندگی نموده ایم. حال ترک کردن این شرایط و پذیرش شرایط جدید ممکن است مشکلات روانی بسیاری را برای ما ایجاد نماید. تصور کنید بسیاری از ما حتی نمیتوانیم در محله ای دیگر از شهر خودمان زندگی کنیم. حال اگر با همین طرز فکر اقدام به مهاجرت نماییم قطعاً مشکلات بسیاری را تجربه خواهیم نمود.
انجام یک مشاوره روانشناسی توسط روانشناس بالینی متخصص در مهاجرت می تواند به شما این کمک را بکند که خودتان و خواسته هایتان را بیشتر بشناسید.
- آیا واقعا می توانید با خوشی و حال خوب زندگی دیگری را در کشور جدیدی شروع نمایید؟
- آیا اهداف خودتان را می دانید؟
- آیا از خواسته های واقعی خودتان خبر دارید؟
- قبل از هر اقدامی باید به این سوالات جواب دهیم
- تا بدانیم اصلاً هدفمان از این کارها چیست؟
- آیا قصد من برای پذیرش در دانشگاه خارجی صرفاً گرفتن ویزا است؟
- آیا هدف من از مهاجرت تحصیلی، ادامه دادن تحصیل است یا فقط به دلیل مهاجرت قصد پذیرش دارم؟
- یا اینکه هدف من گرفتن اقامت دائم در کشور خارجی است. آیا هدف من از مهاجرت تحصیلی یافتن شغل در کشور مورد نظر است؟
این سوالات بسیار مهم هستند و باید برای آن ها پاسخ صحیحی پیدا کرد. برخی از افراد چنان به خانواده و شهر خود وابسته هستند که زندگی در یک کشور دیگر و دور بودن از خانواده برایشان غیر قابل تصور است. برخی نیز تنها به یک آب و هوای خاصی سازگاری دارند و در صورت تغییر آب و هوا دچار مشکلات جسمی و روحی بسیاری می گردند. قطعاً مهاجرت برای این افراد بسیار سخت است و آن ها را دچار افسردگی می نماید.
دقیقاً کار یک مشاوره خوب این است که شما پاسخ تمامی این سوالات را پیدا کنید و در این رابطه با خودتان رو راست باشید. قطعاً افراد دارای روحیه ها و وابستگی های متفاوتی هستند. هرگز تنها با پیشنهاد یک دوستی که در کشور خاصی اقامت می کند، اقدام به مهاجرت نکنید.
استرس پیش از مهاجرت
وجود استرس قبل از مهاجرت به کشور مقصد موضوعی بسیار شایع است. تغییر مکان و نوع زندگی برای همه افراد هیجان انگیز و پر استرس است. کشوری جدید با قوانین و فرهنگ جدید می تواند هر انسانی را دچار استرس نماید. در واقع وجود میزان نرمالی از استرس بسیار عادی است اما در صورتی که فرد اضطراب شدید و بسیار زیادی را تجربه نماید، باید اقداماتی را برای درمان انجام دهد. در صورتی که مطمئن هستید که بعد از مهاجرت قادر به هماهنگ شدن با محیط جدید را دارید از یک روانشناس متخصص در این باره کمک بگیرید.
راهکارهایی برای کاهش استرس
1. به طبیعت بروید و از فضای باز برخوردار شوید
طبیعت می تواند آرامش و انرژی شگفت انگیزی را به شما ببخشد و کمک کند تا تنش ها را از خود دور نمایید. اگر ساعات زیادی را در محل کار می گذرانید و داخل ساختمان ها قرار دارید رفتن به دل طبیعت می تواند کمک بزرگی برای کاهش استرس باشد. تحقیقات نشان می دهد که رفتن به طبیعت باعث می شود تا احساس رضایت از زندگی، شادابی و مثبت اندیشی داشته باشید. با رفتن به طبیعت احساسات مثبت و خوب انسان ها بروز پیدا می کند و به طور کلی باعث کاهش استرس ها می شود. پس هنگامی که در تعطیلات به سر می برید به طبیعت بروید بوی چمن، گل ها و درختان را احساس کنید و از گوشی های همراه خود دور شوید.
