3 سال پیش / خواندن دقیقه

درمان کمال گرایی

درمان کمال گرایی

بی عیب و نقصند، اما از زندگی لذت نمی برند!

کمال گرایی یه کلمه ایه که ممکن است شنیده باشید، حتی کسانی هستند که آن را صفتی برای خود در نظر می گیرند. حتی بعدش ممکن است این جمله هم شنیده باشید که "من نمیدونم اینکه آدم کمال گرایی هستم خوبه یا بد؟!

بررسی کنیم که کمال گرایی خوبه یا بد؟!

پس اول از همه بدانیم کمال گرایی چیست؟

کمال گرایی صفتی است که فرد تلاش می کند تا با بالاترین سطح عملکرد خود، به اهداف و موفقیت ها برسد و بی عیب و نقص باشد. حال این کمال گرایی هم می تواند مثبت باشد، هم منفی.

به چه کسانی کمال گرا می گوییم؟

  •          این افراد برای هر کاری معیارهای سختی دارند و حتما باید کارهایشان را به طور کامل و بدون نقص انجام دهند تا حس خوبی داشته باشند.

  •          اگر در برنامه های آنها مشکلی به وجود آید، بهم می ریزند، استرس می گیرند و از ادامه کار منصرف می شوند.

  •          آنها به کسی اعتماد نمی کنند که بخشی از کار خود را واگذار کنند، زیرا معتقدند هیچ کس مثل خودشان عملکرد خوبی ندارد.
  •          آنها کارهایشان را نیمه تمام رها می کنند.
  •          موقع تحویل پروژه خود حال خوبی ندارند، زیرا حس می کنند باید این کار را بهتر و کامل تر انجام می دادند.
  •          کمالگرایان بارها و بارها کارهایشان را از اول چک می کنند.
  •          این افراد از کلمه باید زیاد استفاده می کنند.
  •          قوانین و انتظارات زیادی در ذهن خود دارند و همه چیز باید از قوانین و استانداردهای آنها تبعیت کند.
  •          عموما به دلیل اینکه دیگران با استاندارد آنها پیش نمی روند، آزرده می شوند.
  •          تایید دیگران برای کمالگرایان مهم است و دوست دارند کاری که انجام می دهند، نظر مثبت دیگران را به خود جلب کند و اگر این اتفاق نیفتد ناراحت می شوند.
  •          آنها به ندرت به خودشان استراحت می دهند.
  •          اگر احساس کنند نمی توانند کاری را بدون نقص انجام دهند، به هیچ عنوان آن را شروع نمی کنند.
  •          از شکست می ترسند و همین باعث می شود در نقطه امن خود بمانند و از تجربیات جدید باز بمانند.
  •          اغلب حس خوبی ندارند؛ فقط کافیست چیزی را اشتباه بگویند تا بارها و بارها خود را ملامت کنند و آن اشتباه را در ذهن خود مرور کنند.
  •          آنها استرس و اضطراب زیادی را تجربه می کنند که گاهی منجر به افسردگی می شود.

با توجه به موارد بالا شما چقدر کمال گرایید؟ برای ما در قسمت نظرات بنویسید.


درمان کمال گرایی


کمال گرایی چگونه می تواند مثبت یا منفی باشد؟

کمال گرایی اغلب به عنوان یک ویژگی مثبت در نظر گرفته می شود که شانس موفقیت را افزایش می دهد، اما در عین حال می تواند منجر به افکار و رفتار آسیب زننده ای شود که دستیابی به اهداف را دشوار می کند. همچنین ممکن است باعث استرس، اضطراب، افسردگی و آسیب به سلامت روان شود.

کمال گرایی اگر سالم و مثبت باشد، می تواند شما را پر از انگیزه کند و به سوی موفقیت و غلبه بر ناملایمات سوق دهد. همچنین اگر کمال گرایی به شما انگیزه بیشتری دهد، می تواند موجب توسعه و رشد شخصیت فردی شما شود.

