نوروفیدبک برای افزایش توجه، تمرکز و درمان بیش فعالی بدون عوارض و بسیار اثرگذار باشد. همچنین نوروفیدبک در ورزشکاران حرفه ای می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. ورزش هایی مانند فوتبال، تنیس، بسکتبال، تیر و کمان، بکس و بسیار از ورزش های دیگر. مرکز مشاوره مکث طرف قرار داد با بسیاری از سازمان ها و شرکت ها و همچنین بانک های مرکزی، صنعت و معدن، صادرات، تجارت، سپه، کشاورزی می باشد. از این رو باشگاهای ورزشی در جهت افزایش توجه و تمرکز بازیکنانشان می تواندد با ما در تماس باشند.
یکی از تاثیرگذارترین روش هایی که امروزه در علم روانشناسی در گرایش های نوروسایکولوژی (عصب شناسی مغز) به طور کاربردی در حال فعالیت است، نوروفیدبک یا همان بازتاب های مربوط به عصب های مغزی هستند. می خواهیم بدانیم این بازتاب ها چیست و چگونه در رفتار ما و یا همچنین در کنش و واکنش ما تاثیرگذار است.
نوروفیدبک چیست؟
نوروفیدبک دستگاهی است که امواج مغزی را به وسیله سنسورهای خود دریافت می کند. سپس این امواج در غالب کارتون یا فیلم در صورت تغییر امواج در مغز شروع به حرکت می کند. کار نوروفیدبک شرطی سازی و دادن بازخورد به فرد است و هیچ نویزی را به سر وارد نمی کند.
کارکرد اصلی نوروفیدبک دریافت موج های آلفا، بتا، تتا و دلتا در مغز است و پردازش آن به شکل گرافیک بر روی مانیتور به روش شرطی سازی است که تغییراتی را بدون هیچگونه ضرر در مغز خود انجام بدهید.
از آنجایی که در علم نوروسایکولوژی معتقد هستند که هر رفتار و یا هر کنش و واکنشی قسمت مشخصی در مغز دارد و برای خود در جایی تعیین شده است، بنابراین این نویزها به قسمتی که نیاز به تغییر در آن داریم منتقل می شود و فعالیت امواج را به حالت استاندارد برمیگرداند.
این بازتاب ها و تاثیر امواج و تغییر خلق خو و توجه و تمرکز بسیار سریع است. اما از آنجایی که نوروفیدبک نسبت به سایر روش های علمی روانشناسی تقریبا علم نوظهوری است، بنابراین لازم است در مورد آن بیشتر بدانیم و یا راجع به طریقه استفاده از این دستگاه کاربردی اطلاعات بیشتری داشته باشیم.
این دستگاه یک روش جدید را در دسته فعالیت های مغزی به وجود آورده که در کنار مشاوره های روانشناسی و ایجاد رفتاری جدید و یا ترک رفتاری قدیمی، بسیار خوب عمل می کند. همچنین در بالا بردن توجه و عملکرد بهتر نیز بسیار تاثیرگذار است. با این وجود در کمرنگ کردن عاملی مانند افسردگی و اضطراب نیز بدون هیچ گونه عوارضی بسیار خوب عمل کرد است.
اما باید بدانیم اگر از گرایش هایی چون روانکاوی و شناخت درمانی لذت می بریم، نوروفیدبک نمی تواند نیاز اساسی ما را در درمان ارضا کند.
در واقع نوروفیدبک یک مکمل بسیار خوب در کنار مشاوره های روانشناسی رفتار درمانگری و مخصوصا نوروسایکولوژیک است که می تواند اثر بسزایی داشته باشد.
با این تعاریف می توانیم مطمئن شویم که امروزه با حجم زیادی از شلوغی ها و کمبود زمان، انسان ها تقریبا نیازمند وسیله ای هستند که راه درمان را برایشان سریعتر و تاثیرگذارتر کند.
شاید در برخی از موارد هزینه بیشتر برای استفاده از دستگاهی این چنینی، بازتاب بهتری نیز داشته باشد. و در زمان و ادامه راه درمانی اثر بهتری داشته باشد، به این دلیل که پس از مشاوره روانشناسی و تشخیص روانشناس، مراجعه کننده می تواند نوروفیدبک را امتحان کند و حتی به جای استفاده از قرص ها، زمان بیشتری برای استفاده از این دستگاه داشته باشد و تاثیرش را در دو هفته اول در رفتار خود مشاهده کند.
به هر صورت، جامعه صنعتی و پرازدحام امروزه نیازمند هر وسیله و یا هر طریقی برای بهبود سریع و اثربخش است که بتواند روند درمانی ما را کمی جلوتر بیندازد تا بتوانیم از زمان خود استفاده بریم. همچنین روند درمان در کنار نوروفیدبک می تواند بازتاب بهتر و مؤثرتری نیز داشته باشد.