2. شیوه صحیح استراحت را یاد بگیرید
تحقیقات نشان می دهد که بهترین شیوه استراحت، استراحتی است که در آن فرد از تمام استرس ها رهایی یابد و با آرامش کامل به زندگی عادی خود بازگردد. رسیدن به آرامش یک قانونی کلی ندارد و برای هر کسی راهی خاص وجود دارد.
مثلاً بعضی از افراد با انجام پیاده روی یا یوگا به آرامش می رسند. اما بعضی از افراد با انجام ورزش های سخت تر آرام می گردند. این کارها برای هر کسی فرق دارد و شما باید خودتان روش منحصر به فرد خود را ایجاد کنید. در این روزها نیز باید از این روش ها بهره ببرید. به طور کلی باید فعالیت هایی را انجام دهید که شما را از دغدغه های کاری دور نمایند. اگر ذهن شما با چیزی درگیر شود استرس و تنش کمتر خواهد شد.
آیا ممکن است دچار افسردگی مهاجرت شوید؟
همانطور که اشاره شد ممکن است افراد بعد از رفتن به محل زندگی جدید توانایی تطابق و هماهنگ شدن با محیط را نداشته باشند و همین موضوع سبب افسردگی گردد. اگر این مهاجرت را به تنهایی انجام داده باشید و خانواده به همراه شما نباشند قطعاً این موضوع شدیدتر خواهد بود اما موضوع این است که اگر هدف متعالی و جدی از این اقدام داشته باشید می توانید با راهکارهای اشاره شده بر حس تنهایی و افسردگی غلبه نمایید. در اوایل سفر به کشور مقصد باید سعی کنید خودتان را با شغل و یا تحصیل مورد نظرتان سرگرم کنید تا کمتر احساس افسردگی نمایید. البته لازم به ذکر است که در صورت تشدید این موضوع باید از یک متخصص کمک بگیرید.
داشتن شغل و درآمد کافی برای زندگی در کشور جدید بسیار مهم است. در صورتی که پول و درآمد کافی برای پرداخت هزینه های زندگی را نداشته باشید حتماً دچار انواع مشکلات روحی و روانی خواهید شد. شما باید قبل از اقدام به سفر مطمئن باشید که در آن کشور قادر به پرداخت هزینه ها خواهید شد. شاید در حال حاضر افراد نزدیکی را داشته باشید که می توانند در مشکلات مالی کمکتان نمایند اما بعد از مهاجرت این شانس را نخواهید داشت.
اگر انگیزه کافی برای سفر را دارید و می دانید که با مهاجرت می توانید فرصت های بیشتر و بهتری را در زندگی داشته باشید، این کار را انجام دهید. اولویت های خودتان را بررسی نمایید. آیا ماندن پیش خانواده و دیدن هر روز آن ها برایتان اولویت است یا رفتن و رسیدن به فرصت های شغلی و تحصیلی بهتر؟ اجازه ندهید که وابستگی ها مانع پیشرفت شما باشد. تمام انسان ها تنها یک عمر دارند که باید از تمام سال ها و لحظات آن بهره کافی را ببرند. اگر روحیات خود را به درستی می شناسید و از هماهنگ شدن خود در محیط مقصد اطمینان دارید این کار را انجام دهید.
