روستای ورکانه، که در 20 کیلومتری شهر همدان واقع شده است؛ روستایی کوچک اما زیباست که میتواند گزینه ی بسیار خوبی برای گذراندن یک روز تعطیل باشد.
روستای ورکانه استان همدان که با قدمت ۴۰۰ ساله در ۲۰ کیلومتری همدان، در جنوب شرقی این شهر و در دره آبشینه واقع شده است، به روستای سنگی شهرت یافته است، چرا که اصلی ترین مصالح به کار رفته در ساخت بناهای این روستا، سنگ است.
این روستا به عنوان نگین گردشگری روستایی استان همدان نام گرفته است و تمام کوچه های آن با سنگ های لاشه شکل گرفته است و در زیر نورهای موضعی به رنگ قهوه ای سوخته در می آیند به گونه ای که شمایل اروپای دوران رنسانس را در ذهن می آورد.
مسیری زیبا با جاذبه های گوناگون
برای رفتن به روستای ورکانه، باید از خروجی جنوبی شهرهمدان، بسمت جاده ی سد اکباتان حرکت کرد. در مسیر، سد پرآب اکباتان که خود منظره ای چشم نواز را خلق میکند، بسیار قابل توجه است ؛به گونه ای که بسیاری از رهگذران نیز مدتی را در کنار جاده ی مشرف به آن توقف می کنند و از مناظر سرسبز اطراف سد لذت برده و آب ذخیره شده پشت سد را تماشا می کنند.
این منظره شامل کوه ها و درختانی است که در دور دست واقع شده اند ؛ همچنین دو خشکی با مساحت بسیار کم در این آب های بیکران بچشم می خورند که تا حدی مرتفع هستند و مانند جزیره و شبه جزیره ای کوچک که از آب سر بیرون آورده باشند، به چشم می خورند.
آتشکده نوشیجان ، آتشکده ای زیبا در ملایر
در ادامه ی مسیر به سمت ورکانه، جاده بسیار زیبا و دیدنی است که در برخی نقاط در دو طرف جاده درخت ها و دیوار باغ ها وجود دارند و در برخی قسمت ها دشت ها و تپه های سرسبز دیده می شوند.
مسیری که مارا به سمت این روستا می برد، خود جاذبه ای توریستی بشمار می رود. آب و آبادی ، کوه و دشت، باغ و درخت؛ که این ها خود مجموعه ای کامل از طبیعت یک منطقه ی کوهستانی هستند.
ورودی روستا که از ستون های سنگی تشکیل شده است مانند سردر سازه های جدید بوده و خود بیانگر آن است که این روستا تا حد زیادی با سایر روستاهای منطقه و حتی کشور تفاوت دارد.
آب و هوای روستای ورکانه
به دلیل قرارگیری روستای ورکانه در دامنه جنوبی زاگرس مرکزی، آب و هوایی کوهستانی بر این روستا حاکم است که حکایت از سرمای سخت زمستانی دارد.
سوغات روستای ورکانه
محصولات باغات ورکانه شامل گردو، زردآلو، انگور و سیب بهترین سوغاتی های این روستا هستند.
غذاهای محلی ورکانه
غذاهای محلی روستا مشتمل بر آبگوشت، انواع کباب و انواع آش مانند آش اوماج، آش پلته، آش واره، آش جو و ترخینه میباشد.
زبان مردم ورکانه
مردم روستای ورکانه به زبانهای آذری، فارسی و کردی سخن میگویند.
گورستان عجیب روستای ورکانه
وجود گورستان سادهای در روستای ورکانه که در آن هیچ سنگ قبری دیده نمیشود از دیگر مواردی است که مورد توجه قرار دارد.
هسته اولیه این روستا که پیرامون قنات روستا شکل گرفته، قدمتی نسبتاً طولانی دارد و سابقه تاریخی آن به اوایل دوره صفوی مربوط میشود. روستای ورکانه همدان یکی از 6 روستای گردشگری همدان است که نام آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و به عنوان منطقه ویژه گردشگری کشور مطرح شد.
بهترین رستوران های همدان ، غذاهای لذیذ ایرانی و خارجی
کف خیابانها سنگفرش است و این موضوع علاوه بر زیبایی خاصی که دارد، به نوعی فضا را تمیزتر نشان میدهد و حتی القا کننده ی آن است که در این روستا ، فرهنگ بالایی وجود دارد و بدین ترتیب نگاه بازدید کنندگان کمی ماجراجویانه تر می شود؛ بگونه ای که سعی میکنند روستا، خیابانها، خانه ها و مردمش را با دقت و ظرافت بیشتری رصد کنند.
اگر با وسیله ی شخصی به این روستا سفر شود، بهتر آن است که وسیله را در همان ورودی روستا که فضای نسبتا وسیعی است، پارک کرده و پیاده به سمت خیابان های باریک سنگفرش شده بروید.