ممکنه این سوال شما هم باشه که:چگونه به شغلم علاقمند بمانم؟
انسانها برای زندگی راحت و استفاده از امکانات موجود، مجبور به کسب درآمد هستند؛پس باید یک شغل مناسب برای خود دست و پا کنند.
اغلب ما سعی می کنیم که شغل مناسب با شرایط خود انتخاب کنیم. و به طبع از آن به حد کافی لذت می بریم. در نتیجه با وجود مشکلات و سختیهای پیش رو، کمتر احساس خستگی می کنیم.
گاهی هم شغل خود را اتفاقی و یا بصورت اجبار پیدا می کنیم و ممکن است شرایط آن شغل برای ما لذت بخش باشد و یا بالعکس، بسیار خسته کننده باشد. یعنی فقط از روی اجبار و برای پول درآوردن باشد.
علاقه نداشتن به شغل و کسب وکار
واقعا سخت و عذاب آور است که سالها و یا حتی مدت کوتاهی، هر روز صبح از خواب ناز بلند شده و تا ظهر و گاهاً تا پاسی از شب، به شغلی مشغول باشیم که علاقه ای به آن نداشته باشیم.
این اتفاق در هردو حالت پیدا کردن شغل، ممکن است برای شما پیش بیاید.
. ممکن است شغلتان را از روی هدف و برنامه ریزی انتخاب کرده باشید.
. و یا اتفاقی و از روی اجبار.
در هر صورت، باید چاره ای اندیشید که با شغل خود کنار بیائیم.قطعا علاقه مندی به شغل و نوع کسب و کار، تأثیر چشمگیر و غیر قابل توصیفی بر موفقیت شغلی افراد می گذارد.
پیش آمده که افرادی را می بینیم که از هر لحاط شغل ایده آل و مناسبی دارند. هم شأن اجتماعی خوبی دارد و هم درآمد مناسب.اما علاقه و عشقی که باید به آن داشته باشند و باعث شود که هر روز مشتاقتر از روز گذشته، از خواب بیدار شده و خود را با ذوق و شوق به محل کار برساند، در وجود خود ندارند.
ممکن است بقول روانشناسان، آنقدر فاز منفی هم به خود بدهند که کم کم از کار دلسرد شده و فقط بعنوان منبع درآمد به آن نگاه کنند.
در این مقاله قصد داریم ۱۰ مورد مهم برای رفع بی علاقگی نسبت به شغل را با شما درمیان بگذاریم:
۱. برنامه ریزی برای علاقمندی به شغل
هر شخصی برای اینکه به طور کامل با شغل و کسبوکار خود همراه و هم مسیر شود و کارهایش را با ذوق و شوق تمام انجام دهد.حتی این علاقه مندی را با بقیه همکاران و اطرافیان خود نیز منتقل کند، نیاز به برنامه ریزی دقیق و حساب شده ای دارد.
برنامه ریزی،موجب ایجاد انگیزه در سیستم کاری و افزایش راندمان کاری می شود.اگر برنامه دقیق و مدونی در کل سیستم کسبوکار اجرا شود،اشخاصی که در آن شغل همکار هستند، در انجام امور محوله دقیقتر کار می کنند،و ضمنا هر شخصی به تنهائی از کار کردن لذت می برد.
در نتیجه هر چیزی سر جای خودش و به وقت خودش اجرا می شود.
۲. از شغل خود چه می خواهید
انتخاب شغل و کسبوکاری که به آن علاقه دارید، نیازمند درک صحیحی است از آنچه که از شغل خود انتظار دارید.
ارزش ها و اولویتهایی که از شغل خود در ذهن می پرورانید باید آگاهانه و منطقی باشد.سعی کنید از شغل خود، خیلی هدف آرمان گرایانه در نظر نگیرید زیرا بلندپروازی ممکن است شما را از اصل کار دور کند.
هنگامی که زمان لازم برای کسب درک صحیحی از اولویت ها و استعداد های خود پیدا کردید و با تحقیق به شناسایی اولویت های شغلی خود پرداختید کم کم میفهمید که از شغل خود، فقط پول نمیخواهید،بلکه شأن اجتماعی، امنیت روحی، آرامش جسمی و … نیز برایتان مهم است.
سعی کنید خود را مالک کار و حرفه خود بدانید و کارگر آن به حساب نیاورید.حس مالکیت ناشی از احساسات مثبت هر شخصی می تواند به خلاقیت و علاقه مندی بیش تر شما نسبت به آن کار بینجامد.
۳. انتخاب همکار
گاهی ما برای استارت شغل خود، و هموار کردن مسیر شغلی خود، نیازمند به یک دوست و رفیق دلسوز هستیم.مشورت و مشارکت با شخصی آگاه و البته مورد اعتماد، از راهکارهای مؤثر در ایجاد شرایط مناسب شغلی می باشد.
همکاران خود را دوست بدارید و خواهان سلامتی و پیشرفت آنان باشید تا آنان نیز طبق روابط متقابل، شما را دوست بدارند و دائما به شما کمک کنند.این دوست داشتنهای دوطرفه، باعث پیشرفت و علاقمندی روز افزون به کار می شود.
۴. دیدن نقاط مثبت شغل خود
بهتر است زمانی که احساس کردید علاقه تان به کار و شغلتان کم شد، کمی به عقبتر برگردید و زمان را در لحظات قبل از پیدا کردن آن شغل نگه دارید.
بعضی نکات را به یاد بیاورید: مثلا اینکه قبل از پیدا کردن آن کار، چه حالی داشتید و به چه دلیل آن شغل را شروع کردید؟! آیا فقط به خاطر درآمد خوب آن کسبوکار را شروع کردید؟!
یکی از بهترین کارهایی که میتوانید برای افزایش رضایت شغلی انجام دهیم، این است که به مزایای آن فکر کنیم. و شغلمان را حلاجی کنیم.ببینیم که شغلمان نسبت به سایر شغل ها چه مزیتهائی دارد و اگر آن را عوض کنیم، بازهم درآمد شغل فعلیمان را خواهیم داشت و اگر این شغل را نداشتم وضعیت مالی خود و خانواده به چه صورت می گذشت؟
از این دست سوالات از خودتان بپرسید و خوبی های شغلتان را با خود مرور کنید.بدون شک، این کار احساس شما را نسبت به شغلتان بسیار بهتر و رضایتمندی را به شدت افزایش خواهد داد.
ممکن است که با گذشت زمان خیلی چیزها تغییر کرده باشند. اما در هر صورت، حال حاضر شما، مطمئنا بهتر از زمان بیکاری است.نیمه پر لیوان را ببینید و با تکیه بر چاشنی مثبت اندیشی، قویتر به جلو قدم بردارید.
توصیه روان شناسان در زمان بی علاقگی به کار، این است که جملات مثبت را با خودتان تکرار کنید:
ـ من کارم ،همکارانم،هم صنفیهایم و رئیسم را دوست دارم. از حقوق و درآمدم راضی هستم و به طور خلاصه به خودتان تلقین کنید که من کاری عالی برای خدمتی عالی و برای پاداشی عالی در اختیار دارم.
۵. حذف امواج منفی
برخی از بی علاقگی ها بخاطر خود کار نیست بلکه به خاطر محیط فیزیکی کار است. پس محیط کار خود را به نحو دلخواه خودتان آراسته کنید.
– به میزان نور، گرما و تهویه آن هم توجه کنید.
– موج منفی ممکن است یک پنجره شکسته یا یک میز زوار دررفته باشد و یا ممکن است یک پوستر،عکس و یا نوشته بیخودی بر روی دیوار اتاق کارتان و حتی مغازه تان باشد.
– اتاق و محل کسبوکار خود را از شر لوازم بیخود، بلا استفاده و دست و پاگیر خلاص کنید.
– گاهی این موج منفی می تواند یک شخص باشد.مثلا کسی که هر روز به محل کسبوکار شما سر میزند و فقط وقت شما را می گیرد و یا افرادی که فقط ناامیدی ورد زبانشان است.این افراد حال خوبتان را خراب میکنند و شما را از کارتان دلسرد میکنند.
از صحبت و گفتگو با همچین افرادی که مدام گله و شکایت از فقر و تنگدستی و مشکلات دارند، و یا همکارانی که از میزان حقوق خود ناراضی هستند، بپرهیزید.اینگونه افراد به راحتی انگیزه شما را برای ادامه کار کاهش می دهند.بهتر است معاشرت با این افراد را کمتر کنید چون خیرخواه شما نیستند.
– بعضی اوقات یک تغییر بسیار کوچک و به ظاهر الکی، در محیط کار باعث ایجاد علاقمندی بیشتر از شغل خواهد شد. مثلا یک گلدان کوچک و زیبا، می تواند ذهن شما را مملو از شادی و انرژی کند.
یک نکته را فراموش نکنیم:هیچوقت حقوق و درآمد دوستان و اطرافیان خود را با خود مقایسه نکنید.
۶. گسترش ارتباطات
در راه پرپیچ و خم کسبوکار، گاهی با چالشهائی روبرو خواهیم شد که باعث می شود پیش خود فکر کنید که این چالش و یا مشکل، فقط برای شما و کار شما پیش آمده.
باید به شما بگویم که این فکر درست نیست و یقین داشته باشید که مشابه مشکل شما نیز در برهه ای از زمان، گریبانگیر دیگران نیز شده است.
تولید، ارائه خدمات و کسب درآمد، مسیری است که جاده آن بدون دست انداز نیست. خواه ناخواه باید از موانع گذشت و به انتهای روشن و شیرینی دست یافت.
شما می توانید با مطالعه، ارتباط با هم صنفی های خود، حضور در جلسات، کنفرانسهای ملی و محلی، دیدارها و بازدیدها، در زمینه کاری خود با بقیه ارتباط مفید و تنگاتنگ برقرار کنید.
این ارتباطات باعث کسب اطلاعات و یافتن راه حلهای جذاب در مواجه شدن با مشکلات شما می شود. ابن خود کوجب علاقمند شدن بیشتر شما نسبت به شغلتان می گردد.این می تواند به ایجاد یک سیستم پشتیبانی کمک کند تا در مواقع لازم از آنها کمک و مشورت بگیرید.
توجه داشته باشید که گسترش شبکه شما لزوما به افراد خارج از شرکت شما اعمال نمی شود. شما می توانید با ایجاد روابط با دیگران در سازمان خود به میزان قابل توجهی سود ببرید.
۷. جذب افراد علاقمند به کار
هر شخصی دوست دارد د کنار افرادی کار کند که از کار لذت ببرد. بقول معروف: به به و چه چه کند. نه اینکه دائما آیه یأس بخواند.
برقراری ارتباط با کسانی که مانند خورشید، گرما و انرژی به اطرافیان خود می دهند و به کار خود علاقه وافر نشان می دهند، مطمئنا در محیط کار و بقیه همکاران خود تأثیر بسیار زیاد و مثبتی را می گذارند.
وجود تعداد اندکی از این نمونه افراد در محیط کار و تولید، باعث دگرگونی اوضاع کاری می شوند.نتیجه وجود این افراد، چیزی جز حرکت به جلو و موفقیت نخواهد بود.
۸. ترفند مهم در علاقمندی به شغل
وقتی برای رسیدن به هدفی که از ته قلب به آن علاقه دارید تلاش میکنید، مطمئنا یک تلاش معمولی نیست.تمام وقت و زمان خود را میگذارید و تمام تلاش خود را به کار میگیرید تا بتوانید به آن هدف برسید.
پس شما میتوانید برای افزایش رضایت شغلی و عشق به کسبوکار خود نیز از این شیوه استفاده کنید.یعنی هدفی برای خود تعیین کنید و سعی کنید برای رسیدن به آن هر کاری که میتوانید انجام دهید.
بهترین ترفند این است که هدف ارتقاء شغلی را در ذهن داشته باشید.وقتی ارتقاء شغلی پیدا میکنید هم جایگاه اجتماعیتان بالا خواهد رفت، هم درآمدتان و در نتیجه رضایت شغلیتان.پس ارتقاء شغلی را، مانند اهرم کمک دهنده برای علاقمندی به شغل خود در نظر بگیرید.
۹. کمک به پیشرفت کار
برای علاقمندی به یک کار، بهترین روش این است که در آن شغل و کار، سرآمد باشید. یعنی اینکه دائما مهارتهای مرتبط با آن را فرا بگیری.
تا می توانید به ابزارهای مهم برای کسب مهارت، خود را نزدیک کنید.بعنوان مثال، مطالعه و رفتن به کلاسهای مهارت آموزی، دید شما را به کار خوش بینانه تر و لذت بخشتر می کند.
۱۰. لذت خدمت و علاقه به هم نوع
دنیای اطراف ما دائما در حال کمک به پیشرفت زندگی ماست.سعدی شاعر بلندآوازه، چه زیبا میفرماید:
ماه و خورشید و فلک درکارند
تا تو نانی به کف آری و به غفلت نخوری.
پس بهتر است همه ما نیز به فکر خدمت رسانی به اطرافیان باشیم. حتی اگر از شغل خود خیلی لذت و رضایت ندارید،