فواید نوروفیدبک چیست؟
- هدف قرار دادن قسمت مورد نظر مغز بدون فرستادن امواج
- نشان دادن پیشرفت مراجع کننده به صورت عینی
- نداشتن عوارض در کوتاه مدت و بلند مدت
- اثرگذاری بلند مدت
کاربردهای نوروفیدبک
- افزایش توجه و تمرکز
- اوتیسم
- اختلالات عاطفی
- اضطراب
- اعتیاد
- بهبود وضعیت خواب
- دردهای مزمن
- میگرن
- بالا بردن سطح توجه و تمرکز
- افسردگی
- اختلال سلوک
تاثیر نوروفیدبک در ورزش
- تاثیرگذاری بیشتر در کنار تمرینات تمرکزی
- در برخی از بازیکنان یا مربیان باعث مدیریت خشم می شود.
- عملکرد سریع این دستگاه و مشاهده تاثیر دستگاه در دو هفته اول.
- با استفاده از این دستگاه، عملکرد در قسمتی از ذهن که نیازمند آن هستیم بیشتر و یا کمتر می شود و نه در کل بدن و کلیت رفتار هر فردی در واقع بازتابی شبیه قرص ندارد.
- نوروفیدبک مانند آموزش زبان در خواب می ماند. با این توضیح که با استفاده از دستگاه نوروفیدبک نیازی به تلاش زیاد ذهنی در رفع و رجوع و ترمیم آنچه که برایمان دشوار است نداریم بلکه می توانیم جایی مناسب در کنار دستگاه باشیم، چشمانمان را ببندیم و منتظر تاثیر دستگاه بر روی نورون های عصبی باشیم.
- بهبود عملکرد بازیکنان در شوت زنی و مدیریت استرس در زمان های حساس.
- بهبود و افزایش توجه و تمرکز در شطرنج به صورت کاملا عینی برای خود فرد و مربیانش.
تاثیر نوروفیدبک بر اضطراب
در طول یک جلسه درمان نوروفیدبک، پزشک از یک نوار مغزی برای مشاهده فعالیت امواج مغزی علاوه بر صحبت با بیماران در مورد احساسات و علائم آن ها استفاده می کند. این فعالیت امواج مغزی به عنوان یک نشانگر بیولوژیکی در نظ گرفته می شود که اطلاعاتی در موردآنچه ممکن است زمنیه ساز علائم اضطراب و سایر شرایط مبتنی بر مغز باشد را ارائه می دهد. این امواج سرعت متفاوتی دارند و با فعالیت های مختلفی از حل مسئله گرفته تا خواب مرتبط هستند. بسیاری از بیماران مبتلا به اضطراب سطوح بالایی از امواج بتا سریع دارند که می تواند به احساس ترس، ناامنی و وحشت کمک کند. نوروفیدبک می تواند به کاهش این امواج بتا کمک کند و امواج آلفا که مرتبط با آرامش هستند را بالا ببرد.
سوالات متداول
1. مزایای نوروفیدبک چیست؟
افزایش حافظه و تمرکز در مراجعین، کاهش تحریک پذیری و اضطراب، افزایش قدرت ذهنی، خواب آرام تر و بهبود کلی خواب، بهتر شدن خلق و خو و کاهش افسردگی.
2. عوارض نوروفیدبک چیست؟
تا به حال عوارضی گزارش نشده است، تنها مورد خستگی ناشی از نشستن به مدت 45 دقیقه پشت دستگاه می تواند کمی ناراحت کننده باشد.
3. هر جلسه نوروفیدبک چند دقیقه است؟
معمولاً جلسات نوروفیدبک 45 تا 60 دقیقه طول می کشد ولی لازم به ذکر است که نصب سنسورها 15 دقیقه زمان نیاز دارد.
4. چند جلسه نوروفیدبک برای مراجعین بیش فعالی لازم است؟
معمولاً بین 40 تا 60 جلسه نوروفیدبک به همراه دارو درمانی برای مراجعین بیش فعال بهترین گزینه ممکن است که با کاهش بسیار زیاد علائم بیش فعالی همراه است.
5. آیا کمبود خواب می تواند مشکلاتی را برای ما ایجاد کند؟
کمبود خواب به وضعیت سلامت روان کلی همه افراد آسیب میزند و می تواند باعث آسیبهای عمیق روانی و خلقی شود. معمولاً کم خوابی در افراد افسرده، مضطرب و بیش فعال بیشتر دیده می شود که نوروفیدبک می تواند بهترین کمک به این افراد باشد.
6. آیا نوروفیدبک برای وسواس مفید است؟
نوروفیدبک در وسواس فکری با تنظیم کردن افکار بعد از مدت 30 جلسه می تواند تاثیرات مثبتی را به جای بگذارد، ولی حتماً نیاز به مشاوره فردی و دارو درمانی هم برای مراجع کننده است.