تعریف منفی کمال گرایی: " برای خود و دیگر افراد استانداردهایی تعریف شود که ضرر و زیان های آن بیشتر از منفعت باشد. "

درمان کمال گرایی

تعریف دیگری که برای کمال گرایی نا سالم وجود دارد این است: " ویژگی شخصیتی که با اینکه فرد به ظاهر، موفق و سرآمد به نظر می رسد ولی ممکن است از لحاظ روانشناختی، درد روانی را تجربه کند. در واقع آنها افراد بی نقص و کاملی هستند که چندان از زندگی لذت نمی برند و باعث می شود:

  •          اعتماد به نفس نداشته باشید.
  •          پیشرفت و رشد شما تحت تاثیر قرار گیرد.
  •          انرژی لازم جهت انجام کارها را نداشته باشید.
  •          ذوق و شوق برای کسب تجربه های جدید از بین برود.

بنابراین، اگر دارای ویژگی شخصیتی کمال گرایی منفی و ناسالم هستید، باید با آن مقابله شود.

درمان کمال گرایی

چگونه با کمال گرایی غیر واقع گرایانه مقابله کنیم؟

1. نخست نوع کمال گرایی خود را شناسایی کنید. البته پیش از این کار حتما با بررسی موارد بالا تشخیص دهید که کمال گرا هستید یا خیر؟ سپس تعیین کنید که کمال گرایی شما سالم است یا ناسالم...

2. اهداف واقعی تعیین و انتخاب کنید. اگر شما اهدافی برای خود انتخاب کنید که دور از ذهن و غیر واقعی باشند، در راه رسیدن به آن با مشکلات و مانع هایی مواجه می شوید که شما را درمانده و عصبی خواهند کرد.

3. از اشتباه نهراسید. اگر اشتباه کردید، نگران نباشید و اجازه ندهید که اشتباهات شما را بترسانند. اشتباه جزئی از زندگی تمامی افراد است و فقط افرادی که جرات، تلاش و استقامت دارند وظایف خود را به طور کامل انجام می دهند و در رسیدن به هدف خود به موفقیت می رسند.


درمان کمال گرایی


4. با خود تکرار کنید که بایدی وجود ندارد. در طول روز بایدهای زیادی به ذهن شما می رسد که برای انجام کارهای روزانه یا رسیدن به اهداف انجام دهید، آنها را روی کاغذ بنویسید.

بایدها را دور بریزید و به خواسته های واقعی تری فکر کنید. به عنوان مثال بنویسید "آرزوی من ... است."، نیاز دارم که ... ." و "هدف من در این روز/ماه/سال ... است."

5. به احساسات خود توجه بیشتری نشان دهید. زمانی که کاری را انجام می دهید یا در مسیر رسیدن به اهداف خود هستید، بهترین کار این است که احساسات خود را نادیده نگیرید. اگر استرس گرفتید، اضطراب داشتید و یا حس بدی به شما دست داد، به خودتان استراحت دهید و کمی فکر کنید.

از خودتان بپرسید آیا هدف برای شما بزرگ است؟! شاید این احساسات می خواهند به شما بفهمانند که دستیابی به این هدف سخت و دشوار است و باید از مسیرهای آسان یا اهداف کوچکتر برای رسیدن به مقصد استفاده کرد.

6. با خودتان مهربان باشید. در واقع باید مراقب تک تک کلماتی که به ذهنتان می آید یا به خود می گویید، باشید، زیرا آنها احساسات مثبت و منفی در شما ایجاد می کنند. افراد کمال گرا برای اینکه در کارهای خود شکست نخورند از جملات منفی مانند «به هیچ عنوان نباید خطا کنم.»، «من باید این کار را به بهترین نحو انجام دهم.» و در راه رسیدن به هدف خود اگر مشکلی پیش بیاید می گویند که «من همیشه خراب می کنم!»

بنابراین هرگز این جملات را با خود تکرار نکنید و به جملات مثبت فکر کنید. لغاتی که باعث افزایش انگیزه و اعتماد به نفس شما می شوند و حس خوبی در شما ایجاد می کنند.

درمان کمال گرایی

7. آرامش داشته باشید. پیش این هم اشاره شد که اشتباهات جزئی از زندگی هستند و ما خواسته و ناخواسته با آنها روبرو می شویم. بنابراین سعی کنید آرام باشید و برای اتفاق هایی که هنوز نیفتاده است، استرس و اضطراب را کنار بگذارید.

برای به دست آوردن آرامش از لذت های کوچک زندگی استفاده کنید، مانند پیاده روی در هوای آزاد، پیک نیک، ورزش و انواع سرگرمی دلخواه...

 امیدواریم که از این مقاله لذت برده باشید!

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع