آیا تا به حال ثروت با طعم بلدرچین رو چشیدید؟ بلدرچین یکی از گونههای مختلف طیور است. گوشت و تخم آن دارای خواص زیادی است و مصرف آن جنبه درمانی نیز دارد که برای کمردرد و ضعف اعصاب بسیار مفید است. ضمن اینکه پروتئین خیلی بالایی دارد و گوشت آن به مراتب از گوشت قرمز بهتر است.
پرورش این پرنده از کارهای پرسود و زود بازده است که برای پرورش در تعداد بالا (۱۰ هزار به بالا ) نیاز به اخذ مجوز از جهاد کشاورزی دارید تا بتوانید نام برند خود را بر روی بسته بندی ثبت نمایید.
ویژگی های منحصر به فرد بلدرچین
بلدرچین ها دارای ویژگیهای خاصی هستند که آنها را از سایر طیور متمایز کرده و صنعت پرورش بلدرچین را به یه یکی از سود آورترین صنایع تبدیل کرده است:
۱. سرعت بالای رشد در این پرنده بسیار قابل توجه و در حدود ۲/۵ تا ۳/۵ برابر سایر طیور است. بلدرچینها عموما در ۳۵ – ۴۵ روزگی به وزن ۱۸۰ – ۲۲۰ گرم رسیده و آماده کشتار می شوند.
۲. بلوغ جنسی در آنها سن پایینی دارد. این پرندگان در ۶-۵ هفتگی قادر به تخمگذاری شده و در ۸-۷ هفتگی به بلوغ کامل جنسی رسیده و آمادگی تولید مثل پیدا می کنند.
فاصله نسلی کوتاه، که اعمال برنامه های اصلاح نژادی را در آنها به خوبی امکان پذیر می سازد.
۳. میزان تخم گذاری بالایی دارند. بلدرچین ها به طور وحشی سالانه در حدود ۸۰ – ۶۰ عدد تخم می گذارند اما در اسارت و با اعمال برنامه های مدیریتی قوی در زمینه تغذیه و نوردهی مصنوعی می توانیم این رقم را به میزان قابل ملاحظه ای افزایش داده و به عدد ۲۵۰- ۱۵۰ عدد تخم در سال دست پیدا کنیم.
۴. حساسیت کمتر در برابر بیماری ها در مقایسه با سایر طیور پرورشی
انواع پرورش بلدرچین
بلدرچین به دو منظور پرورش داده میشود:
الف) تولید گوشت
ب) تولید تخم
اولین قدم در پرورش بلدرچین این است که پرورشدهنده بتواند حیطه پرورشی خود را انتخاب نماید زیرا روشهای پرورش، نحوه نگهداری، نوع نژاد و نوع سیستم پرورش در پرورش گوشتی و تخمگذار متفاوت است.
پرورش بلدرچین گوشتی
برای پرورش آن، از نژادهایی همانند سفید هلندی و نژاد سفید آمریکایی استفاده می کنند. برای چاق و پروار کردن بلدرچین به دو شیوه میتوان عمل کرد:
الف – خرید جوجه چندروزه
ب – خرید تخم و قرار دادن آنها در دستگاه جوجهکشی و سپس پرورش جوجههای بلدرچین. (برای استفاده از این روش باید از تخمهای نطفهدار استفاده نمود.)
پرورش بلدرچین تخم گذار
بیشتر پرورش دهندگانی که پا به عرصه پرورش بلدرچین میگذارند این پرنده را بهمنظور تولید تخم پرورش میدهند زیرا هم میتوانند برداشت تخم داشته باشند و هم وقتیکه گله پیر شد، آنها را به عنوان بلدرچین گوشتی به فروش برسانند.
شروع پرورش بلدرچین تخمگذار را به چند روش میتوان اجرا کرد:
الف – خرید تخمهای نطفهدار به منظور جوجهکشی
ب – خرید جوجههای مادر یک روزه
ج – خرید نیمچه هایی که در آستانه تخمگذاری هستند
نکته
استفاده از روش (الف) و (ب) در پرورش بلدرچین تخمگذار، به هزینه و سرمایهگذاری پایینی نیاز دارد اما این روشها در صورتی به پرورشدهندگان پیشنهاد می شود که از تجربه کافی برخوردار باشند؛ در غیر این صورت ممکن است با مشکلات مالی فراوانی همراه شود؛ اما در روش (ج) با اینکه هزینه و سرمایهگذاری بیشتری را میطلبد اما ریسک پرورش نیز بهتبع آن پایینتر است.
انواع سیستم پرورش
۱. پرورش بلدرچین در قفس:
یکی از رایجترین روشهای پرورش بلدرچین است که به دلیل برخورداری از مزایایی همچون میزان فضای کمتر، بهداشت بهتر، مدیریت آسانتر، عدم دسترسی پرنده به کود تولیدی، هزینه کارگری کمتر، شیوع بیماریهای کمتر و میزان تولید بیشتر ترجیح داده میشود. این نوع سیستم برای پرورش هر دو نوع بلدرچین تخمگذار و گوشتی مورداستفاده قرار میگیرد.
۲. پرورش بلدرچین در سیستم بستر:
این روش برای افرادی که قصد پرورش بلدرچین گوشتی را دارند، مورد استفاده است. میزان فضایی که در این سیستم مدنظر گرفته می شود، بر اساس نوع نژاد و همچنین دوره پرورش متغیر است.
این نوع از سیستم در مقایسه با سیستم قفس ارزانتر است که از نظر اقتصادی مقرون بهصرفه است اما مزایایی که برای پرورش در قفس برشمردیم، در این سیستم بسیار کمتر است.
نکات طلایی موفقیت
راه اندازی پرورش بلدرچین نیازمند پنج رکن ابتدایی زیر است که با دقت و تمرکز بر آنها در همان ابتدای راه، موفقیت شما را تضمین می کند:
۱. علاقه
بلدرچین ها موجودات زنده ای هستند که شما باید در کنار آنها احساس خوبی داشته باشید. پس باید قدرت تحمل بوی نامطبوع حاصل از کودها را در خود ببینید و تمیز کردن سالن و تجهیزات را با خود بدانید و از آن سرباز نزنید.
۲. مکان مناسب
بلدرچین ها نیازمند محیطی ساکت با شرایط ایده آل و تهویه مناسب هستند تا تلفات کمتری بدهند. شما حتی می تواند از زیرزمین خانه خود استفاده کنید اما اگر توانایی فراهم کردن تجهیزات لازم (قفس، تهویه مناسب، تجهیزات سرمایشی و گرمایشی و…) را ندارید، از وارد شدن به این کار منصرف شوید.
۳. زمان کافی
این کار نیازمند رسیدگی فراوان است. شما باید به صورت روزانه، آب و دان به بلدرچین ها بدهید، تخم ها را جمع آوری و تمیز کنید، سالن و تجهیزات را تمیز کنید و به بازاریابی محصولات بپردازید. بنابراین اگر به تنهایی زمان کافی برای رسیدگی ندارید، بهتر است کارگر استخدام کنید.
۴. قدرت بازاریابی
مسأله مهم در بازگشت سرمایه و سودآوری، بازاریابی محصولاتتان است. قبل از شروع کار، بازار هدف، مشتری ها و رقبا را شناسایی کنید و از ایده ها و راههای جدید برای فروش محصولات خود استفاده کنید.
۵. سرمایه لازم
در شروع کار با یک برنامه هدفمند، هزینه های لازم ابتدایی را برآورد کنید زیرا ممکن است در بین راه با کمبود بودجه مواجه شوید و کارتان لنگ بماند؛ بنابراین برنامه ریزی اولیه، باعث بازدهی بیشتر خواهد شد