مدرک زبان در چه مواردی لازم است؟
اگر بخواهیم به طور کلی در مورد مدرک زبان صحبت کنیم باید بدانید که تقریباً همه دانشگاه های اروپا و آمریکا برای سنجیدن میزان سواد زبان شما مدارک تافل و یا آیلتس را از شما درخواست می نمایند مگر در مواردی مثل:
- اگر قبلاً در دانشگاه انگلیسی زبان تحصیل کرده باشد از ارائه مدرک زبان معاف هستید. این استثنا برای کسانی وجود دارد که یکی از مقاطع تحصیلی خود را در دانشگاه انگلیسی زبان گذرانده باشند و نامه ای از دانشگاه قبلی خود ارائه دهند که این موضوع را تایید می نماید.
- در دانشگاه هایی که زبان رسمی کشور انگلیسی است مثل نیوزلند، استرالیا و کانادا لازم نیست مدرک زبان را ارائه دهید. اما توصیه ای که ما به شما داریم این است که سعی کنید همیشه مدرک آیلتس آکادمیک را همراه خود داشته باشید تا در موارد نیاز آن را ارائه دهید.
یادگیری زبان های دیگر
یاد گرفتن زبانی به غیر از زبان انگلیسی به هدف شما بستگی دارد. اگر دوست دارید به کشورهای فنلاند، برزیل یا اسپانیا بروید باید زبان های پرتغالی، اسپانیولی و فنلاندی را بیاموزید. آموختن این زبان ها اصلاً سخت نیست و شما می توانید در مدت یک سال به راحتی این زبان ها را در مراکز استان خود فرا بگیرید. یادگیری زبان های روسی یا سوئدی در کشور طرفداران زیادی ندارد. یادگیری زبان دیگر فقط بر اساس هدف مهاجرت تحصیلی شما انجام می گردد.
زبان های آلمانی و اسپانیایی چندین میلیون مخاطب در سراسر جهان دارد زیرا این زبان ها بیشتر از زبان های یونانی و روسی مخاطب دارد و در کشورهای مهم و پیشرفته این زبان ها کارایی دارد. همیشه باید یادگیری زبان غیر انگلیسی بر اساس نیاز و علاقه شما باشد. این نکته به شما کمک بسیاری زیادی برای برقراری ارتباط با مردم و محیط افراد می کند. در صورت مسلط بودن به زبان منطقه می توانید دوستان بسیاری را پیدا کرده و دچار حس تنهایی و افسردگی نگردید. همچنین رفع نیازهای خود را نیز راحت تر و بهتر انجام دهید.
محل زندگی خود را به دقت انتخاب کرده و درباره آن تحقیق کنید. بسیاری از افراد هنوز انتخاب نکرده اند که به کدام قاره مهاجرت نمایند. این انتخاب باید بر اساس اولویت های شما درباره مهاجرت انجام شود. شاید خنده دار باشد اما بسیاری از افراد آمریکا را برای مهاجرت تحصیلی انتخاب نمی کنند زیرا مشکلات زیادی برای گرفتن ویزای این کشور وجود دارد. برخی از افراد اروپا را برای مهاجرت انتخاب می نمایند چون از نظر مکانی به ایران نزدیک تر است. بعضی ها هم آسیا را به اروپا و آمریکا ترجیح می دهند و مهاجرت را به کشور های هندوستان و مالزی انجام می دهند. در واقع این موضوع که مهاجرت به کدام قاره بهتر است دقیقاً به شرایط و هدف های شما مربوط است و نمیتوان گفت مهاجرت به یکی از قاره ها نسبت به دیگران بهتر است.
برخی از افراد متاسفانه تنها با دعوت دوستان و اقوام اقدام به رفتن می کنند. باید بدانید که در صورت آشنا نبودن با محیط و محل مهاجرت خود مشکلات بسیاری را تجربه خواهید نمود. ممکن است شما دارای عقاید و ویژگی هایی باشید که در کشور مقصد هیچ یک از آن ها ارزش تلقی نگردند. بنابراین قبل از اقدام حتماً تحقیقات کامل و دقیقی را درباره مقصد مورد نظر انجام دهید تا دقیقاً متوجه نوع زندگی در آن محل باشید و بعد از سفر دچار افسردگی نگردید.